Χειμώνας '09 / ‘10: Οι τάσεις που θα ορίσουν την γκαρνταρόμπα μας

Η οικονομική ύφεση δεν άφησε φέτος πολλά περιθώρια για στιλιστικές καινοτομίες και χρήση νέων τεχνολογιών στο ύφασμα. Οι σχεδιαστές στράφηκαν στα "σίγουρα" του παρελθόντος εντονότερα από ποτέ δείχνοντας να νοσταλγούν εποχές ακμάζουσας πρωτογενούς έμπνευσης.
Χειμώνας 09 / ‘10: Οι τάσεις που θα ορίσουν την γκαρνταρόμπα μας
της Έλενας Μπούλια

Η (οικονομική) ύφεση παρέμεινε κυρίαρχο θέμα και στις φετινές εβδομάδες μόδας, με τους σχεδιαστές ωστόσο να προσφέρουν αρκετούς πειστικούς περισπασμούς στις Φθινοπωρινές πασαρέλες τους, από sexy-παιχνιδιάρικα φορέματα μέχρι το απόλυτο must-have πανωφόρι της σεζόν: Το biker-jacket. Όσο για την ευσυνείδητη καταναλώτρια που για φέτος έχει βάλει στόχο της την αποταμίευση, προτάθηκαν πολλές «έξυπνες επενδύσεις» με την μορφή των all-time-classic ριγωτών κοστουμιών και καμηλό παλτών. Κάπου εδώ τα πολλά λόγια σταματούν και αφήνουμε τις σημαντικότερες φθινοπωρινές και χειμερινές τάσεις να πάρουν τον λόγο.

Μηχανόβιες ταξιαρχίες
Οι σχεδιαστές επιστράτευσαν με πρωτόγνωρη απληστία τα φερμουάρ και τα συρρικνωμένα πανωφόρια αυτήν την σεζόν, με αποτέλεσμα την αναβίωση του biker jacket –ή περφέτο, για τους Έλληνες νοσταλγούς της δεκαετίας του ’80. «Πρωτομάστορας» της τάσης δεν είναι άλλος από τον Christophe Decarnin του οίκου Balmain (επίδειξη του οποίου θα δείτε στο video ακριβώς από κάτω) που για άλλη μία φορά επιχειρεί να βγάλει όλο το fun από μία εποχή που οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε κατά τ’άλλα να ξεχάσουμε, ενώ την ιδέα του έδειξαν να ασπάζονται και άλλοι σχεδιαστές, όπως ο Jean Paul Gaultier, ο Alexander Wang αλλά και η σειρά Black/Gold της Diesel, με τις δικές του παραλλαγές ο καθένας (δείτε στο Photo Gallery). Προτιμήστε το σε μαύρο, στενό και κοντό και φορέστε το εξίσου αυθαίρετα με τζιν και τοπ αλλά και με βραδινό μακρύ ή κοντό φόρεμα για μία πιο… rock-chic εμφάνιση.
[Δείτε μέρος της επίδειξης του Balmain για το Φθινόπωρο - Χειμώνα 2009 / 2010]


Στάση πρώτη: Boudoir
Από τα δαντελωτά μπούστα του Balenciaga και του Louis Vuitton μέχρι τους άκρως θηλυκούς, σφιχτοδεμένους κορσέδες του Fendi και το Hussein Chalayan, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο μπούστο το φετινό Φθινόπωρο –τουλάχιστον τις στιγμές που δεν στρέφονταν στα πόδια ή στην κοιλιά. Ο Stefano Pilati του YSL παρουσίασε ένα ολόσωμο δερμάτινο σύνολο, θυμίζοντάς μας την περίφημη φωτογραφία της Elsa Peretti ως κουνελάκι του Playboy (1975), ενώ οι Roberto Cavalli, Balenciaga, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton, Stella McCartney αλλά και η εταιρία Miss Sixty (Photo Gallery), δείχνουν να επιδίδονται σε ένα ρομαντικό κρυφτούλι με την δαντέλα να επικρατεί, αφήνοντας μόνο λίγα σημεία δέρματος γυμνά και την φαντασία να οργιάζει…
[Δείτε μέρος της επίδειξης του Louis Vuitton για το Φθινόπωρο - Χειμώνα 2009 / 2010]


Η όμορφη πλευρά της δεκαετίας του ‘40
Ο Adrian (Adolph Greenberg) ζει! Ο μεγάλος σχεδιαστής κοστουμιών που μετέτρεψε σε σύμβολο την Joan Crawford και σε στιλιστική αξία τις τεράστιες βάτες θα ενθουσιαζόταν αν έβλεπε τις υπερπαραγωγές των σχεδιαστών για το Φθινόπωρο του 2009. Οι Dolce & Gabbana, Alber Elbaz του Lanvin και Karl Lagerfeld ανακάτεψαν την τράπουλα των custom-made συνόλων της δεκαετίας του ’40 προκειμένου να επαναφέρουν την γοητεία της δυναμικής πρωταγωνίστριας των film noir. Αυτής που αποτέλεσε πρότυπο για το γυναικείο κοινό της φριχτής μεταπολεμικής περιόδου. Ακολούθως, οι Zac Posen, Vicoria Beckham και Bottega Veneta επικεντρώθηκαν στην πιο λαμπερή εκδοχή της ίδιας δεκαετίας, με μακριές, ληθαργικές τουαλέτες και σύνολα, ιδανικά για αβάσταχτα πολυτελείς βραδιές.
[Δείτε μέρος της επίδειξης των Dolce & Gabbana για το Φθινόπωρο - Χειμώνα 2009 / 2010]


