Φθινόπωρο ’09: Τρεις (σ)τάσεις για το ανδρικό στυλ

Με την ανασφάλεια που δημιούργησε τον τελευταίο καιρό η παγκόσμια οικονομική κρίση, ήταν λογικό οι ιδέες των σχεδιαστών στο ανδρικό ρούχο για το φετινό φθινόπωρο / χειμώνα να παραπαίουν αμήχανα ανάμεσα στον συντηρητισμό και την τάση για φυγή. Ξεχωρίσαμε τις τρεις επικρατέστερες.
Φθινόπωρο ’09: Τρεις (σ)τάσεις για το ανδρικό στυλ
της Έλενας Μπούλια

Πόσο βολικός θα ήταν ένας κόσμος όπου τα οικονομικά συστήματα, οι διεθνείς σχέσεις, το πολιτικό τοπίο κ.λ.π. θα επανατοποθετούνταν και θα ανακαλύπτονταν εκ νέου κάθε έξι μήνες, όπως λίγο-πολύ συμβαίνει με την μόδα. Ίσως αυτός να είναι και ο πραγματικός λόγος που μας γοητεύει. Ότι μας δίνει την ευκαιρία, μέσω των νέων τάσεων κάθε σεζόν, να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή: Να αλλάξουμε, μαζί με την γκαρνταρόμπα μας, την διάθεση και το στιλ μας και κάπως έτσι να δούμε με νέα προοπτική τις νέες προκλήσεις.

Τρεις είναι οι τάσεις που αφορούν στην ανδρική μόδα το φετινό φθινόπωρο / χειμώνα και έχουν και οι τρεις ένα ύφος μελαγχολικό (λόγω της παγκόσμιας ύφεσης προφανώς, όπως έχουμε ξαναπεί), ενώ δείχνουν να ανταποκρίνονται σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας του σημερινού άνδρα: στην δουλειά, στην εκδρομή και στον ελεύθερο χρόνο. Χαρακτηριστικότερα τις τάσεις αυτές ανέδειξαν η Miuccia Prada, με μία σειρά από χοντρά υφάσματα και «κλειστά» σχέδια στα πανωφόρια, ο Ralph Lauren -σταθερή αξία στο καλό και κλασικό ανδρικό ντύσιμο- και τα αδέρφια Dean και Dan Caten των Dsquared², που προσεγγίζουν με τον δικό τους «προχωρημένο» και συχνά παρωχημένο τρόπο την τάση της φυγής.

Τάση… φυγής
Ευσεβείς πόθοι ή κυνική ματιά στους τυχοδιώκτες της (σύγχρονης και παλαιότερης) ιστορίας; Ό,τι και να είχαν στο μυαλό τους, οι σχεδιαστές φέτος παρομοιάζουν την εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου για ταξίδια ως ανάγκη για φυγή. Αλλά ως φυγή κυνηγημένη και άτσαλη, αυτή του διαχρονικού καιροσκόπου που αφού εκμεταλλεύτηκε προς ίδιον όφελος τις καταστάσεις και λίγο πριν φτάσει στο τέλμα, απλά τα μαζεύει και φεύγει. Μόνος, χωρίς γυναίκα και παιδιά και χωρίς GPS, γιατί ο σκοπός είναι να χάνεται κανείς στην φυγή του, όχι να βρίσκει τον δρόμο να γυρίσει.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, με την χάρη που προσδίδουν ένα ζευγάρι μοκασίνια μποτάκια (φωτο), όπως τα -από αριστερά προς δεξιά- Ralph Lauren, Clarks, A.P.C. και Vans της φωτογραφίας. Αλλά και με το απαράμιλλο στυλ της χειμερινής συλλογής των Dsquared² (Photo Gallery και video) που τοποθετεί τον επιβάτη στην θέση του οδηγού. Με την ίδια λογική «φυγής» δημιούργησαν φέτος τα Gap (η ζακέτα που θα δείτε στο Photo Gallery αποτελεί μέρος μόνο μίας εξαιρετικής χειμερινής συλλογής για τον άνδρα), ο Adam Kimmel (θα βρείτε το μπουφάν του Photo Gallery στο κατάστημα Sotris), καθώς και ο Yohji Yamamoto με ασύμμετρα ρούχα για άνδρες που κινούνται σε «ασύμμετρους» χώρους.
[Δείτε μέρος της φθινοπωρινής / χειμερινής επίδειξης των Dsquared²]


Προσ – τασ(η) – ια
Η’ αλλιώς "μαχητής των πόλεων", καθώς σύμφωνα με κάποιους σχεδιαστές που ξεχώρισαν φέτος, συχνά ένα κοστούμι δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Χρειάζεσαι πανοπλία. Είναι σκληρός ο κόσμος εκεί έξω, και ένας άνδρας οφείλει να προστατεύεται (υποστηρίζουν οι σχεδιαστές). Και γι’αυτό ετοιμάζουν τεθωρακισμένα παλτό, τζάκετς με στρατιωτικές επιρροές, «σκληρά» ρούχα με λεπτομέρειες από δέρμα και μέταλλο, ψηλές μπότες… και όλα αυτά σε αποχρώσεις του μαύρου. Για να μην έχετε τίποτα να φοβάστε.

