Ρετρό δώρα: Το παλιό γίνεται μόδα

Μία παιχνιδομηχανή Atari, ένα κλασικό πικάπ, ένα αυθεντικό Juke Box… Όλα τα πολυπόθητα αντικείμενα της δεκαετίας του ΄70 και του ’80, τριάντα χρόνια μετά αποκτούν ακόμα πιο φανατικούς αγοραστές και γίνονται ιδανικές ιδέες για πρωτότυπα δώρα.
Ρετρό δώρα: Το παλιό γίνεται μόδα
της Έλενας Μπούλια

Η μαγεία του ρετρό έχει επιστρέψει δυναμικά τα τελευταία χρόνια, είτε μέσω της ενσωμάτωσης ρετρό στοιχείων εξωτερικής εμφάνισης σε αντικείμενα σύγχρονης τεχνολογίας, είτε μέσω του "ξεθάματος" από την αποθήκη όσων κάποτε θεωρήσαμε ντεμοντέ. Το ερώτημα βέβαια δεν είναι ποιος θα πούλαγε το παλιό σταθερό τηλέφωνο με καντράν που γυρίζει, αλλά ποιος θα το αγόραζε και γιατί; Ο νοσταλγός του παρελθόντος; Ο διστακτικός ως προς τα high tech gadgets καταναλωτής; Η’, απλά, ο πιστός ακόλουθος της μόδας περασμένων δεκαετιών που επανέρχεται σε όλες σχεδόν τις εκδοχές της σημερινής ποπ κουλτούρας; –βλέπε μόδα, μουσική, κινηματογράφος.

Όσο ξεπερασμένο κι αν μοιάζει στην εποχή του Xbox και του Wii το Atari, το Subbuteo ή ένα παλιό Juke Box, το μόνο σίγουρο είναι πως η συγκίνηση που θα νιώσει ο παραλήπτης ενός τέτοιου δώρου δύσκολα προκαλείται με κάτι αντίστοιχο αλλά καινούργιο. Το βλέπουμε στις λίστες αναμονής, σε Νέα Υόρκη και Παρίσι, για την αγορά ενός αυθεντικού μοντέλου Πόλαροϊντ 195. Το βλέπουμε στην ξαφνική αυξημένη εμπορικότητα του βινυλίου τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το βλέπουμε στο ίδιο μας το σπίτι: Ποιος πετά ένα παλιό VHS Recorder που δουλεύει ακόμα;

Κάνουμε μία -εικονική- βόλτα στα μαγαζιά και ανακαλύπτουμε retro αντικείμενα για το σπίτι, μεταχειρισμένα τα περισσότερα ώστε να μαρτυρούν ακόμα πιο ζωντανές ιστορίες και επιλέγουμε δώρα απαράμιλλου στιλ και συναισθηματικής αξίας που δεν πρόκειται ποτέ ξανά να αποχωριστούμε.

* Juke Box ΑΜΙ Κ2ΟΟ του 1962
Πίσω από την ιστοσελίδα www.ServiceJukeBox.gr βρίσκεται ο κ. Τάκης Παρίσης, ο οποίος εδώ και χρόνια επιδιορθώνει και πουλά τα πλέον κλασικά μηχανήματα μουσικής διασκέδασης. Οι τυχεροί που απέκτησαν κάποτε Juke Box, το έχουν σήμερα περήφανο διακοσμητικό στο σαλόνι τους και πρωταγωνιστή των parties. Για τους υπόλοιπους που πάντα ονειρεύονταν ένα, βρήκαμε πολλά ανακατασκευασμένα Juke Boxes στην παραπάνω ιστοσελίδα, σε τιμές που ξεκινούν από 1.500 και φτάνουν τα 20.000 ευρώ, ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλεγεί. Να σημειώσουμε ότι στο πακέτο αγοράς δεν περιλαμβάνονται δίσκοι, ενώ θα πρέπει να επισκεφθείτε το κατάστημα για να το παραλάβετε (Service Juke Box: Οκταβίου Μερλιέ 26, Καλογρέζα. Τηλ. 210 2755279).

