Σούπερ θέατρα και συναυλίες βλέπουμε από το σπίτι

Αγαπημένες θεατρικές παραστάσεις και σπουδαίες συναυλίες διατίθενται δωρεάν online και γίνονται το τέλειο αντίδοτο στη βαρεμάρα των ημερών.
Σούπερ θέατρα και συναυλίες βλέπουμε από το σπίτι
της Ηρώς Κουνάδη

Η τέχνη θα τα νικήσει όλα στο τέλος. Ακόμα και τις ατελείωτες ώρες που είσαι κλειδωμένος σπίτι, φλερτάροντας με την ιδέα να πας για τρίτη φορά σήμερα σούπερ μάρκετ –μην το κάνεις, οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί δε σου φταίνε σε τίποτα. Σου έχουμε κάτι πολύ καλύτερο να κάνεις με τον χρόνο σου: Καταπληκτικές θεατρικές παραστάσεις που μπορεί να έχασες στα αθηναϊκά θέατρα, ή να θέλεις να ξαναδείς, και μεγάλες συναυλίες, όλες δωρεάν, με το πάτημα ενός κουμπιού –ή για την ακρίβεια, ενός λινκ που θα σου δώσουμε. Φύγαμε;

Θέατρο κατ’ οίκον

Το Εθνικό Θέατρο έχει ανεβάσει τις παραστάσεις από το 1996 ως το 2006 σε ένα χορταστικό ψηφιακό αρχείο, αρκετό για πολλές μέρες κατ’ οίκον εγκλεισμού. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, έχουμε να προτείνουμε το σαιξπηρικό Αγάπης Αγώνας Άγονος σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού με Δημήτρη Ήμελλο και Μαρία Ναυπλιώτου, τους Πέρσες του Λευτέρη Βογιατζή με τους Μαρία Κατσιαδάκη, Ακύλλα Καραζήση, Σοφοκλή Πέππα, τη Λυσσασμένη Γάτα σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Δάνη Κατρανίδη, Ρένια Λουιζίδου και το Δόκτωρ Φάουστους του Δημήτρη Λιγνάδη, με τον ίδιο και τους Γιώργο Πυρπασόπουλο, Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Όμηρο Πουλάκη. Ολόκληρο το αρχείο, όρεξη να ‘χεις να χαζεύεις, εδώ.

Μια διαφορετική, όσο και πρωτότυπη, ιδέα είχε το Θέατρο Πορεία: Μια παράσταση την ημέρα, κάθε μέρα, από την Τρίτη 24 Μαρτίου ως το Σάββατο 4/4 θα είναι διαθέσιμη για να τη δεις ό,τι ώρα θέλεις, από τις 10.00 το πρωί ως τις 10.00 το επόμενο πρωί. Σήμερα Πέμπτη 26/3 το Ύψωμα 731 του Άρη Μπινιάρη, και αύριο Παρασκευή 27/3 η Αγριόπαπια του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Αναλυτικό πρόγραμμα και λινκ για τα βίντεο εδώ

Το Θέατρο Τέχνης έχει εδώ τρεις φετινές παραστάσεις του, τον Έντμοντ σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, το Χωρίς Οικογένεια της παιδικής σκηνής του, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαΐτη, και το #MiaMeraXwris από την εφηβική σκηνή του, σε σκηνοθεσία Εύας Οικονόμου-Βαμβακά. Η διαφορά εδώ είναι πως δεν πρόκειται για αρχειακό υλικό, αλλά για παραστάσεις που έπαιζαν φέτος, και κινηματογραφήθηκαν ειδικά για αυτόν τον σκοπό –να μπορούμε να τις δούμε στο σπίτι, όταν ο κορωνοϊός στέρησε από πολύ κόσμο τη δυνατότητα να πάει θέατρο, και πριν ακόμα κλείσουν τα θέατρα. Καθεμία από τις τρεις παραστάσεις έχει ένα μικρό αντίτιμο 3,50€, για να στηρίξουμε το θέατρο και τους ανθρώπους του που αυτή τη στιγμή μας χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Ο Θείος Βάνιας που σκηνοθέτησε η Μαρία Μαγγανάρη στο Bios και έγινε μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις της περσινής χρονιάς ανέβηκε πριν από λίγες μέρες ολόκληρος στο YouTube.

Ο Χρύσιππος του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία του Θάνου Σαμαρά, που προκάλεσε αίσθηση το καλοκαίρι που μας πέρασε στο Φεστιβάλ Αθηνών, είναι εδώ, ενώ εδώ θα βρεις τον Βυσσινόκηπο του Τσέχοφ που σκηνοθέτησε ο Παντελής Δεντάκης στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το 2012,  εδώ το Εμείς του Γεβγκένι Ζαμιάτιν σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου και εδώ τις Παραλογές του Γιάννη Καλαβριανού, και μάλιστα με αγγλικούς υπότιτλους.

Και μουσική έχουμε, για περάστε…

Το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει στο πρόγραμμα των μεταδόσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO) προσκαλώντας μας να ταξιδέψουμε ψηφιακά σε μερικούς από τους πιο ιστορικούς συναυλιακούς χώρους σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μέσα από μια σειρά συναυλιών που προβάλλονται μέσω facebook κάθε βράδυ στις 21:00. Το Σάββατο 28/3, για παράδειγμα, το πρόγραμμα έχει Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και La Diva: 40 Χρόνια Γκαλά όπερας με την Dinara Alieva.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου διαθέτει πολλά από τα σπουδαία κονσέρτα της online στο επίσημο site της, κανονικά με εισιτήριο, αλλά μέχρι τις 31 Μαρτίου εντελώς δωρεάν για τον κλειδωμένο σπίτι πλανήτη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να γραφτείς και να βάλεις κωδικό κουπονιού BERLINPHIL, και θα έχεις δωρεάν πρόσβαση σε όλο το αρχείο εδώ

Η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης διαθέτει τις σπουδαιότερες παραστάσεις της για streaming από το επίσημο site της: Μία επιλεγμένη παράσταση ανεβαίνει κάθε μέρα, και μένει εκεί για 24 ώρες. Δεν απαιτείται ούτε εγγραφή ούτε τίποτα, κάνεις ένα κλικ στο Watch Now που θα βρεις στην αρχική σελίδα, και απολαμβάνεις.

Οι Dropkick Murphys άνοιξαν στις 17 Μαρτίου τον χορό των live streaming μίνι συναυλιών χωρίς εισιτήριο, σε ένδειξη συμπαράστασης προς το ένα περίπου δισεκατομμύριο ανθρώπους που είναι αυτή τη στιγμή κλειδωμένοι στα σπίτια τους. Αν την έχασες, μπορείς να την δεις εδώ.

Και βέβαια, πολλοί αγαπημένοι καλλιτέχνες έχουν ανεβάσει ολόκληρες παλιότερες συναυλίες τους στο YouTube –μεταξύ άλλων, οι Foo Fighters, οι Red Hot Chili Peppers, οι Placebo, οι Kraftwerk, οι Chemical Brothers ο Robbie Williams και η Shakira. Κάνεις απλώς μια αναζήτηση με το όνομα του καλλιτέχνη και τις λέξεις full show, πατάς play και απολαμβάνεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v