Ανδρική μόδα - Φθινόπωρο/ Χειμώνας 2008

Λαμβάνοντας υπ'όψιν τους δύσκολους (οικονομικά) καιρούς και με μια νοσταλγική ματιά στο παρελθόν τα runways του εξωτερικού επιχείρησαν φέτος τον χειμώνα να προβάλλουν την "cool" πλευρά του ενδυματολογικού συντηρητισμού.
Ανδρική μόδα - Φθινόπωρο/ Χειμώνας 2008
της Έλενας Μπούλια

Οι περισσότεροι από εσάς θα αναρωτηθείτε «τώρα για μόδες είμαστε;». Απάντηση στο ερώτημα αυτό αποφάσισαν να δώσουν οι μεγάλοι σχεδιαστές μόδας που, φέτος τουλάχιστον, απομακρύνονται από το «τέχνη για την τέχνη» και προσεγγίζουν (αναγκαστικά μάλλον) το «τέχνη για τον λαό». Ρούχα διαχρονικά επανέρχονται στο προσκήνιο, εργατικές φόρμες για τον άνδρα που δεν εξασκεί χειρονακτική εργασία αλλά οφείλει να δείχνει έτσι γέμισαν τις πασαρέλες, ενώ η κορύφωση των πιο εκκεντρικών τάσεων προέκυψε από τη νέα γενιά κροίσων του πρώην σοβιετικού μπλοκ που -με απλά λόγια- τα θέλουν όλα, τα θέλουν τώρα και δεν διστάζουν να τα αποκτήσουν.

Οι τάσεις της μόδας για το φετινό φθινόπωρο, λοιπόν, στρέφουν νοσταλγικά το βλέμμα (αλλά δυστυχώς όχι την τσέπη) στο παρελθόν, αναδημιουργώντας μία σειρά σχεδίων που κάποτε θεωρούνταν δεδομένα. Ίσως γιατί σε δύσκολους καιρούς, όταν το μέλλον δεν δύναται να υποσχεθεί θαύματα, παρορμητικά και μόνο κοιτάμε πίσω ανασύροντας αναμνήσεις δυσκολότερων μεν αλλά καλύτερων εποχών. Τότε που τη μόδα την δημιουργούσε η ζωή.

Εργατική "τάξη"
Ποιο είναι το τελευταίο είδος προς εξαφάνιση που ανέλαβαν υπό την προστασία τους τα Runways του εξωτερικού για το Φθινόπωρο/ Χειμώνα του 2008; Ο εργαζόμενος άνδρας. Και μπορεί βέβαια μία εργατική φόρμα από τον οίκο Bottega Veneta να είναι κάπως υπερβολική για έναν άνδρα με μισθό που ανταποκρίνεται στο σκουρόχρωμο γυαλιστερό κοστούμι του, αλλά με μία παγωμένη μπύρα μετά τη δουλειά οι ρόλοι επαναπροσδιορίζονται και ο εργαζόμενος άνδρας δείχνει να δουλεύει με τα χέρια του, χωρίς πράγματι να το κάνει. Και αυτός είναι ο σκοπός.

Ξεχώρισαν:
* Z Zegna (Σκουφά 18, Κολωνάκι, τηλ. 210 3613700): Στις πασαρέλες, τουλάχιστον, η ολόσωμη φόρμα έγινε φέτος το νέο blazer.

* Bottega Veneta (η μπουτίκ ανοίγει σε λίγες μέρες). Επιτέλους, μία υπερλούξ -και άσπιλη από όλα αυτά τα επιτηδευμένα λογότυπα- εργατική φόρμα. Αυτή της φωτογραφίας.

* Τζάκετ Calvin Klein (Κατάστημα Calvin Klein υπάρχει στο Mall και στο Attica): Εντάξει, μπορεί το λεκιασμένο από λάδια (υποτίθεται) τζιν και το εργατικό μποτάκι να μην σας εξασφαλίσει τη υψηλόβαθμη θέση που στοχεύετε στην πολυεθνική, αλλά με το εξαιρετικό δερμάτινο aviator jacket με τον αποσπώμενο γούνινο γιακά του Calvin Klein θα είστε (σχεδόν) έτοιμοι για την Επιχείρηση Γεράκι (σχεδόν είπαμε!). Η τιμή του θα κυμαίνεται στα 250 ευρώ.

Ανατολικό όνειρο
Η «ευγένεια» υποχρεώνει λέει ένα απόφθεγμα και αυτό είναι κάτι που οι νέο-Ρώσοι δείχνουν να ξέρουν καλά. Εμείς θα το παραφράζαμε βέβαια σε «η ευγένεια υπερχρεώνει». Τη στιγμή που μία νεόκοπη γενιά ολιγαρχικών οχυρώνει την αυτοκρατορία της για το μέλλον, οι… άσωτοι υιοί τους ζουν σαν μην υπάρχει αύριο. Πώς θα το πετύχετε και εσείς αυτό; Είναι πολύ απλά. Αποκτήστε και εσείς ένα υπέρογκο ποσό από το Ταμείο Αναπτυσσόμενων Χωρών και… αγοράστε τα παρακάτω.

