Taxibeat: Η «πιάτσα» των smartphones

Ξεχάστε τη ταλαιπωρία της αναμονής στον δρόμο προς αναζήτηση ταξί και τους τσακωμούς με τους αγενείς επαγγελματίες οδηγούς. Μια ελληνική εφαρμογή δίνει λύσεις στους χρήστες smartphone παρέχοντάς τους ταξί… εδώ και τώρα. Το όνομα αυτής; Taxibeat.
Taxibeat: Η «πιάτσα» των smartphones
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε μια ολόκληρη… «πιάτσα» διαθέσιμη στην smartphone συσκευή σας; Αν αρκούσε ένα απλό άγγιγμα για να βρείτε αμέσως όλα τα ελεύθερα ταξί που βρίσκονται κοντά, με πληροφορίες για το όνομα οδηγών, τη μάρκα των οχημάτων και ξεχωριστή… βαθμολογία για τον καθένα και να κάνετε δωρεάν κλήση; Πριν από μερικά χρόνια θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όμως η τεχνολογία των smartphones σε συνδυασμό με μία έξυπνη ελληνική εφαρμογή εν ονόματι Taxibeat έκαναν μια πρωτότυπη ιδέα πραγματικότητα.

Η ιδέα πίσω από το Taxibeat ξεκίνησε στα τέλη του 2010, όταν ο Νίκος Δρανδάκης, web developer της εφαρμογής, προσπαθούσε να βρει ταξί το βράδυ και άνοιξε τον χάρτη του κινητού του για να πάει στον κοντινότερο κεντρικό δρόμο. Σκέφτηκε τότε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν μπορούσε στην οθόνη του κινητού του να δει τα διαθέσιμα ταξί και να καλέσει ένα. Με την βοήθεια του Νίκου Δαμιλάκη και τη βοήθεια του Κωστή Σακκά ιδρύθηκε η ομώνυμη εταιρεία, η οποία διεκδίκησε χρηματοδότηση από το επενδυτικό ταμείο Openfund και εν τέλει κυκλοφόρησε στο Appstore της Apple την πρώτη έκδοση του Taxibeat, τον Μάιο του 2011.

Μια πρωτότυπη, εύχρηστη και δωρεάν εφαρμογή

Η χρήση της εφαρμογής είναι εξαιρετικά απλή. Ο χρήστης κατεβάζει την εφαρμογή στο Iphone ή την Android συσκευή του δωρεάν, εγγράφεται στην υπηρεσία και αφήνει τα υπόλοιπα στο.. Taxibeat. Με ένα απλό άγγιγμα, η εφαρμογή βρίσκει την ακριβή του θέση στο Google Maps και ταυτόχρονα του εμφανίζει όλα τα διαθέσιμα ταξί που βρίσκονται σε ακτίνα μέχρι και δύο χιλιόμετρα από την θέση του. Η λίστα είναι πλήρως ενημερωμένη με φωτογραφία του οδηγού, πληροφορίες για την μάρκα και τα extras του οχήματος (π.χ. ακριβής απόσταση οχήματος από το σημείο που βρίσκεται ο χρήστης, air condition, θέση για φορτιστή κινητού, δερμάτινα καθίσματα, ακόμα και… wifi! ), καθώς και βαθμολογίες με αστέρια (μέχρι πέντε) από προηγούμενους πελάτες.

Αφού επιλέξει τον οδηγό της αρεσκείας του, τον καλεί μέσω της εφαρμογής και αν ο οδηγός αποδεχτεί την κλήση μπορεί να τον παρακολουθεί μέσα από τον χάρτη την ώρα που έρχεται, υπολογίζοντας έτσι πόση ώρα περίπου θα χρειαστεί. Με την ολοκλήρωση της κούρσας, ο πελάτης μπορεί να βαθμολογήσει τον οδηγό, καθώς και να αφήσει σχόλιο κατατοπίζοντας έτσι τους υπόλοιπους χρήστες της εφαρμογής. Και το σημαντικότερο; Όλες η υπηρεσίες της εφαρμογής για τον επιβάτη είναι εντελώς δωρεάν.

