Shopping στα εκπτωτικά χωριά του κόσμου

Μία δερμάτινη Mulberry, ένα φόρεμα Diane von Furstenberg, ένα κοστούμι Zegna, δεν αποτελούν δυσπρόσιτο όνειρο για τους κατοίκους του Λονδίνου, του Παρισίου, ή της Νέας Υόρκης. Το μυστικό τους; Τα outlet villages που πωλούν προϊόντα των διασημότερων σχεδιαστών με έκπτωση έως και -75%.
Shopping στα εκπτωτικά χωριά του κόσμου
της Έλενας Μπούλια

Αν βρίσκετε πως οι τιμές στα καταστήματα και στις μπουτίκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγορών -και αυτών της Νέας Υόρκης- είναι από τσουχτερές έως απρόσιτες, ακόμα και κατά την διάρκεια των εκπτώσεων, είναι γιατί δεν έχετε επισκεφθεί τα outlet villages που απέχουν λίγα μόνο χιλιόμετρα από τις μεγάλες πρωτεύουσες του shopping. Εκεί φιλοξενούνται όλες σχεδόν οι φίρμες των απανταχού διάσημων σχεδιαστών σε έκπτωση που συχνά ξεπερνά το -60%, συγκεντρώνοντας είδη ένδυσης και σπιτιού που ούτε ξεπερασμένα είναι ούτε περιορισμένα σε σχέδια και μεγέθη. Ο παράδεισος του shopper, δηλαδή, τον οποίο πραγματικά αξίζει να επισκεφθεί κανείς στο επόμενο ταξίδι του σε κάποια από τις παρακάτω πόλεις.

Αν πάλι δεν προγραμματίζετε να βρεθείτε σε κάποια από αυτές τις πόλεις μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, κάντε λίγη ακόμα υπομονή, καθώς πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που θέλουν τον όμιλο McArthurGlen, στον οποίον ανήκουν ορισμένα από τα παρακάτω outlet villages, να ετοιμάζεται να δημιουργήσει το Athens Designer Outlet στα Σπάτα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής πλάνα της εταιρίας, το πρώτο εκπτωτικό χωριό της Ελλάδας πρόκειται να λειτουργήσει την Άνοιξη του 2011, ενώ θα απλώνεται σε 21.000 τ.μ. και θα φιλοξενεί περί τα 125 επώνυμα καταστήματα. Και τότε, ο Έλληνας shopper δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τα…

Ιταλία, Ρώμη: Castel Romano
Via Ponte di Piscina Cupa, 64, 00128 Castel Romano, τηλεφωνικό κέντρο: +39 06 50 500 50.

Ώρες λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Πέμπτη 10.00 – 20.00, Παρασκευή και Σάββατο 10.00 – 21.00, Κυριακή κλειστά.
Πρόσβαση με αυτοκίνητο: Το Castel Romano βρίσκεται περί τα 25 χλμ. νότια της Ρώμης, σε ένα καταπράσινο τοπίο κοντά στην θάλασσα. Για να βρεθείτε εκεί με το αυτοκίνητο πρέπει να πάρετε την G.R.A. (περιφερειακή λεωφόρος της Ρώμης) και να βγείτε στην έξοδο 26. Έπειτα θα ακολουθήσετε τον κεντρικό δρόμο 148 για Pontina και από εκεί θα βγείτε στην έξοδο Castel Romano. Αναλυτικά η διαδρομή από το Google maps.
Τι θα βρείτε εκεί: Καταρχάς ένα αρχιτεκτονικό αξιοθέατο, καθώς το χωριό φιλοξενείται μέσα σε ένα υπέροχο ρωμαϊκό κάστρο, συνδυάζοντας έτσι με κομψότητα την αλλοτινή ισχύ της αυτοκρατορίας και την πολυτελέστερη εκδοχή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Στα μεσαιωνικά δρομάκια του χωριού συνωστίζονται περισσότερες από εκατόν δέκα μπουτίκ με πολυτελή είδη γνωστών -Ιταλών και μη- σχεδιαστών, όπως: Patrizia Pepe, Bruno Magli, Calvin Klein, Diesel, Dolce&Gabbana, Eredi Pisanò, Ermenegildo Zegna, Etro, Fratelli Rossetti, Guess, Levi's, Dockers, Mandarina Duck, Nike, La Perla, με προσφορές που ξεκινούν από -30% έως -70% όλο τον χρόνο.