Χαρακτηριστικό δείγμα της τάσης «πανοπλία» το πρωτότυπο, σχεδόν αφρώδες, jacket που σχεδίασε ο Italo Zucchelli για την Calvin Klein Collection (φωτο), το οποίο περισσότερο μαχητή του μέλλοντος θυμίζει (και μάλιστα ενός πιο εύρωστου μέλλοντος αν συνυπολογίσουμε την αξία του, περί τα 1.500 ευρώ). Την δική του προσέγγιση παρουσιάζει ο Alexander McQueen με το σχεδόν αλεξίσφαιρο μαύρο γιλέκο του, που απαιτεί ωστόσο μαύρη γραβάτα (δείτε στο Photo Gallery), αλλά και ο Gareth Pugh (δείτε Photo Gallery) με τα αστραφτερά, έτοιμα για μονομαχία, σύνολα. Λιγότερο κραυγαλέα, αλλά πάντα μέσα στο κλίμα, η ανδρική συλλογή της Miuccia Prada που μας εντυπωσίασε με τα στιβαρά παλτό της και τα πολύ ιδιαίτερα πουκάμισα (δείτε Photo Gallery και video), ενώ οπωσδήποτε για καθημερινή χρήση είναι τα σχέδια που είδαμε στους Rag & Bone και Dolce & Gabbana, με το σαμουράι-τύπου γιλέκο να επικρατεί και εδώ (δείτε Photo Gallery).
[Δείτε την ανδρική συλλογή του οίκου Prada για την τρέχουσα σεζόν]


Ανά-ταση
Του κλασικού ανδρισμού. Και επειδή δεν είναι καιροί για skinny looks και εφαρμοστά κοστούμια, η αρρενωπότητα προσαρμόζεται στις λειτουργικές ανάγκες της εποχής μας και συνδυάζει το στυλ και τα προσόντα του Don Draper (τον γνωρίζετε από την αμερικανική σειρά Mad Men), του upper-middle class γιάπη της δεκαετίας του ’50, δηλαδή, με την πίστη ότι το παρελθόν δεν είναι απαραίτητα και πάντα «in». Τα ρούχα, λοιπόν, που συστήνουν φέτος οι σχεδιαστές για τον νέο τζέντλμαν δείχνουν μεν κλασικά αλλά η προδιάθεσή τους είναι ξεκάθαρα ρετρό.

Αμιγώς ρετρό, λοιπόν, ήταν η φετινή συλλογή του οίκου Moschino που μας εξέπληξε με τα ριγωτά κοστούμια του και τα σταυρωτά σακάκια (φωτο), ενώ πιο σύγχρονη ήταν η προσέγγιση του Ralph Lauren (Photo Gallery) που δείχνει με τα κοστούμια του να εξυμνεί την κλασική ανδρική σιλουέτα. Ειδικής μνείας αξίζει οπωσδήποτε η συλλογή του κατά κανόνα ριζοσπαστικού Dries Van Noten (δείτε Photo Gallery και video), ο οποίος φέτος δείχνει να διέπεται και αυτός από το πνεύμα του παραδοσιακού άνδρα. Με έμφαση πάντα στην λεπτομέρεια, αυστηρά αλλά όχι απρόσωπα, εκπέμποντας πάντα αμεσότητα και ένα αίσθημα οικειότητας -σαν να τα φορούσες πάντα- τα σχέδιά του φέτος προσανατολίζονται σε βαριά παλτό και τουίντ κοστούμια (ρούχα του θα βρούμε στα καταστήματα Sotris). Κλασικές αλλά πιο καθημερινές και οι συλλογές των Ermenegildo Zegna, Louis Vuitton και Burberry (Photo Gallery), με τους Brooks Brothers να συστήνουν, για τις πιο επίσημες εμφανίσεις σας, τον λεπτό (four-in-hand) κόμπο γραβάτας (Photo Gallery).
[Το πλήρες σόου του Dries Van Noten για την φετινή ανδρική συλλογή του]

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v