* Φωτογραφική μηχανή Leica 3F του 1955
Μόνο οι λάτρεις της αναλογικής φωτογραφικής μηχανής μπορούν να αναγνωρίσουν την αξία του καταστήματος-γκαλερί του Γιώργου Τσίμηλα Camera Gallery, στο οποίο μπορεί κανείς να βρει παλιές αυθεντικές φωτογραφικές μηχανές από όλον τον κόσμο: Leica, Voigtlander, Rolliflex, Hasselblad είναι κάποιες μόνο από τις πολυπόθητες μάρκες. Αξίζει εδώ να προσθέσουμε ότι όλες οι μηχανές λειτουργούν κανονικά, ενώ πωλούνται με έναν χρόνο εγγύηση. Η συγκεκριμένη έχει φακό Leitz Elmar 5cm 3,5, ενώ η τιμή της είναι 465 ευρώ.
(Camera Gallery: Άνθιμου Γαζή 15, Αθήνα, τηλ. 210 3242310).

* Γραφομηχανή Brother Deluxe Tabulator
Έχει πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητες ρετρό ταινίες ως μέσο έκφρασης κάθε επίδοξου συγγραφέα. Για τους ρομαντικούς χρήστες της, τα πλήκτρα της βγάζουν ήχους μουσικούς, η μελάνη αφήνει πίσω της ιστορίες ανεξίτηλες, ο κύλινδρος συντονίζει την ορχήστρα. Για τους πιο πρακτικούς, αποτελεί την πλέον επίσημη εκδοχή του χειρόγραφου με τα γραπτά της να παίρνουν ρόλο αρχειακό. Όπως κι αν φαντάζεστε τον παραλήπτη αυτού του δώρου, το σίγουρο είναι πως με την εν λόγω μηχανή θα έχετε προσθέσει την πιο σοφιστικέ πινελιά στην διακόσμηση του γραφείου του. Η συγκεκριμένη μηχανή είναι γερμανική και δίνεται μαζί με την θήκη μεταφοράς. Η τιμή της είναι 40 ευρώ και θα την βρείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.retromarket.gr.

* Αριθμομηχανή γραφείου Commodore 
Θυμάστε σίγουρα μία αντίστοιχη από την ελληνική ταινία «Μια ζωή την έχουμε», ενώ ο Χορν, ως ταμίας, ιδροκοπά ψάχνοντας να βρει το περίσσευμα των 1.101.101,10 δραχμών στο ταμείο της τράπεζας. Για τους δε λογιστές αποτελεί ακόμα ένα συγκινητικό memorabilium του παρελθόντος. Η συγκεκριμένη συλλεκτική αριθμομηχανή της εταιρίας Commodore χρονολογείται από την δεκαετία του ’70. Το περίβλημά της, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας Retromarket.gr, όπου την βρήκαμε, έχει λίγες φθορές, οπότε καλό είναι να προσέξει κανείς την φωτογραφία πριν την αγοράσει (δείτε την καλύτερα στην ιστοσελίδα). Η αριθμομηχανή, ωστόσο, λειτουργεί κανονικά. Θα την βρείτε στην παραπάνω ιστοσελίδα και η τιμή της είναι 180 ευρώ.

* Ρετρό τηλέφωνο με καντράν
Το πιθανότερο είναι ότι ένα τέτοιο τηλέφωνο βρίσκεται θαμμένο στην αποθήκη ή το πατάρι σας. Ακόμα πιο πιθανό είναι ότι ακόμα δουλεύει και ο μόνος λόγος που το αντικαταστήσατε ήταν ότι το καλώδιό του δεν κάλυπτε την απόσταση μεταξύ κουζίνας – κρεβατοκάμαρας: Στην πραγματικότητα το καταργήσατε μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα ασύρματα. Το θέλετε πίσω; Αν δεν το βρίσκετε στο σπίτι θα το βρείτε σίγουρα στο κατάστημα με αντίκες «Παγούδης» (Τατοϊου 162, Ν. Ερυθραία. Τηλ: 210 6206316 - 210 8079148). Η τιμή του είναι στα 80 ευρώ.

* Soundmaster PL – 510 Πικάπ και ραδιόφωνο
Δεν λίγοι οι μουσικόφιλοι τα τελευταία χρόνια που αποφάσισαν να καταργήσουν το cd-player και να επιστρέψουν στο πικάπ, υποστηρίζοντας πως ο ήχος της μουσικής μέσα από το βινύλιο είναι πολύ πιο «ανθρώπινος». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε βινύλιο κυκλοφορούν σήμερα πολλά καινούργια albums, ιδίως της rock, metal και jazz σκηνής, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή του κοινού. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να δωρίσετε ένα ρετρό πικάπ, όπως αυτό της φωτογραφίας; Λειτουργεί στις 33, 45 και 78 στροφές, έχει ραδιόφωνο αλλά και υποδοχή για ακουστικά και ενσωματωμένο ηχείο. Το βρήκαμε στο on-line κατάστημα limnaios.gr και η τιμή του είναι στα 95,20 ευρώ.

