Πρωτότυπα δώρα γενεθλίων: 7 ιδέες για πολλά χαμόγελα

Προφανώς, κανείς τώρα πια δεν θα μουτρώσει αν ανοίξει το δώρο του και βρει μέσα ένα ακόμη t-shirt. Όμως, εξίσου προφανώς, κανείς δεν θα ενθουσιαστεί ιδιαίτερα . Εφτά ιδέες για δωράκια που αξίζουν πολλά… χαμόγελα, όχι λεφτά.
Πρωτότυπα δώρα γενεθλίων: 7 ιδέες για πολλά χαμόγελα
της Ηρώς Κουνάδη

Μία από τις θετικές συνέπειες της κρίσης, είναι ότι δεν είναι πια καθόλου δύσκολο να κάνεις χαρούμενο τον φίλο, τον σύντροφο, τον συνάδελφο, τη μαμά ή τον μπαμπά που έχει γενέθλια: και μόνο το ότι μπόρεσες να διαθέσεις ένα μικρό μέρος του πενιχρού budget σου γιατί ήθελες να του κάνεις ένα δώρο, όσο μικρό και αν είναι αυτό, αρκεί. Ακριβώς, όμως, επειδή τα δώρα πλέον δεν είναι η τυπική διαδικασία ή η «κοινωνική υποχρέωση» που ήταν πριν από λίγα χρόνια, αλλά απευθύνονται στους ανθρώπους της ζωής μας που θεωρούμε πραγματικά σημαντικούς, αυτό που θέλουμε να δούμε στο πρόσωπό τους όταν ανοίγουν το δώρο μας δεν είναι άλλο ένα ενθουσιώδες χαμόγελο για άλλο ένα όμορφο t-shirt που θα στολίσει την ντουλάπα τους. Θέλουμε πραγματική έκπληξη, θέλουμε μάτια που λάμπουν από ενθουσιασμό, θέλουμε –ει δυνατόν– το ενήλικο αντίστοιχο του χοροπηδάω-πάνω-στο-κρεβάτι-με-τα-χέρια-στην-ανάταση.

Γι’ αυτό συγκεντρώνουμε τις πιο πρωτότυπες ιδέες μας για δωράκια που θα κερδίσουν επάξια μια θέση στη λίστα με τα αγαπημένα δώρα των φίλων μας. Κι αν έχετε ακόμα αμφιβολίες, απαντήστε ειλικρινά στην ερώτηση ποιο είναι το καλύτερο δώρο που λάβατε εσείς ποτέ, και... αντιγράψτε την ιδέα.

Ένα αεροπορικό εισιτήριο: Αν προλάβατε να σκεφτείτε «ναι, ποιος είμαι, ο Ωνάσης;» μπορείτε να αναθεωρήσετε. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής μπορεί να κοστίζει τα ίδια ή και λιγότερα απ’ όσα θα δίνατε για να πάρετε, π.χ., ένα φόρεμα ή ένα τζιν για τον κολλητό ή την κολλητή σας. Αν μένετε στην Αθήνα, η καλύτερη επιλογή σας είναι η easyJet (περί τα 70-80€ για ένα μετ’ επιστροφής εισιτήριο για Ρώμη, Μιλάνο, Λονδίνο ή Βερολίνο) ενώ για τους τυχερούς θεσσαλονικιούς οι τιμές είναι ακόμα πιο χαμηλές: στα 20-30€ για ένα μετ’ επιστροφής εισιτήριο για Βαρκελώνη, Ρώμη, Μιλάνο, Στοκχόλμη και πολλές ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις. Και οι φίλοι σας θα έχουν για πάντα να διηγούνται για το καλύτερο δώρο που τους έκαναν ποτέ. Αξία: ανεκτίμητη.

Εισιτήρια για συναυλία ή θέατρο: Δύο εισιτήρια για την συναυλία του αγαπημένου τους συγκροτήματος –ακόμη κι αν παίζει μερικούς μήνες μετά τα γενέθλια– ή δυο εισιτήρια για την Επίδαυρο, θα κάνουν τους φίλους σας ευτυχισμένους για όσο διάστημα μεσολαβεί από τα γενέθλια μέχρι την συναυλία ή την παράσταση. Εναλλακτικά, τον χειμώνα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε εισιτήρια εκατοντάδων διαφορετικών θεάτρων και μουσικών σκηνών, ή καρτών διαρκείας, όπως η Κάρτα Φίλων του Εθνικού Θεάτρου, που κοστίζει 80€ και περιλαμβάνει ένα εισιτήριο για πέντε από τις δέκα συνολικά παραστάσεις της χειμερινής περιόδου του Εθνικού Θεάτρου, την χαμηλότερη τιμή εισιτηρίου (13 €) σε ένα δεύτερο άτομο που συνοδεύει τον κάτοχο της κάρτας, και πολλές ακόμα εκπτώσεις και προνόμια.