Στις υπηρεσίες του Castel Romano περιλαμβάνονται καφετέριες και εστιατόρια για να χαλαρώσετε μετά την βόλτα σας στα μαγαζιά, παιδική χαρά και δωρεάν parking με 2.000 θέσεις. Τέλος, κατά την εκδρομή σας εκεί αξίζει να επισκεφθείτε το Stan Park, στην Piazza del Foro Romano, όπου θα δείτε το ακριβές αντίγραφο του πιο σημαντικού σκελετού από δεινόσαυρο που βρέθηκε ποτέ, με δεκατρία μέτρα μήκος και τέσσερα μέτρα ύψος. Περισσότερες πληροφορίες για το Castel Romano θα βρείτε στην ιστοσελίδα του.

Μ. Βρετανία, Λονδίνο: Bicester Village
50 Pingle Drive, Bicester, 0X26 6WD, τηλεφωνικό κέντρο: +44 (0) 1869 366 266

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Κυριακή 10.00 – 18.00. Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 10.00 – 19.00.
Πρόσβαση με αυτοκίνητο: Ξεκινώντας από Λονδίνο, θα πάρετε τον αυτοκινητόδρομο Μ40 και θα βγείτε στην έξοδο 9. Θα ακολουθήσετε την Α41 για λίγο περισσότερο από 3 χλμ. και έπειτα θα δείτε ταμπέλες για "Village Retail Park" και "Bicester Village Outlet Centre". Το parking του χωριού είναι εντελώς δωρεάν. Αναλυτικά η διαδρομή από το Google maps.
Τι θα βρείτε εκεί; Ο διάσημος τόπος λατρείας των shoppers του Λονδίνου -και όχι μόνο- διαθέτει περισσότερες από εκατόν τριάντα πολυτελείς επώνυμες μάρκες σε έκπτωση που συχνά ξεπερνά και το -60%. Πιο συγκεκριμένα, θα βρείτε φίρμες όπως Vivienne Westwood με έκπτωση -60%, All Saints με έκπτωση -70%, δημιουργίες της Anya Hindmarch με έκπτωση -75%, αλλά και άλλες εταιρίες όπως Agent Provocateur, Alexander McQueen, Aquascutum, Armani, Brooks Brothers, Bulgari, Burberry, Calvin Klein, Celine, Clarks, Dolce & Gabbana, Diane von Furstenberg, Dior, DKNY, Ermanegildo Zegna, Gucci, Links of London, Ugg, Vivienne Westwood, Tod’s.

Κατά την εκδρομή σας στο Bicester, η οποία αναμένεται να είναι πολύωρη, μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε τοπικά αξιοθέατα, όπως τα υπέροχα κάστρα με τους εντυπωσιακούς κήπους του Stately ή το Warwick Castle, ενώ αξίζει να απολαύσετε το γεύμα σας σε κάποιο από τα εστιατόρια -με αστέρια Michelin, παρακαλώ- του χωριού, όπως το γαλλικό μπιστρό Villandry και το ιταλικό Carluccio’s. Τέλος, αν κλείσετε ραντεβού εγκαίρως, μπορείτε, την ημέρα του shopping σας εκεί, να έχετε προσωπικό στυλίστα (Style Soiree) που θα σας βοηθήσει να ψωνίσετε τα καλύτερα –με μόνο 10 λίρες για τρεις ολόκληρες ώρες. Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα παραπάνω θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Bicester Village.

Ισπανία, Μαδρίτη: Las Rozas Village
C/ Juan Ramón Jiménez, 3, 328230 Las Rozas, Madrid, τηλεφωνικό κέντρο: +34 916 404 900

Ώρες λειτουργίας: Κυριακή με Παρασκευή 11.00 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 22.00
Πρόσβαση με αυτοκίνητο: Το Las Rozas απέχει περί τα 40 λεπτά από την Μαδρίτη και για να βρεθείτε εκεί θα πρέπει να ακολουθήσετε τον αυτοκινητόδρομο Α6 και να βγείτε στην έξοδο 19 (αν ξεκινήσετε από Μαδρίτη). Μετά την έξοδο θα συνεχίσετε ευθεία για 2 χλμ. και έπειτα θα ακολουθήσετε ταμπέλες για Las Rozas Village. Αναλυτικά η διαδρομή από το Google maps.
Τι θα βρείτε εκεί; Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εκπτωτικά χωριά της Ισπανίας καθώς διαθέτει τουλάχιστον εκατό υπερπολυτελείς outlet boutiques με ανδρικά, γυναικεία, παιδικά και είδη για το σπίτι, σε έκπτωση που -καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου- φτάνει το -60%. Κάποιες από τις μάρκες των top σχεδιαστών που θα βρείτε εκεί είναι οι εξής: Bally, Burberry, Hugo Boss Man και Woman, Loewe, Tommy Hilfiger, Versace, Ermenegildo Zegna, Hackett, Loewe, Carolina Herrera, Versace, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν και οι εταιρίες Tous, Furla, Bulgari και Diane von Furstenberg.

