Bottega Veneta-Lanvin-Manolo Blahnik: 3 ιστορικοί οίκοι στην Αθήνα

Στα άμεσα new openings της αθηναϊκής αγοράς ξεχωρίζουν τρία τρανταχτά ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας της μόδας. Η άφιξη και η ιστορία των Bottega Veneta, Lanvin και Manolo Blahnik, που θα λατρέψουμε.
Bottega Veneta-Lanvin-Manolo Blahnik: 3 ιστορικοί οίκοι στην Αθήνα
της Έλενας Μπούλια

Παρά την οικονομική κρίση που φαίνεται να μαστίζει τόσο τη δική μας όσο και τις ξένες αγορές, οι λεγόμενες luxury brands, τα προϊόντα των οποίων δύναται στατιστικά να αγοράζει τακτικά μόνο το 1% του πληθυσμού, συνεχίζουν να «βαστάνε γερά» και να ρισκάρουν την επέκταση σε νέες, αναπτυσσόμενες αγοραστικές ζώνες.

Έτσι, προς έκπληξη αλλά και τέρψη πολλών, μέσα στις επόμενες ημέρες, τρεις κορυφαίοι οίκοι ένδυσης και υπόδησης θα κάνουν το ντεμπούτο τους στις αθηναϊκές βιτρίνες, θέτοντας ακόμα ψηλότερα τον πήχη του shopping budget για τους/τις απανταχού fashionistas.

Οι πλήρεις μπουτίκ των Bottega Veneta -από τους λίγους οίκους που σημείωσαν διψήφια άνοδο το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο-, Lanvin και Manolo Blahnik (που λίγο καιρό μετά θα ανοίξει ένα ακόμα κατάστημα στο Δουβλίνο), θα εγκαινιάσουν μέσα στον Σεπτέμβριο τα καταστήματά τους στο Κολωνάκι (Lanvin και Blahnik) και την Κηφισιά (Bottega Veneta). Όσον αφορά στον Manolo Blahnik, θα το καταλάβετε όταν θα δείτε τα υπέροχα σκίτσα του από γόβες και πέδιλα να «πατούν» στις γιγαντοαφίσες των αθηναϊκών δρόμων. Οι άλλοι δύο θα κάνουν την παρουσία τους λιγότερο κραυγαλέα, με διακριτική φινέτσα και στιλ, ό,τι ακριβώς αντιπροσωπεύει την ιταλική και γαλλική fashion culture.

Υπομονή λίγες μέρες, λοιπόν, και τα λατρεμένα παπούτσια της Carrie (Sex and the City), οι εκπληκτικές πλεκτές δερμάτινες τσάντες που προτιμούν οι περισσότερες stars του Hollywood και τα συγκλονιστικά φορέματα που κλέβουν την παράσταση τα τελευταία χρόνια στο κόκκινο χαλί της βραδιάς των Όσκαρ, θα μπορούν σύντομα να γίνουν δικά σας και έτσι δεν θα χρειάζεται να προσεύχεστε άλλο για να αποφασίσει να τα φέρει το Rossi.

Λίγα λόγια για τον κάθε οίκο

Bottega Veneta: Όταν τα δικά μας αρχικά είναι αρκετά
Πρώτος την παρουσία του στην ελληνική αγορά θα κάνει ο Bottega Veneta, στη διεύθυνση Κολοκοτρώνη 14, στην Κηφισιά (τηλ. 210 8085182). Ο ιταλικός οίκος, που κατασκευάζει πολυτελή δερμάτινα είδη, είναι γνωστός για την σειρά Intrecciato με το πλεκτό δέρμα. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1966 και αγοράστηκε -και έτσι αναδείχθηκε περισσότερο- από τον οίκο Gucci το 2001.

Ο Tom Ford, της Gucci, ανέθεσε στον Γερμανό σχεδιαστή Tomas Maier την διεύθυνση της Bottega Veneta και έτσι το καθιερωμένο πλεκτό δέρμα της εταιρίας πήρε μορφή σε υπέροχες τσάντες, ζώνες και παπούτσια, όλα χειροποίητα στην Ιταλία, η τιμή των οποίων στο εμπόριο ξεκινά από 1.000 ευρώ. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως πρόκειται για πολύ επίσημα αξεσουάρ που φορά κανείς σε ειδικές περιστάσεις. Αντίθετα, πρόκειται για εντελώς λιτά, easy-to-wear σχέδια, χωρίς εμφανή λογότυπα. Το σλόγκαν, άλλωστε, της εταιρίας ως προς αυτό το θέμα λέει «when your own initials are enough». Η ίδια, ready-to-wear λογική, ισχύει και στα ρούχα της σειράς, με τις καθαρές γραμμές και τις θηλυκές σιλουέτες, εμπνευσμένες από την ελληνο-ρωμαϊκή εποχή, να ξεχωρίζουν, ενώ η χρωματική παλέτα διατηρείται σε απαλά, γήινα χρώματα, με χαρακτηριστικό πάντα για τον χειμώνα το μαύρο.

