Πώς δουλεύει το Microsoft Teams;

Το πρόγραμμα που χρησιμοποιούν τα πιτσιρίκια μας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι πιο απλό απ’ όσο μοιάζει με μια πρώτη ματιά.
Πώς δουλεύει το Microsoft Teams;
Έλα τώρα, εξοικειώθηκες σε χρόνο ρεκόρ με ένα σωρό διαφορετικές εφαρμογές, από το Facebook και το Instagram μέχρι το Skype και το Gsis (ναι εντάξει, πλάκα κάνουμε, μόνο οι λογιστές είναι πραγματικά εξοικειωμένοι με το Gsis). Το Teams θα αφήσεις να σε τρομάξει; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να παίξεις ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα τηλεδιασκέψεων και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα δάχτυλα, και να βοηθήσεις τα πιτσιρίκια σου να αγαπήσουν τη νέα τους τάξη.

Βήμα 1ο: Η εφαρμογή

Διατίθεται δωρεάν από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, για όλο τον κόσμο που δουλεύει ή μαθαίνει (ή και τα δύο) από το σπίτι. Την κατεβάζεις από εδώ.

Βήμα 2ο: Η σύνδεση

Στο πεδίο «διεύθυνση σύνδεσης» συμπληρώνεις την διεύθυνση της τάξης σου και πατάς απλώς «σύνδεση». Στο μενού αριστερά, βλέπεις τα εικονίδια Συνομιλίες, Ομάδες, Συσκέψεις και Αρχεία.

Τι διαφορά έχουν οι ομάδες από τα κανάλια;

Η ομάδα είναι ένα σύνολο ανθρώπων, συνομιλιών, αρχείων και εργαλείων, όλα συγκεντρωμένα σε ένα μέρος. Το κανάλι είναι μια συζήτηση σε μια ομάδα, αφιερωμένη σε ένα τμήμα, έργο ή θέμα. Η κάθε σχολική τάξη είναι μια ομάδα, η οποία έχει τα δικά της κανάλια, που μπορεί να περιλαμβάνουν αρχεία (με ασκήσεις π.χ.), συνομιλίες, και άλλο υλικό. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις ομάδες και τα κανάλια (στα ελληνικά) εδώ.

Βήμα 3ο: Συνομιλίες και αρχεία

Στις Συνομιλίες, στο κεντρικό μενού, μπορείς να ξεκινήσεις μια συνομιλία με ολόκληρη την τάξη, να απαντήσεις σε μία που υπάρχει ήδη, ή ακόμα και να «μιλήσεις» σε έναν ή περισσότερους συμμαθητές, ή μόνο στον/η δάσκαλο/α, χωρίς να το δουν οι υπόλοιποι. Απλώς πατάς «νέα συνομιλία» και γράφεις το ή τα ονόματα που θέλεις στο πεδίο «προς». Αναλυτικές οδηγίες εδώ.

Για να επισυνάψεις αρχείο στη συνομιλία, απλώς επιλέγεις επισύναψη, και διαλέγεις το αρχείο από τον υπολογιστή σου. Όλα τα αρχεία που έχουν ανέβει για να τα βλέπουν όλοι (ασκήσεις, για παράδειγμα) τα βρίσκεις σε ξεχωριστή καρτέλα, πάλι στο αριστερό μενού, στα Αρχεία –ποιος θα το περίμενε.

Βήμα 4ο: Τα μαθήματα

Σκέψου τα σαν τις τηλεδιασκέψεις που κάνεις με τη δουλειά στο Zoom ή σε όποιο άλλο πρόγραμμα χρησιμοποιείτε. Τα βρίσκεις στην αρχική σελίδα της ομάδας σας, συνήθως με το όνομα «Μάθημα», κάνεις κλικ επάνω και συνδέεσαι –αυτό ήταν. Ένας από τους βασικούς λόγους που το Teams είναι δημοφιλές (υποθέτουμε πως) ήταν η δυνατότητα συνομιλίας 10, 100, ακόμα και 10.000 ατόμων, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο καθένας.

Βήμα 5ο: Οι αναζητήσεις

Για να βρίσκεις ό,τι ψάχνεις εύκολα και γρήγορα, οι αναζητήσεις καλύπτουν όλες τις ομάδες και τα κανάλια στα οποία συμμετέχεις. Ο τρόπος αναζήτησης είναι παρόμοιος με αυτόν του Facebook: Απλώς πληκτρολογείς μια λέξη-κλειδί ή φράση στο επάνω μέρος της εφαρμογή, πατάς enter, και εν συνεχεία επιλέγεις μια από τις καρτέλες Μηνύματα, Άτομα ή Αρχεία. Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις κλικ στο Περισσότερα φίλτρα για να περιορίσεις ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα αναζήτησης. Λεπτομέρειες εδώ

Είσαι ακόμα πιο αρχάριος; Κατέβασε από εδώ τον αναλυτικότατο, 30 σελίδων οδηγό που έφτιαξε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και εξηγεί τα πάντα σχετικά με την εγκατάσταση και χρήση του Teams βήμα-βήμα με εικόνες και σχεδιαγράμματα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v