Audi Quattro Concept: Σπορ μέχρι το κόκκαλο

Τα ατού του νέου Quattro είναι ο σπορ χαρακτήρας του. Τόσο "μέσα", όπου ένα ισχυρότατο μηχανικό σύνολο εγγυάται επιδόσεις ενώ τα πίσω καθίσματα απουσιάζουν, όσο και "έξω" όπου ο αεραγωγός στο καπό και οι 20άρες ζάντες δίνουν αγωνιστική εικόνα.   
Audi Quattro Concept: Σπορ μέχρι το κόκκαλο
Η «αναβίωση» παλαιών δημοφιλών μοντέλων τα οποία κατατάσσονται πλέον στα κλασικά είναι εδώ και αρκετό καιρό αρκετά δημοφιλής και ιδιαίτερα επικερδής πρακτική μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών. Το Mini Copper, το Fiat 500, το VW Sirocco, ίσως και η ακραία Ford Mustang εμπίπτουν κατά μια έννοια σε αυτή την κατηγορία.



Η Audi δεν είχε έως τώρα ακολουθήσει ανάλογη πολιτική, όμως στην φετινή έκθεση αυτοκινήτου στο Παρίσι παρουσίασε, υπό τη μορφή πρωτότυπου, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα βγει στην παραγωγή, το Quattro.

Το πρώτο Audi Quattro βγήκε στην παραγωγή κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έκανε μεγάλη αίσθηση και θρυλική καριέρα στους αγώνες ράλι και στην κατηγορία του Group B.

Το νέο Quattro έχει ιδιαίτερα επιθετική σχεδίαση εξωτερικά, λιτό εσωτερικό και ισχυρότατο μηχανικό σύνολο. Οι σχεδιαστές της Audi δημιούργησαν ένα μοντέλο με μήκος κάτι λιγότερο από 4,3 μέτρα, ύψος περί τα 1,3 και μεταξόνιο κοντύτερο κατά 15 εκατοστά συγκριτικά με το RS5.

Προτεραιότητα δόθηκε στη διατήρηση χαμηλού βάρους και ως εκ τούτου το μεγαλύτερο κομμάτι του αυτοκινήτου είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο με εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση (αλλά και λόγω του μήκος του μεταξονίου) αποφασίστηκε ότι τα πίσω καθίσματα δεν έχουν θέση στο μοντέλο και ο πίσω χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για κάποιες μικρές αποσκευές.
 
       [Βίντεο με το νέο Audi Quattro Concept]

Τα μπροστινά καθίσματα ζυγίζουν 18 κιλά το καθένα, περίπου 40% λιγότερο από εκείνα ενός «συμβατικού» μοντέλου παραγωγής. Το Quattro ζυγίζει περί τα 1.300 κιλά, δηλαδή 200 λιγότερο από το Audi TT RS. Εξωτερικά το νέο Quattro δεν μπορεί να μην εντυπωσιάσει με τη μεγάλη μάσκα, τον αεραγωγό στο καπό αλλά και τα πολύ μικρά φώτα. Το σπορ στοιχείο τονίζεται από τις 20άρες ζάντες και τη συνολική μυώδη και συμπαγή σχεδίαση του μοντέλου.

Στο εσωτερικό ακολουθήθηκε πολιτική απλών και καθαρών γραμμών με το δέρμα να κυριαρχεί. Στην κεντρική κονσόλα φιλοξενείται μεταξύ άλλων και το «κουμπί» για το σύστημα ελέγχου διαφόρων λειτουργιών (το γνωστό MMI), ενώ όλες οι ενδείξεις που λαμβάνει ο οδηγός από το αντίστοιχο όργανο μπροστά του (ταχύτητα κλπ) είναι ψηφιακές.

Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, το Quattro θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα το 5κύλινδρο υπετροφοδοτούμενο μοτέρ που θα αποδίδει περί τα 408 άλογα μεταξύ των 5.400 και 6.50 σ.α.λ. Η μέγιστη ροπή των 480nm θα είναι διαθέσιμη από τις 1.600 στροφές, ενώ τα πρώτα 100χλμ θα έρχονται σε περίπου 4 δευτερόλεπτα. To δύσκολο έργο της ακινητοποίησης του μικρού πυραύλου έχουν αναλάβει κεραμικά φρένα, που διαθέτουν μεγαλύτερες αντοχές από τα συμβατικά, και είναι ελαφρύτερα.

Στην πράξη δεν είναι σαφές αν το Audi Quattro θα βγει στην παραγωγή ακριβώς όπως εμφανίστηκε στο Παρίσι. Αν δεν υποστεί εκτεταμένες αλλαγές, τότε η Audi θα βγάλει στην παραγωγή ένα σπορ μοντέλο εξαιρετικών επιδόσεων που λόγω σχεδίασης αλλά και ονόματος ίσως, δύσκολα θα αφήσει κάποιον ασυγκίνητο.

Άρης Δαμουλάκης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v