Φθινόπωρο 2008: Οι τάσεις της μόδας

Τα περισσότερα καταστήματα ρούχων έχουν ήδη αρχίσει να λανσάρουν τη φθινοπωρινή τους collection προκαλώντας μας να ενδώσουμε στον πειρασμό. Ανακαλύψαμε τις 6 top τάσεις της ερχόμενης σεζόν και παίρνουμε ιδέες για τη νέα μας γκαρνταρόμπα.
Φθινόπωρο 2008: Οι τάσεις της μόδας
της Έλενας Μπούλια

Οι περισσότεροι οίκοι δίπλα στις εποχιακές προσφορές και ό,τι έχει απομείνει από την καλοκαιρινή σεζόν έχουν ήδη δημιουργήσει μία φθινοπωρινή γωνίτσα που μας κλείνει το μάτι σαγηνευτικά. Ακόμα και τα πιο οικονομικά καταστήματα ρούχων, όμως, όπως το Zara, έχουν ήδη λανσάρει τα καινούργια κομμάτια της επόμενης σεζόν, που όσο παράταιρα μοιάζουν αυτή τη στιγμή που η θερμοκρασία εκεί έξω «χτυπάει» σαραντάρια, εκεί μέσα -με το κλιματιστικό να πιάνει βία 18- η πρόκληση να δοκιμάσουμε τουΐντ φουστίτσες και μάλλινα τζάκετ γίνεται ανυπόφορη! Και πώς να κάνουμε υπομονή;

Ανατρέξαμε στα πλέον ενημερωμένα fashion websites και μάθαμε τα πάντα: Οι πασαρέλες του φθινοπώρου είχαν περισσότερα «πάρε-δώσε» και από τις πάσες των Nadal και Federer στο Wimbledon. Ποπ λάμψη από σικ υπερ-ηρωίδες vs ρουστίκ τουΐντ, καμπύλες με βολάν vs μάκρος σε λεπτά υφάσματα, πλούσιες λεπτομέρειες σε μποέμ σχέδια vs ψυχρός μινιμαλισμός. Μάθετε τώρα ποιες θα είναι οι 6 top τάσεις της ερχόμενης σεζόν και γεμίστε το νοητό shopping basket των επιθυμιών σας με όλα αυτά που θα κυνηγάτε σε έναν μήνα από σήμερα.

Καμπύλες από την belle époque
Από τις πλέον hip τάσεις του φθινοπώρου είναι αναμφισβήτητα τα βολάν που τονίζουν τη μέση. Ξαναζωντανεύοντας την στιλιστική έπαρση των μόδιστρων που έγινε δημοφιλής κατά τη δεκαετία του ’40, οι σχεδιαστές έριξαν φέτος το βάρος στις πολύ θηλυκές καμπύλες που δημιουργούν μία αναλογική ομοιομορφία μεταξύ στήθους και λεκάνης. Τζάκετ, φορέματα και φούστες επωφελήθηκαν από αυτήν την soft αρχιτεκτονική, που «καμπυλώνει» τις ήδη υπάρχουσες καμπύλες του γυναικείου σώματος, δημιουργώντας ένα νέο σχήμα στη σιλουέτα. Οίκοι όπως οι Bottega Veneta, Chanel, Lanvin, Prada, Balenciaga (φωτο) και Yves Saint Laurent, υιοθέτησαν αυτήν την τάση που αναμένεται να «φορεθεί» πολύ από τις τολμηρές που θέλουν πάντα να πρωτοπορούν. Πρότασή μας, πάντως, είναι η συγκεκριμένη τάση να προτιμηθεί από ψιλόλιγνες σιλουέτες που θα κολακευτούν από τέτοιες καμπύλες.

Επιστροφή στη φύση
Μπορεί η «μάνα γη» των απανταχού fashionistas να είναι οι πολύβουοι δρόμοι της πόλης, αλλά αυτήν την εποχή, οι σχεδιαστές ερωτεύτηκαν πάλι το σκωτσέζικο καρό και επαν-ανακάλυψαν τη μαγεία του τουΐντ. Οι Dries Van Noten, Karen Walker, Alexander McQueen, Y-3 (φωτο) και Thakoon παίζουν σκάκι στα καρό, ενώ οι Carolina Herrera, Richard Chai και Michael Kors «έπαιξαν» με ανάγλυφες μίξεις του τουΐντ, του βελούδου και της (ψεύτικης) γούνας. Με τον πιο κομψό τρόπο, μας προσκαλούν στην φθινοπωρινή δροσιά της εξοχής, φορώντας μας τουΐντ κοστούμια και φούστες, μάλλινα καρό ημίπαλτα, δερμάτινα γιλέκα με επένδυση γούνας και όλα αυτά σε ζεστές αποχρώσεις που θυμίζουν τα ξερά πεσμένα φύλλα στα πόδια των καφε-γκρι γυμνών κορμών.