Ανάλογα με την εποχή που θα βρεθείτε στο Las Rozas είναι πολύ πιθανό να πετύχετε κάποιο από τα πολλά events που διοργανώνονται εκεί (πληροφορίες θα δείτε εδώ), ενώ λίγα μόνα χιλιόμετρα από το χωριό έχετε την δυνατότητα να επισκεφθείτε διάσημες γκαλερί με έργα τέχνης και να συμμετέχετε σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως trekking και ski στην Sierra de Guadarrama. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Las Rozas μπορείτε να βρεθείτε και με τακτικό λεωφορείο που πραγματοποιεί διαδρομές αποκλειστικά για το χωριό κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από την Μαδρίτη. Περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Las Rozas.

Τέλος, υπάρχει ένα ακόμα εκπτωτικό χωριό του ίδιου ομίλου στην Ισπανία, το La Roca Village, το οποίο καλύπτει τις πόλεις Βαρκελώνη, Χιρόνα, Γεϊντά και Ταραγκόνα.

Γερμανία, Μόναχο: Ingolstadt Village
Otto-Hahn-Str. 1, 85055 Ingolstadt, τηλεφωνικό κέντρο: +49 (0)841-88 63 100

Ώρες λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή κλειστά.
Πρόσβαση με αυτοκίνητο: Το Ingolstadt απέχει μερικά μόνο λεπτά από τον αυτοκινητόδρομο Α9, ενώ διαθέτει περισσότερες από χίλιες δωρεάν θέσεις parking. Παίρνοντας τον αυτοκινητόδρομο Α9 θα βγείτε στην έξοδο 61, Ingolstatdt – Nord, με κατεύθυνση προς Ingolstadt – Ost και από εκεί θα ακολουθήσετε πινακίδες προς Ingolstadt Village. Αναλυτικά η διαδρομή από το Google maps.
Τι θα βρείτε εκεί; Το μικρό αυτό χωριό ανάμεσα στο Μόναχο και τη Νυρεμβέργη διαθέτει περί τις ογδόντα πέντε πολυτελείς μάρκες από την γερμανική -σε μεγαλύτερο βαθμό- και την διεθνή αγορά, οι οποίες απευθύνονται σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ενώ περιλαμβάνει και πολλά καταστήματα με είδη σπιτιού. Όλα τα είδη πωλούνται με μεγάλες προσφορές, οι οποίες είναι ακόμα μεγαλύτερες την περίοδο των εκπτώσεων. Ενδεικτικά, κάποιες από τις μάρκες είναι: Calvin Klein, Abro, Cafe Cotton, Feraud, Clarks, Gant, Geox, Fred Perry, Helmut Lang, Live’s , Miss Sixty, Park Avenue, Stefanel, Theory, Think Pink, Triumph, Trussardi, Tommy Hilfiger, Vans.

Η επίσκεψή σας στο βαυαρικό χωριό, όμως, πέρα από shopping μπορεί να περιλαμβάνει βόλτες στην καταπράσινη ύπαιθρο γύρω από αυτό καθώς και κατά μήκος του ποταμού Δούναβη που το διασχίζει. Και μετά από τόσο περπάτημα, ινστιτούτα spa μέσα στο χωριό προσφέρονται να ξεκουράσουν τα πονεμένα σας πόδια, ενώ μερικά μόνο χιλιόμετρα μακρύτερα, στο χωριό Wertheim θα βρείτε πολλές επιλογές διαμονής και φαγητού. Τέλος, στο Ingolstadt μπορείτε να βρεθείτε με το λεωφορείο Shopping Express που ξεκινά κάθε Πέμπτη και Σάββατο από το Μόναχο για να μεταφέρει αποκλειστικά επισκέπτες του χωριού, μέσα σε μιάμιση ώρα. Μπορείτε να προαγοράσετε το εισιτήριό σας για το πούλμαν on-line από εδώ. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ingolstadt Village.

