File sharing: Οι εναλλακτικές του Megaupload

Μπορεί το Megaupload να έκλεισε, αλλά η κοινότητα του filesharing σε καμία περίπτωση δεν «μάσησε». Πολλά είναι τα sites που συνεχίζουν το… έργο του, προσφέροντας ιδανικές εναλλακτικές για να μοιραστείτε με φίλους αρχεία, μουσική και βίντεο. Κάνουμε εγγραφή σε έξι από τα σημαντικότερα.
File sharing: Οι εναλλακτικές του Megaupload
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το Megaupload πέθανε ζήτω… τα υπόλοιπα file sharing sites, αν και όσον αφορά τα αρχεία που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα (ταινίες, άλμπουμ κτλ.) τα περισσότερα από αυτά έκαναν… φτερά εν μία νυκτί από αντίστοιχες σελίδες. Οι ιδιοκτήτες του κολοσσού εν ονόματι Filesonic χαρακτηριστικά, για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να τραγουδήσουν το «Της φυλακής τα σίδερα είναι (και) για τους πειρατές» παρέα με τον Kim Schmitz (ιδρυτή του Megaupload), έσβησαν οτιδήποτε είχε να κάνει με ταινίες, άλμπουμ κ.ο.κ. από τους servers τους, αφήνοντας εκατομμύρια χρήστες με το… ποντίκι στο χέρι. Πλέον, το Filesonic επιτρέπει «το ανέβασμα αρχείων αποκλειστικά για προσωπικούς σκοπούς». Εν ολίγοις δεν μπορείς να κατεβάσεις τίποτα, αν δεν το έχεις ανεβάσει εσύ ο ίδιος. Κατάρα.

Πιο ψύχραιμο, το Uploaded.to, απλά απαγόρεψε οποιαδήποτε κίνηση για «ανεβοκατέβασμα» αρχείων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι έχει το κεφάλι του ήσυχο. Αν λοιπόν, πιστέψατε έστω και για μια στιγμή πως το file sharing πέθανε (ή SOPAσε για να χρησιμοποιήσω το χαριτωμένο λογοπάιγνιο), μην θρηνείτε άλλο. Οι εναλλακτικές που έχετε είναι (προς το παρόν τουλάχιστον) αρκετές. 

MediaFire

Χωρίς να χρειάζεται να κάνετε log- in το site προσφέρει απεριόριστο χώρο αποθήκευσης, απεριόριστα ταυτόχρονα downloads, αρκεί το κάθε αρχείο να μην ξεπερνά τα 200 MB. Στην Premium έκδοση (6€ τον μήνα), ο χρήστης έχει 4GB μέγιστο χώρο για upload, τα αρχεία του δεν σβήνονται ποτέ, δεν «ταλαιπωρείται» από διαφημίσεις και έχει όριο δεδομένων για download 100.000 MB ανά μήνα. 

RapidShare

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στον μέγεθος των αρχείων που θα ανεβάσετε, ούτε στον συνολικό χώρο που θα καταλάβουν αυτά τα αρχεία. Θα πρέπει όμως να φτιάξετε λογαριασμό (δωρεάν) για να ανεβάσετε αρχεία, ενώ για να κατεβάσετε κάποιο αρχείο θα πρέπει να περιμένετε για 3-4 λεπτά. Επίσης τα αρχεία σας διαγράφονται αν παραμείνουν ανενεργά για παραπάνω από ένα μήνα. Η Pro συνδρομή κοστίζει περίπου 10€ ανά μήνα (ή και λιγότερο αν αγοράσετε πακέτα 3 ή 6 μηνών) και αφαιρεί τον χρόνο αναμονής πριν το κατέβασμα, ενώ τα αρχεία σας παραμένουν στον server για όσο εσείς επιλέξετε. 

Oron

Δεν χρειάζεται να φτιάξετε λογαριασμό για να κατεβάσετε/ανεβάσετε κάποιο αρχείο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχετε περιορισμό μέχρι 400 στο uploading. Για την δωρεάν εγγραφή θα έχετε 1GB χώρο για upload, τα αρχεία διαγράφονται αν παραμείνουν ανενεργά για παραπάνω από ένα μήνα, ενώ υπάρχουν περιορισμοί τόσο στον συνολικό όγκο δεδομένων ανά τρεις ημέρες (δεν μπορείτε να κατεβάσετε παραπάνω από 10.000MB), όσο και στην ταχύτητα με την οποία μπορείτε να κατεβάσετε. Στην Premium έκδοση (10€ ανά μήνα), τα αρχεία που ανεβάζετε μπορούν να είναι μέχρι 2GB (αλλά μόνο άλλοι Premium χρήστες θα μπορούν να κατεβάζουν αρχεία μεγέθους παραπάνω από 1GB), υπάρχει απεριόριστος χώρος αποθήκευσης των uploads σας, απεριόριστη ταχύτητα στα downloads και απεριόριστα παράλληλα downloads. 

Deposit Files

Δεν χρειάζεται εγγραφή για να κατεβάσετε ένα αρχείο, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθος των αρχείων που μπορείτε να ανεβάσετε (μέχρι 2GB), όριο downloads ανά ημέρα 5GB, τα αρχεία σας θα διαγράφονται αν παραμείνουν ένα μήνα ανενεργά, ενώ μπορείτε να κατεβάσετε μόνο ένα αρχείο την φορά. Με την Gold http://depositfiles.com/gold/payment.php συνδρομή (περίπου 9€/μήνα) έχετε μέχρι και πενήντα παράλληλα downloads, όριο για uploads 15GB ανά ημέρα και φυσικά μηδενικό χρόνο αναμονής για downloading. 

Wupload

Ούτε εδώ θα χρειαστεί να κάνετε εγγραφή για να ανεβάσετε/κατεβάσετε κάποιο αρχείο, αλλά υπάρχει χρόνος αναμονής, ενώ το αρχείο προς ανέβασμα/κατέβασμα θα πρέπει να είναι μέχρι 2GB. Επίσης, μπορείτε να αποθηκεύσετε αρχεία συνολικού μεγέθους 750 GB, ενώ τα αρχεία σας διαγράφονται μετά από τριάντα μέρες ανεξαρτήτως από το αν «κινούνται» ή όχι. Στην Premium έκδοση έχετε όριο 10GB για ανέβασμα/κατέβασμα αρχείων, δεν μπαίνετε σε αναμονή για να κατεβάσετε κάτι, μπορείτε να κατεβάσετε παράλληλα όσα αρχεία θέλετε, να κάνετε pause και να συνεχίσετε το download και έχετε απεριόριστο χώρο αποθήκευσης.

Minus

Ξεκίνησε ως υπηρεσία διαμοιρασμού φωτογραφιών για να εξελιχθεί σε ένα file sharing site με τα όλα του. Με την επιλογή «drag and drop» μπορείτε να ανεβάσετε οποιοδήποτε αρχείο και να το στείλετε σε φίλους για να το κατεβάσουν, δουν ή ακόμα και για να το επεξεργαστούν. Δεν χρειάζεται εγγραφή, αλλά αν έχετε λογαριασμό τα αρχεία σας δεν θα διαγραφούν ποτέ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις εφαρμογές του για τον υπολογιστή ή το κινητό σας ώστε να διευκολύνετε το ανέβασμα/κατέβασμα αρχείων. Το κάθε αρχείο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2GB, ενώ ο συνολικός διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης που έχετε είναι 10GB. Δεν υποστηρίζει Premium συνδρομή προς το παρόν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v