Αγορά μεταχειρισμένου: Συμβουλές για να μην τρέχετε

Σκέφτεστε να αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο; Βρήκατε ήδη ένα; Δείτε τι θα πρέπει να τσεκάρετε/προσέξετε πριν δώσετε τα λεφτά σας.
Αγορά μεταχειρισμένου: Συμβουλές για να μην τρέχετε
Η λύση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι άκρως δημοφιλής τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Το κόστος για καινούργιο «τσούζει» και η αγορά ενός καλού μοντέλου με κάποια χιλιόμετρα σε χαμηλότερη τιμή φαίνεται καλή ιδέα.

Με πολύ ρίσκο όμως.

Για να μην καταλήξετε να πληρώσετε το μεταχειρισμένο σαν… καινούργιο, δείτε τι πρέπει να προσέξετε πριν πείτε το «ναι» και δώσετε τα χρήματά σας.

* Ζητήστε το βιβλίο συντήρησης, αφού βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο έχει περάσει από όλα τα σέρβις. Το βιβλίο θα πρέπει να «συμφωνεί» με τα αναγραφόμενα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες αποκλίσεις.

* Ιδανικά, επιλέξτε αυτοκίνητα που έχουν κάνει όλα τους τα service σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

* Αν πρόκειται για εισαγόμενο, ζητήστε τα χαρτιά του εκτελωνισμού, όπου αναγράφονται επακριβώς τα χιλιόμετρα με τα οποία εισήχθη το αυτοκίνητο. Στο θέμα των χιλιομέτρων θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βάση μιας και αποτελεί σύνηθες φαινόμενο η παραποίησή τους για να δικαιολογηθεί το αυξημένο κόστος αγοράς.

* Ζητήστε από τον πωλητή να δείτε την κάρτα καυσαερίων, καθώς και την σχετική σφραγίδα από το ΚΤΕΟ. Αν το αυτοκίνητο δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ, τότε ζητήστε του να το περάσει ο ίδιος.

* Ελέγξτε το σημείο που βρίσκεται ο αριθμός πλαισίου για ίχνη από γδαρσίματα ή γρατζουνιές ή φθορά στις βιδούλες που συγκρατούν την μεταλλική πλάκα. Τα σημάδια αυτά πιθανώς να δηλώνουν ότι κάποιος τρίτος… έβαλε το χεράκι του

* Τσεκάρετε ότι το έτος κατά το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το αυτοκίνητο και αναγράφεται στην άδεια, είναι αυτό το οποίο σας ανέφερε ο πωλητής. Σε περιπτώσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων, στην άδεια αναγράφεται το έτος στο οποίο το αυτοκίνητο έβγαλε πινακίδες στην Ελλάδα και όχι το έτος κατά το οποίο κυκλοφόρησε στο εξωτερικό.

* Προφανώς και θα ελέγξετε αν ο πωλητής είναι στην πραγματικότητα ο νόμιμος κάτοχος του αυτοκινήτου. Αυτό ισχύει σε περιπτώσεις αγοράς μεταχειρισμένου από ιδιώτη.

* Ελέγξτε το αμάξωμα για σκουριές. Εντοπίζονται εύκολα κάτω από τα μαρσπιέ, στους διαμήκεις άξονες, στα ημιαξόνια, στα φτερά, στο κάτω μέρος στις πόρτες, κάτω από πρόσθετα μεταλλικά εξαρτήματα και από επενδύσεις. Επίσης, τσεκάρετε το σασί και την εξάτμιση για τυχόν διαρροή καυσαερίων.

* Για να διαπιστώσετε αν το αυτοκίνητο είναι τρακαρισμένο ή όχι, εξετάστε αν το σασί είναι στραβωμένο ή χτυπημένο, αν το αυτοκίνητο έχει διαφορά στο χρώμα, αν η βαφή είναι καινούργια μετά από λίγα χιλιόμετρα, αν οι πόρτες και το καπό είναι τοποθετημένα σωστά και αν οι προφυλακτήρες είναι σε καλή κατάσταση. Αποτελούν όλα σημάδια «τράκας».

* Ελέγξτε τη στεγανότητά του οχήματος πηγαίνοντάς το σε πλυντήριο. Αφού πλυθεί τσεκάρετε την καμπίνα, μέσα στους προβολείς και στον χώρο αποσκευών για τυχόν υγρασίες.

* Ένα καλό μεταχειρισμένο κοστίζει είτε είναι από το εξωτερικό είτε από την Ελλάδα. Αν δείτε μια εξωφρενικά χαμηλή τιμή, τότε να είστε πολύ προσεχτικοί.

* Αν αγοράσετε μεταχειρισμένο από ιδιώτη και όχι από εταιρεία, δεν συνάπτετε σύμβαση πώλησης υπό την έννοια του νόμου περί προστασίας καταναλωτή και άρα δεν μπορείτε να επωφεληθείτε της προστασίας που αυτός παρέχει.

* Μην δώσετε χρήματα προκαταβολικά αν πρώτα δεν έχετε ελέγξει το αυτοκίνητο τεχνικά και, τέλος, καλό θα ήταν να πάτε το αυτοκίνητο σε κάποιον μηχανικό της εμπιστοσύνης σας για να ελέγξει, ως πιο έμπειρος, τα μηχανικά του μέρη.

Ν. Γ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v