Γαλλία, Παρίσι: La Valée Village
La Vallée Village, 3, cours de la Garonne, 77700 Serris, τηλεφωνικό κέντρο: +33 (0)1 60 42 35 00

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (και αργίες) 10.00 – 19.00
Πρόσβαση με αυτοκίνητο: Το La Valée Village απέχει περί τα σαράντα λεπτά από το Παρίσι, μέσω του αυτοκινητοδρόμου Α4. Βγαίνετε στην έξοδο 12.1 και ακολουθείτε ταμπέλες "La Vallée Village". Διατίθεται δωρεάν στάθμευση για τουλάχιστον 2.300 αυτοκίνητα. Αναλυτικά η διαδρομή από το Google maps.
Τι θα βρείτε εκεί; Τουλάχιστον ενενήντα outlets επώνυμων -και πανάκριβων- μπουτίκ για γυναικεία, ανδρικά, παιδικά και είδη σπιτιού με προϊόντα σε τιμές κόστους. Κάποιες από τις φίρμες που φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο χωριό είναι: Armani, Baccarat, Bally, Bodum, Burberry, Cacharel, Calvin Klein Jeans, Celine, Christian Lacroix, Dolce & Gabbana, Descamps, DVF, Furla, Guess, Jimmy Choo, Kenzo, Lalique, Missoni, Paul Smith, Pinko, Tod’s, Trussardi κ.α.

Όσοι έχουν βρεθεί στο La Valée Village λένε ότι πρόκειται για μία ασύγκριτη εμπειρία shopping, καθώς πέρα από τις αγαπημένες τους μάρκες με είδη σε μεγάλη ποικιλία και, μάλιστα, σε όλα τα μεγέθη, εκεί μπορεί καθίσει να κάτσει για φαγητό ή ακόμα και να μείνει κάποια βράδια, καθώς η γύρω περιοχή προσφέρεται για εκδρομές –το χωριό απέχει λίγα μόνο λεπτά από την Disneyland. Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα παραπάνω θα βρείτε στο site του La Valée Village. Στην ίδια ιστοσελίδα θα δείτε ακόμα τις οκτώ ακόμα πόλεις της Ευρώπης που διαθέτουν την ίδια αγορά, καθώς όλες ανήκουν στον όμιλο Chic Outlet Shopping in Europe.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου μεγάλο εκπτωτικό χωριό βρίσκεται στην καρδιά της Καμπανίας, σε απόσταση μιας ώρας από το Παρίσι. Πρόκειται για το Troyes Designer Outlet (La voie du Bois, 10150 Pont-Sainte-Marie, τηλεφωνικό κέντρο: +33 (0) 3 25 70 47 10), το οποίο λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 10.00 – 19.00 και Σάββατο 9.30 – 19.00 –δείτε αναλυτικά την διαδρομή για το Troyes από το Google maps. Εκεί, πέρα από το πανέμορφο τοπίο και τα αξιοθέατα της επαρχιακής πόλης Troyes, θα βρείτε περί τις διακόσιες δέκα επώνυμες φίρμες με ανδρικά, γυναικεία και παιδικά είδη σε τιμές κόστους καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου.

Νέα Υόρκη: Woodbury Common Premium Outlets
498 Red Apple Court, Central Valley, NY 10917, τηλεφωνικό κέντρο: (845) 928-4000

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00 – 21.00
Πρόσβαση με αυτοκίνητο: Παίρνετε την New York State Thruway (I 87) και βγαίνετε στην Έξοδο 16. Αναλυτικά η διαδρομή από το Google maps.
Τι θα βρείτε εκεί; Περισσότερα από διακόσια είκοσι outlets με μπουτίκ γνωστών οίκων απλώνονται στο μικρό αυτό χωριό, μία περίπου ώρα από το Μανχάταν. Με ρούχα, αξεσουάρ αλλά και έπιπλα και κοσμήματα, επώνυμων σχεδιαστών, όπως Burberry, Calvin Klein, Chanel, Coach, Dolce & Gabbana, Donna Karan, Fendi, Giorgio Armani, Gucci, Max Mara να πωλούνται σε τιμές εργοστασίου, το Woodbury αποτελεί το όνειρο κάθε shopaholic.

Και επειδή η περιοχή δεν αποτελεί πια μυστικό, η κοινότητα των καταστηματαρχών έχει φροντίσει να εξυπηρετήσει τους μη-έχοντες αυτοκίνητο -τουρίστες και μη- διαθέτοντας πούλμαν για Shopping Tours από τη Νέα Υόρκη στο Woodbury Common. Μπορείτε να κάνετε την κράτησή σας στην εταιρία των Express Trails on-line στο www.expresstrails.com. Η μεταφορά με το πούλμαν προς και από το Woodbury θα σας κοστίσει περί τα 30 ευρώ. Τέλος, στο εν λόγω χωριό θα βρείτε περισσότερες από δεκαπέντε επιλογές για φαγητό και καφέ, με κουζίνες από όλον τον κόσμο αλλά και fast food εστιατόρια, ενώ στην ιστοσελίδα του Woodbury θα βρείτε τα τακτικά events που διοργανώνονται εκεί καθώς και τις ημερομηνίες των clearance sales, όταν οι τιμές σε όλα τα είδη πέφτουν δραματικά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v