Οι ιδανικές στιγμές για αγορά (φθηνών) ρούχων

Οι ειδικοί του Time έβαλαν κάτω τους αριθμούς και υπολόγισαν για χάρη μας ποιες ημέρες της εβδομάδας εμφανίζονται οι μεγαλύτερες online προσφορές και ποιες περιόδους του έτους είναι οι ιδανικές για να βρείτε οικονομικότερα το κάθε είδος ένδυσης.
Οι ιδανικές στιγμές για αγορά (φθηνών) ρούχων
Η παγκόσμια αγορά ρούχων είναι ένα μικρό… χρηματιστήριο. Διέπεται από τους δικούς της οικονομικούς κανόνες, παρουσιάζει τις διακυμάνσεις της και, ορισμένες «μετοχές» της μπορεί να αποτελούν αυτή την στιγμή ακριβές επιλογές, αλλά μεθαύριο μπορεί να είναι «κελεπούρια». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ShopItToMe.com, μια εταιρία από το San Francisco που ειδικεύεται στις online αγορές ένδυσης.

Οι ειδικοί της εταιρίας αυτής έβαλαν στο μικροσκόπιο περισσότερα από 750.000 ρούχα που πωλούνται κάθε χρόνο σε online καταστήματα, και κατέληξαν σε ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα για τις ευκαιρίες ρουχισμού, και τις ημέρες της εβδομάδας που είναι πιο πιθανό να τις εντοπίσετε online.

Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο, μπορείτε να αναζητήσετε τις εξής προσφορές:

-Δευτέρες: Τα παντελόνια στοιχίζουν κατά μέσο όρο 50%, είτε για άνδρες, είτε για γυναίκες, ενώ οι ευκαιρίες είναι πολλές και στα γυαλιά ηλίου (περίπου 55% χαμηλότερες τιμές).
-Τρίτες: Ιδανική ημέρα για τα ανδρικά ρούχα, αφού στοιχίζουν online κατά μέσο όρο 40% φθηνότερα.
-Τετάρτες: Οικονομικότερα στη μέση της εβδομάδας αναδεικνύονται τα παπούτσια και τα παιδικά ρούχα.
-Πέμπτες: Κατά 36% φθηνότερες είναι αυτή την ημέρα οι τσάντες.
-Παρασκευές: Κατά 42% οικονομικότερες αποδεικνύονται προς το τέλος της εβδομάδας τα κοσμήματα, οι ζώνες και άλλα αξεσουάρ όπως τα κασκόλ και οι εσάρπες.
-Σάββατα: Τα εσώρουχα (37% φθηνότερα) και τα μπουφάν/παλτά (51% φθηνότερα) συμφέρουν για τα σαββατιάτικα online ψώνια σας.
-Κυριακές: Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας μπορείτε να εντοπίσετε ευκολότερα προσφορές στα μαγιό (μέχρι και 52% οικονομικότερα).

*Η καλύτερη ημέρα του χρόνου για να αγοράσετε ρούχα
Οι ειδικοί αγορών του Time.com δεν μένουν μόνο στα online ψώνια και σημειώνουν πως μία από τις πιο συμφέρουσες ημέρες για αγορές σε φυσικά καταστήματα είναι η πρώτη ημέρα (που λειτουργούν τα καταστήματα) μετά τα Χριστούγεννα. Πολλοί είναι αυτοί που επιστρέφουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα που δεν τους άρεσαν, κι έτσι η ποικιλία, οι επιλογές και οι πιθανότητες να εντοπίσετε κάτι που σας αρέσει είναι περισσότερες. «Καθυστερήστε μία ημέρα, και όλα τα ρούχα θα έχουν ξεδιαλεχτεί», αναφέρουν.

