Ο "χάρτης" για το ιδανικό GPS

Έφτασε η Άνοιξη εμπρός βήμα ταχύ- να την προϋπαντήσουμε παιδιά με ΙΧ, "λέει" το τραγούδι, και εμείς προσθέτουμε και με GPS. Ενας σύντομος οδηγός για να... βρείτε το δρόμο σας στην δαιδαλώδη αγορά των συστημάτων πλοήγησης.
Ο χάρτης για το ιδανικό GPS
του Πάρη Καπράλου

Έχετε βαρεθεί να κοιτάτε στον ουρανό κάνοντας δέηση να βρεθεί κάποιος στον στενό επαρχιακό δρόμο που χαθήκατε για να σας πει πού πρέπει να πάτε; Η κατεύθυνση στην οποία κοιτάτε είναι σωστή, αλλά θα πρέπει να έχετε και την κατάλληλη συσκευή μαζί σας. Οι οδηγίες για να μη χάνεστε –ή, έστω, να ξαναβρίσκετε τον δρόμο σας– μπορούν να έρθουν από τον... ουρανό, τόσο αν βρίσκεστε σε βουνά και σε λαγκάδια όσο κι αν βρίσκεστε χαμένοι στα στενά μιας πόλης ή ενός χωριού.

Χρειάζεστε όμως έναν δέκτη GPS για το αυτοκίνητο ή φορητό. Οι δέκτες GPS (Global Positioning System) είναι συσκευές βασισμένες στη τεχνολογία SiRFstarIII. Χάρη στο μικρό μέγεθός τους, μπορούν να ενσωματωθούν σε διάφορες κατηγορίες συσκευών, από κινητά τηλέφωνα και PDAs μέχρι εξειδικευμένες συσκευές πλοήγησης για το αυτοκίνητο. Η λειτουργία αφορά τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης σας, της ταχύτητας, της κατεύθυνσης και του χρόνου, με στοιχεία που αντλούν από 4 τουλάχιστον δορυφόρους ευρισκόμενους σε τροχιά σε ύψος 20.000 χλμ. από τη Γη.

Το παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης GPS χρησιμοποιεί τριάντα δύο δορυφόρους, αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ την εποχή του Ψυχρού Πολέμου προκειμένου να κατευθύνει με ακρίβεια τους αμερικανικούς πυραύλους, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Παρόμοια συστήματα είναι το ρωσικό GLONASS (Global Navigation Satellite System), το οποίο έως το 2009 θα παρέχει παγκόσμια κάλυψη, και το ευρωπαϊκό Galileo, η ανάπτυξη του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσης μέχρι το τέλος του 2009.

Φυλές του GPS
Με απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες συσκευών με δυνατότητα πλοήγησης, που μπορεί να βρει κανείς στη χώρα μας και το μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού Κόσμου:

* Car Navigation. Εξειδικευμένες συσκευές πλοήγησης αυτοκινήτου, με συνδυασμό άλλων λειτουργιών πέρα από τη πλοήγηση, όπως εύκολη χρήση κινητού τηλεφώνου και λειτουργίες αναπαραγωγής ήχου, εικόνας, βίντεο, τηλεόρασης, κ.α.
* PDAs (Personal Digital Assistants) με δέκτη GPS
* Κινητά τηλέφωνα με ενσωματωμένο ή εξωτερικό δέκτη GPS.

Ωστόσο, η ονοματολογία η οποία χρησιμοποιείται στον ειδικό αυτό χώρο της καταναλωτικής τεχνολογίας διαφέρει ελαφρώς και έχει ως ακολούθως: Ως PNAs (Personal Navigation Assistants) χαρακτιρίζονται οι συσκευές πλοήγησης για χρήση εντός ή εκτός αυτοκινήτου, με σταθερή βάση, ή φορητές και αποσπώμενες. Τα PDAs (Personal Digital Assistants) είναι οι κλασσικές ηλεκτρονικές ατζέντες με ενσωματωμένο δέκτη GPS και εγκατεστημένη εφαρμογή πλοήγησης. Ο δέκτης GPS μπορεί να είναι αποσπώμενος και εξωτερικός, ή εσωτερικός. Στη σημερινή εποχή πλέον είναι συνήθως εσωτερικός. Τέλος, υπάρχουν τα PDA - Mobile που είναι κινητά τηλέφωνα ή smart phones με ενσωματωμένο ή εξωτερικό δέκτη GPS και εγκατεστημένη εφαρμογή πλοήγησης. Προσφέρουν όλες τις λειτουργίες ενός PDA και ενός κινητού τηλεφώνου.

Tips & Tricks
Για να αρχίσουμε, θα πρέπει να πούμε ότι καλό είναι οι ενσωματωμένες εφαρμογές οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν λεπτομερείς χάρτες των περιοχών που σας ενδιαφέρουν και να είναι στα ελληνικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει διαρκώς –όταν αναζητάτε πληκτρολογώντας έναν δρόμο, ή ένα μέρος, να χρησιμοποιείτε διαρκώς τη φαντασία σας αναφορικά με το πως μπορεί να έχει γράψει με λατινικούς χαρακτήρες ο αμερικανόφωνος προγραμματιστής το όνομα!

