Χειμερινά παπούτσια 2009/2010: Ωδή στην άνεση

Πέρα από λίγους σχεδιαστές που αντιτέθηκαν στην κρίση με κραυγαλέα, υπερβολικά σχέδια, οι τάσεις στα υποδήματα φέτος επικεντρώθηκαν στην έννοια "ευκολοφόρετο" και διαχρονικό. Τι ξεχωρίσαμε στην χειμερινή αγορά υποδημάτων για άνδρες και γυναίκες;
Χειμερινά παπούτσια 2009/2010: Ωδή στην άνεση
της Έλενας Μπούλια

Οι τάσεις στα παπούτσια για τον χειμώνα που διανύουμε διαφέρουν από τις προηγούμενες χρονιές ως προς την αυστηρότητα της φόρμας και το χρώμα. Η σεζόν Φθινόπωρο - Χειμώνας 2009 / 2010, λοιπόν, δείχνει πολύ πιο «πρακτική». Οι παράξενες γραμμές, οι ετερόκλητες παλέτες και τα ογκώδη στοιχεία στα παπούτσια έχουν αντικατασταθεί από την ποιότητα, την απλότητα και το στιλ. Φυσικά, υπήρξαν και φέτος κάποιοι σχεδιαστές που παρουσίασαν κάποιες υπερβολικές γραμμές, αλλά σε εποχές οικονομικής κρίσης κάτι τέτοιο μοιάζει προκλητικό (στην φωτογραφία πάνω, πέρα από κάποια ενδιαφέροντα σχέδια των οίκων για φέτος θα δείτε και τα εκκεντρικά μοντέλα των Galliano και Balenciaga).

Η χρωματική παλέτα στα παπούτσια για φέτος είναι σκοτεινή, σχεδόν μυστικιστική: Γκρι-μαύρο, μαύρο, σκούρο μπλε, σκούρο πράσινο, πετρόλ, σκούρο βιολετί και βαθύ κόκκινο. Και μόνο τα εντελώς γήινα, φυσικά χρώματα του δέρματος μπορούν να αντιταχθούν σε αυτήν την πρωτοφανή «σκοτεινιά», με διαφορετικές αποχρώσεις του μπεζ, του γκρι και του ταμπά. Παράλληλα, η ασυμφωνία των σχεδίων που είδαμε το καλοκαίρι συνεχίζεται και τον χειμώνα, με οβάλ αλλά και τετραγωνισμένα σχήματα, μεταλλικές άκρες και στενές γραμμές. Έτσι φέτος τον χειμώνα θα δούμε:
- Γόβες στιλέτο 6 ιντσών, με σταθερό ή τραπεζοειδές τακούνι.
- Μπότες πάνω από το γόνατο (φορέστε τις με κολάν, σορτς ή skinny jeans), σε μαύρο, γκρι, καφέ και κόκκινο, με ή χωρίς τακούνι ανάλογα με την περίσταση.
- Ankle boots: Παραμένουν και φέτος must. Σε μορφή πλατφόρμας μάλιστα δημιουργούν μία εικονική επιμήκυνση του ποδιού.
- Ψηλές μπότες: Αν δεν σας ταιριάζουν οι μπότες πάνω από το γόνατο προτιμήστε ψηλές, «μοτοσικλετικές» μπότες, με τρουκς και μεταλλικά σχέδια. Δεν ήταν, μάλιστα, λίγοι οι σχεδιαστές που στις biker ή military boots τους πρόσθεσαν φέτος και κορδόνια για ακόμα πιο γνήσιο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, όταν έρθει η ώρα να πάτε στα μαγαζιά για επιλέξετε τα φετινά, χειμερινά σας παπούτσια σκεφτείτε διαχρονικά. Επιλέξτε easy-to-wear σχέδια, τα οποία θα μπορείτε να φοράτε με την ίδια ευκολία στο γραφείο και στο ποτό. Τα κλασικά, διαχρονικά σχέδια είναι φέτος πιο trendy από ποτέ. Δείτε παρακάτω τις δικές μας προτάσεις από τα πιο αξιόλογα υποδήματα της σεζόν, τις τιμές τους και πού θα τα βρείτε.

