10ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM

Άνοιξαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής και STEM, με θέμα τη Μεσόγειο και στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

10ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM

Την πρώτη του δεκαετία κλείνει φέτος ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM, ο οποίος είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας της COSMOTE με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης STEM Education και τον WRO Hellas.

Χιλιάδες μαθητές και καθηγητές έχουν κάθε χρόνο τη δυνατότητα, μέσα από τον διαγωνισμό, να γνωρίσουν και να εμβαθύνουν στο STEM και τη ρομποτική και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, αναπτύσσοντας καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων. Και δεν είναι μόνο αυτό: Στο πλαίσιο του διαγωνισμού πραγματοποιούνται κάθε χρόνο δωρεάν online σεμινάρια STEM σε εκπαιδευτικούς - προπονητές, παρέχονται εκπαιδευτικά εγχειρίδια, καθώς και ρομποτικός εξοπλισμός σε σχολεία.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι «Μεσόγειος πηγή ζωής και πολιτισμού», και οι δηλώσεις συμμετοχής για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι μαθητές καλούνται ανά ομάδες μαζί με τον προπονητή τους να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ρομποτικά έργα, τεχνολογικές εφαρμογές και αυτοματισμούς που να σχετίζονται με το περιβάλλον, την ιστορία και την ενέργεια της περιοχής της Μεσογείου.

Οι περιφερειακοί διαγωνισμοί του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM 2024 θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο, και ο τελικός στις 30 & 31 Μαρτίου 2024 στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do).

«Αξιοποιώντας τη μεθοδολογία STEM και την τεχνολογία οι νέοι μας ανακαλύπτουν νέους δρόμους δημιουργίας, τρόπους συνεργασίας και επίτευξης συλλογικών στόχων. Μέσα από αυτήν τη διαδρομή ανοίγονται νέοι ορίζοντες καινοτομίας για τη χώρα μας. Η COSMOTE επενδύει στους νέους και στην τεχνολογία για τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους. Είμαστε αισιόδοξοι, αφού την τελευταία δεκαετία βλέπουμε τη συνεχή εξελικτική πορεία του μαθητικού δυναμικού της Ελλάδας στο STEM, που φτάνει να διαπρέπει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Ομίλου ΟΤΕ.

Ο Πρόεδρος του WRO Hellas και STEM Education κ. Ιωάννης Σομαλακίδης δήλωσε σχετικά με τον διαγωνισμό: «Για το 2024 οι μαθητές της χώρας μας θα ασχοληθούν και θα προτείνουν τεχνολογικές λύσεις για τη Μεσόγειο, τη θάλασσα στην οποία ανήκει και η χώρα μας. Μέσα από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM έχουν μπει τα θεμέλια για την κατανόηση σημαντικών κεφαλαίων της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Μηχανικής, ενώ προσφέρεται δωρεάν τεχνογνωσία στους μαθητές και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Οι μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται ως μηχανικοί και να επιλύουν προβλήματα. Η συνεργασία μας με την COSMOTE όλα αυτά τα χρόνια έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα».

Μέσα από την συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM και την ενασχόληση με τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά, οι μαθητές αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, δεξιότητες που θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στη μελλοντική εργασιακή τους ζωή. Ταυτόχρονα οι μαθητές εμβαθύνουν στη Φυσική, τα Μαθηματικά και την Μηχανική, με την εισαγωγή για παράδειγμα απλών μηχανών και μετρήσεων.

Η COSMOTE το 2014 μέσα από τη στρατηγική συνεργασία με τον STEM Education και τον WRO Hellas υποστήριξε τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Μέσα σε μια δεκαετία με τη στήριξή της οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί έχουν καθιερωθεί στη μαθητική κοινότητα. Ειδικότερα για τη διάδοση του STEM και της ρομποτικής, η COSMOTE δημιούργησε τις πρώτες ταινίες στην Ελλάδα με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και The Real Robokids, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 9,5 εκατ. views.

Η ενίσχυση του STEM και της εκπαιδευτικής ρομποτικής από την COSMOTE εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής προτεραιότητας βιώσιμης ανάπτυξης για τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας για όλους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v