Έθνικ παντοπωλεία: 7 ξεχωριστές διευθύνσεις

Φύκια νόρι για sushi, λαχταριστές πίτες λαχματζούν, αρωματικό μπασμάτι ή πολωνέζικα λουκάνικα; Επτά παντοπωλεία μας προμηθεύουν με τα (έθνικ) απαραίτητα.
Έθνικ παντοπωλεία: 7 ξεχωριστές διευθύνσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η έθνικ κουζίνα αποκτά ολοένα και περισσότερους φαν στην Ελλάδα. Ακόμα και οι πλέον διστακτικοί δε θα έλεγαν όχι σε ένα πικάντικο κοτόπουλο με κάρυ, ένα χειροποίητο sushi ή ένα αρωματισμένο πιλάφι με χαρμάνι μπαχαρικών κατευθείαν από τις Ινδίες.

Και μπορεί στα ράφια των συμβατικών σούπερ μάρκετ να βρίσκουμε μόνο τα απολύτως απαραίτητα για να πειραματιστούμε με έθνικ συνταγές στην κουζίνα μας, όμως υπάρχουν διευθύνσεις στην πόλη που ειδικεύονται σε συγκεκριμένες κουζίνες του κόσμου και μας προμηθεύουν καταλλήλως.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να μυηθείτε στα μυστικά της κινέζικης, της ιαπωνικής, της ρώσικης, της ινδικής, της αρμένικης ή ακόμα και της φιλιππινέζικης κουζίνας, έχουμε επτά διευθύνσεις για να το κάνετε όπως πρέπει.

Salamat Asian Supermarket
Κορινθίας 24 και Σεβαστουπόλεως, Αμπελόκηποι, τηλ: 2107796766

Από τα πιο πλήρη και άρτια εξοπλισμένα καταστήματα ασιατικής διατροφής, το Salamat στους Αμπελόκηπους γεμίζει τα ράφια του με προϊόντα που καλύπτουν γευστικά όλη την Άπω Ανατολή: Ιαπωνία, Ταυλανδή, Ινδονησία, Μαλαισία, Κορέα, Βιετνάμ και Κίνα. Εδώ θα βρείτε από τσάι και μυρωδικά, ψαρικά, κατεψυγμένα είδη, γλυκά και σαμόζας, μέχρι noodles, ποικιλίες ρυζιού μπασμάτι, λάδια, έτοιμα αρωματικά μείγματα για τις ανατολίτικες συνταγές σας, γάλα καρύδας και κάθε λογής μπαχαρικά. Highlight η ειδική γωνιά, αφιερωμένη στο sushi με φύκια νόρι, wasabe, ρύζια και σάκε. Διαθέτει και ηλεκτρονικό κατάστημα για online παραγγελίες.

Γκάρο Παντοπωλείο – Delicatessen
Κονδύλη 10, Γλυφάδα, τηλ: 210 8945573
Όλη η γευστική παράδοση της Αρμενίας σε ένα παντοπωλείο στη Γλυφάδα, το οποίο ο ιδιοκτήτης κ. Γκάρο Παρσεχιάν φροντίζει να εξοπλίζει ανελλιπώς με κάθε λογής νοστιμιές. Από εδώ θα πάρετε για το σπίτι ιτσλί κιοφτέ (αρμένικοι κεφτέδες με πληγούρι και μοσχαρίσιο κιμά), μαντέ («βαρκάκια» ζυμαρικών γεμιστά με κιμά), πίτες λαχματζούν, ζουμερά ντολμαδάκια γιαλαντζί, παστουρμαδοπιτάκια, νωπό καβουρμά με βουβαλίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας, χοντρό και ψιλό αρμένικο πλιγούρι για πιλάφι ή σαλάτα ταμπουλέ και λαβάς (αρμένικο ψωμί) για… συνοδεία. Φυσικά το παντοπωλείο διαθέτει και κάθε λογής όσπρια, τυριά και αλλαντικά, σπιτικές αλοιφές (ρεγγοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα κ.α.) και είδη ντελικατέσεν όπως αγκινάρες καπνιστές και μανιτάρια πλευρώτους καπνιστά.

La Tienda
Σεβαστουπόλεως 56, Αμπελόκηποι, τηλ: 2107515740

Εξειδικεύεται στα λατιοναμερικάνικα προϊόντα, χωρίς όμως να αφήνει απ’ έξω τα πάσης φύσης ασιατικά καλούδια, αλλά και τα είδη αντίστοιχου ύφους διακόσμησης για το σπίτι. Στο La Tienda θα βρείτε φύλλα μπανάνας, μάνγκο, φρούτα του πάθους, πράσινη παπάγια, μανιτάρια, ραμπουτάν, ρίζα γκλαναγκάλ, γλυκό ταμαρίντ, πιπερόριζα, φρέσκο πράσινο πιπέρι, αλεύρι τεμπούρα, έτοιμο μείγμα για τηγανιτές thai γαρίδες, αλεύρι από ρεβίθια, καθώς και μεγάλη ποικιλία «ψαγμένων» οσπρίων (μαύρα, κόκκινα, πράσινα φασόλια, κόκκινες φακές κ.α.). Στα της διακόσμησης, το κατάστημα διαθέτει μεταξύ άλλων βεντάλιες, σετ σερβιρίσματος από πορσελάνη, ανατολίτικου στιλ ράφια και αρωματικά χώρου. Διαθέτει και online κατάστημα.

