Δεύτερο χέρι: 10 έξυπνες αγορές… σαν καινούργιες

Από βρεφικά φορμάκια, βιβλία και μουσικά όργανα, μέχρι σπίτια και αυτοκίνητα, η αγορά των second hand ειδών αποτελεί τον πιο έξυπνο τρόπο να εξοικονομούμε χρήματα χωρίς να χάνουμε σε αξία. Αρκεί να ξέρουμε τι να προτιμήσουμε και πού θα το βρούμε.
Δεύτερο χέρι: 10 έξυπνες αγορές… σαν καινούργιες
Σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, όπως αυτοί που διανύουμε, κάθε τρόπος να γλυτώσουμε έστω και λίγα χρήματα είναι ευπρόσδεκτος. Κι αν πρέπει να βάλουμε σε σειρά προτεραιότητας τα είδη στα οποία δεν αξίζει να ξοδεύουμε πολλά χρήματα, στις πρώτες θέσεις σίγουρα θα φιγουράριζαν τα ρούχα, τα βιβλία και τα dvd –πράγματα, δηλαδή, που πραγματικά έχουν φτιαχτεί για περισσότερες από μία ζωές.

Αν μάλιστα μπορεί κανείς, αγοράζοντας συγκεκριμένα είδη «δεύτερο χέρι» να εκμαιεύσει την ίδια χαρά, σαν να τα αγόραζε καινούργια, τότε δεν χωρά αμφιβολία πως -τουλάχιστον- τα δέκα παρακάτω θα πρέπει πάντα να αγοράζονται χρησιμοποιημένα:

1. Ρούχα (και δη παιδικά ρούχα)
Αν είστε από τους τύπους που αγαπάνε τα vintage ρούχα είναι παράλογο να αγοράζετε ολοκαίνουργια ρούχα σε στιλ vintage και σε κανονικές τιμές –ειδικά όταν υπάρχουν αμέτρητα καταστήματα (φυσικά και online) με πάμφθηνα και πανέμορφα second hand. Οι υπόλοιποι μπορείτε απλά να δώσετε μία ευκαιρία σε αυτά τα μαγαζιά, στα οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να βρείτε και εξαιρετικά αμπιγέ ρούχα, για ιδιαίτερες περιστάσεις. Από αυτά, δηλαδή, που -παρόλο που είναι μεγάλης αξίας- έχουν φορεθεί ελάχιστα και που είναι σε άριστη κατάσταση και πάμφθηνα.

Ακόμα καλύτερη used αγορά είναι τα βρεφικά-παιδικά ρούχα, τα οποία επίσης έχουν φορεθεί ελάχιστα, καθώς τα μωρά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα που σε τρεις μόλις μήνες χρειάζονται νέα.

2. Αθλητικά όργανα-είδη εκγύμνασης
Δηλαδή: Διάδρομοι γυμναστικής (που θα έχετε πρώτα δοκιμάσει), ποδήλατα, κράνη ποδηλάτων, βαράκια, αξεσουάρ όπως επιγονατίδες, αλλά και μπάλες, εξοπλισμό σκι, snowboard κ.λ.π. Όλα αυτά είναι είδη που πραγματικά, αν ο προηγούμενος κάτοχός τους δεν τα έχει διαλύσει, αντέχουν πολλά χρόνια.

3. Βιβλία, cd, dvd, video games, βινύλια
Πραγματικά, ποιος θα πάει σε κάποιο video club για να αγοράσει ένα dvd, όταν μπορεί να το παραγγείλει online από sites όπως το Amazon ή το E-Bay, σε πολύ χαμηλότερη τιμή; Εκτός κι αν το video club έχει ξεχωριστό τμήμα, στο οποίο πουλά μεταχειρισμένες ταινίες. Επίσης, γιατί να αγοράσεις ένα βιβλίο (ειδικά αν δεν πρόκειται για νέα κυκλοφορία), όταν μπορείς να το βρεις σε κάποιο από τα αμέτρητα ανταλλακτικά παζάρια που πραγματοποιούνται κατά καιρούς στην πόλη;

4. Μουσικά όργανα
Είδη όπως ενισχυτές, κιθάρες, μηχανήματα ηχογράφησης, πιάνα και άλλα μουσικά όργανα που κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ, πωλούνται σε sites όπως το E-Bay ή τα -ελληνικότερα- «Πατάρι» και «Ricardo», κατά πολύ φθηνότερα. Ρίξτε μια ματιά πριν αγοράσετε το καινούργιο σας… Stradivarius.