Lanvin: Μία… βελόνα ιστορία
Η ιστορία του Lanvin είναι πιο μακροχρόνια και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η Jeanne Lanvin, ιδρύτρια του οίκου, στις αρχές του 1900, έφτιαχνε τόσο όμορφα ρούχα για την κόρη της που προσέγγισε γρήγορα την προσοχή της υψηλής παρισινής κοινωνίας, η οποία ζητούσε «αντίγραφα» και για τα δικά της παιδιά. Σύντομα η Lanvin άρχισε να φτιάχνει ρούχα και για τις μαμάδες τους, ενώ δεν άργησε να ανοίξει και την δική της μπουτίκ, πελάτες της οποίας ήταν κάποια από τα ηχηρότερα ονόματα της Ευρώπης.

Κατά τις δεκαετίες 1920 και 1930, ο οίκος -πλέον- Lanvin γνώρισε τις πρώτες του δόξες. Η Lanvin, πέρα από τα ρούχα, άνοιξε στην πορεία καταστήματα οικιακής διακόσμησης, ανδρικής μόδας, γούνας και εσωρούχων, αλλά η σημαντικότερη επιχειρηματική της επέκταση ήταν η δημιουργία της Lanvin Parfums το 1924, και συγκεκριμένα του αρώματος Arpège, το 1927. Από τις πιο ισχυρές σχεδιάστριες της εποχής της, το ταλέντο της στη δημιουργία κομματιών από περίπλοκα στολίδια, δεξιοτεχνικά κεντήματα και διακοσμητικά με χάντρες, σε διαυγή, φωτεινά και φλοράλ χρώματα, αποτέλεσε ορόσημο στην πορεία του οίκου.

Όταν η Lanvin πέθανε το 1946, η ιδιοκτησία του οίκου πέρασε στην κόρη της, η οποία μοιράστηκε την διοίκηση με την ξαδέρφη της Yves Lanvin, η οποία έγινε και πρόεδρος του οίκου μετά το θάνατο της άτεκνης κόρης. Τα οικονομικά του οίκου παλινδρόμησαν αρκετές φορές από τότε, πολλά πρόσωπα άλλαξαν στη διοίκηση, μέχρι το 1990 που οι βασικοί της μέτοχοι πούλησαν την εταιρία στην Orcofi, την γαλλική εταιρία χαρτοφυλακίου της οποίας ηγείται η οικογένεια Vuitton. Από το 1994 η Orcofi άρχισε να πουλά μερίσματα του οίκου Lanvin στη L’Oreal, μέχρι το 1996 που πουλήθηκε πλέον το 100%. Και δεν σταματά εδώ. Το 2001, ο οίκος ιδιωτικοποιήθηκε για ακόμα μία φορά από την επενδυτική Harmonie S.A., ενώ την ίδια χρονιά, ο Alber Elbaz διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής ολόκληρου του οίκου.

Ο Ισραηλινός σχεδιαστής έχει εμφυσήσει την ίδια του την ψυχή στον οίκο, ανασταίνοντάς τον και λανσάροντας ένα νέο προφίλ, πιστό όμως στις αρχικές εμπνεύσεις της μοναδικής Jeanne Lanvin. Τα σχέδια του Elbaz, ευκολοφόρετα, απλά και θηλυκά, έχουν αγαπηθεί όσο λίγα τόσο από τον τύπο όσο και από τις stars. Οι Nicole Kidman, Kate Moss, Chloé Sevigny, Sofia Coppola, είναι κάποιες μόνο από αυτές που για τις δημόσιες εμφανίσεις τους επιλέγουν Lanvin.

Manolo Blahnik: Shoes… and the City
Τα “Manolos” τα ξέρετε ήδη. Είναι τα αγαπημένα παπούτσια της Carrie. Αυτά για τα οποία δεν διστάζει να ξοδέψει πολλά μηνιάτικα και για τα οποία πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε τώρα οικονομίες και εμείς.

Ο Iσπανός Manolo Blahnik μεγάλωσε σε μία μπανονοφυτεία (!), αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Γενέβης το 1965 και σπούδασε Τέχνη στο Παρίσι. Το 1968 βρέθηκε στο Λονδίνο να εργάζεται στην μπουτίκ Zapata και να γράφει για την ιταλική Vogue. Η ειδική σε θέματα μόδας Diana Vreeland, έχοντας δει τα σχέδιά του, ήταν αυτή που τον συμβούλεψε να σχεδιάζει μόνο είδη υπόδησης και το 1972, ο σχεδιαστής Ossie Clark του ζήτησε να σχεδιάσει παπούτσια για το σόου της επίδειξής του. Με ένα δάνειο το 2.000 λιρών, ο Blahnik αγόρασε την Zapata από τον ιδιοκτήτη της και άνοιξε την δική του μπουτίκ.

Σήμερα ο Manolo Blahnik έχει μπουτίκ σε ολόκληρη την υφήλιο. Το 2007 βραβεύτηκε με τον τιμητικό τίτλο του Διοικητή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) για τις υπηρεσίες του στην βρετανική βιομηχανία της μόδας. Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του μέχρι τώρα θα βρείτε εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v