Playstation Vita: Ο διάδοχος του PSP… στα χέρια μας

Ο διάδοχος του PSP κυκλοφόρησε και η Sony φιλοδοξεί να εκπλήξει τους φίλους του portable gaming, που φαίνεται πως ήδη έχουν πειστεί. Μάθετε τα πάντα για την νέα φορητή συσκευή που φέρνει το παιχνίδι… στην τσέπη σας.
Playstation Vita: Ο διάδοχος του PSP… στα χέρια μας
του Χρήστου Τζώρτζη

Προφανώς η Sony κατάλαβε πως τα facelift δεν αρκούν για να κρατήσουν ζωντανό το PSP στην αγορά. Το Playstation Vita δεν αποποιείται την κληρονομία του PSP, αλλά ενσωματώνει τεχνολογία αιχμής ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σύγχρονου mobile gaming. Χώρια ότι ο ανταγωνισμός από τα παιχνίδια για smartphones είναι εντονότατος.

Το PSP είναι ένα από τα πλέον διαχρονικά success story της Sony. Για να αναλογιστείτε το μέγεθος της επιτυχίας της συσκευής, αρκεί να σας αναφέρουμε ότι κυκλοφορεί από το 2006 και παρ' όλα τα facelift και τις αναβαθμίσεις, που έχει υποστεί, η εξωτερική όψη δεν έχει αλλάξει δραματικά.

Ακόμη και το άρτι αφιχθέν Playstation Vita, το οποίο είναι ένα εντελώς νέο και εντελώς διαφορετικό Playstation portable, διατηρεί τις βασικές γραμμές του design του πρώτου PSP. Γιατί όμως το Playstation Vita κατάφερε να κάνει 1,2 εκ. πωλήσεις μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες;



Η οθόνη των 5 ιντσών είναι αφής, σε αναλογία 16:9, υποστηρίζει ανάλυση 960x544 pixels και είναι τεχνολογίας OLED. Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζουν ποιοτικές προβολές γραφικών αλλά και επιπλέον διευκολύνσεις στη χρήση της κονσόλας. Διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή ARM και σύστημα ανίχνευσης κίνησης έξι αξόνων (γυροσκόπιο τριών αξόνων, μετρητή επιτάχυνσης τριών αξόνων και ηλεκτρονική πυξίδα τριών αξόνων, καθώς επίσης και GPS).

Η συσκευή διαθέτει επίσης δύο κάμερες. Μια στο μπροστινό μέρος για την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων μέσω Skype και η δεύτερη στο πίσω μέρος για φωτογράφιση ή άλλες λειτουργίες που σχετίζονται με το gaming.

Όσον αφορά το networking gaming αλλά και την δυνατότητα κοινωνικής δικτύωσης, οι υποψήφιοι αγοραστές της κονσόλας μπορούν να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, την έκδοση με Wi-Fi και 3G μαζί.

Η έκδοση Wi-Fi και 3G κυκλοφορεί στη χώρα μας αποκλειστικά από τα καταστήματα Vodafone. Ο χρήστης του μπορεί να το συνδέσει στο Internet με την υπηρεσία Vodafone Καρτο-Internet και μπορεί να κατεβάσει χωρίς επιπλέον χρέωση το παιχνίδι WipEout 2048.

Τί είναι αυτό που ξεχάσαμε; Μα ναι, τα χειριστήρια του Playstation Vita. Εδώ η Sony φρόντισε να μας εκπλήξει ευχάριστα. Εκτός από την οθόνη αφής που μπορεί να δεχτεί στις εντολές σας σε ανάλογων προδιαγραφών παιχνίδια, η συσκευή διαθέτει 2 αναλογικά χειριστήρια στο μπροστινό μέρος και εκατέρωθεν της οθόνης (δεξιά και αριστερά). Επιπλέον, το πίσω μέρος της οθόνης, καλύπτεται από μια σαγρέ επιφάνεια, η οποία είναι ένα ειδικό touch panel. Ο πλούσιος εξοπλισμός χειρισμού του Playstation Vita θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως πρόκληση για τους κατασκευαστές παιχνιδιών, ώστε να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες χειρισμού της συσκευής.

Όσον αφορά τα παιχνίδια που έχουν φτιαχτεί για το Playstation Vita και εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητές του δεν είναι πάνω από 20, αλλά είναι ικανά να δείξουν τα "δόντια" της συσκευής, καθώς έχουν μοναδικά γραφικά και μας προϊδεάζουν για το τί θα επακολουθήσει.

Βεβαίως στη συσκευή μπορείτε να παίξετε παιχνίδια από τα PSP, minis και PS one Classics αν τα κατεβάσετε από το PS Store της Sony. Εκτός από το online κατάστημα της Sony, τίτλοι παιχνιδιών θα κυκλοφορούν και σε ειδικές κάρτες για το Playstation Vita, οι οποίες θα διατίθενται με χωρητικότητες των 2 GB και 4 GB, ωστόσο το Playstation Vita δεν θα υποστηρίζει παλαιότερους τίτλους σε UMD (Universal Media Disc), αφού δεν διαθέτει ανάλογη θύρα και σύμφωνα με τη Sony δεν υπάρχουν σχέδια για κατασκευή περιφερειακών συσκευών ανάγνωσης δίσκων UMD.

Η τιμή του "απλού" Playstation Vita με Wi-Fi είναι στα 249 ευρώ, ενώ η έκδοση 3G (και Wi-Fi) κοστίζει 300 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v