HP mini 100e: Το netbook των 200 ευρώ

Η συσκευή της HP αποτελεί μία εκ των οικονομικότερων επιλογών στην αγορά των netbooks, καθώς τα 200€ είναι αν μη τι άλλο ελκυστική τιμή, αν είναι κανείς διατεθειμένος να βάλει νερό στο τεχνολογικό κρασί του.
HP mini 100e: Το netbook των 200 ευρώ
του Χρήστου Τζώρτζη

Η παρουσίαση του mini 100e δεν προέκυψε γιατί πρόκειται για νέο λανσάρισμα ή γιατί η συσκευή παρουσιάζει κάποιο τεχνολογικό ενδιαφέρον. Τα 199 ευρώ (ή σχεδόν 68.000 δραχμές για να κάνουμε και λίγο... black χιούμορ) είναι μια καλή αιτία για να θέσει το Netbook της HP, σοβαρή υποψηφιότητα, να είναι ο φορητός υπολογιστής που θα επιλέξετε να έχετε πάντα στην τσάντα σας.

Έχουμε συνηθίσει να "κυνηγάμε" συσκευές νέας "σοδειάς" και νέων τεχνολογιών, οι οποίες διαθέτουν "προχωρημένα" χαρακτηριστικά, υψηλές επιδόσεις, προχωρημένο design και απαράμιλλη ποιότητα κατασκευής. Για πολλούς, το κυνήγι αυτό είναι εντελώς θεωρητικό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για "ευσεβείς πόθους" και για συσκευές που "θα θέλαμε" να έχουμε. Ο λόγος της αναγκαστικής προσγείωσης δεν είναι άλλος από το κόστος. Θα ήταν ιδανικό να μπορούσες να επιλέξεις οποιαδήποτε συσκευή τεχνολογίας (smartphone, laptop κλπ), συνυπολογίζοντας μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Καλώς ή κακώς, αυτό που θα καθορίσει, εν πολλοίς, την τελική επιλογή είναι η τιμή. Πόσο μάλλον δε, τις εποχές που βιώνουμε όλοι μας.

Η HP αποδίδει το χαρακτήρα "education" στη συσκευή στοχεύοντας σε συγκεκριμένο κοινό (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές), αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτρέψει τον οποιοδήποτε να αποκτήσει τη συσκευή, τουναντίον. Μένει να δούμε ποιες ανάγκες καλύπτει το HP mini 100e και ποιες είναι οι τεχνολογικές "παραχωρήσεις", που θα κάνει ο αγοραστής της συσκευής για να ωφεληθεί της χαμηλής τιμής.

Οι επιδόσεις της συσκευής

Οι επιδόσεις του HP Netbook 100e δεν διαφέρουν τραγικά από το μέσο όρο ενός τυπικού netbook. Ο επεξεργαστής που φοράει, ανήκει στη μεσαία κλίμακα επιδόσεων της σειράς επεξεργαστών Intel Atom, που σημαίνει ότι μπορεί να φέρει σε πέρας τυπικές εργασίες – MS Office, Internet και email. Η μνήμη που διαθέτει είναι στο 1GB, ο σκληρός δίσκος είναι μάλλον μικρός (160GB), ενώ η ανάλυση της οθόνης δεν "πάει" πάνω από τα 1024x600.

Εφόσον οι επιδόσεις δεν απογοητεύουν – τηρουμένων των αναλογιών- μένει να δούμε αν η ποιότητα κατασκευής υστερεί ή όχι. Εδώ το 100e περνάει οριακά το "τεστ". Το λευκό πλαστικό είναι το κυρίαρχο υλικό στο σασί της συσκευής και παρόλο που δεν διεκδικεί δάφνες "εκλεπτυσμένου" ή "design-άτου", είναι συμπαγές και τελικά δεν αφήνει την αίσθηση της "φτηνοκατασκευής". Το πλαστικό touchpad δεν έχει ιδανικό feeling αλλά είναι ακριβές και δεν προβληματίζει στην χρήση του, ενώ το πληκτρολόγιο είναι "άνετο" για netbook και επιπλέον είναι αδιάβροχο. Και τα δυο αυτά χαρακτηριστικά διευκολύνουν την καθημερινή επαφή – χρήση, της συσκευής, καθώς περιορίζονται τα λάθη στην πληκτρολόγηση και οι αστοχίες με το touchpad, ένα σύνηθες πρόβλημα στους μικρούς υπολογιστές.

Όσο αφορά στον software εξοπλισμό της συσκευής, στα θετικά συγκαταλέγεται ότι η συσκευή περιλαμβάνει το Microsoft Office 2010 έκδοση education (όχι trial) και το Microsoft Math, αλλά στα αρνητικά περιλαμβάνεται το γεγονός ότι τα Windows 7 Starter 32bit είναι μόνο στα Αγγλικά.

Ένα αμφιλεγόμενο χαρακτηριστικό που έχει να κάνει με το design της συσκευής είναι το χερούλι μεταφοράς. Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, η συσκευή μπορεί να μεταφερθεί από το χερούλι που φέρει. Το συγκεκριμένο χερούλι αποδεικνύεται άκρως πρακτικό και συμβάλει στη μεταφορά της συσκευής, η οποία δεν συγκαταλέγεται στα ελαφρύτερα netbook (ζυγίζει 1,3 κιλά). Οι ενστάσεις μας για το χερούλι είναι καθαρά αισθητικές, καθώς είναι σίγουρο ότι θα μπορούσε να είναι πιο διακριτικό και πιο "σύγχρονο" σχεδιαστικά. Βεβαίως δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση αν υπήρχε επιλογή απόκρυψής του, είτε μέσω slide μηχανισμού, είτε μέσω αναδίπλωσης.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Μέγεθος Οθόνης: 10,1''
Ανάλυση Οθόνης: 1024 x 600
Επεξεργαστής: Intel Atom N455 , 1,66 Ghz (512 KB cache)
Μνήμη: 1024 MB DDR3
Σκληρός δίσκος: 160 GB SATA
Κάρτας Γραφικών: Intel (media accelerator HD)
Λειτουργικό Σύστημα: Windows 7 Starter 32bit (Αγγλικά)
Μπαταρία: 6 Cell Li-ion
Εγγύηση: 1 έτος
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v