Ο γύρος του κόσμου με την βοήθεια της Pioneer

Τα τρία συστήματα πλοήγησης (GPRS) της Pioneer φιλοδοξούν να αλλάξουν την χρήση και την άποψή σας για τη δυνατότητα του ”οδικού” αυτού gadget: Ενημέρωση για σημεία στα οποία συμβαίνουν συχνά ατυχήματα, σκληρός δίσκος για αναλυτικές πληροφορίες, αναγνώριση και αποθήκευση των συχνά ακολουθούμενων διαδρομών και δυνατότητα αυτόματης αποφυγής των ”προβληματικών” οδικών σημείων χάρη στις πληροφορίες κυκλοφορίας που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο!
Ο γύρος του κόσμου με την βοήθεια της Pioneer

του Πάρη Καπράλου

Ένας από τους χώρους που έχει υποσχεθεί πολλά, εδώ και αρκετά χρόνια είναι αυτός των φορητών συστημάτων πλοήγησης. Ωστόσο ο χώρος έχει αρχίσει να πραγματοποιεί τις υποσχέσεις του εδώ και δύο χρόνια, διευκολύνοντας την ζωή των οδηγών σε όλο τον κόσμο, τόσο στην καθημερινή οδήγηση όσο και στα ταξίδια.

Οι τελευταίες προτάσεις του χώρου έρχονται από την Pioneer, μία εταιρεία που τη γνωρίζουμε περισσότερο για πρωτοποριακά προϊόντα τεχνολογίας, με εστίαση στον ήχο και την εικόνα. Αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι για την εταιρεία ότι είναι η πρώτη που ασχολήθηκε με τον τομέα των συστημάτων πλοήγησης αυτοκινήτου.

Τα νέα προϊόντα της εταιρείας που περιλαμβάνονται στην σειρά AVIC (από τα αρχικά των λέξεων Audio, Video, Information & Communication) είναι πολύ κοντά στο ιδανικό.

Το AVIC-S1, το οποίο καλύπτει 26 συνολικά χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υποστηρίζει έλεγχο κινητών τηλεφώνων και λειτουργία hands-free μέσω Bluetooth, και διαθέτει εξαιρετικά εύχρηστο περιβάλλον χειρισμού.

Το AVIC-S1 επικεντρώνει όλη την ισχύ του στις λειτουργίες πλοήγησης και καθοδήγησης, προσφέροντας κορυφαίες υπηρεσίες στο χρήστη. Το λογισμικό με τους χάρτες πλοήγησης είναι προεγκατεστημένο και μπορεί να αναβαθμιστεί μέσω PC (σύνδεση USB) ή μέσω κάρτας μνήμης SD.

Η μνήμη flash του AVIC-S1, με χωρητικότητα 2GB, εγγυάται την άμεση ενεργοποίηση του συστήματος, ενώ το λειτουργικό του σύστημα υπολογίζει τις διαδρομές με εξαιρετική ταχύτητα και ακρίβεια, παρέχοντας άμεσα τις σωστές οδηγίες. Επιπλέον, ενσωματώνει τον υψηλής απόδοσης δέκτη GPS SiRF Star III, ο οποίος διασφαλίζει τη βέλτιστη δυνατή λήψη σήματος GPS.

Πέρα από τη χρήση ως εργαλείο πλοήγησης, το AVIC-S1 προσφέρει λειτουργίες και στον τομέα της επικοινωνίας. Ο οδηγός μπορεί να το χρησιμοποιεί ως hands-free για κινητά τηλέφωνα με την χρήση ασύρματης σύνδεσης Bluetooth. Ο χρήστης ορίζει στο σύστημα ένα κινητό τηλέφωνο που διαθέτει την δυνατότητα λειτουργίας Bluetooth με την γνωστή διαδικασία σύνδεσης συσκευών με το συγκεκριμένο πρότυπο (στο εγχειρίδιο χρήσης του κινητού σας θα το βρείτε ως ”pairing” ή ”ταίριασμα”) και μπορεί να πραγματοποιεί κλήσεις χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο μικρόφωνο του AVIC-S1 για τη διεξαγωγή της συνομιλίας.

Το σύστημα εκτελεί εξερχόμενες κλήσεις με απευθείας εισαγωγή του αριθμού στο εικονικό πληκτρολόγιο 10 πλήκτρων στην οθόνη αφής και υποστηρίζει λειτουργίες, όπως ιστορικό των εισερχόμενων και εξερχόμενων κλήσεων. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με συμβατό κινητό τηλέφωνο, ο χρήστης μπορεί να μεταφέρει τον τηλεφωνικό κατάλογο από το τηλέφωνο στη μνήμη του AVIC-S1, μια δυνατότητα που επιτρέπει απευθείας κλήση των επαφών του από την οθόνη αφής του συστήματος.

Το AVIC-S1 απευθύνεται σε όσους διασχίζουν οδικώς την Ευρώπη, αλλά και σε όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο και νοικιάζουν ένα αυτοκίνητο στον προορισμό τους. Πραγματικά φορητό, με λεπτό προφίλ και βάρος που δεν ξεπερνά τα 180 γραμμάρια, καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο στον χαρτοφύλακα ή την τσάντα του ταξιδιώτη, σε επαγγελματικά ταξίδια ή ταξίδια αναψυχής.

