Καπαρντίνα: Το must αξεσουάρ του φθινοπώρου

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι καπαρντίνες έχουν την τιμητική τους, αφού συνδυάζουν την προστασία από τη βροχή με την ιδιότητα του ”ελαφρού” ρούχου. Τo in2life επιχειρεί μια αναδρομή στην ιστορία της καπαρντίνας και σας υποδεικνύει έξι συγκεκριμένες ”κυρίες” που περιμένουν να κοσμήσουν τη γκαρνταρόμπα σας.
Καπαρντίνα: Το must αξεσουάρ του φθινοπώρου

”Εμπρός λοιπόν καλό μου παλτό”, έλεγε ο αστυνόμος Σαϊνης και η καπαρντίνα του ως δια μαγείας μεταμορφωνόταν σε ό,τι χωράει ο ανθρώπινος νους.

Το μοναδικό του στυλ δεν εμφανίζεται πλέον στις οθόνες μας αλλά στην καθημερινότητά μας, αφού το σήμα κατατεθέν, αποτελεί must τόσο για άντρες όσο και γυναίκες κάθε φθινοπωρινή-χειμερινή σεζόν.

Αλλωστε, η καπαρντίνα είναι η ιδανικότερη λύση για αυτή τη μεταβατική περιόδο από το καλοκαίρι στο χειμώνα, που τα πρωτοβρόχια μας ταλαιπωρούν, αλλά η θερμοκρασία δεν λέει να υποχωρήσει αισθητά.

Στα ντεφιλέ των διάσημων σχεδιαστών το μακρύ εκείνο ”ράσο” που φορούσαν κυρίως οι Εβραίοι το Μεσαίωνα αποτελεί πηγή έμπνευσης και ”απογειώνει” τη φαντασία τους δημιουργώντας μοναδικές δημιουργίες κάθε χρονιά. Σταθερή αξία για τον καθένα, η καπαρντίνα μάς βγάζει ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση, σε κάθε περίπτωση...

Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούνε τη λέξη ”καπαρντίνα” το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι συνήθως εκείνο το μπεζ πανωφόρι με το καρό στο εσωτερικό του γιακά... Καταλάβατε φαντάζομαι ότι εννοώ την καπαρντίνα του Λονδρέζικου οίκου Burberry. Και έτσι θα έπρεπε!

Γιατί; Διότι το 1880 ο Thomas Burberry, ιδρυτής του ομώνυμου οίκου μόδας, ήταν εκείνος που ανακάλυψε το ύφασμα της καπαρντίνας. Ενα ύφασμα το οποίο είναι ανθεκτικό, αδιάβροχο που ταυτόχρονα αφήνει το δέρμα να αναπνέει και του οποίου το νήμα είναι αδιαβροχοποιημένο πριν (;) την απαιτούμενη επεξεργασία!

Η πρώτη παραλλαγή του υφάσματος κυκλοφόρησε το 1888 στο Λονδίνο όπου μέχρι και σήμερα βρίσκεται η έδρα του οίκου Burberry. Το 1901, ο ομώνυμος οίκος ανέλαβε τη κατασκευή στολών για τους Βρετανούς αξιωματικούς, το 1911 ο Roald Amundsen στην προσπάθειά του να φτάσει στο Νότιο Πόλο φορούσε ρούχα από το συγκεκριμένο ύφασμα όπως άλλωστε και ο Ernest Shackleton το 1914 επιχειρώντας να διασχίσει την Ανταρκτική.

Έκτοτε, ο οίκος δεν έμεινε μόνο στο ύφασμα αλλά κατασκεύασε και πανωφόρι που κράτησε την ομώνυμη λέξη ”καπαρντίνα” και εμφανίζεται σε πιο σύγχρονη και στυλάτη εκδοχή.

