Στην Theia για... πρόβα και καφέ

Ένα κοριτσίστικο όνειρο που έγινε πραγματικότητα και ένα ατελιέ που θυμίζει παραμύθι. Πήγαμε στην Theia για να μας μιλήσει για την δική της μοδιστρική τέχνη και φύγαμε έχοντας δοκιμάσει κορσέδες, τουτού και τον καλύτερο espresso της πόλης.
Στην Theia για... πρόβα και καφέ
της Έλενας Μπούλια
φωτογραφίες: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου


Όταν ο Δημήτρης μου ανάθεσε να πάω στην Ιπποκράτους, να βρω την «θεία» που είναι μοδίστρα, να της πάρω συνέντευξη για να της κάνουμε παρουσίαση, πρέπει να τον κοίταζα σαν χάνος γύρω στο πεντάλεπτο περιμένοντας να μου αποκαλύψει την πλακίτσα. «Πάμε πάλι», του είπα, «θα παρουσιάσουμε μία μοδίστρα;». «Καλά, πήγαινε και θα καταλάβεις», μου απάντησε.

Η Theia είναι η Θοδώρα Προβοπούλου. Μία σύγχρονη «μοδίστρα» που έχει σπουδάσει οικονομικά στην Οξφόρδη και σχέδιο-πατρόν στην Ισπανία. Που δίπλα στις εμπριμέ ρόμπες της γιαγιάς έχει τους super sexy κορσέδες, βικτωριανής εποχής, τα τουτού και τα κόκκινα-πουά τσαντάκια της Mini Mouse. Που αντί για ελληνικό πίνει εσπρέσσο και αντί για μέτρημα διαστάσεων «με το μάτι», σου ετοιμάζει λεπτομερή σχέδια και επαγγελματικά πατρόν, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα πραγματικά haute couture σύνολο, που όμοιό του δεν έχει ξαναδημιουργηθεί.

Κάθε αρχή και δύσκολη…
«Όλα ξεκίνησαν από τα πέντε μου. Η γιαγιά μου έραβε και εγώ δίπλα της μάζευα τα περισσευούμενα υφάσματα και έφτιαχνα ρουχαλάκια για την κούκλα μου. Μεγαλώνοντας μου άρεσε να ζωγραφίζω, να φτιάχνω πράγματα. Μετά έπρεπε να σπουδάσω. Για να βρω μία κανονική δουλειά. Και την βρήκα. Αλλά δεν ήμουν ευτυχισμένη. Κάθε μέρα γύρναγα σπίτι και έκλαιγα. Έπρεπε να κάνω αυτό που μου αρέσει, αυτό που πραγματικά με ευχαριστεί: Να φτιάχνω ρούχα. Και όχι απλά να σχεδιάζω αλλά να εμπλέκομαι στην δημιουργία του, όταν η ιδέα περνάει από το χαρτί στο πατρόν και από εκεί στο ύφασμα, στο πώς αυτό «κάθεται» στο σώμα. Αυτό είναι, άλλωστε, που λείπει από τους περισσότερους σχεδιαστές», εξηγεί η Θοδώρα.

«Τα παράτησα και έφυγα για Ισπανία. Βρήκα μία σχολή που δίδασκε σχέδιο, πατρόν, υψηλή ραπτική και παράλληλα δούλευα –έφτιαχνα ρούχα και αξεσουάρ για κάποια μαγαζιά στην Μαδρίτη. Βλέπεις, ένιωθα τύψεις που είχα γυρίσει την πλάτη στα όνειρα των γονιών μου (και για όλα αυτά τα χρήματα που είχαν ξοδέψει για τις προηγούμενες σπουδές μου). Όταν γύρισα στην Ελλάδα και αφού δούλεψα για ένα διάστημα σε μία γνωστή βιοτεχνία, αποφάσισα να δημιουργήσω τον δικό μου χώρο. Και έτσι βρέθηκα εδώ.» Σε ένα μικρό διαμέρισμα μιας παλιάς πολυκατοικίας της Ιπποκράτους, που έχει μετατραπεί σε έναν κοριτσίστικο παιχνιδότοπο, με φούξια και λαχανί ταβάνια που καταλήγουν σε δαντελωτό τελείωμα στο πάνω μέρος των τοίχων με λεπτομέρειες από ζωγραφιστά κερασάκια!

