"Βομβαρδισμός" της Σελήνης από την NASA

Με στόχο να ανακαλύψουν κατά πόσο υπάρχει νερό στο υπέδαφος της Σελήνης, οι επιστήμονες θα "βομβαρδίσουν" στις 14:30 ώρα Ελλάδος έναν κρατήρα στον νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης. Η επιχείρηση θα προβληθεί online από την ιστοσελίδα της NASA.
Βομβαρδισμός της Σελήνης από την NASA

Πιθανότατα πρόκειται για τον πιο αναπάντεχο και ακίνδυνο... βομβαρδισμό της χρονιάς. Σύμφωνα με το σχέδιο των επιστημόνων, τα δύο τμήματα του μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite), πρόκειται να χτυπήσουν διαδοχικά την επιφάνεια της Σελήνης στην νότια πλευρά της, σηκώνοντας ένα νέφος ύψους έξι μιλίων που πιθανότατα θα περιέχει νερό. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν μέχρι σήμερα, ο κρατήρας εν ονόματι Cabeus φαίνεται πως περιέχει μεγάλες ποσότητες Υδρογόνου, απαραίτητο στοιχείο για την ύπαρξη νερού.

Οι επιστήμονες πιστεύουν οτι στο βάθος των κρατήρων στους πόλους της Σελήνης, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πάγου, μιας και η θερμόκρασία εκεί "αγγίζει" τους -170 βαθμούς Κελσίου. Το διαστημόπλοιο-καμικάζι LCROSS μαζί με το βάρους 2 τόνων μέρος του πυραύλου Centaur που εκτοξεύθηκε πέρυσι, έχουν ήδη πιάσει τροχιά σύγκρουσης με τον δορυφόρο της Γης. Σήμερα το πρωι, η βάση του πυραύλου και το διαστημόπλοιο διαχωρίστηκαν και στις 14:30 το μεσημέρι η βάση πρόκειται να συγκρουστεί με την επιφάνεια του πλανήτη με ταχύτητα περίπου 9000 χιλιόμετρα την ώρα, διασκορπώντας περίπου 350 τόνους από μπάζα.

Σε κοντινή απόσταση, ο δορυφόρος του LCROSS θα μεταδίδει ζωντανές εικόνες της σύγκρουσης στην Γη, ενώ παράλληλα θα προσεγγίσει τον χώρο της πρόσκρουσης συλλέγοντας στοιχεία μέσα από τον τεράστιο κρατήρα. Μάλιστα, ο δορυφόρος πρόκειται να δημιουργήσει και το δικό του σύννεφο σκόνης, το οποίο θα είναι το 1/3 σε μέγεθος από το πρώτο. Καθώς τα συντρίμμια από την σύγκρουση θα φωτίζονται από τις ακτίνες του ήλιου, οι επιστήμονες θα μελετούν το περιεχόμενό τους με την βοήθεια ειδικών επίγειων τηλεσκόπιων. Την σύγκρουση θα μπορέσουν να δουν και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι σε περιοχές όμως που θα είναι νύχτα (δυστυχώς όχι στην Ελλλαδα).

Όπως δήλωσε ο δρ. Vincent Eke από το Πανεπιστήμιο του Durham "Ο πάγος μέσα στους κρατήρες θα μπορούσε να παραμείνει σταθερός για εκατομμύρια χρόνια, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες θερμοκρασίες. Αν ο πάγος υπάρχει μόνιμα μέσα σε αυτούς, τότε θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει πηγή υδάτινης τροφοδότησης για μία ανθρώπινη βάση στο Φεγγάρι. Μια τέτοια βάση θα αποτελούσε ορμητήριο για περαιτέρω εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος."

Η ενέργεια που θα παραχθεί από την πρόσκρουση θα είναι ίση με την έκρηξη δύο τόνων δυναμίτη, λέει ο Eke και προσθέτει: "Αν και κάτι τέτοιο ακούγεται δραματικό, ο αντίκτυπος της σύγκρουσης αυτής θα δημιουργήσει ακόμα έναν κρατήρα στο σεληνιακό τοπίο, το οποίο όπως δείχνει έχει μεγάλη ιστορία παρόμοιων βίαιων συγκρούσεων με αστεροειδείς και κομήτες."

Αν το Υδρογόνο που υπάρχει μέσα στον κρατήρα είναι όντως σημάδι για την ύπαρξη πάγου, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για περίπου 200.000 εκατομμύρια λίτρα νερού! Συντονιζόμαστε λοιπόν στην ιστοσελίδα της NASA και περιμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της σύγκρουσης αυτής....

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v