Ξεχώρισαν:
* Παλτό Tom Ford (ενδέχεται να το βρείτε στο κατάστημα Carouzos, Κανάρη 12, Κολωνάκι, τηλ. 210 3627123), βελούδινο μπλέιζερ Ermenegildo Zegna (Σκουφά 18, Κολωνάκι, τηλ. 210 3613700), πουκάμισο Viktor & Rolf (ενδέχεται να το βρείτε στο κατάστημα Enny Di Monaco, Ηροδότου 23, Κολωνάκι, τηλ. 210 6770259), παντελόνι Richard Chai, μπότες από δέρμα πόνυ Costume National, βαμβακερό μαντήλι A Peace Treaty: Μπορεί το κοντοκουρεμένο ζώο-παλτό του Tom Ford να είναι φανταχτερό, αλλά τα βλέμματα τράβηξαν οι κόκκινες μπότες από τρίχωμα πόνυ της Costume National που κουμπώνουν με φερμουάρ από πίσω για μεγαλύτερη ευκολία.

* Gucci (φωτο) (Τσακάλωφ 27, Κολωνάκι, τηλ. 210 3602519): Σε περίπτωση που το παλτό αυτό από γούνα αστρακά δεν καθιστά σαφές πως ο ιδιοκτήτης του είναι «φορτωμένος», υπάρχει και η ζώνη που παίρνει και κέρματα για να κουδουνίζουν… Μία εντελώς νέα προσέγγιση της επιδεικτικής κατανάλωση από τον οίκο Gucci.

* Παλτό Brioni, ζακέτα Trussardi 1911 (ενδέχεται να το βρείτε στις μπουτίκ του Λάκη Γαβαλά ), παντελόνι YSL, παπούτσια Dsquared²: Τη στιγμή που άλλοι σχεδιαστές «μάχονται» με τον όγκο στα ρούχα, ο Stefano Pilati του YSL (με το παντελόνι αυτό) τα καταφέρνει αβίαστα. Πώς; Ξεκαθαρίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στο «δεμένο» και χαλαρό και στο απλά χαλαρό. Και φυσικά προτιμά το πρώτο.

* Burberry Prorsum (Βουκουρεστίου 33, Κολωνάκι, τηλ. 210 6283205): Σε αντίθεση με τα πιο παραδοσιακά πανωφόρια του οίκου αυτή η κροκό απόδοση μπορεί να μην είναι ακριβώς ετοιμοπόλεμη, αλλά σίγουρα μάχεται για να τραβήξει τα βλέμματα.

Η αλήθεια της παράδοσης
Η ιστορία έχει αποδείξει πως όταν κατά περιόδους η οικονομία είναι στα κάτω της η… γκαρνταρόμπα μας είναι στα πάνω της, και όχι απλά στα πάνω της αλλά εμφανίζει με μαγικό τρόπο κλασικά κομμάτια και αθάνατες μάρκες που δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν με τη διαχρονικότητά τους, μετατρέποντας τον συντηρητικό τους χαρακτήρα σε ένα απολύτως cool look. Και το bonus (θυμάστε τα bonus; Αυτά που παίρνατε κάποτε) είναι ότι τα ρούχα αυτά θα σας υπηρετήσουν εξίσου αξιοπρεπώς ακόμα και όταν τα (οικονομικά) πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται.

* Πουκάμισο Gant (οι διευθύνσεις των καταστημάτων στο site), δερμάτινη ζώνη Dior Homme, μπότες Tommy Hilfiger (οι διευθύνσεις στο site): Είναι γεγονός πως η ιδέα ενός τζιν σε γραμμή κανονικού παντελονιού παραπέμπει σε υπέρβαρο μεσήλικα εκδρομέα (ξέρετε από αυτούς που τα ανεβάζουν μέχρι τις μασχάλες για να καλύψουν την τροφαντή τους κοιλίτσα), αλλά οι σοβαρές εποχές που διανύουμε απαιτούν σοβαρούς άνδρες και οι σοβαροί άνδρες χρειάζονται παντελόνια που τους βολεύουν, για κάθε περίσταση, ακόμα και εκδρομική.

* Michael Kors (θα τα βρείτε στα καταστήματα Carouzos): Το καμηλό ταξιδεύει υπέροχα στον υπέροχο κόσμο των jet setters του Kors.

* D&G (Σταδίου 4, Αθήνα, τηλ. 210 33 56 443)(φωτο): Για την δεύτερη σειρά, την D&G, των Stefano και Domenico, τα Highlands διαδέχονταν το ένα το άλλο.

* Παλτό Dior Homme: Ενώ ο υπεύθυνος δημιουργικού Kris Van Assche συνεχίζει να πειραματίζεται, είναι ανακουφιστικό να συναντά κανείς στις επιδείξεις του οίκου αγαπημένα, τέλεια ραμμένα κομμάτια, όπως το συγκεκριμένο κασμιρένιο παλτό (αξίας περί τα 2.500 ευρώ).

* Tommy Hilfiger (οι διευθύνσεις στο site): Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα μόνο πανωφόρι για αυτή τη σεζόν…

Συνοπτικά: Η φθινοπωρινή γκαρνταρόμπα των κυρίων για την σεζόν που διανύουμε οφείλει -σύμφωνα με τις τάσεις- να περιέχει τουλάχιστον ένα μάλλινο ημίπαλτο σε κλασική γραμμή, μία ολόσωμη φόρμα για τις μέρες εργασίας εκτός γραφείου, δερμάτινα μποτάκια με κορδόνι, δερμάτινο τζάκετ με γούνα στο γιακά, κλασικά παντελόνια (denim ή μη) σε φαρδιά γραμμή, καρό σακάκι σε αποχρώσεις του μπλε (αντί για blazer), βαμβακερά εμπριμέ φουλάρια σε αποχρώσεις του βαθύ κόκκινου, του μπλε και του πορτοκαλί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v