Μεγάλα τραπέζια γεμάτα σχέδια, πολύχρωμα υφάσματα, κλωστές, ψαλίδια, κορδέλες, παλιές μηχανές. Πάνω από τα οποία σκυμμένα τρία σγουρά κεφάλια κάνουν τα μαγικά τους, κόβουν, ράβουν, συζητούν, γελάνε, ακούνε μουσική. «Τέλεια! Τέλεια!», φωνάζει ενθουσιασμένη η Μαιρηλία, που δεν ξέρει τι να πρωτοφωτογραφήσει. «Τους κορσέδες, τους κορσέδες!, της δείχνω επίμονα εγώ.

Και εγένετο… κορσές!
Στην Theia θα πάει κανείς (σχήμα λόγου: θα πάμε όλοι και όλες) για να ράψει το ρούχο των ονείρων του: Ένα καλό (ή καθημερινό) φόρεμα, μία φούστα, ένα παντελόνι, ένα ανδρικό πουκάμισο ακόμα και ένα νυφικό. Η’ για να ψαχουλέψει ανάμεσα στην prêt-a-porter συλλογή της ίδιας της Θοδώρας, η οποία αποτελείται από υπέροχα φουστανάκια και φορέματα, ρομπίτσες (έντονη η επιρροή της ελληνίδας γιαγιάς), μπλούζες κ.λ.π. που παραπέμπουν στην δεκαετία του ’50 ή στην εποχή των Mods, όταν κυριαρχούσε το μίνι, οι μεγάλες καμπάνες και η λεπτή ρίγα.

Όσες ξέρουν, όμως, θα πάνε στην Theia γι’αυτό που εγώ αποκαλώ highlight του ατελιέ: Τους κορσέδες. Μα πώς προέκυψαν οι κορσέδες; «Όταν σπούδαζα στην Ισπανία ήρθε κάποια στιγμή στην σχολή μία παλιά μοδίστρα της Chanel με τρεις γνήσιους βικτωριανούς κορσέδες. Τους ερωτεύτηκα αμέσως και βάλθηκα να μάθω πώς ακριβώς δημιουργούνται. Μετά, αφού επέστρεψα στην Ελλάδα, ανακάλυψα πως μάλλον δεν υπάρχει κάποιος άλλος στον χώρο που να φτιάχνει πραγματικούς κορσέδες στα μέτρα της κάθε γυναίκας. Αποφάσισα, λοιπόν, να είμαι εγώ αυτή.»

Ένα φανταστικό έργο τέχνης, ο κάθε κορσές απαιτεί πολλές ώρες δοκιμών και δουλειάς για να τελειοποιηθεί. Μεταξωτή φόδρα, οι καλύτερες ποιοτικά μπανέλες, μοναδικές λεπτομέρειες σύμφωνα με τα γούστα και τις ανάγκες της κάθε γυναίκας και κυρίως τέλεια εφαρμογή είναι κάποια μόνο από τα χαρακτηριστικά του πιο θηλυκού ρούχου, το οποίο μάλιστα φορεμένο σχηματίζει μία απίθανα λεπτή σιλουέτα με μέση δαχτυλίδι, στήθος… τρισδιάστατο και ολόισια πλάτη (φτάνει να σας πω πως έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν πείστηκα να δοκιμάσω έναν). Εύλογα, ωστόσο, αναρωτιέται κανείς «Και πού θα τον φορέσω;». Σύμφωνα με την Θοδώρα, ο κορσές μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα πρωτότυπο top σε ένα παντελόνι, μία φούστα, ένα νυφικό, ειδικά αν ενσωματωθούν σε αυτόν τιράντες ή κορδέλες που δένουν πίσω από τον λαιμό. «Άλλωστε, μπορεί μια γυναίκα να τον φορέσει και στο σπίτι, στις πιο προσωπικές της στιγμές». Πιστέψτε με, δεν υπάρχει άντρας που δεν θα ξετρελαθεί με αυτό που θα δει, ενώ η απόκτησή του θα κάνει αρκετές γενιές κοριτσιών ευτυχισμένες.