* Coach: Aubrie Boot
Σουέντ δερμάτινο μποτάκι, με κρυφή πλατφόρμα μέσα από το ύφασμα και λεπτομέρεια από φιόγκο στο πλάι. Κουμπώνει με φερμουάρ στην εσωτερική μεριά και το τακούνι έχει ύψος περί τα 10 εκ. Ταιριάζει τέλεια με φαρδύ αλλά κοντό τζιν (ή με φαρδύ τζιν και γυρισμένα ρεβέρ) αλλά και με κοντές φούστες και φορέματα.
Θα τα βρείτε: Στην μπουτίκ Coach στο Κολωνάκι, Τσακάλωφ 28, τηλ. 210 3625669 αλλά και στην Κηφισιά, Παναγίτσας 8, τηλ. 210 8016276. Στα Coach στο Golden Hall και στο Attica. Εναλλακτικά μπορείτε να τα αγοράσετε on-line από το site της Coach.
Τιμή: 235 ευρώ.

* Tod’s: High Heel Pump
Αν ψάχνετε ένα ζευγάρι σούπερ αναπαυτικές και κομψές γόβες για όλες τις ώρες της ημέρας, θα τις βρείτε στην μπουτίκ Tod’s. Οι High Heel Pump θα γίνουν σίγουρα αντικείμενο λατρείας, όχι μόνο για το κομψό τους σχέδιο και τα υπέροχα χρώματα (φούξια, μωβ, πετρόλ) σε μαλακό, σουέντ δέρμα, αλλά για το γεγονός ότι η σόλα από λάστιχο στο πέλμα του παπουτσιού θα σας σώσει, όχι μόνο από επικίνδυνες πτώσεις τις βροχερές μέρες, αλλά και από το να χαρακτηριστείτε υπερβολική με ένα πιο casual ντύσιμο. Ταιριάζουν ιδανικά με business κοστούμι αλλά και καθημερινά αέρα φορέματα και φυσικά με οπάκ καλσόν σε έντονα χρώματα.
Θα τις βρείτε: Στην μπουτίκ Tod’s στο Κολωνάκι, Βουκουρεστίου 13, τηλ. 210 3356425 και στα Tod’s στο Golden Hall, καθώς και στα Tod’s στην Θεσσαλονίκη, Προξένου Κορομηλά 54, τηλ. 2310 230504.
Τιμή: 325 ευρώ.

* Nine West: Husky
Μπότα πάνω από το γόνατο, φαρδιά και με κορδόνια στο πίσω μέρος του ποδιού που καταλήγουν σε φουντίτσες, σε μπεζ σουέντ (υπάρχουν και σε μαύρο). Οι πιο must μπότες της σεζόν ταιριάζουν ιδανικά με κολάν, skinny jeans και κοντά, στενά φορέματα, ενώ μπορούν να φορεθούν άνετα όλες τις ώρες της ημέρας κρατώντας τα πόδια σας ζεστά από την κορυφή έως τα νύχια (το ύψος της μπότας είναι περίπου 50 εκ.)
Θα τις βρείτε: Nine West: Αιόλου 79 και Λυκούργου 2, Αθήνα. Ερμού και Ευαγγελιστρίας 8, Αθήνα. Πατησίων 137 Αθήνα, αλλά και στο Κολωνάκι (Πλατεία Φιλικής Εταιρίας και Τσακάλωφ 1), στη Γλυφάδα (Αγγέλου Μεταξά 18) στο Mall και στο Golden Hall.
Τιμή: 199 ευρώ.

* Fullah Sugah: Ankle boots
Σουέντ μποτάκι μέχρι τον αστράγαλο, σε τρία χρώματα (γκρι, καφέ και μαύρο). Οι λεπτομέρειες από τρουκς δίνουν στο μποτάκι ένα πιο ροκ ύφος που ταιριάζει ιδανικά με το στενό, δερμάτινο τζάκετ σας. Είναι ευκολοφόρετα, καθώς ταιριάζουν για όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ όπως φαίνεται δεν πρόκειται να φύγουν από την μόδα σύντομα. Η δε τιμή τους τα κάνει αν μη τι άλλο ασυναγώνιστα.
Θα τα βρείτε: Καταστήματα Fullah Sugah υπάρχουν σε όλη την Αθήνα, στην Άρτα, στα Ιωάννινα, στην Πρέβεζα, στα Τρίκαλα, στο Factory Outlet και στο Empoli Outlet. Μπορείτε επίσης να τα αγοράσετε από το on-line shop της Fullah Sugah.
Τιμή: 44, 90 ευρώ.

