Δώρα 2010: 30 ιδέες για όλους

Παίρνουμε για άλλη μια χρονιά τους δρόμους, σερφάρουμε σε e-shops και ξετρυπώνουμε τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα δώρα για κάθε παραλήπτη και budget. Πάρτε ιδέες και μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει ότι «δεν είναι αυτές εποχές για δώρα».
Δώρα 2010: 30 ιδέες για όλους
«Είναι αυτές εποχές για δώρα;» Σχεδόν βλέπουμε την ερώτηση ζωγραφισμένη στο βλέμμα των περισσότερο απαισιόδοξων, οι οποίοι δεν είναι καθόλου λίγοι, με το που ανοίγει η συζήτηση. «Εδώ δεν έχουμε τα βασικά…» ακούμε –και διαβάζουμε, συχνά πυκνά, στα σχόλιά σας– μόλις τολμάμε να αναφέρουμε οτιδήποτε συνοδεύεται από χρηματική αξία, όσο οικονομικό κι αν είναι αυτό. Υπάρχει κάτι βασικότερο από το να κάνουμε τα σημαντικότερα πρόσωπα της ζωής μας να χαρούν; Αναρωτιόμαστε κι εμείς με τη σειρά μας.

«Είναι οι χειρότερες εποχές, κι είναι οι καλύτερες εποχές», για να απαντήσουμε με τα λόγια του Ντίκενς στην αρχική ερώτηση. Γιατί τώρα, περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε, έχουμε ανάγκη να δώσουμε –και να πάρουμε– χαρά δωρίζοντας κάτι, όσο συμβολικά μικρό ή όσο «δύσκολα» μεγάλο κι αν είναι αυτό. Τώρα είναι που τα δώρα έχουν τη μεγαλύτερη αξία, γιατί τώρα η αξία αυτή δεν είναι μόνο χρηματική.

Αν πέρυσι ήταν σημαντικό το ότι ξόδεψες 100 ευρώ για να πάρεις ένα δώρο, φέτος είναι σημαντικότερο το ότι έτρωγες μια βδομάδα μακαρόνια σκέτα για να πάρεις ένα δώρο που έκανε 100 ευρώ. Αν πέρυσι ξόδεψες τον 13ο μισθό σε δώρα για όλους, για το εθιμοτυπικό του πράγματος, φέτος κράτησες ό,τι γινόταν να κρατηθεί από τον 12ο, για να πάρεις δώρα μόνο σε εκείνους που ήθελες πραγματικά να κάνεις χαρούμενους, γιατί είναι πραγματικά σημαντικοί για σένα.

Πέρυσι γράφαμε ότι, κατά μία θεωρία, το δώρο είναι καθαρά εγωιστική πράξη. Φέτος που το ξανασκεφτόμαστε, αυτή η θεωρία ακούγεται τελείως λανθασμένη. Η διαφορά είναι ότι πέρυσι γινόταν να πάρεις και καινούριο φόρεμα, και τραπέζι στο glamorous ρεβεγιόν και δώρα. Φέτος δε γίνεται. Γι’ αυτό είναι η καλύτερη εποχή για να κάνεις δώρα.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v