10 ψαγμένα κόλπα για Android και iPhone

Τα δύο λειτουργικά προσφέρουν πληθώρα λειτουργιών που μπορούν να κάνουν τη ζωή σου (με τη συσκευή) πιο εύκολη. Δες δέκα από τις πιο ενδιαφέρουσες.
10 ψαγμένα κόλπα για Android και iPhone
Τόσο διαφορετικά σε λειτουργία, τόσο ίδια σε ποικιλία πραγμάτων που μπορείς να κάνεις, να «πειράξεις», να πειραματιστείς.

Android και iPhone, οι δύο γιγαντιαίοι πυλώνες των smartphone, κρύβουν ενδιαφέρουσες λειτουργίες που αξίζει να ανακαλύψεις.

Σε κινητά Android…


Πες «ΟΚ, Google» για να ξεκινήσεις αναζήτηση από οποιαδήποτε οθόνη

Για να ενεργοποιήσεις τον φωνητικό έλεγχο της Google άνοιξε την εφαρμογή της και πήγαινε στις ρυθμίσεις κάτω δεξιά. Από εκεί επίλεξε το Voice και μετά το “Ok Google Detection” ενεργοποιώντας τη ρύθμιση “From any screen”. Τώρα θα μπορείς ανά πάσα στιγμή που θες να ψάξεις κάτι να λες «ΟΚ, Google», η συσκευή σου θα αναγνωρίζει τη φωνή και θα ανοίγει την αναζήτηση.

Γίνε developer!

Για να καταλάβεις πόσο παραμετροποιήσιμα είναι τα Android μπορείς να ενεργοποιήσεις το «μυστικό» Developer mode. Πήγαινε στις ρυθμίσεις, μετά στο About και πάτα το “build number” επτά φορές. Η συσκευή θα σου πει κάτι του τύπου «τώρα είσαι developer!». Όταν γίνει αυτό, μπες ξανά στις ρυθμίσεις και θα δεις κάτι που λέγεται “developer options.” Αν δεν είσαι πολύ της φάσης μην πειράξεις πολλά πράγματα, αλλά αρκέσου στα απλά. Για παράδειγμα, μέσα από αυτό το μενού μπορείς να μειώσεις τον χρόνο των animation και να κάνεις την συσκευή σου πιο γρήγορη.



Κάν’το όπως το PC

Αν και δεν μπορείς να κάνεις πολλά για να αυξήσεις την ταχύτητα του επεξεργαστή της συσκευής σου, μπορείς να βελτιστοποιήσεις κάποιες λειτουργίες. Όπως ακριβώς οι υπολογιστές, έτσι και τα Android μπορούν να τερματίσουν λειτουργίες που δεν χρειάζεσαι. Για να κάνεις λοιπόν κάτι αντίστοιχο με το control + alt + delete στον υπολογιστή, πήγαινε στις ρυθμίσεις, μετά στις εφαρμογές, μετά σε αυτές που «τρέχουν» (running) και τερμάτισε χειροκίνητα ό,τι καταναλώνει πολύ μνήμη RAM.

Εγκατάστησε ένα VPN

Το Virtual Private Network εξασφαλίζει (όπως και στον υπολογιστή) ότι τα δεδομένα σου θα είναι ασφαλή και ιδιωτικά, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείς δημόσια ασύρματα δίκτυα. Για να το εγκαταστήσεις στην συσκευή πήγαινε στις ρυθμίσεις, μετά στο Wireless and Networks μετά στο More Settings και κλίκαρε το VPN. Από εδώ κλίκαρε το  “Add VPN” και επίλεξε τον τύπο VPN που θες να προσθέσεις. Τέλος, πρόσθεσε τις λεπτομέρειες όπως το όνομα του λογαριασμού και την διεύθυνση του VPN σέρβερ.  



Στείλε γρήγορα αρχεία μέσω Wi-Fi

Η μεταφορά αρχείων μεταξύ συσκευών είναι ταλαιπωρία. Όμως χάρη στο πρωτόκολλο Wi-Fi Direct μπορείς να μεταφέρεις αρχεία σε άλλη συσκευή σε πολύ μεγάλες ταχύτητες. Αρχικά βεβαιώσου ότι η άλλη συσκευή έχει ενεργοποιημένο το Wi-Fi Direct, και μετά πήγαινε στις ρυθμίσεις Wi-Fi, επίλεξε Additional Settings και διάλεξε τη συσκευή που θες να μεταφέρεις μεγάλα αρχεία.


Σε iPhone…


Βάλε φως στις ειδοποιήσεις

Θες να λαμβάνεις σήμα για ειδοποιήσεις χωρίς να κοιτάς την οθόνη ή να ακούς ήχους; Πήγαινε στις ρυθμίσεις, General, μετά Accessibility, πάτα το Audio/Visual και ενεργοποίησε το LED Flash for Alerts, όπως επίσης και το Flash on Silent για να «βλέπεις» τις κλήσεις όταν έχεις τη συσκευή σου αθόρυβη.

Τράβα φωτογραφίες με το κουμπί του ήχου

Το πάτημα του κουμπιού της κάμερας δεν είναι ο μόνος τρόπος να βγάλεις φωτογραφίες. Υπάρχει και ευκολότερος. Όταν ανοίξεις την εφαρμογή της κάμερας, πάτα το κουμπί που δυναμώνει τον ήχο και το κινητό σου θα βγάλει μια ωραιότατη φωτογραφία. Η λειτουργία αυτή δουλεύει και με ακουστικά τα οποία έχουν ενσωματωμένο κουμπάκι για αύξηση του ήχου.

Έλα στην σκοτεινή πλευρά

Αν σου βγάζει τα μάτια και σε ενοχλεί αυτό το λευκό στην οθόνη υπάρχει τρόπος να το… μαυρίσεις. Από τις ρυθμίσεις, επίλεξε το Display & Brightness και μετά το Dark. Αν δεν έχεις το IOS 13 πήγαινε ξανά στις ρυθμίσεις, επίλεξε General, μετά Accessibility, Display Accommodations και Invert Colors. Από εκεί διάλεξε είτε το Smart Invert είτε το Classic Invert.

Πρόσθεσε το Virtual Home Button στην οθόνη

Αν έχεις την πιο πρόσφατη έκδοση του IPhone μπορεί να σου λείπει το παλιό, καλό Home Button. Αλλά και άλλο μοντέλο να έχεις μπορεί να θες να έχεις τις επιλογές και τη χρησιμότητα ενός Virtual Home Button στην οθόνη σου για να έχεις γρήγορη πρόσβαση σε λειτουργίες που υπό άλλες συνθήκες απαιτούν αρκετά taps. Για να το ενεργοποιήσεις πήγαινε στις ρυθμίσεις, επίλεξε General, Accessibility, Touch και ενεργοποίησε το AssistiveTouch.

Βρες δυνατότερο σήμα

Υπάρχουν φορές που γίνεσαι ακροβάτης με το κινητό για να πιάσεις σήμα; Υπάρχει λύση γι’ αυτό. Άνοιξε την εφαρμογή Phone, πληκτρολόγησε *3001#12345#* και κάνε κλήση. Θα φορτώσει η οθόνη Field Test. Πάτα στο LTE, μετά στο Serving Cell Meas και ψάξε τις γραμμές srp0 (η τρέχουσα κεραία) και rsrp1 (η κοντινότερη κεραία). Πάτα στην ένδειξη σήματος πάνω αριστερά. Όσο πιο χαμηλός ο αριθμός, τόσο πιο καλό το σήμα.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v