* Hunter: Original Colours
Μην αφήσετε τις βροχερές μέρες του χειμώνα να σας χαλάσουν την διάθεση! Φορέστε ένα ζευγάρι πολύχρωμες γαλότσες Hunter -έτσι για πλάκα- και πλατσουρίστε στις λάσπες άφοβα! Δεν φαντάζεστε πόσο αναπαυτικές και βολικές είναι, χάρη στον εσωτερικό πάτο από σφουγγάρι πολλών στρώσεων που επιτρέπει στο πόδι ανατομικά πατήματα. Φορέστε τις στην πρωινή βόλτα, στον καφέ με τις φίλες και στην εκδρομή στο βουνό, πάνω από φόρμες και κολάν, και ταιριάξτε τις με εξίσου πολύχρωμες fleece κάλτσες Hunter (δείτε εδώ).
Θα τις βρείτε: Προϊόντα Hunter υπάρχουν σε διάφορα καταστήματα υποδημάτων σε όλη την Ελλάδα. Για να είστε σίγουρες ότι θα βρείτε αυτό που θέλετε, όμως, σε προτείνουμε να αγοράσετε τις μπότες από το on-line κατάστημα της εταιρίας, όπου η ποικιλία είναι ανεξάντλητη.
Τιμή: 66 ευρώ.

* Bally: Ροζ γόβα με πλατφόρμα και λουράκι
Η αποθέωση της κομψότητας, της ποιότητας και του στιλ. Για τις πολύ ιδιαίτερες εμφανίσεις αυτόν τον χειμώνα ο οίκος Bally μας αφήνει ακόμα μία φορά με το στόμα ανοιχτό. Οι ροζ, δερμάτινες γόβες της φωτογραφίας είναι από βιδέλο, ενώ ο πάτος και το πάνω μέρος του τακουνιού είναι από επιχρυσωμένο σκάλισμα. Θα τις φορέσετε αποκλειστικά με αμπιγέ τουαλέτα ή μεταξωτό παντελόνι. Σε κάθε περίπτωση με ένα ρούχο που θα τις προμοτάρει (ο οίκος Bally προτείνει να τις συνδυάσετε με ασορτί ποσέτ). Διατίθενται ακόμα σε ασημί-μεταλλιζέ και βαθύ πράσινο.
Θα τις βρείτε: Στην μπουτίκ του οίκου Bally στην Σταδίου 4, Αθήνα, τηλ. 210 3217495, στο Golden Hall και στην Θεσσαλονίκη (Μακένζι Κινγκ 8) ενώ μπορείτε να τις αγοράσετε και από το on-line κατάστημα της εταιρίας.
Τιμή: 950 ευρώ.

* Camper: ΤWS
Η αγαπημένη ισπανική εταιρία υποδημάτων με το ιδιαίτερο ύφος λάνσαρε φέτος μία καινούργια γυναικεία σειρά με κύριο χαρακτηριστικό την έμφαση στην γυναικεία κομψότητα χάρη στα ψηλά τακούνια. Με δέρμα υψηλής ποιότητας, ασύγκριτα σοφιστικέ αέρα και μοναδικά άνεση στο περπάτημα είναι σίγουρο ότι τα ankle boots της φωτογραφίας με τις λαστιχένιες σόλες για extra άνεση θα σας κλέψουν την καρδιά. Φορέστε τα με φαρδύ τζιν με διπλωμένα ρεβέρ, με καθημερινές φούστες με πιέτες και με σορτσάκι και κολάν. Τα τρία διαφορετικά χρώματα στο δέρμα κάνουν το μποτάκι αυτόματα μία έξυπνη αγορά, καθώς σας δίνουν πολλές εναλλακτικές στον συνδυασμό των χρωμάτων.
Θα τα βρείτε: Καταστήματα Camper υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα (κάντε κλικ εδώ για να τα δείτε). Μπορείτε ωστόσο να τα αγοράσετε από το on-line κατάστημα της Camper.
Τιμή: 160 ευρώ.

