ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΓΟΡΕΣ

Barcode 520: Είναι ή δεν είναι ελληνικό;

Τι ισχύει, επιτέλους, με τα προϊόντα των οποίων τα barcode ξεκινούν από 520, και για τα οποία πολύς ντόρος έχει γίνει τελευταία; Κατασκευάζονται ή μόνο συσκευάζονται στην Ελλάδα; Η εταιρεία που εκδίδει τα barcodes βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Barcode 520: Είναι ή δεν είναι ελληνικό;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα προϊόντα των οποίων το barcode ξεκινά από 520. «Αγοράζετε μόνο αυτά, είναι ελληνικά προϊόντα» προτρέπει το ένα e-mail που φτάνει με πολλά θαυμαστικά στο inbox μας. «Μην πιστεύετε φήμες, αυτά τα προϊόντα απλώς συσκευάζονται στην Ελλάδα, δεν παράγονται απαραίτητα εδώ» λέει το άλλο. Τι ισχύει, τελικά; Είναι ή δεν είναι ελληνικά τα προϊόντα με το barcode που ξεκινά από 520;

Για να το θέσουμε απλά, τα προϊόντα των οποίων το barcode ξεκινά από 520 δεν είναι απαραίτητα ελληνικά. Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ του οικονομικού portal euro2day.gr, «δυστυχώς ή ευτυχώς τα τρία πρώτα νούμερα ενός γραμμωτού κωδικού (barcode) προσδιορίζουν τη χώρα στην οποία εκδόθηκε ο συγκεκριμένος κωδικός για λογαριασμό της ενδιαφερόμενης επιχείρησης που επιθυμεί να κωδικοποιήσει τα προϊόντα της, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι τα προϊόντα αυτά παράγονται ή κυκλοφορούν στην ίδια χώρα.

«Και για του λόγου το αληθές υπάρχουν προϊόντα που κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Βουλγαρίας, από ελληνική επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα που φέρουν barcodes με πρόθεμα 520 και προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα από ελληνική επιχείρηση, που φέρουν barcodes με πρόθεμα 509, που είναι το αντίστοιχο barcode της Μ. Βρετανίας.

«Οι καταναλωτές είναι προτιμότερο να ενημερώνονται για την προέλευση/κατασκευή των προϊόντων από τις αναγραφόμενες πληροφορίες που εμφανίζονται στην ετικέτα του προϊόντος και προορίζονται για ενημέρωση του καταναλωτή, π.χ. “κατασκευάζεται σε” ή “χώρα προέλευσης”».

Η GS1 Ελλάς - 520 Barcode Hellas, η εταιρεία που εκδίδει τα επίμαχα barcodes, αναφέρει σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε σήμερα για να διευκρινίσει το ζήτημα: «Το πρόθεμα 520 στους κωδικούς barcode δεν αποκλείει άλλη χώρα κατασκευής, ωστόσο, στο 97% των περιπτώσεων διακρίνει τις ελληνικές επιχειρήσεις και έχει αποδοθεί σε εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, τα οποία διακινούνται στην ελληνική και διεθνή αγορά. Επιπλέον, ο κωδικός barcode με το πρόθεμα 520 που εκδίδει η GS1 Ελλάς – 520 Barcode Hellas, διαθέτει διεθνή αναγνώριση ως στοιχείο ελληνικότητας. Το σημαντικότερο διαπιστευτήριο αυτής της παραδοχής, αποτελεί το γεγονός ότι ξένοι προμηθευτές σε μεγάλες αγορές όπως η Κίνα, που εισάγουν ελληνικά προϊόντα, ζητούν κωδικοποίηση αποκλειστικά με πρόθεμα 520».

Με απλά λόγια, ένα προϊόν του οποίου το barcode ξεκινά από 520, έχει πολλές πιθανότητες να είναι ελληνικό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ελληνικά προϊόντα με διαφορετικά barcodes, ούτε ότι όλα όσα ξεκινούν από 520 είναι απαραίτητα ελληνικά.

Η.Κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v