Επίσης, τα απογεύματα της Τρίτης αποτελούν καλή ευκαιρία για shopping therapy, ενώ αν είστε αρκετά παρατηρητικοί, και γνώστες των συλλογών των καταστημάτων που σας ενδιαφέρουν, επισκεφθείτε τα έξι εβδομάδες μετά το λανσάρισμα των νέων τους συλλογών – τότε είναι που οι ιδιοκτήτες αρχίζουν να κατεβάζουν τις τιμές. Τα καρτελάκια των τιμών τείνουν, επίσης, να σημειώνουν πτώση τα Σάββατα.

*Ο καλύτερος μήνας να αγοράσετε χειμωνιάτικο παλτό
Είναι ο Ιανουάριος ή ο Φεβρουάριος. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη αγοράσει όσα χρειάζονται μέχρι τότε, και η ζήτηση δεν είναι τόσο μεγάλη, επομένως οι έμποροι χαμηλώνουν τις τιμές και κάνουν προσφορές – ας μην ξεχνάμε πως στα μέρη μας τότε έχουμε και τις χειμερινές εκπτώσεις. Γενικά, ο κανόνας είναι πως όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο χαμηλότερες τιμές θα βρείτε, καθώς σταδιακά, οι καταστηματάρχες προσπαθούν να «διώξουν» τα χειμωνιάτικα για να κάνουν χώρο για τις ανοιξιάτικες συλλογές. Μοναδικό μειονέκτημα είναι πως τότε θα είναι και μικρότερη η ποικιλία από την οποία θα πρέπει να διαλέξετε.

*Ο καλύτερος μήνας να αγοράσετε αθλητικά παπούτσια
Είναι ο Νοέμβριος αλλά και ο Απρίλιος. Τα μεγάλα καταστήματα παπουτσιών συνηθίζουν να χαμηλώνουν τις τιμές τον Νοέμβριο, ώστε να κάνουν χώρο για τα χειμερινά μποτάκια. Τον Απρίλιο από την άλλη, όταν ο καιρός μαλακώνει, ξεχύνονται στα πάρκα και τα γήπεδα περισσότεροι (μη επαγγελματίες) δρομείς, γι΄ αυτό και σημειώνονται περισσότερες προσφορές.

*Ο καλύτερος μήνας να αγοράσεις κοστούμι
Τα κοστούμια γενικώς έχουν σταθερή πορεία πωλήσεων κατά την διάρκεια του έτους, αλλά τον Ιανουάριο παρατηρείται μια «κοιλιά», επομένως τότε είναι πιθανότερο να εντοπίσετε κάποια συμφέρουσα προσφορά. Πάντα, βέβαια, να θυμάστε πως στην περίπτωση των κοστουμιών ισχύει ο κανόνας «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις». Ένα υπερβολικά φθηνό κοστούμι ίσως δεν παραμείνει στην γκαρνταρόμπα σας σώο και αβλαβές για πολλές σεζόν.

*Η καλύτερη περίοδος να αγοράσετε μαγιό
Είναι φυσικά όταν τελειώνει η καλοκαιρινή περίοδος και οι ορδές επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Αυτό στα ελληνικά δεδομένα σημαίνει Σεπτέμβριο, τότε δηλαδή που τα καταστήματα θέλουν όσο τίποτε άλλο να ξεπουλήσουν και να ξεφορτωθούν όσα έμειναν στο καλοκαιρινό τους τμήμα.

*Ο ιδανικός μήνας για jeans
Είναι ο Οκτώβριος. Μόλις τελειώσουν οι προσφορές τύπου «back to school», έχετε το νου σας για πραγματικές προσφορές στα jeans, ιδιαίτερα αν αυτά δεν αναμένεται να βρίσκονται στα trends της σεζόν.

*Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην «αγορά» και ένα χρήσιμο application που ονομάζεται WHEN και βοηθά τον χρήστη να εντοπίσει την κατάλληλη στιγμή για το καθετί. Πότε να αγοράσετε παπούτσια, πότε να κλείσετε πτήση, πότε να βγάλετε φωτογραφία, πότε να κάνετε tweet για να το δουν περισσότεροι; Όλα θα τα βρείτε εδώ

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v