Κοίτα τι μαγικά πράγματα μπορεί να κάνει το Google Maps για σένα

Αυτή δεν είναι εφαρμογή, πολυεργαλείο είναι. Και βάζουμε και στοίχημα πως δεν έχεις ανακαλύψει όλες τις δυνατότητές της ακόμα.
Κοίτα τι μαγικά πράγματα μπορεί να κάνει το Google Maps για σένα
Όταν ένας από τους δύο δημιουργούς του Google Maps έδωσε μια ομιλία στο TedX της Αθήνας, είπε πως την πρώτη φορά που μίλησε για την ιδέα του, του είπαν «τι να τους κάνουμε τους χάρτες; Υπάρχουν ήδη χάρτες στο internet». Ήταν του Yahoo, το θυμάσαι; Φυσικά και δεν το θυμάσαι, γιατί το Google Maps έφτιαξε στο μεταξύ μια αυτοκρατορία που έσβησε όλες τις άλλες από τον χάρτη (είδες τι κάναμε εκεί).

Το θέμα είναι πως το Google Maps έχει αυτή τη στιγμή τόσο πολλές δυνατότητες, που βάζουμε και στοίχημα πως δεν τις έχεις εκμεταλλευτεί όλες. Ρίξε μια ματιά σε κάποιες που ίσως σου ξέφυγαν.

Μπορείς να υπολογίσεις την αυριανή κίνηση

Ως γνωστόν, αν βάλεις μια διεύθυνση, πατήσεις «οδηγίες» και συμπληρώσεις στο επάνω κουτάκι το σημείο απ’ όπου ξεκινάς, το Maps θα σου υπολογίσει πόση ώρα θα σου πάρει να φτάσεις με το αυτοκίνητο, με τα πόδια, ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στον προορισμό σου, αν ξεκινήσεις τώρα.

Αυτό που ίσως δεν έχεις προσέξει, είναι ότι πατώντας στο σημειωμένο με κίτρινο βελάκι στην παρακάτω εικόνα μπορείς να υπολογίσεις όχι την κίνηση που έχει τη στιγμή που κοιτάς τον χάρτη, αλλά αυτή που θα έχει τη μέρα και την ώρα που προγραμματίζεις να φύγεις. Τα δεδομένα βασίζονται σε πληροφορίες από αντίστοιχες ημέρες και ώρες που έχει συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια ο αλγόριθμος, και είναι εντυπωσιακά αξιόπιστα, τα έχουμε τσεκάρει.



Μέσα μαζικής μεταφοράς είπαμε, και θυμηθήκαμε…

…ότι κι αυτό μπορεί να μην το έχεις προσέξει ποτέ. Στα εικονίδια πάνω από τις οδηγίες, που εμφανίζονται οι επιλογές να κάνεις τη διαδρομή με τα πόδια ή με αυτοκίνητο, υπάρχει και μια τρίτη επιλογή, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η οποία λειτουργεί εξαιρετικά για μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα. Έστω λοιπόν ότι είσαι στο κέντρο και θες να πεταχτείς για μια βουτιά στο Λαγονήσι, αλλά δεν έχεις λεφτά για βενζίνη. Βάζεις στο Google Maps Σύνταγμα-Λαγονήσι, κι αυτό σου λέει ποια μέσα μεταφοράς σε πάνε εκεί (επί του προκειμένου, η γραμμή 2 του μετρό και μετά το λεωφορείο 122 από τον σταθμό της Αργυρούπολης) κάθε πόση ώρα περνάνε, και πόσο χρόνο θα σου πάρει συνολικά η διαδρομή. Υπάρχει επίσης πάντα η επιλογή να αλλάξεις την ώρα που θέλεις να φύγεις, για να υπολογίσεις όσο το δυνατόν ακριβέστερα την κίνηση και τα δρομολόγια.



Τι να κάνουμε εδώ γύρω;

Αν είσαι ένας μικρός εξερευνητής σε κάθε εκδρομή σου, θα χαρείς να μάθεις ότι ανοίγοντας τον χάρτη εκεί που βρίσκεσαι, και πατώντας Αξιοθέατα (Attractions αν το έχεις στα αγγλικά) βρίσκεις μουσεία, καταρράκτες, μονοπάτια, σημεία με φανταστική θέα, ή ακόμα και μικρούς άγνωστους αρχαιολογικούς χώρους. Εμείς έτσι ανακαλύψαμε στην επιστροφή προς Αθήνα από το Καρπενήσι το ατμοσφαιρικό αρχαίο ιερό του Απόλλωνα Πτώου, https://goo.gl/maps/fRtke9ygNMoQxemdA στο Ακραίφνιο, και το παρατηρητήριο που σχεδόν κρέμεται στον γκρεμό πάνω από τα νερά της λίμνης Υλίκης, στον δρόμο για το ιερό.

«Συγνώμη, μήπως ξέρετε πού έχει περίπτερο εδώ κοντά;»

…Θα λέγαμε παλιά σε έναν άγνωστο που απλά έτυχε να περπατάει στην περιοχή, και 9 φορές στις 10 δεν ήταν από εκεί. Καλωσήρθες τώρα στον 21ο αιώνα: Ανοίγεις Google Maps, γράφεις στην αναζήτηση τη λέξη «φαρμακείο», «mini market», «βενζινάδικο», ή ό,τι άλλο ψάχνεις, και στον χάρτη εμφανίζονται τα κοντινότερά σου, μαζί με πληροφορίες για το ωράριό τους. Υπάρχει, μάλιστα, και η επιλογή «Ανοιχτό Τώρα» χρησιμότατη αν είναι ας πούμε Κυριακή κι εσύ ψάχνεις φαρμακείο, ώστε να μην ψάχνεις κλικάρεις ένα-ένα τα 50 φαρμακεία γύρω σου για να τσεκάρεις το ωράριό τους.

«Μπορώ να δω το μενού;»

Μια εποχή το Facebook το είχε αυτό στις αυτόματες ερωτήσεις σε όλες τις σελίδες μαγαζιών, με αποτέλεσμα κάθε ιδιοκτήτης ταβέρνας να καλείται στο Messenger να το απαντήσει 27 φορές τη μέρα –ακόμα και σε κόσμο που το είχε πατήσει κατά λάθος. Πλέον, με το που πατήσεις το όνομα μαγαζιού, το Google Maps ανοίγει τη γνωστή σελίδα με τηλέφωνα, ώρες λειτουργίας, reviews και πάει λέγοντας. Αν πατήσεις την πρώτη φωτογραφία, θα εμφανιστεί επιλογή Μενού (δίπλα σε διάφορες άλλες, που λένε Φαγητό, Ποτό, Ατμόσφαιρα). Πατάς εκεί και βλέπεις σχεδόν πάντα μια φωτογραφία του μενού που έχει βγάλει προηγούμενος πελάτης-ήρωας για να την χαρίσει στην ανθρωπότητα, η οποία δε χρειάζεται πια ούτε να ξεφυλλίζει αμήχανα καταλόγους σε εισόδους μαγαζιών, ούτε να έρχεται προ δυσάρεστων τιμολογιακών εκπλήξεων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v