* Clarks: About Face
Ό,τι πιο στιλάτο θα μπορούσατε να προσθέσετε στην εμφάνισή σας φέτος τον χειμώνα. Αποκλείεται να μην κερδίσουν όλα τα βλέμματα αυτά τα κομψά, σχεδόν αναγεννησιακά, γοβάκια με το κορδόνι και τις λεπτομέρειες από ραφές πάνω στο μαλακό δέρμα. Θα τα φορέσετε στην δουλειά με κοστούμι και ταγιέρ, αλλά και στην απογευματινή smart-casual έξοδό σας, ενώ χάρη στο χαμηλό τακούνι τους είναι ιδιαίτερα ξεκούραστα στο περπάτημα. Διατίθενται και σε μαύρο.
Θα τα βρείτε: Στο κατάστημα Clarks στο εμπορικό κέντρο The Mall (Επίπεδο 1), Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι, τηλ. 210 6196601, στο Notos Galleries, στα καταστήματα Πετράκης και Sider και σε διάφορα άλλο καταστήματα υποδημάτων σε όλη την χώρα.
Τιμή: Η τιμή τους δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στην ελληνική αγορά, αν κρίνουμε ωστόσο από άλλα αντίστοιχα σχέδια που είδαμε στο κατάστημα Clarks, πρέπει να κυμαίνονται στα 75 ευρώ (στο αγγλικό on-line shop της εταιρίας πάντως αυτήν την στιγμή πωλούνται 30 λίρες –αν τυχόν βρίσκεστε στην Μ. Βρετανία).

Για τους κυρίους…
Για να μην αφήσουμε του κυρίους παραπονεμένους, ξεχωρίσαμε κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα φετινά σχέδια παπουτσιών για την δουλειά και την βόλτα:

* Bally: Dubail
Για μία επίσημη περίσταση στην δουλειά ή για μία ιδιαίτερη βραδινή έξοδο το συγκεκριμένο ζευγάρι μοκασίνια θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Φτιαγμένα από εξαιρετικό δέρμα βιδέλου, όπως μόνο ο οίκος Bally ξέρει να δημιουργεί, με λεπτομέρειες από ραφές και δερμάτινη σόλα, πρόκειται για την πιο διαχρονική αγορά που μπορείτε να κάνετε όσον αφορά σε υποδήματα. Διατίθενται μόνο σε μαύρα.
Θα τα βρείτε: Στην μπουτίκ του οίκου Bally στην Σταδίου 4, Αθήνα, τηλ. 210 3217495, στο Golden Hall και στην Θεσσαλονίκη (Μακένζι Κινγκ 8) ενώ μπορείτε να τις αγοράσετε και από το on-line κατάστημα της εταιρίας.
Τιμή: 325 ευρώ.

* Clarks: Getit Boot
Για μία πιο casual μέρα στην δουλειά, η εταιρία Clarks έχει πάντα αμέτρητες προτάσεις για τον άνδρα που ψάχνει κάτι λιγότερο συντηρητικό. Τα μποτάκια της φωτογραφίας από σκούρο καφέ σουέντ και δέρμα ενισχύουν το ιδιαίτερο στιλ σας. Επηρεασμένα από την κλασική Chelsea boot αλλά με πιο σπορτίφ στοιχεία αποτελούν μία smart – casual εναλλακτική στα χειμωνιάτικα υποδήματά σας, ενώ χάρη στην δερμάτινη σόλα τους εγγυώνται για την άνεση στο περπάτημα.
Θα τα βρείτε: Στο κατάστημα Clarks στο εμπορικό κέντρο The Mall (Επίπεδο 1), Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι, τηλ. 210 6196601, στο Notos Galleries, στα καταστήματα Πετράκης και Sider και σε διάφορα άλλο καταστήματα υποδημάτων σε όλη την χώρα.
Τιμή: 95 ευρώ.

* Camper: Brothers
Στην παράδοση της άριστης υποδηματοποιίας, το μοντέλο Brothers με την ραφή 360 μοιρών γύρω από την σόλα, έχει να καμαρώνει για την λιγότερη χρήση κόλας, την μεγαλύτερη αντοχή και ελαστικότητα αλλά και την ταυτότητα μοναδικού design. Τα λεπτά κορδόνια, το μαλακό δέρμα και το λάστιχο στην σόλα του παπουτσιού εγγυώνται για ξεκούραστες βόλτες στην πόλη τα κυριακάτικα πρωινά του χειμώνα. Διατίθενται και σε άλλα χρώματα, όπως γαλάζιο και μπεζ σουέντ.
Θα τα βρείτε: Καταστήματα Camper υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε ωστόσο να τα αγοράσετε από το on-line κατάστημα της Camper.
Τιμή: 155 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v