Και από τιμές; Σχετικά με τους κορσέδες, οι οποίοι χρειάζονται και την περισσότερη δουλειά, οι τιμές ξεκινούν από 800 ευρώ. Ίσως σας φανούν πολλά, αλλά μόνο όταν τους δείτε θα καταλάβετε την αξία τους. Όσον αφορά στα ρούχα της συλλογής, οι ποδιές κυμαίνονται στα 140 ευρώ, τα πουκάμισα ξεκινούν από 150 ευρώ, τα παντελόνια από 200 ευρώ, και τα φορέματα κυμαίνονται από 150 έως 200 ευρώ. Αν πάλι κάποια θέλει να ράψει το ολόδικό της φόρεμα στην Theia, οι τιμές ξεκινούν από 400 ευρώ και κυμαίνονται ανάλογα με το ύφασμα και την πολυπλοκότητά του ρούχου.

Ακόμα, στην Theia αξίζει να πάει μία κοπέλα που αναζητά ένα ιδιαίτερο και 100% στα μέτρα της νυφικό. Και αυτό γιατί η Θοδώρα έχει μεταξύ άλλων και την ιδιότητα της… ψυχαναλύτριας. Μόνο αφού σε γνωρίσει καλά, μάθει κάποια πράγματα για την ζωή σου, την προσωπικότητά σου, τα γούστα σου, μπορεί να δημιουργήσει κάτι που πραγματικά να σου ταιριάζει, κάτι πραγματικά ξεχωριστό και πρωτότυπο για την σημαντική αυτή μέρα. Το κόστος ενός νυφικού από την Theia, άλλωστε, -και ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο πωλούνται ή ενοικιάζονται τα νυφικά που πωλούνται μαζικά στα καταστήματα και τις μπουτίκ- δεν είναι απαγορευτικό: Οι τιμές ξεκινούν από 2.000 ευρώ για κάτι απλό και μπορούν να φτάσουν τις 5.000 ευρώ για κάτι αρκετά δύσκολο. Για την δημιουργία ενός νυφικού (ή ενός καλού φορέματος) απαιτούνται από 4 έως 6 εβδομάδες.

«Μαθήματα ραπτικής για άσχετους»
Και από μελλοντικά σχέδια, άλλο τίποτα. Στα άμεσα πλάνα της Θοδώρας είναι να συνεχίσει από Σεπτέμβρη την «σχολή» που πειραματικά ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες με απογευματινά μαθήματα κοπτικής-ραπτικής για τελείως αρχάριους (αν ενδιαφέρεστε σημειώστε πως το κάθε μάθημα διαρκεί 3 ώρες και κοστίζει 80 ευρώ). Στα πλαίσια της σχολής η ίδια παραδίδει σεμινάρια ραφής, τα οποία μάλιστα σκέφτεται να επεκτείνει ώστε να μπορούν να παρακολουθούν και μαμάδες με τα παιδιά τους, δημιουργώντας έτσι ένα δημιουργικό εργαστήρι για όλους, που όχι μόνο να λειτουργεί ως μέσο αναψυχής αλλά και ως πρακτική εξάσκηση με απτό αποτέλεσμα που σύντομα θα κρεμιέται στην ντουλάπα μας. Ακόμα, στα πιο μακρινά της σχέδια είναι και η δημιουργία μίας βιβλιοθήκης μόδας, στην οποία θα μπορεί κανείς, μαθητής της σχολής ή μη που να έχει πάθος με την μόδα και την δημιουργία του ρούχου, να ανατρέχει όποτε το επιθυμεί. Sign me up, please!

Φύγαμε από το ατελιέ της Theia μόνο και μόνο επειδή περίμενε το επόμενο ραντεβού της. Διαφορετικά, νομίζω, θα μπορούσαμε να κάτσουμε εκεί μέχρι το βράδυ, να πίνουμε καφέ και να συζητάμε για το νυφικό των ονείρων μας, τα βιολογικά υφάσματα που μπαίνουν σιγά-σιγά στην αγορά έτοιμων ενδυμάτων και την «δύναμη» των σέξι εσωρούχων και αξεσουάρ στους άνδρες. Ξέρετε τώρα, όπως κάνουν οι φίλες. Η' όπως έκαναν παλιά τα κορίτσια, όταν ήθελαν να μάθουν όλα τα μυστικά του γυναικείου κόσμου από την «προχωρημένη» theia τους…

Theia: Ιπποκράτους 66, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3600449 (δέχεται μετά από ραντεβού).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v