10 αγορές που σηκώνουν… παζάρεμα

Από καταστήματα ρούχων μέχρι παραδοσιακά παζάρια και από ξενοδοχεία και souvenir shops μέχρι διαδικτυακές αγορές, δείτε πού μπορείτε να εφαρμόσετε την διαπραγματευτική σας δεινότητα και πότε αξίζει να ζητήσετε καλύτερες τιμές.
10 αγορές που σηκώνουν… παζάρεμα
του Γιώργου Κόκουβα

Είναι ντροπή να παζαρεύεις μια τιμή; Όταν ένα προϊόν υπερκοστολογείται, όταν πληρώνετε 100€ για μια υπηρεσία των 10€, όταν οι επιχειρηματίες δεν έχουν βάλει μυαλό παρά την συγκυρία που βιώνουμε, τότε δεν το βλέπουμε ως ντροπή. Το βλέπουμε ως διαπραγμάτευση, η οποία αποτελεί δικαίωμα του καταναλωτή.

Με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουμε πού και πότε πρέπει να κάνουμε παζάρι –δηλαδή σε προϊόντα και υπηρεσίας που επιδέχονται «ξεφούσκωμα» του κόστους τους και όχι σε επιχειρηματίες που κρίνουμε πως χρεώνουν λογικές τιμές για αυτά που προσφέρουν, η διαπραγμάτευση της τιμής μπορεί να μας γλιτώσει από μεγάλο μέρος εξόδων, που μέχρι τώρα «χαλαλίζαμε» στους έμπορους επειδή «είχαμε». Δείτε 10 είδη αγορών οι οποίες επιδέχονται παζάρεμα.

*Ξενοδοχεία
Βλέπετε στην ιστοσελίδα ενός ξενοδοχείου όπου σκοπεύετε να περάσετε τις διακοπές σας πως το δωμάτιο στοιχίζει 80€. Στην συνέχεια επισκέπτεστε το Booking.com και βλέπετε πως το ίδιο δωμάτιο στοιχίζει εδώ 60€. Είναι προφανές πως η τιμή δεν είναι «φιξ» και ανελαστική. Οι επιλογές σας λοιπόν είναι είτε να κλείσετε το δωμάτιο μέσω του Booking, είτε, ακόμη καλύτερα, να τηλεφωνήσετε στο ξενοδοχείο και να ζητήσετε καλύτερη τιμή.

*Ρούχα
Στα συνοικιακά καταστήματα και σε όσα οι τιμές δεν είναι καθορισμένες (όπως στις περισσότερες πολυεθνικές όπου οι υπάλληλοι δεν έχουν περιθώριο εκπτώσεων), σίγουρα τα πανάκριβα παπούτσια ή τα ρούχα, όταν μάλιστα συχνά συνοδεύονται από εικονικές εκπτώσεις επιδέχονται… επερώτησης. Άλλωστε, εφόσον σκοπεύετε να αγοράσετε περισσότερα από ένα προϊόντα, οι πιθανότητες για μια καλύτερη τιμή πολλαπλασιάζονται.

*Αντίκες – παλαιοπωλεία
Εδώ όχι μόνο δεν είναι ντροπή, αλλά η διαπραγμάτευση επιβάλλεται κιόλας. Πρόσφατα το In2life έκανε εκτενή φωτογραφική βόλτα στα παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι και μίλησε με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που μας επιβεβαίωσαν του λόγου το αληθές: Οι αγοραστές κάνουν πλέον παζάρια περισσότερο παρά ποτέ. Δείτε αναλυτικά τι μας είπαν στο σχετικό photo story του in2life.

*Λαϊκή αγορά
Οι τιμές των φρούτων, των λαχανικών και όλων των αγαθών που πωλούνται σε μια λαϊκή αγορά αλλάζουν μέσα σε λίγες ώρες: Θα το διαπιστώσετε αν επισκεφθείτε την λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας το πρωί και στην συνέχεια κάνετε το ίδιο αργά το μεσημέρι. Αυτό σημαίνει πως οι τιμές όχι μόνο είναι ελαστικές (ιδιαίτερα τώρα που εξαπλώνεται το κίνημα της πατάτας) αλλά και πως αν είστε καλός στο… «ψηστήρι» με χιούμορ –από αυτό το τελευταίο θα βρείτε άφθονο και δωρεάν στις λαϊκές αγορές- μπορείτε να πετύχετε καλύτερες τιμές από τις αναγραφόμενες.

*Ταξιδιωτικές αγορές
Μόλις λάβετε τον ρόλο του τουρίστα, ως διά μαγείας τα πάντα γίνονται ακριβότερα. Από τον καφέ και το νερό στα μέρη που θα επισκεφθείτε, μέχρι το φαγητό και τα σουβενίρ. Ιδιαίτερα στα τελευταία, η διαπραγματευτική σας ικανότητα μπορεί να αποδώσει καρπούς, καθώς αφενός είναι εξ αρχής υπερτιμημένα και αφετέρου οι υπάλληλοι συχνά έχουν επίτηδες αυξήσει την τιμή, ώστε μετά από παζάρια να πέσει σε μια εξίσου καλή γι’ αυτούς τιμή. Ανάλογα με την περιοχή, τα παζάρια μπορεί να αφορούν μέχρι και στα… ταξί: Στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας για παράδειγμα, έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της «γειτονιάς» μας, δεν υπάρχει ούτε ταρίφα, ούτε ταξίμετρο. Απλώς πρέπει να φροντίσετε να πείτε στον οδηγό πού πηγαίνετε και να παζαρέψετε ώστε να συμφωνήσετε σε μια τελική τιμή.