Συνδρομή σε γυμναστήριο/ κολυμβητήριο: Αν η άσκηση περιλαμβάνεται στα αγαπημένα του/ της hobby, ή αν παραπονιέται ότι θέλει να κάνει κάτι με τα περιττά κιλά που φορτώθηκε τελευταία, τα μηνιαία και ετήσια πακέτα που προσφέρει το γυμναστήριο ή το κολυμβητήριο της γειτονιάς του/ της είναι ένα ωραιότατο, και ταυτόχρονα πρακτικό δώρο. Ρίξτε μια ματιά εδώ για τις τρέχουσες τιμές των πακέτων που προσφέρουν τα μεγαλύτερα γυμναστήρια της Αθήνας, και εδώ για τις συνδρομές των κολυμβητηρίων.

Μαθήματα scuba diving: Κάτω από την επιφάνεια του νερού υπάρχει ένας ολόκληρος, πολύχρωμος κόσμος, η εξερεύνηση του οποίου δύσκολα δεν θα ενθουσιάσει κάποιον. Το δώρο σας δεν χρειάζεται να «δεσμεύει» τον παραλήπτη σε ένα εξάμηνο μαθημάτων που θα καταλήξει σε δίπλωμα δύτη: μπορείτε να δωρίσετε απλά ένα πρώτο μάθημα-γνωριμία με το scuba diving, είτε σε συνεννόηση με κάποια από τις σχολές που θα βρείτε εδώ, είτε αγοράζοντας το πακέτο online από sites με δώρα εμπειριών, όπως είναι το Days4U, στο οποίο βρήκαμε ένα τρίωρο μάθημα που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι, και το οποίο κοστίζει 48€. 

Κάτι ρετρό: Ένα πικάπ, για να χρησιμοποιήσει κάπως τους δίσκους βινυλίου που σκονίζονται στην αποθήκη; Μία γραφομηχανή, για τους λάτρεις των βιβλίων και του γραψίματος; Ένα Subbuteo, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι; Τα δώρα με άρωμα νοσταλγίας είναι πάντα ευπρόσδεκτα, από τους λάτρεις της διακόσμησης, τους hipster και τους μεγαλύτερους σε ηλικία παραλήπτες. Δείτε εδώ δέκα τέτοιες ιδέες, μαζί με τις αντίστοιχες διευθύνσεις αγοράς. 

Ένα χαμάμ: Γιατί το spa είναι πια πολύ mainstream, όπως θα έλεγαν και οι hipster… Το Hammam Baths στο Θησείο, σε μια γειτονιά που ταιριάζει πολύ στην ανατολίτικη φιλοσοφία του, είναι ό,τι κοντινότερο στα παραδοσιακά χαμάμ της Κωνσταντινούπολης έχει να επιδείξει η Αθήνα. Η είσοδος κοστίζει 25€ (ή 40€ για ζευγάρια) για παραμονή μέχρι μιάμιση ώρα και εν συνεχεία άραγμα με τσάι και λουκούμια στο σαλονάκι, ενώ το πλήρες πακέτο περιποίησης, με απολέπιση, λούσιμο και μασάζ κοστίζει 45€ (ή 80€ για ζευγάρια). Διαβάστε περισσότερα για το χαμάμ εδώ.

Μια εκδρομή: Κλείνετε ένα οικονομικό δωμάτιο για το Σαββατοκύριακο στο Booking.com, αγοράζετε και δύο ακτοπλοϊκά εισιτήρια –ή περιορίζεστε στους στεριανούς προορισμούς, αν το budget σας επιβάλλει λιγότερα έξοδα– εκτυπώνετε τις κρατήσεις και τις βάζετε σε έναν φάκελο μαζί με την κάρτα των γενεθλίων. Τα ονόματα στις κρατήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν το δικό σας και του/ της φίλου-ης, ή το δικό τους και του/της συντρόφου τους. Το δώρο σας θα εκτιμηθεί σε κάθε περίπτωση.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v