Είναι ζωτικής σημασίας να επιλέγετε συσκευή που να σας ταιριάζει, αναφορικά με το ποιά είναι τα ζητούμενα από αυτή. Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερο βάρος στον τρόπο εισαγωγής των ζητούμενων σας και βεβαίως στον τρόπο παρουσίασης της πληροφορίας. Συνήθως οι εν λόγω συσκευές επιτρέπουν τον προγραμματισμό νέων διαδρομών με την εισαγωγή του επιθυμητού προορισμού και παρέχουν φωνητικές και οπτικές οδηγίες και πληροφορίες για κοντινά σημεία ενδιαφέροντος (POI - Points Of Interest). Η εισαγωγή στοιχείων γίνεται μέσω της οθόνης αφής με ή χωρίς γραφίδα.

HP iPAQ 5710
Το HP IPAQ 5710 είναι ένας πλήρης υπολογιστής χειρός με επεξεργαστή Samsung στα 400MHz και 1GB ROM για αποθήκευση εφαρμογών, παιχνιδιών, μουσικής και φωτογραφιών. Η συσκευή κυκλοφορεί με ενσωματωμένο το MLS Destinator 6 Talk & Drive με εκτενή κάλυψη της Ελλάδας, 50.000 σημεία ενδιαφέροντος και αναγνώριση φωνητικών εντολών στα Ελληνικά. Το βάρος της είναι 166 γραμ., συνοδεύεται από 2 χρόνια εγγύηση και η τελική ενδεικτική τιμή της (με φόρο) είναι 560 ευρώ.


Asus P535
Το P535 διαθέτει ισχυρό επεξεργαστή (Intel XScale στα 520MHz) μνήμη 256MB και έχει ενσωματωμένο δέκτη GPS SiRF Star III. Η συσκευή δεν διαθέτει πληκτρολόγιο, έχει με μικρές διαστάσεις και μορφή που μοιάζει περισσότερο με PDA, προσφέροντας παράλληλα τις λειτουργίες ενός κινητού τηλεφώνου Tri-band με υποστήριξη GPRS. Με τη συσκευή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το MLS Destinator 6 Talk & Drive, μπορείτε να παίξετε βίντεο να βγάλετε φωτογραφίες (με ανάλυση μέχρι 2.0 MP), να συνδεθείτε στο Internet (μέσω WLan) και να διαχειριστείτε αρχεία Word, Excel, Powerpoint. Το βάρος της συσκευής είναι 145 gr, η τελική ενδιεκτική τιμή λιανικής (με ΦΠΑ) είναι 650 ευρώ, ενώ αυτή συνοδεύεται από 2 χρόνια εγγύηση.

HTC TyTN II
Αν και το να αγοράσει κανείς ένα TyTN II για να το χρησιμοποιήσει μόνο ως συσκευή GPS ακούγεται... κάπως παράξενο, το κορυφαίο smartphone με λειτουργικό σύστημα Windows Mobile 6.0 και πλήρη υποστήριξη των σύγχρονων δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3,5G έχει και «χαρακτήρα» GPS. Η συσκευή διαθέτει σύνδεση στο Internet είτε μέσω τοπικού ασύρματου δικτύου είτε με την αξιοποίηση HSDPA μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας με ταχύτητες μέχρι 3,6Mbps, ενσωματώνει ψηφιακή φωτογραφική μηχανή 3.0 MP και κάμερα για βιντεοκλήσεις και επιτρέπει πρακτικά τη χρησιμοποίηση κάθε είδους εφαρμογής. Με οθόνη αφής 2,8” με συρόμενο πληκτρολόγιο QWERTY και πλήρεις δυνατότητες smart phone, είναι έτοιμη παρόλα αυτά να εξυπηρετήσει τις ανάγκες κατεύθυνσης σας. Το βάρος της συσκευής είναι 190 γραμ. και η τελική ενδεικτική τιμή της (με ΦΠΑ) είναι 799 ευρώ. Η αγορά της συνοδεύεται από 2 χρόνια εγγύηση.

Pioneer AVIC-S2
Από πλευράς design και κατασκευής η συσκευή της Pioneer υπερέχει, διαθέτοντας «άνετη» οθόνη 3,5” και προσφέροντας πολλές έξτρα λειτουργίες, μεταξύ των οποίων σύνδεση κινητού μέσω Bluetooth και αναπαραγωγή αρχείων ήχου. Συνοδεύεται από εφαρμογή πλοήγησης της Nav N Go με χάρτες της Tele Atlas για 30 ευρωπαϊκές χώρες, που περιλαμβάνουν 1,4 εκατομμύρια σημεία ενδιαφέροντος. Ζυγίζει 180 γραμ. και έχει τελική ενδεικτική τιμή με φόρο τα 800 ευρώ. Η αντιπροσωπεία δίνει έναν χρόνο εγγύηση μετά την αγορά της.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v