Athens Exclusive Designers Week 2010: Ό,τι... περπάτησε στην πασαρέλα

Νέοι ανερχόμενοι σχεδιαστές, δημιουργοί που εκπροσωπούν επάξια την ελληνική μόδα στο εξωτερικό, επίτιμοι προσκεκλημένοι και parties που κράτησαν μέχρι το πρωί. Η κάμερα του in2life κατέγραψε δημιουργίες, επιτυχίες, χρώματα κι αρώματα, από την 8η AXDW.
Athens Exclusive Designers Week 2010: Ό,τι... περπάτησε στην πασαρέλα
των Έλενας Μπούλια, Ηρώς Κουνάδη

Στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, στη Λεωφόρο Συγγρού, ξεκίνησε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου η 8η Athens Exclusive Designers Week, η δεύτερη αθηναϊκή διοργάνωση για τη μόδα. Πολύ πιο κεφάτη, με την ατμόσφαιρα πάρτι να κυριαρχεί από την αρχή μέχρι τη λήξη της, και πολύ πιο ελπιδοφόρα –με το «νέο αίμα» των Ελλήνων σχεδιαστών να παρουσιάζει εδώ τις δημιουργίες του– η Athens Exclusive Designers Week κερδίζει στα σημεία την Ελληνική Εβδομάδα Μόδας, τουλάχιστον κατά την ταπεινή μας άποψη.

Από νωρίς το Σάββατο το απόγευμα, το εντυπωσιακό κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής πλημμύριζε με κόσμο που ερχόταν να παρακολουθήσει τα shows των ανερχόμενων σχεδιαστών, να αγοράσει μοναδικές δημιουργίες τους σε εξαιρετικές τιμές από την Night Boutique που είχε στηθεί στον χώρο, και να επισκεφθεί την έκθεση φωτογραφίας της Jessica Speckhard. Το πάρτι που έκλεισε την πρώτη ημέρα, με το top model των 90s Eve Salvail (DJ Evalicious) στα decks και την μπύρα Peroni στα ποτήρια μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
 
[Δείτε το βίντεο από την πρώτη μέρα της Athens Exclusive Designers Week]


Μερικά από τα highlights της πρώτης ημέρας:
Theia:
Μία εκ των αγαπημένων ανερχόμενων αστέρων του in2life, η Θεοδώρα Προβοπούλου, παρουσίασε μία girlie κολεξιόν στην οποία το γαλλικό μπουντουάρ συναντούσε την Ιαπωνία, οι εκπληκτικοί κορσέδες που καθιέρωσαν την δημιουργό τους ενσωματώνονταν σε εντυπωσιακά φορέματα, και τα έντονα χρώματα –φούξια, μπλε ελεκτρίκ, πράσινο– παντρεύονταν έξυπνα με ρομαντικές δαντέλες και τούλινες tutus.

Ioannis Guia: Εμπνευσμένη από την Αφρική ήταν η νέα κολεξιόν του Έλληνα σχεδιαστή που έχει ήδη κάνει με επιτυχία τα πρώτα του βήματα στο εξωτερικό. Flat σανδάλια, αέρινα υφάσματα, αποχρώσεις της άμμου, φαρδιές ζώνες δεμένες με σχοινιά, τεράστια κολιέ, βραχιόλια φορεμένα ψηλά στο μπράτσο, και βέβαια τα ευφάνταστα, ασύμμετρα κοψίματα – σήμα κατατεθέν του Ioannis, κυριάρχησαν στην πασαρέλα.

Miltos: Το άκρως θεατρικό catwalk του ελπιδοφόρου Έλληνα σχεδιαστή γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Εθνικής Ασφαλιστικής και κέρδισε τις εντυπώσεις ως η καλύτερη στιγμή της πρώτης ημέρας της διοργάνωσης. Αντλώντας έμπνευση από το ευγενές άθλημα της ιππασίας, ο Miltos παρουσίασε σακάκια με τεράστιους γιακάδες, καρώ παντελόνια, μακριά κατακόκκινα παλτό, βελούδινα φορέματα και τουίντ ταγιέρ. Το ανδρόγυνο στυλ είχε την τιμητική του στην φετινή κολεξιόν, τα καπέλα έκλεψαν την παράσταση, ενώ δεν έλειπαν και οι άκρως θηλυκές δημιουργίες, όπως το μακρύ κόκκινο φόρεμα με γούνινο γιακά που καταχειροκροτήθηκε στο τέλος της επίδειξης.

