Πώς το Google Maps μπορεί να απογειώσει τις εκδρομές σου

Είναι χάρτης, είναι GPS, βλέπει σε πραγματικό χρόνο την κίνηση στους δρόμους. Υπάρχουν όμως και δυνατότητες του Google Maps που δεν έχεις ανακαλύψει.
Πώς το Google Maps μπορεί να απογειώσει τις εκδρομές σου
της Ηρώς Κουνάδη

Το χρησιμοποιείς για να βρεις τον δρόμο σου, ή για να δεις πόση ώρα θα σου πάρει να φτάσεις εκεί που πας. Ξέρεις όμως πόσες ακόμα δυνατότητες έχουν οι αγαπημένοι χάρτες της Google; Πολλές, είναι η απάντηση. Κράτα σημειώσεις, για να κάνεις τις εκδρομές και τα ταξίδια σου δέκα φορές καλύτερα.

Εναλλακτικές διαδρομές

Υποθέτουμε πως ξέρεις ότι βάζοντας μια διεύθυνση, ή έναν προορισμό στον χάρτη, πατώντας «οδηγίες» και επιλέγοντας ως σημείο εκκίνησης την τρέχουσα τοποθεσία σου, μπορείς να δεις σε πραγματικό χρόνο πόση ώρα θα σου πάρει να φτάσεις, πού έχει κίνηση, και ποια διαδρομή είναι καλή ιδέα να αποφύγεις επειδή είναι «κόκκινη», τουτέστιν πηγμένη. Ήξερες όμως ότι πατώντας στο σημειωμένο με κίτρινο βελάκι στην παρακάτω εικόνα μπορείς να υπολογίσεις όχι την κίνηση που έχει τη στιγμή που κοιτάς τον χάρτη, αλλά αυτή που θα έχει τη μέρα και την ώρα που προγραμματίζεις να φύγεις;



Μέσα μαζικής μεταφοράς

Έστω ότι βρίσκεσαι στο κέντρο, και θες να πας για μια βουτιά στο Λαγονήσι, αλλά δεν έχεις αυτοκίνητο ή λεφτά για βενζίνη. Βάζεις στο Google Maps Σύνταγμα-Λαγονήσι, κι αυτό σου λέει ποια μέσα μεταφοράς σε πάνε εκεί (επί του προκειμένου, η γραμμή 2 του μετρό και μετά το λεωφορείο 122 από τον σταθμό της Αργυρούπολης) κάθε πόση ώρα περνάνε, και πόσο χρόνο θα σου πάρει συνολικά η διαδρομή. Υπάρχει επίσης πάντα η παραπάνω επιλογή, να αλλάξεις την ώρα που θέλεις να φύγεις, για να υπολογίσεις όσο το δυνατόν ακριβέστερα την κίνηση και τα δρομολόγια.



Έχει άμμο αυτή η παραλία;

Η όλη υπόθεση βέβαια δεν εξαντλείται στο πώς θα πας όπου είναι να πας. Εξίσου μεγάλο πράγμα, ειδικά σε μέρη που δεν έχεις ξαναβρεθεί, είναι να διαλέξεις και πού θα πας. Είσαι ας πούμε νεοφερμένος στο νησί, και χαζεύεις τον χάρτη να δεις ποιες παραλίες είναι κοντά σου. Αφενός υπάρχει η δυνατότητα να πατήσεις την προβολή δορυφόρου, να κάνεις ζουμ και να δεις ακόμα και αν έχει πέτρες μέσα στο νερό, αφετέρου οι φωτογραφίες που ανεβάζει ο κόσμος που την έχει επισκεφτεί, μαζί με τις κριτικές του, είναι ένας ωραιότατος μπούσουλας για να ξέρεις αν πχ η παραλία έχει άμμο ή βότσαλο, αν το νερό βαθαίνει απότομα ή αν οι ξαπλώστρες έχουν καταλάβει όλη την έκτασή της.

Τι έχει να κάνουμε εδώ;

Δυνατότητα εξαιρετικά χρήσιμη για τα road trip σου: Ανοίγεις τον χάρτη, κάνεις zoom out για να συμπεριλάβεις ολόκληρη την περιοχή στην οποία θα κινηθείς, πατάς Αξιοθέατα (Attractions αν το έχεις στα αγγλικά) και βρίσκεις τις στάσεις που σε ενδιαφέρει να κάνεις στη διαδρομή σου. Μπορεί αυτές να είναι, για παράδειγμα, καταρράκτες, μονοπάτια, σημεία με φανταστική θέα, ή ακόμα και μικροί άγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι. Εμείς έτσι ανακαλύψαμε στην επιστροφή προς Αθήνα από το Καρπενήσι το ατμοσφαιρικό αρχαίο ιερό του Απόλλωνα Πτώου, στο Ακραίφνιο, και το παρατηρητήριο που σχεδόν κρέμεται στον γκρεμό πάνω από τα νερά της λίμνης Υλίκης, στον δρόμο για το ιερό.

Και τα πρακτικά…

Σε τσίμπησε σφήκα στην ερημική παραλία, ξεμένεις όπου να ‘ναι από βενζίνη σε κάποια κορυφογραμμή των Τζουμέρκων, σε έπιασε αλλεργικό φτάρνισμα και δεν έχεις χαρτομάντηλο στο αυτοκίνητο ούτε για δείγμα; Ανοίγεις εφαρμογή Google Maps, γράφεις στην αναζήτηση φαρμακείο, βενζινάδικο ή mini market, και ω του θαύματος εμφανίζονται μπροστά σου τα πλησιέστερα εκεί που βρίσκεσαι. Και γίνεται και καλύτερο: Υπάρχει και η επιλογή «ανοιχτό τώρα» για την περίπτωση που είναι ας πούμε Κυριακή και θες να δεις μόνο τα φαρμακεία που διημερεύουν.

Πού να πάμε να φάμε;

Φυσικά, μια από τις δημοφιλέστερες δυνατότητες των γκουγκλο-χαρτών είναι η εύρεση του καλύτερου εστιατορίου/ ταβέρνας/ ουζερί στα πέριξ, με βάση τις κριτικές των χρηστών που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται και πληθύνονται –ένας καλός μπούσουλας για να αποφύγεις τις παγίδες είναι βαθμολογία πάνω από 4,5 και πλήθος κριτικών με τετραψήφιο αριθμό. Μην βαριέσαι, διάβασε 5-6 για να ξέρεις όχι μόνο τι να περιμένεις από την ταβέρνα που θα καθίσεις, αλλά και ποιο είναι το πιάτο του μενού που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Πέρα από τις κριτικές, αν πατήσεις τις φωτογραφίες, θα σου ανοίξει ένα μενού με επικεφαλίδες όπως Ατμόσφαιρα (για να δεις τον χώρο), Πιάτα (για να δεις τα πιάτα) και, το αγαπημένο μας, Μενού, όπου κάποιοι καλοί Σαμαρείτες έχουν μπει στον κόπο να φωτογραφήσουν και να ανεβάσουν το μενού, ώστε να ρίξεις μια ματιά στις τιμές του κάθε πιάτου και να ξέρεις από πριν αν το σηκώνει το μπάτζετ σου, γιατί το τι εννοεί ο καθένας μας «τσιμπημένο» ή «τιμές λογικές» είναι εξαιρετικά υποκειμενικό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v