Ωδή στα πάρτι της δεκαετίας του ‘80
Τα 80’s… η δεκαετία που στιγμάτισε την μόδα όσο λίγες. Και ο Marc Jacobs δείχνει να μην το ξεχνά αυτό, γι’αυτό και υπήρξε ο ηγέτης της τελευταίας αναβίωσης των 80’s με μία αμετανόητη δόση νοσταλγίας των τότε κλαμπ της Νέας Υόρκης (όλοι θυμόμαστε τα βινύλ πέτσινα και τα ξεπλυμένα τζιν) –δείτε στο video που ακολουθεί. Οι οίκοι Gucci και Balmain συμφώνησαν επίσης με το glam του after-clubbing και το έδειξαν με τα λαμπερά body-conscious μίνι φορέματά τους, τα οποία αναβάθμισαν με πολύτιμες πέτρες. Από την άλλη, οι DSquared και Miss Sixty επιχείρησαν να αναδείξουν με το ίδιο κέφι την πιο απογευματινή εκδοχή της τάσης (Photo Gallery).
[Δείτε την επίδειξη του Marc Jacobs για το Φθινόπωρο - Χειμώνα 2009 / 2010]


Η ώρα της... κλίσης
Οι σχεδιαστές «σούρωσαν» εντελώς αυτό το Φθινόπωρο, αφού τόσο οι κοντές φούστες όσο και τα παντελόνια ιππασίας εμφανίστηκαν με σούρες και ασύμμετρες κλίσεις. Μεταξωτό σαρμέζ ήταν το ύφασμα που επέλεξε ο οίκος Balenciaga για τις φούστες του (δείτε στο video), ενώ στην νέο-νομαδική συλλογή του Missoni δεν υπήρξε ρούχο με λιγότερες από πέντε ή έξι «στρώσεις» υφάσματος (δείτε μέρος της επίδειξης εδώ). Τα χυτά, σχεδόν ρευστά, υπέροχα φορέματα της Donna Karan και του Oscar de la Renta είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φιγουράρουν στα χειμερινά κόκκινα χαλιά, ενώ για τις λοιπές κοινές θνητές ο Tommy Hilfiger και η Carolina Herrera επαναπροσδιορίζουν το “dress for success” με λιγότερο "βαριές" εμφανίσεις (Photo Gallery). Προτιμήστε τις σούρες και το layering σε φούστες και φορέματα για να δημιουργήσετε όγκο στην περιφέρεια, αν είστε πολύ αδύνατες, ενώ αν ο όγκος υπάρχει, εξισορροπήστε τον με σούρες στα μανίκια (ή ακόμα καλύτερα σε μπλούζες με ένα μόνο μανίκι).
[Δείτε την επίδειξη του Balenciaga για το Φθινόπωρο - Χειμώνα 2009 / 2010]


Ασφαλείς (και έξυπνες) επενδύσεις
Όταν οι συνθήκες γίνονται σκληρές, οι σκληρές φορούν καμηλό. Και ρίγες. Τα κλασικά κομμάτια επέστρεψαν δυναμικά στις χειμερινές πασαρέλες και ακόμα και οι πιο ριζοσπαστικοί σχεδιαστές, όπως η Miuccia Prada και ο Dries van Noten, δεν δίστασαν να τα ενσωματώσουν στις συλλογές τους, επαναφέροντας τα σταυρωτά σακάκια. Ανάλογα, ο Ralph Lauren και η Consuelo Castiglioni του οίκου Marni προτίμησαν για φέτος το τουίντ σε σακάκια και κοστούμια. Σε ριψοκίνδυνους καιρούς τίποτα δεν εκφράζει καλύτερα την ενδυματολογική ασφάλεια από μία καπαρντίνα Burberry, ή ένα ταγιέρ Chanel (δείτε παρακάτω το video), ή -εφόσον αυτό είναι ποτέ εφικτό- ένα ελαφρύ μαντό, μακρύ μέχρι την μέση της γάμπας με γούνινο πέτο, σαν αυτό που δημιούργησε ο οίκος Hermès (Photo Gallery). Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο είναι μάλλον ανέφικτο για τις περισσότερες από εμάς και επειδή είμαστε κατά της πραγματικής γούνας, είναι προτιμότερο, από το να συμβιβαστούμε με ένα φθηνό αντίγραφο, να ξεχάσουμε εντελώς την συγκεκριμένη πρόταση.
[Δείτε μέρος της επίδειξης του οίκου Chanel για το Φθινόπωρο - Χειμώνα 2009 / 2010]


* Μείνετε on-line γιατί σύντομα θα ακολουθήσει άρθρο με ιδέες για το πώς να αποκτήσετε την κάθε τάση σε low-budget τιμές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v