Δεν έχετε smartphone ή δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε; Κανένα πρόβλημα. Από τον Μάρτιο η υπηρεσία εγκαινίασε την online έκδοσή της, με την οποία χρησιμοποιώντας τον browser σας μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο τα διαθέσιμα οχήματα που βρίσκονται κοντά σας, με αναλυτικές πληροφορίες και βαθμολογία για τον κάθε οδηγό. Όπως ακριβώς και στην εφαρμογή δηλαδή. Μόνη διαφορά, πως η εγγραφή στην online έκδοση του Taxibeat απαιτεί την δήλωση του αριθμού του κινητού σας τηλεφώνου, και θα πρέπει να γίνει εκ νέου ακόμη κι αν είσαστε ήδη χρήστης της mobile εφαρμογής.

Ο λόγος είναι ότι η υπηρεσία θέλει να περάσει σταδιακά σε μια νέα διαδικασία πιστοποίησης μελών όπου ο αριθμός τηλεφώνου θα είναι το βασικό μέσο αναγνώρισης. Ειδικά, μάλιστα, στην περίπτωση της web έκδοσης, η δήλωση του τηλεφωνικού αριθμού κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς οι ειδοποιήσεις που θα λαμβάνουν οι χρήστες (π.χ. «το ταξί έφτασε») θα στέλνονται αποκλειστικά μέσω SMS.

Η πλευρά του οδηγού

Για τους οδηγούς ταξί, υπάρχει παράλληλα διαθέσιμη η αντίστοιχη δωρεάν εφαρμογή Taxibeat driver, την οποία πρέπει να χρησιμοποιεί ο οδηγός ώστε να μπορούν να τον βρίσκουν οι επιβάτες που χρησιμοποιούν το App και βρίσκονται στην γύρω περιοχή. Με αυτήν την εφαρμογή ο οδηγός έχει την δυνατότητα να δει πληροφορίες για τον πελάτη και ιδιαίτερα αν είχαν προβλήματα μαζί του άλλοι οδηγοί στο παρελθόν και να επιλέξει αν θα δεχτεί την κλήση του, ενώ μπορεί και αυτός να αναφέρει αν είχε προβλήματα με τον επιβάτη.

Η εφαρμογή προσφέρει και άλλες δυνατότητες όπως είναι ο χάρτης ζήτησης που δείχνει τα πιο hot σημεία στην Αθήνα, ώστε αν το επιθυμεί ο οδηγός να κινηθεί προς τα εκεί. Το μοναδικό κόστος για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν την εφαρμογή είναι 0.49€, για κάθε ολοκληρωμένη κούρσα.

Ο στόλος επεκτείνεται


«Μέχρι στιγμή έχουμε 1.100 οδηγούς στην Αθήνα που χρησιμοποιούν την εφαρμογή, ενώ κάθε μήνα έχουμε καινούργιες εγγραφές», λέει ο Σπύρος Ντόβας (φώτο), Business Development Manager του Taxibeat, ενώ στέκεται στην άριστη συνεργασία επιβατών – οδηγών μέσω της εφαρμογής: «Και οι επαγγελματίες έχουν δείξει πολύ καλή συμπεριφορά και οι επιβάτες χειρίζονται αυτή την εμπειρία με τρόπο πρέποντα-πρακτικά δεν έχουμε διαπιστώσει κακόβουλη χρήση», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ένας επαγγελματίας για να θέλει να εγγραφεί σημαίνει πως είναι διατεθειμένος να αξιολογηθεί και να γίνει ανταγωνιστικός στο χώρο του. Ο κόσμος των ταξί αρχίζει και αλλάζει. Από την πλευρά μας είμαστε ικανοποιημένοι και από το προϊόν και από το γεγονός ότι δημιουργεί μια θετική επίδραση σε ένα κομμάτι της καθημερινής μας ζωής».

Τι άλλο να περιμένουμε από το Taxibeat στο μέλλον; Όπως με πληροφορεί ο Σπύρος η εταιρεία σκοπεύει να επεκταθεί σε δύο άξονες. Αφενός να αναπτύξει περαιτέρω το προϊόν προσθέτοντας επιπλέον υπηρεσίες όπως π.χ. κλείσιμο ραντεβού, αφετέρου να επεκτείνει τις υπηρεσίες τις και σε άλλες χώρες. Μέχρι στιγμής το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Βουκουρέστι, το Παρίσι και το Μιλάνο βρίσκονται στον επιχειρηματικό της χάρτη.

* Το Taxibeat μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ για Iphone και από εδώ για Android συσκευή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v