Για την αποφυγή προβληματικών σημείων στις προτεινόμενες διαδρομές, οι χρήστες μπορούν να προμηθευτούν τον προαιρετικό δέκτη πληροφοριών κυκλοφορίας RDS TMC για το AVIC-S1. Με τη χρήση του δέκτη το σύστημα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τυχόν προβλήματα κατά μήκος της διαδρομής και προτείνει εναλλακτικές διαδρομές για την αποφυγή τους. Το σύστημα μπορεί επίσης να ενημερωθεί με δεδομένα για σημεία στα οποία συμβαίνουν συχνά ατυχήματα (για τις Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό).

Το AVIC-S1 είναι μόνο η βασική σύνθεση του εν λόγω προϊόντος, η οποία ωστόσο προσφέρει φορητότητα, έναντι πιο στιβαρών λύσεων της ίδιας εταιρείας που θα περιγράψουμε στην συνέχεια. Το AVIC-S1 τοποθετείται γρήγορα και εύκολα σε οποιοδήποτε όχημα, χρησιμοποιώντας ένα στέρεο βραχίονα.

Η ενσωματωμένη μπαταρία παρέχει αυτονομία έως τέσσερις ώρες, επιτρέποντας στους χρήστες να πάρουν μαζί τους το σύστημα ακόμη κι όταν διανύουν πεζοί μία απόσταση έως τον προορισμό τους.

Επιπλέον λειτουργικότητα προσφέρουν τα μοντέλα AVIC-X1BT & AVIC-HD1BT.

Το AVIC-HD1BT περιλαμβάνει και σκληρό δίσκο που δίνει τη δυνατότητα για αναλυτικές πληροφορίες για 3,4 εκατομμύρια σημεία ενδιαφέροντος (με αριθμούς τηλεφώνου για πολλά από αυτά) και προτείνει στον οδηγό εναλλακτικές διαδρομές ανάλογα με τα δεδομένα της κυκλοφορίας, ενώ μπορεί να αποθηκεύσει έως 3.000 κομμάτια μουσικής.

Το σύστημα είναι το πρώτο πραγματικά ”έξυπνο” σύστημα πλοήγησης: αναγνωρίζει τις συχνά ακολουθούμενες διαδρομές και τις αποθηκεύει, έτσι ώστε μελλοντικά να παρέχει στον οδηγό καθοδήγηση βάσει των στοιχείων που καταγράφει γι’ αυτές, και όχι μόνο βάσει μαθηματικών αλγορίθμων.

Η τεχνολογία εντοπισμού θέσης που χρησιμοποιεί η Pioneer, η οποία βασίζεται σ’ έναν γυροσκοπικό αισθητήρα 3 αξόνων και σε σύστημα καταμέτρησης παλμών ταχύτητας, αποτυπώνει με ακρίβεια τη θέση του οχήματος, ακόμη και σε περιοχές όπου η λήψη σημάτων GPS είναι προβληματική ή ανύπαρκτη.

Το σύστημα καθοδηγεί τον οδηγό γρήγορα και με εξαιρετική ακρίβεια (παρέχοντας δυνατότητες αποφυγής αυτοκινητόδρομων και περιοχών με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο), ενώ με την χρήση ενός δέκτη μηνυμάτων TMC παρέχεται δυνατότητα αυτόματης αποφυγής των ”προβληματικών” οδικών σημείων χάρη στις πληροφορίες κυκλοφορίας που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο.

Εξάλλου, το AVIC-X1BT, αν και δεν έχει σκληρό δίσκο, περιλαμβάνει λεπτομερείς χάρτες για 48 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής.

Πέρα από τις πλούσιες δυνατότητες πλοήγησης, το AVIC-X1BT συνεργάζεται με κινητά τηλέφωνα τεχνολογίας Bluetooth παρέχοντας λειτουργίες hands-free και προσφέρει πλήθος επιλογών για την ψυχαγωγία των επιβατών, όπως για παράδειγμα δυνατότητα σύνδεσης με συσκευές iPod.

Η βάση δεδομένων του συστήματος έχει εμπλουτιστεί με νέους λεπτομερείς χάρτες για 17 Ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίοι περιλαμβάνουν πληθώρα πληροφοριών, όπως πλάτος δρόμων, απεικονίσεις κτιρίων υπό κλίμακα και διάφορα τοπικά χαρακτηριστικά όπως πάρκα και ποτάμια. Περιλαμβάνονται επίσης περισσότερα από 200.000 επιπλέον σημεία ενδιαφέροντος, ενώ καλύπτονται τέσσερις νέες χώρες: Ελλάδα, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία.

Τέλος, το κόστος του AVIC-X1BT ανέρχεται στα 2.590 ευρώ (περιλαμβάνει ΦΠΑ), ενώ το AVIC-HD1BT στοιχίζει 2.990 ευρώ (περιλαμβάνει ΦΠΑ). Και τα δύο μοντέλα εγκαθίστανται δωρεάν από τους συνεργαζόμενους Dealers και διατίθενται ήδη στην ελληνική αγορά. Το AVIC-S1 κοστίζει 799 ευρώ (περιλαμβάνει ΦΠΑ). Η διάθεση του ξεκινάει στις αρχές Ιουνίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v