Ξέρατε ότι η λέξη καπαρντίνα προέρχεται από τις λέξεις gaban και tabardina που στα αραβικά qaba λέγεται το αντρικό πανωφόρι και tabardina είναι το υποκοριστικό της λέξης tabardo που σημαίνει επίσημος μανδύας;

Η καπαρντίνα αποτέλεσε και αποτελεί σήμα κατατεθέν της κομψότητας, αλλά και της σοβαρότητας ορισμένες φορές, καθώς εμφανίζεται σε ταινίες που άφησαν εποχή. Πόσοι από εμάς άλλωστε δεν θυμόμαστε τον Humphrey Bogart στο Casablanca, τον Peter Sellers στις ταινίες Pink Panther αλλά και την Audrey Hepburn στο Breakfast at Tiffany’s;

Τα χρώματα που κυριαρχούν στην καπαρντίνα είναι το κλασικό, διαχρονικό μπεζ αν και φέτος το γκρι έρχεται να σπάσει τη μουντάδα του χειμώνα σε όλα τα ρούχα ενώ το μαύρο χαρίζει αυστηρό και σοβαρό στυλ σε όσους το επιλέξουν. Οι παραλλαγές είναι πολλές και όλες ενδιαφέρουσες. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξετε είναι η ζώνη να δένει ψηλά πάνω από τη μέση τονίζοντάς τη- κίνηση που άλλωστε αποτελεί must για τη φετινή σεζόν σε κάθε ρούχο.

Σταθερή αξία είναι η υφασμάτινη καπαρντίνα αν και πολλοί διάσημοι οίκοι μόδας κρατούν το βασικό σχεδιασμό και προτείνουν μοναδικές δημιουργίες και από δέρμα.

Την πρώτη θέση στη λίστα μας διατηρεί εδώ και χρόνια η καπαρντίνα του οίκου Burberry σε μπεζ χρώμα που μπορείτε να βρείτε στα ομώνυμα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Μια δοκιμή μόνο θα σας μεταμορφώσει αμέσως στον χαρακτήρα που σας αντιπροσωπεύει και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα θέλετε να τη βγάλετε από πάνω σας. (700 ευρώ) *Burberry, Βουλής 14, Αθήνα 210-3313044

Αλλη μια καπαρντίνα που έκλεψε τόσο τις εντυπώσεις μας όσο και την καρδιά μας είναι η μαύρη καπαρντίνα που προτείνει ο οίκος Polo Ralph Lauren με λεπτομέρειες από δέρμα στο γιακά και στη ζώνη χαρίζοντας μοναδικό στυλ κομψότητας. (2.500 ευρώ) * Polo Ralph Lauren, Κασσαβέτη 19, Κηφισιά 210-808550

Του ίδιου οίκου σε πιο σπορ έκδοση ανακαλύψαμε πολλές καπαρντίνες. Ξεχωρίσαμε μια σε μπεζ πάλι χρώμα σε πιο λιτή όμως γραμμή, της οποίας ωστόσο οι λεπτομέρειες στο εσωτερικό του γιακά δίνουν μια διαφορετική αίσθηση στο σπορ ντύσιμό σας και μπορεί να σας συντροφέψει τόσο στο γραφείο όσο και στις εξορμήσεις σας τα Σαββατοκύριακα. (290 ευρώ)

Στο ίδιο στυλ μας μάγεψε και η καπαρντίνα του οίκου Massimo Dutti τόσο για το στυλ όσο και για την προσιτή της τιμή, η οποία είναι κυριολεκτικά 3 σε 1 καθώς έχει αποσπώμενη εσωτερική επένδυση που φοριέται και ανεξάρτητα. (195 ευρώ) * Massimo Dutti, The Mall Athens

Και ο οίκος Armani διατηρεί το αρχικό στυλ της καπαρντίνας παρουσιάζοντάς τη όμως επίσης σε πιο σπορ στυλ. Με τσέπες, σε χακί χρώμα και φερμουάρ αντί για τα κλασικά κουμπιά συνδυάζει τη κομψότητα της καπαρντίνας και το στρατιωτικό στυλ που για ακόμα μία σεζόν αποτελεί πηγή έμπνευσης των μεγάλων σχεδιαστών.

(295 δολ.) * Δείτε στη διπλανή στήλη ”Σχετικοί Σύνδεσμοι” για online αγορά.

Τέλος, ξεχωρίσαμε (και η αλήθεια είναι ότι πολύ θα θέλαμε να αποκτήσουμε) μια δερμάτινη καπαρνίνα σε καφέ χρώμα όπως εκείνη του οίκου Kenneth Cole. Σε κλασική γραμμή, με μεγάλο γιακά, η δερμάτινη καπαρντίνα φοριέται από το πρωί μέχρι το βράδυ χαρίζοντας σοβαρό και κομψό ντύσιμο. Στο ίδιο στυλ εντοπίσαμε μια πραγματικά καταπληκτική καπαρντίνα στο κατάστημα Reporter στο The Mall Athens. (395 ευρώ)

Εφη Ρουτζάκη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v