Ποιες εφαρμογές σου τρώνε τα δεδομένα σου;

Σου τελειώνουν τα δεδομένα σαν τα λεφτά πριν τελειώσει ο μήνας; Δες ποιες εφαρμογές φταίνε γι’ αυτό, και τι μπορείς να κάνεις.
Ποιες εφαρμογές σου τρώνε τα δεδομένα σου;
Κοιτάς κι εσύ αγχωμένος/η το υπόλοιπο των δεδομένων του προγράμματος κινητής τηλεφωνίας, σαν το υπόλοιπο του τραπεζικού σου λογαριασμού, όσο πλησιάζεις προς το τέλος του μήνα; Δεν είσαι μόνος/η. Ψάξαμε και βρήκαμε ποιες εφαρμογές καταναλώνουν τη μερίδα του λέοντος από τα πολύτιμα data σου, και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό –πέρα, φυσικά, του να μην τις χρησιμοποιείς όταν δεν έχεις πρόσβαση σε WiFi.

Το Facebook

Η στάνταρ εφαρμογή που ανοίγεις εκεί που περιμένεις σε ουρές/ κάθεσαι στα μέσα μαζικής μεταφοράς/ έχεις ένα 5λεπτο να σκοτώσεις, κάνει στους περισσότερους ανθρώπους τη μεγαλύτερη κατανάλωση δεδομένων. Για να την περιορίσεις κάπως, άνοιξε την εφαρμογή, πάτα τις τρεις γραμμές πάνω δεξιά, και μετά πάτα στο Data Saver, και βαλ’ το on. Αυτό που κάνει είναι να μικραίνει το μέγεθος των φωτογραφιών (δεν θα το καταλάβεις εκεί που σκρολάρεις) και να απενεργοποιεί το autoplay στα βίντεο, που τρώνε τα περισσότερα από τα data σου.

Το Instagram

Ένας ακόμα συνήθης ύποπτος κατανάλωσης data, όχι μόνο επειδή το ανοίγεις δέκα φορές τη μέρα για να «χαζέψεις δυο λεπτά» αλλά και επειδή αρνείται πεισματικά να σταματήσει να παίζει αυτόματα τα βίντεο. Τι κάνεις: Πας στο προφίλ σου, πατάς τις γραμμούλες πάνω δεξιά και μετά τα Settings κάτω-κάτω, επιλέγεις Account και μετά Cellular Data Usage. Κάνεις κλικ κι εδώ στο Data Saver, και (αλληλούια) τα βίντεο σταματάνε να παίζουν από μόνα τους. Έχεις επίσης την δυνατότητα να επιλέξεις, ακριβώς κάτω από το Data Saver, αν τις φωτογραφίες θα τις βλέπεις σε υψηλή ανάλυση μόνο όταν είσαι συνδεδεμένος σε WiFi, ή και ποτέ.

Το YouTube

Προφανώς, μια εφαρμογή που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να παίζει βίντεο είναι ένοχη για την κατανάλωση μεγάλου όγκου δεδομένων. Αν είσαι αυτό που λέμε YouTube addict και δεν μπορείς να αντισταθείς ούτε όταν είσαι έξω, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να απενεργοποιήσεις το high definition στα βίντεο όταν δεν είσαι συνδεδεμένος/η σε WiFi. Πατάς στο προφίλ σου πάνω δεξιά, μετά Settings, μετά General, και κάνεις κλικ στο Limit mobile data usage. Μια που είσαι εδώ, πριν φύγεις, πήγαινε μία πίσω στα Settings, πάτα το Autoplay και απενεργοποίησε αυτή τη λειτουργία που δεν χρησίμευσε ποτέ σε κανέναν, μόλις τελειώνει ένα βίντεο να παίζει το επόμενο.

Το Spotify

Μέγας καταναλωτής δεδομένων, για όλους όσοι περπατάμε ή οδηγούμε ακούγοντας μουσική. Τι μπορείς να κάνεις; Δύο πράγματα: Φτιάξε λίστες με τα αγαπημένα σου τραγούδια και κατέβασέ τις για να τις έχεις διαθέσιμες offline. Θυμήσου κάθε φορά που βγαίνεις από το σπίτι να το βάζεις από τα settings (πάνω δεξιά στην πρώτη σελίδα) σε offline mode, ώστε να παίζει μόνο τη μουσική που έχεις κατεβασμένη. Αν δεν έχεις χώρο για κατεβάσματα στο κινητό, άλλη επιλογή είναι να ενεργοποιήσεις το Data Saver (πρώτο πρώτο στα settings) που κατεβάζει την ποιότητα της μουσικής σου στο χαμηλό και απενεργοποιεί τα γραφικά που παίζουν σε ορισμένους καλλιτέχνες.

Οι βιντεοκλήσεις…

Προφανώς, για να κάνεις βιντεοκλήση χωρίς να είσαι συνδεδεμένος/η σε WiFi, θα χρειαστείς megabyte –και κάμποσα μάλιστα. Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, να θυμάσαι πως όσο καλύτερη η ποιότητα της βιντεοκλήσης σου, τόσο περισσότερα τα δεδομένα που καταναλώνεις. Η καλύτερη επιλογή για οικονομία εδώ είναι το Whatsapp (πράγμα που ισχύει και στις κλήσεις μόνο με φωνή, χωρίς βίντεο) και για την καλύτερη σχέση ποιότητας-όγκου δεδομένων το Messenger. Την καλύτερη, πιο κρυστάλλινη εικόνα την έχει το Signal, το οποίο όμως θα σου κοστίσει περίπου τα διπλά megabyte σε σχέση με το Messenger –για μια μισάωρη βιντεοκλήση, το Messenger θα σου φάει περί τα 200 Mbyte, το Signal γύρω στα 350, το Whatsapp περί τα 150.

Κοίτα κι αυτό το κόλπο…

Σε Android συσκευές, άνοιξε τα settings, γράψε στο search Data Usage, επίλεξε this month ή last month και θα δεις πόσα Mbyte κατανάλωσε σε ένα μήνα η κάθε εφαρμογή ξεχωριστά. Πατώντας πάνω στην καθεμία, έχεις τη δυνατότητα να της «κόψεις» τα mobile data, και να την βάλεις να λειτουργεί μόνο όταν το κινητό σου έχει πρόσβαση σε WiFi.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v