Πώς θα κάνεις το Internet σου πιο γρήγορο

Θες η ταχύτητα του Internet στο σπίτι σου να είναι η μέγιστη δυνατή; Δες τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις.

Πώς θα κάνεις το Internet σου πιο γρήγορο

Αντιμετωπίζεις προβλήματα με την ταχύτητα του Internet και δεν φταίει ο πάροχός σου; Τότε μπορείς να κάνεις κάποιες απλές αλλαγές ώστε να καρπωθείς τα μέγιστα από τη σύνδεσή σου.

Πριν όμως μπούμε στο ψητό, ας δούμε λίγο κάποιες βασικές, τεχνικές πληροφορίες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συνδέσεων. Υπάρχουν οι ταχύτητες ADSL όπου οι ταχύτητες φτάνουν έως 24 mbs download /1 mbps upload. Η ταχύτητα σε αυτές τις συνδέσεις, λόγω του ότι αποτελείται εξ ολοκλήρου από χάλκινο ζεύγος καλωδίων, έχει μία εξασθένηση που ορίζεται από το μήκος και από την ποιότητα του χαλκού, οπότε θεωρητικά όσο πιο μακριά από το αστικό κέντρο βρίσκεται ένας πελάτης, τόσο πιο χαμηλή ταχύτητα λαμβάνει.

Πλέον, υπάρχει διαθεσιμότητα σε VDSL συνδέσεις (Fiber To The Cabinet), στις οποίες το πρώτο κομμάτι δικτύου αποτελείται από οπτική ίνα μέχρι και την καμπίνα και μετά την καμπίνα συνεχίζει με ζευγάρι χαλκού. Έτσι μπορούμε να έχουμε τη μέγιστη ταχύτητα του πακέτου ή τουλάχιστον κοντά στα μέγιστα. Tα διαθέσιμα πακέτα για αυτές τις συνδέσεις είναι 50 mbs download /5 mbps upload, 100 mbps download /10 upload και 200 mbps download /20 mbps upload.

Έπειτα, υπάρχουν και πιο σταθερά πακέτα, τα οποία βασίζονται στην τεχνολογία Fiber To The Home και έχουν ταχύτητες που φτάνουν μέχρι και 1000 mbps download/100 mbps upload.

Αφού ξεμπερδέψαμε με το τεχνικό κομμάτι, πάμε στο ζουμί ώστε να πετύχεις το μέγιστο απόδοσης ταχύτητας στο σπίτι σου.

Αρχικά, για να αποφευχθούν προβλήματα εσωτερικής καλωδίωσης, καλό θα είναι να συνδέουμε το ρούτερ μας στην κεντρική τηλεφωνική πρίζα του σπιτιού μας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται δεξιά ή αριστερά από την πόρτα εισόδου.

Για την καλύτερη δυνατή ταχύτητα, πάντα σε σχέση με την ταχύτητα που έχει κλειδώσει το ρούτερ, είναι θεμιτό να συνδέεις το laptop ή τον υπολογιστή με καλώδιο Εthernet.

Για το κομμάτι της ασύρματης σύνδεσης τώρα, για την καλύτερη δυνατή ποιότητα, καλό είναι να απομακρύνεις ασύρματες συσκευές δίπλα από το ρούτερ (πχ τηλεφωνική συσκευή). Το ίδιο ισχύει και για τα bluetooth ηχεία.

Επίσης, μην τοποθετείς το ρούτερ σε γυάλινες ή μεταλλικές επιφάνειες, ούτε κοντά σε καθρέφτες ή πάνω σε ηχεία.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως τα ρούτερ σε VDSL συνδέσεις έχουν συνήθως 2 μπάντες wifi. Η μία εκπέμπει σε 2.4ghz, η οποία έχει μεγαλύτερη εμβέλεια αλλά max ταχύτητες έως 54mbps, καθώς και περισσότερες παρεμβολές διότι η πλειοψηφία τως συσκευών εκπέμπει στα 2.4 επίσης. Η άλλη είναι σε συχνότητα 5ghz, η οποία έχει max αποδόσεις σε ταχύτητα, λιγότερες παρεμβολές από άλλες συσκευές αλλά μικρότερη εμβέλεια.

Σε κάποια ρούτερ υπάρχει η λειτουργία bandsteering, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενιαίο όνομα για τις δύο συχνότητες και το ρούτερ αποφασίζει σε ποια μπάντα θα συνδεθεί μία συσκευή μέσω wifi. Αν είναι κοντά, γίνεται ζεύξη με την 5ghz ενώ σε μακρινά σημεία από το ρούτερ στην 2.4ghz.

Έχε κατά νου πως δεν έχουν όλα τα κινητά, tablets, laptops κτλ δυνατότητα σύνδεσης στην 5ghz μπάντα καθώς μπορεί να μην είναι τόσο εξελιγμένο το πρότυπό τους.

Μία γρήγορη λύση για να αποφύγουμε δυσλειτουργίες σε αυτήν την περίπτωση, είναι να ρυθμίσουμε το wifi μέσα από το interface σε Αuto Channel Selection και κάθε φορά που έχουμε θέμα με το ασύρματο δίκτυο, απλά κλείνουμε και ανοίγουμε τον διακόπτη του wifi (wlan/wifi button).

Υψομετρικά, φρόντισε να έχεις το ρούτερ 30-50 εκατοστά ψηλότερα από το μέσο όρο ύψους που χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας. Για παράδειγμα, αν η πλειοψηφία είναι στο 1 μέτρο, βάλε το ρούτερ στο 1,30-1,50 μέτρο.

Σε περιπτώσεις μεγάλων αποστάσεων, πάρε ένα wifi extender ανάλογα τις ανάγκες και τα τετραγωνικά που θες να καλύψεις.

Για χρήση ενσύρματης σύνδεσης σε χώρο μακριά από το ρούτερ τέλος, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης PLC (power line connectors), όπου μέσω ethernet και ηλεκτρολογικού αγωγού μεταφέρονται τα δεδομένα internet.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v