Χαλάμ Σάχμπα
Μηθύμνης 57, Αθήνα, πλατεία Αμερικής

Φωτό: multikulti.gr
Θέλετε να ανακαλύψετε τα μυστικά της αιγυπτιακής και εν γένει αραβικής κουζίνας; Τότε μια βόλτα από το νούμερο 57 της Μηθύμνης θα σας φέρει… αντιμέτωπους με κάθε λογής αραβικές λιχουδιές όπως χουρμάδες, φούλα, μολουχία, κους κους, φαλάφελ, λαχταριστά κεμπάπ (κατεψυγμένα), αραβικές πίτες κανονικές και ολικής άλεσης, μπαχάρια που μοσχοβολούν από απόσταση όπως το χαρακτηριστικό ζάταρ και φυσικά μπόλικες δόσεις σοροπιαστών. Επίσης, λαχταριστούς χυμούς από γουάφα, μάνγκο και άλλα εξωτικά φρούτα, αιγυπτιακό ρύζι (ό,τι πρέπει για πιλάφια) και καυτερές κόκκινες σάλτσες.

Wars Ι Sawa
Αρμοδίου 14, Αθήνα, τηλ: 2103218775
Ρώσοι και Πολωνοί – και όσοι λαχταρούν την αντίστοιχου ύφους κουζίνα – το επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για γευστικό ανεφοδιασμό. Στα ράφια του ρωσοπολωνικού μπακάλικου Wars θα βρούμε βουτυράτες ρέγγες σε νερό για σαλάτες, σπάνιες ποικιλίες τουρσιών όπως αυτή με το καρπούζι ή την πράσινη ντομάτα, καπνιστό σολομό, ποντιακή πίτα, σαλάμι Κρακοβίας, πολωνέζικα λουκάνικα σε ποικιλία γεύσεων, πελμενί (σαν τορτελίνια) κατεψυγμένα γεμιστά με κρέας, λαχανικά ή πατάτα, κατεψυγμένα φραγκοστάφυλα και σμέουρα και εκπληκτικό μαύρο ψωμί. Για τους hardcore λάτρεις της ρώσικης κουζίνας, διατίθεται και αυθεντικό, χοιρινό, καπνιστό λαρδί.


Sri Lanka

Αργολίδος 40, Αμπελόκηποι, τηλ: 211 7008013

Στην αγορά του (αλ) Καλίλ, από τη Σρι Λάνκα, θα καούν τα δυο σας χείλη με τόσα πικάντικα και αρωματικά μπαχαρικά, αλλά και προϊόντα από την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και την Κίνα. Ο κύριος Καλίλ εξοπλίζει τα ράφια του με κάρυ, πιπέρια, σκόνη καράμπ μασάλα για κοτόπουλο, σκόνη τζίντερ και σκόρδου, φάβα, κόκκινες φακές, ποικιλίες από ρύζι μπασμάτι, τζαζμίν, κόκκινο και ταϋλανδέζικο, ενώ δεν ξεχνά τα κινέζικα νουντλς σε ποικιλία γεύσεων. Εδώ θα βρείτε επίσης σάλτσα σόγιας αυθεντική, έλαια ψαριών, sweet chilli σάλτσες, κέτσαπ με… μπανάνα από τις Φιλιππίνες, μπαχαρικά από τη Σρι Λάνκα (μοιάζουν αρκετά με τα ινδικά) και παστή σαρδέλα.

Soya
Απόλλωνος 15, Σύνταγμα, τηλ: 210 3236324

Αν νοιώθετε Big in Japan, τότε το κατάστημα της Απόλλωνος και η κυρία Hiroko Yoshida θα καλύψουν όλες σας τις σακε-τήσεις. Ιαπωνικά προϊόντα απευθείας από την χώρα τους που δύσκολα θα βρείτε αλλού, αλλά και ιδιαίτερα αντικείμενα ιαπωνικής κουλτούρας έχουν εδώ την τιμητική τους. Τα πάντα γύρω από το sushi (ρύζι, φύκια, ξύδι), νουντλς σε μεγάλη ποικιλία συνδυασμών, φασόλια edamame, φύκια wakame για σούπες, sake, έτοιμες σούπες όπως η λαχταριστή miso – σήμα κατατεθέν της ιαπωνικής κουζίνας, μείγμα μπαχαρικών furikake, ποικιλία τσαγιών και τοφού είναι μερικά μόνο από τα εκλεκτά εδέσματα που διαθέτει το Soya.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v