Guy Laroche: Ο επίτιμος προσκεκλημένος της φετινής Athens Exclusive Designer’s Week παρουσίασε ένα πολύ σύντομο show, από το οποίο μας κέρδισαν τα παπούτσια –μοναδικά μαύρα πέδιλα με φαρδιά δεσίματα πάνω από τον αστράγαλο. Κατά τα άλλα, γήινα επί το πλείστον χρώματα, ευρεία γκάμα υλικών –από σατέν και σουέντ μέχρι βινύλ και μάλλινα υφάσματα, αλλά και λεπτομέρειες από δαντέλα– εντυπωσιακά φαρδιές ζώνες, και κλειστά κατά κανόνα ντεκολτέ, με την εξαίρεση εκείνων στα ιριδίζοντα βραδινά φορέματα, κυριάρχησαν στην πασαρέλα.

Η επομένη, Κυριακή 24 Οκτωβρίου, ήταν Ημέρα Νέων Σχεδιαστών. Με σκοπό να προωθήσει νέα ταλέντα στην βιομηχανία της μόδας, η AXDW αφιέρωσε και φέτος μία ολόκληρη ημέρα σε επτά νέους σχεδιαστές, οι οποίοι αφού μας εντυπωσίασαν με τις ιδιαίτερα προσεγμένες πασαρέλες τους, τέθηκαν υπό την κριτική ειδικής επιτροπής από τον χώρο της μόδας και τρεις από αυτούς βραβεύθηκαν στις κατηγορίες Best Catwalk , Best Trendsetter και Best New Designer.

[Δείτε το βίντεο από την δεύτερη μέρα της Athens Exclusive Designers Week]


Οι τρεις σχεδιαστές που διακρίθηκαν για τις εμφανίσεις τους ήταν οι:
Χριστίνα Σκαρπέλη
, η οποία σπούδασε στην Αθηναϊκή Ακαδημία Μόδας και στην συνέχεια δούλεψε στον πλευρό καταξιωμένων σχεδιαστών, όπως οι Celebrity Skin, και στιλιστών για περιοδικά μόδας. Φέτος ήταν η δεύτερη φορά που συμμετείχε στην AXDW με την καλοκαιρινή κολεξιόν του 2011 να διακρίνεται για τα έντονα παγανιστικά αλλά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία, αποκλειστικά σε αποχρώσεις του εκρού και δημιουργημένα από γάζα και λινό (δείτε στο video την κολεξιόν της). Η Χριστίνα Σκαρπέλη διακρίθηκε με το βραβείο Best New Designer.

Ourania Kay, η οποία ξεκίνησε την παρουσίασή της με μία ταινία μικρού μήκους, με πρωταγωνιστές τους Ορέστη Τζιόβα και ένα από τα μοντέλα της επίδειξης και με θέμα «Chapter 1: Urgent Cases» -τόσο ο Ορέστης Τζιόβας, όσο και η συνοδός τους Κατερίνα Παπουτσάκη παραβρέθηκαν στην επίδειξη. Τόσο το βίντεο όσο και η κολεξιόν της νέας σχεδιάστριας, η οποία σπούδασε στην σχολή ESMOD στο Παρίσι, χαρακτηρίστηκαν από την αγωνία της σκληρής καθημερινότητας και εκφράστηκαν με σχέδια στενά, σέξι αλλά και σφιχτά στο σώμα, με κομψά υφάσματα και διαφάνειες που αφήνουν την θηλυκή σιλουέτα να αναδειχθεί (δείτε στο video την κολεξιόν της). Η Ourania Kay διακρίθηκε με το βραβείο Best Catwalk.

Asel & Eleonora, οι οποίες στην καλοκαιρινή τους κολεξιόν συνδύασαν θηλυκότητα και άνεση σε σχέδια και υφάσματα τα οποία μπορούν να φορεθούν από το πρωί έως το βράδυ. Χρώματα σε φυσικούς και γήινους τόνους αλλά και έντονες πινελιές, ψηφιακές εκτυπώσεις και πρωτότυπες γραμμές απέδωσαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποία χάρισαν στις δύο σχεδιάστριες της φίρμας Commune το βραβείο Best Trendsetter.

Κατά τα άλλα, στις κολεξιόν των νέων σχεδιαστών της Κυριακής, ξεχωρίσαμε αυτήν των Nikomia με υπέροχα βραδινά σχέδια, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από λάμψη και πολυτέλεια, των Lucky 13, με πολύ θηλυκές γραμμές που παρέπεμπαν στην δεκαετία του ’60 και της Pinelopi Lagadinou, με έντονες επιρροές από Περσία σε μεταξωτά υφάσματα κεντημένα με χάντρες και έντονες διαφάνειες. Τέλος, η πολύ θηλυκή συλλογή του Dimitris Kouras με τα υπέροχα φορέματα φιλοξένησε την Θεοδώρα Βουτσά για να παρουσιάσει το τελευταίο, εξαιρετικό κομμάτι της σειράς, ενώ αξιόλογες ήταν και οι συλλογές των Εβελίνα Λίτινα, Δημήτρη Παρασκευόπουλου και jeAnS, με τις οποίες ολοκληρώθηκε το τελευταίο μέρος των επιδείξεων της ημέρας.

Και του χρόνου!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v