5. Υπολογιστές και κονσόλες video games
Επίσης θα πρέπει να τα ελέγξετε πριν τα αγοράσετε και επίσης οι τιμές που θα βρείτε ακόμα κι αν είναι ελάχιστα χρησιμοποιημένα θα είναι πολύ χαμηλότερες από το να τα αγοράσετε καινούργια. Σε εποχές κρίσης, μάλιστα, είναι πολλοί αυτοί που μετά χαράς θα «ξεφορτώνονταν» το Wii τους, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα για… το ΕΤΑΚ της εφορίας. Ρίξτε μια ματιά στα sites που πωλούν second hand αντικείμενα και θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας.

6. Αυτοκίνητο
Υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν «τάμα» να αγοράζουν μόνο μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Και ο λόγος είναι ότι, πράγματι, πολλά μοντέλα κάποιων εταιριών έχουν αποδειχθεί «αθάνατα», οπότε γιατί να τα αγοράσει κανείς καινούργια; Βέβαια, αυτό που θα πρέπει να υπολογίσει κάποιος πριν από μια τέτοια αγορά, είναι το κατά πόσο συμφέρει η συντήρηση ενός παλιού αυτοκινήτου, καθώς και η κατανάλωσή του, με την έννοια ότι τελευταία όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες το «έχουν γυρίσει» σε πετρελαιοκινητήρες ή σε υβριδικά. Βάλτε τα λοιπόν κάτω, υπολογίστε τα και αποφασίστε ανάλογα.

7. Σπίτι
Αυτή κι αν είναι μία «αθάνατη» αγορά –ειδικά τον τελευταίο καιρό που τα μεσιτικά γραφεία έχουν γεμίσει με αγγελίες πώλησης σπιτιών πραγματικά μεγάλης αξίας σε πραγματικά χαμηλές τιμές. Αν έχετε κάποια χρήματα «στην άκρη» και αναζητάτε μία καλή επένδυση, η αγορά ακινήτου είναι μάλλον μια καλή ιδέα.

8. Κοσμήματα
Η τιμή του χρυσού σε γενικές γραμμές είναι σταθερή, όμως ένα χρησιμοποιημένο κόσμημα, το οποίο μπορεί π.χ. να έχει κάποια μικρή φθορά, θα πουληθεί πολύ φθηνότερα από το αντίστοιχο καινούργιο. Θα τα βρείτε σε κοσμηματοπωλεία που αγοράζουν κοσμήματα ή σε vintage καταστήματα, τα οποία πωλούν πολύ παλιά κοσμήματα.

9. Είδη γάμου
Καταρχήν, νυφικά. Ρίξτε μια ματιά στο E-Bay και θα βρείτε πληθώρα νυφικών, σε ό,τι σχέδιο και νούμερο μπορείτε να φανταστείτε, και σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. Ακόμα κι αν δεν σας ταιριάξει τέλεια, τα χρήματα που θα χρειαστεί να δώσετε σε κάποια μοδίστρα για να το φέρει στα μέτρα σας θα είναι πολύ λιγότερα από το να αγοράσετε ένα καινούργιο νυφικό. Άλλα είδη γάμου που συμφέρει να αγοράσετε «δεύτερο χέρι» είναι τα στέφανα, ή κάποιο άλλο αξεσουάρ της νύφης (π.χ. τούλι, γάντια κ.λ.π.).

10. Έπιπλα
Κυρίως παλιά έπιπλα που επιβεβαιώνουν το ρητό ότι «δεν τα φτιάχνουν πια όπως κάποτε». Γιατί μπορεί η IKEA να είναι το πρώτο κατάστημα που σας έρχεται στο μυαλό όταν αποφασίζετε πως χρειάζεστε ένα φτηνό τραπεζάκι για το καθιστικό, θα είναι, όμως αντίστοιχης ποιότητας με ένα vintage τραπεζάκι από μασίφ κερασιά, στην ίδια τιμή;

Στις αντικερί του Μοναστηρακίου θα βρείτε καταπληκτικά έπιπλα, από άριστα υλικά, τα οποία πιθανώς χρειάζονται λίγες επιδιορθώσεις για να δείχνουν σαν καινούργια. Προτιμήστε τραπεζαρίες, πολυθρόνες (που σίγουρα θα πρέπει να συντηρήσετε, αλλάζοντας ταπετσαρία και μαξιλάρια) και ντουλάπες. Εναλλακτικά, μεταχειρισμένα έπιπλα θα βρείτε στο Ricardo και στη Χρυσή Ευκαιρία.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v