*Επισκευές
Μία από τις πιο συνηθισμένες «οικιακές γκρίνιες» είναι οι υπερβολικές τιμές που χρεώνουν ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, τεχνικοί και άλλοι μάστορες που κάνουν επισκέψεις πολλών δεκάδων (ή και εκατοντάδων) ευρώ για ένα απλό πρόβλημα, που σε εσάς φαίνεται πυρηνική φυσική. Φροντίστε να ενημερωθεί ο τεχνικός πρώτα για το πρόβλημα, να σας κοστολογήσει την ζημιά και στην συνέχεια αποδεχθείτε ή όχι τις υπηρεσίες του. Αν η τιμή σας φαίνεται υψηλή και η διαπραγμάτευση δεν αποδώσει καρπούς, έχετε πάντα την εναλλακτική ενός άλλου τεχνικού.

*Γυμναστήριο
Πρόκειται να πληρώσετε συνδρομή αρκετών μηνών σε ένα γυμναστήριο. Το λιγότερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να ρωτήσετε για παράδειγμα αν γίνεται καλύτερη τιμή εφόσον «κλείσετε» περισσότερους μήνες ή αν μπορείτε να γλιτώσετε το κόστος της εγγραφής. Ανάλογες εκπτώσεις μπορούν να γίνουν σε υπηρεσίες spa, όπου, επειδή θεωρούνται «πολυτέλεια», σίγουρα θα υπάρχουν «φουσκωμένες» τιμές, και ανάλογα περιθώρια μειώσεων επίσης.

*Παζάρια στο internet
Από ευκαιρίες για συσκευές τεχνολογίας μέχρι έργα τέχνης, βιβλία ή κοσμήματα, το διαδίκτυο πλέον προσφέρεται ως ένα μέσο «παζαρέματος» για να αποκτήσετε οικονομικότερα αυτό που θέλετε. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η ιστοσελίδα των καταστημάτων Κωτσόβολος έχει προσθέσει την επιλογή «Παζάρεψέ το» σε πολλά από τα προϊόντα του e-shop του. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στο Ricardo.gr και στα υπόλοιπα sites ηλεκτρονικών δημοπρασιών, όπου κάνετε τις προσφορές σας και αποκτάτε αντίστοιχα το κάθε αντικείμενο. Η ιστοσελίδα Art-bazaar.gr έχει ακριβώς την ίδια λογική, αλλά εξειδικεύεται σε χειροποίητα κοσμήματα. 

*Εταιρίες κινητής τηλεφωνίας
Όσοι έλαβαν μήνυμα για επιδότηση αγοράς νέου κινητού, και μόλις έμαθαν το ύψος της (ή καλύτερα το βάθος της) έβγαλαν αφρούς, να σηκώσουν το χέρι. Όσοι όμως επικοινώνησαν με την εταιρία τους και ζήτησαν επανεξέταση του ποσού της επιδότησης ένιωσαν κάπως καλύτερα. Κι όσοι επέμειναν, θυμίζοντας στην εταιρία πως… υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές, πιθανότατα τώρα κυκλοφορούν με iPhone, ή πολύ χαμηλότερο πάγιο. Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως ένα ποσό γίνεται «τελικό» μόνο όταν εσείς σταματήσετε να διεκδικείτε ένα καλύτερο.

*Παζάρι… στο παζάρι
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το (αυτονόητα) καλύτερο μέρος για παζάρι, και δεν είναι άλλο από… ένα παζάρι. Είτε βρίσκεστε στο Μοναστηράκι ή σε ένα παζάρι της πόλης σας, είτε στο περίφημο Καπαλί Τσαρσί της Κωνσταντινούπολης ή σε κάποιο άλλο από τα περίφημα παζάρια της Αθήνας ή του κόσμου, οι διαπραγματεύσεις της τιμής είναι μια ιεροτελεστία που και οι ίδιοι οι έμποροι θα δυσαρεστηθούν αν δεν τηρήσετε. Αντίθετα, θα εκτιμήσουν πολύ έναν ικανό «αντίπαλο» - αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία των αγορών του παζαριού.

*Extra tip: Ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν επιδέχονται παζάρια – για παράδειγμα σε ένα υποκατάστημα πολυεθνικής εταιρίας, σε ένα εστιατόριο όπου ο λογαριασμός δεν σας αρέσει κλπ, υπάρχει ο έμμεσος τρόπος να δώσετε στις εταιρίες το κατάλληλο μήνυμα. Πείτε τους πως οι τιμές σας φαίνονται υψηλές/υπερβολικές/εξωφρενικές, γράψτε ένα γράμμα παραπόνου (κάθε επιχείρηση οφείλει να σας δίνει αυτή τη δυνατότητα) ή απλώς την επόμενη φορά επιλέξτε άλλη επιχείρηση. Σίγουρα και στις τρεις περιπτώσεις, ο επιχειρηματίας πιάνει το νόημα, και στην καλύτερη περίπτωση θα αναπροσαρμόσει τις τιμές του, ενώ στην χειρότερη, εκείνος θα μείνει με άδειο μαγαζί, όσο εσείς καταναλώνετε σε κάποιο άλλο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v