* Atari 2600 Jr
Υπήρξε η πλέον πολυπόθητη πρόγονος της παιχνιδομηχανής της δεκαετίας του ’80 με το Space Invaders και το Pacman να ξεσηκώνουν γενεές νέων που μόλις ανακάλυπταν την τεχνολογία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Εύλογα θα αναρωτηθούν πολλοί «τι έχει να πει» σήμερα το Atari μπροστά στο Playstation και το Xbox. Κι όμως, όσοι έχουν παίξει με τη θρυλική κονσόλα στις εποχές της δόξας της, θα εκτιμήσουν σίγουρα την επιστροφή της στο καθιστικό τους. Η συγκεκριμένη κονσόλα Atari της φωτογραφίας, στην τελευταία της έκδοση, είναι σε καλή κατάσταση και δίνεται μαζί με ένα Atari joystick. Την βρήκαμε στο ηλεκτρονικό κατάστημα Retromarket.gr και η τιμή της είναι στα 45 ευρώ. Αν αναζητάτε και κασέτες με παιχνίδια για το Atari θα βρείτε μεγάλη ποικιλία στο ηλεκτρονικό κατάστημα IT Smart.gr σε τιμές που κυμαίνονται στα 10 ευρώ.

* Subbuteo
Ένα ακόμα παιχνίδι-θρύλος για τους πιτσιρικάδες της δεκαετίας του ’80, το Subbuteo συνεχίζει να έχει φανατικό κοινό, το οποίο μάλιστα έχει δημιουργήσει και club φανατικών. Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν εύκολο να βρούμε το εν λόγω παιχνίδι στην Ελλάδα, και μάλιστα στην κλασσική του έκδοση. Το βρήκαμε όμως στο EBay.com, σε άριστη κατάσταση, και σε σούπερ-χαμηλή τιμή: Μόνο 10 ευρώ. Στην συσκευασία του παιχνιδιού θα βρείτε 15 παίκτες, 2 μπάλες, 2 τέρματα με δίχτυα και φυσικά την πράσινη τσόχα όπου θα παίξετε. Στην παραπάνω παραγγελία υπολογίστε άλλα 5 περίπου ευρώ, ως έξοδο αποστολής για την Ελλάδα. Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

* Rotation VIII' pinball machine
Το απόλυτο συλλεκτικό κομμάτι για τους λάτρεις του retro gaming –και όχι μόνο. Το γνωστό "φλιπεράκι" ξετρέλαινε μικρούς και μεγάλους περί τα τριάντα χρόνια πριν και κάτι μας λέει πως συνεχίζει να ενθουσιάζει ακόμα και σήμερα. Το συγκεκριμένο παιχνίδι της φωτογραφίας απευθύνεται σε τέσσερις παίκτες, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και μάλιστα πρόκειται για μία εξελιγμένη έκδοση του κλασσικού pinball. Έτσι, άλλωστε, δικαιολογείται και η υψηλή του τιμή: 2.000 ευρώ. Μπορείτε να το αγοράσετε on-line στο Skroutzmarket.gr –και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα το βρείτε κάπου αλλού.

* Ρετρό αφίσες από παλιές ταινίες και διαφημίσεις
Είναι πολύ πιθανό να τις βρείτε στο Μοναστηράκι, στις αντικερί της πλατείας Αβησσυνίας. Εκεί που σίγουρα θα τις βρείτε, όμως, είναι στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης (Μητροπόλεως 59 – δείτε στα Σχετικά Άρθρα). Αν το ρετρό είναι το στιλ σας και κάπως έτσι σκέφτεστε να διακοσμήσετε τον προσωπικό σας χώρο, οι συγκεκριμένες αφίσες και τα πόστερ που θα βρείτε εκεί θα σας ταξιδέψουν πολλά χρόνια πίσω, και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Γαλλία και την Μ. Βρετανία. Το κόστος τους; Στα 5 ευρώ το κάθε αντίγραφο. Αν πάλι η Μητροπόλεως σας πέφτει κάπως μακριά, παρόμοιες αφίσες θα βρείτε και στο ηλεκτρονικό κατάστημα Afisa Texni.com στην διπλάσια περίπου τιμή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v