Κοιτώντας… μακριά
Από τις πλέον χαρακτηριστικές τάσεις της σεζόν στις πασαρέλες φάνηκε να είναι η κομψότητα του μάκρους. Με μήκη είτε μέχρι τη μέση της γάμπας ή μέχρι το πάτωμα, με έμφαση στο layering (παλτό πάνω από μακριά πουλόβερ πάνω από μακριές φούστες) όπου το μακρύ συναντά το μακρύτερο, δημιούργησαν σχεδιαστές όπως οι Marc Jacobs, Derek Lam και Erin Fetherstone. Ενώ άλλοι, όπως η Vivienne Westwood (φωτο), ο Yves Saint Laurent και ο οίκος Halston, προτίμησαν λιτότερες εκδοχές του μάκρους σε μονοκόμματα σύνολα με μεσάτες λεπτομέρειες που κολακεύουν το κορμί, προσδίδοντας ένα σέξι και ταυτόχρονα κομψό προφίλ που απευθύνεται σε κάθε σιλουέτα. Απαραίτητο κομμάτι για τη φθινοπωρινή μας γκαρνταρόμπα, ένα μακρύ σύνολο θα μας συνοδεύσει ιδανικά σε κάθε φθινοπωρινή μας εξόρμηση.

Η πλεονεξία του μινιμαλισμού
Η φιλοσοφία “less is more” δείχνει να αποτελεί δεύτερη φύση στο δημιουργικό DNA σχεδιαστών όπως οι Calvin Klein (φωτο), Jil Sander, Narciso Rodriguez και Prada, με αποτέλεσμα όλοι τους να υποδέχονται το φθινόπωρο με μία όμορφα απέριττη και λεπτομερή οπτική στα ενδυματολογικά τους σύνολα. Φέτος, ωστόσο, είδαμε και άλλους -κατά συνθήκη πιο πλουραλιστικούς- σχεδιαστές να περιορίζονται στιλιστικά, κοσμώντας τα σύνολά τους μόνο με τα απαραίτητα. Ο Stefano Pilati (σχεδιαστής του Yves Saint Laurent), για παράδειγμα, αντιπραγματεύτηκε τις ρομαντικές του ιδέες με πιο ψυχρές και αυστηρές γραμμές, ενώ ο Alber Elbaz γεφύρωσε την απλότητα με την εκλεπτυσμένη θηλυκότητα, για τη συλλογή του οίκου Lanvin. Όταν έξω θα έχει ψύχρα, ο καιρός θα είναι μουντός και για μία ακόμα φορά θα ανακαλύπτουμε ότι δεν έχουμε τίποτα να βάλουμε… ο μινιμαλισμός (το μικρό φόρεμα) θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Όσο για το χρώμα; Το νέο μαύρο του Φθινοπώρου… είναι το μαύρο!

Η επανάσταση της υπερ-ηρωίδας
Με τους περισσότερους από τους σύγχρονους (και νέους) σχεδιαστές να έχουν μεγαλώσει σε μια εποχή που οι υπερ-ήρωες άρχισαν να αποκτούν γένος θηλυκό, δικαιολογείται απόλυτα η επιρροή του προφίλ της δυναμικής και εκκεντρικής γυναίκας στις δημιουργίες τους. Ο οίκος Balenciaga προτείνει, λοιπόν, φουτουριστικά φορέματα, ο Rick Owens δημιούργησε ένα τζάκετ σε σχέδιο κάπας, ο οίκος Iceberg (φωτο) ένα γούνινο ημίπαλτο-πανοπλία και ο Haider Ackerman ένα σύνολο από σκληρό δέρμα και τούλι που θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Έτσι και εμείς, «οπλισμένες» με αυτοπεποίθηση και ένα καλό ζευγάρι γόβες, θα φορέσουμε την ηρωική στολή μας και, ως άλλες superwomen, θα την αξιοποιήσουμε πηδώντας από όροφο σε όροφο στο κτίριο της εταιρίας, για να προλάβουμε ένα ακόμα deadline και να σώσουμε έτσι… το project!

Χειμερινός κήπος
Έχοντας πλημμυρίσει τις ανοιξιάτικες πασαρέλες με λουλούδια, χρώματα και αρώματα, οι σχεδιαστές αποφάσισαν να παραμείνουν «πράσινοι» και το Φθινόπωρο. Ανθισμένες φυλλωσιές τυπώνονται στα φορέματα του Jean Paul Gaultier και μεγάλα φύλλα κομμένα με laser στολίζουν τα τζάκετ του Fendi. Γνωστοί λάτρεις της φύσης, όπως η Dries Van Noten, ο οίκος Erdem και η Frida Giannini για τον Gucci (φωτο) φώτισαν τις δημιουργίες τους με χρώματα των εποχιακών ανθέων, ενώ οίκοι όπως οι Burberry και Ralph Lauren χρησιμοποίησαν φτερά για να… απογειώσουν τα φορέματά τους. Γιατί μπορεί έξω τα φύλλα να πέφτουν και τα λουλούδια να μαραίνονται, αλλά μέσα στη ντουλάπα μας το στιλ και η λάμψη… ανθίζουν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v