Μαδρίτη: Τα τερπνά και τα... τρίποντα

Μια ανάσα πριν την έναρξη του Eurobasket της Ισπανίας, εξετάζουμε τα προγνωστικά, κάνουμε –αισιόδοξες– προβλέψεις, περιηγούμαστε στις γειτονιές της Μαδρίτης, κλείνουμε δωμάτια και εντοπίζουμε τα μέρη όπου θα γιορτάσουμε τις νίκες.
Μαδρίτη: Τα τερπνά και τα... τρίποντα
του Λουκά Τσουκνίδα

Πριν από έναν περίπου χρόνο, η εθνική ομάδα μπάσκετ, έφτασε μια ανάσα από τη μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία της: το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Δείχνοντας φοβερή μεθοδικότητα και εξαιρετική αντοχή σε περιπτώσεις που έπρεπε να γυρίσει τα παιχνίδια, έφτασε στον τελικό πετώντας έξω τη λαμπερή ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, για να πέσει στα δόντια μιας Ισπανίας που ήταν έτοιμη γι’ αυτό από την προετοιμασία ακόμη, όπου διέλυσε κάθε αντίπαλό της.

Το αργυρό μετάλλιο ήταν μια σπουδαία επιτυχία, όμως όταν χάνεις με τα χέρια κάτω, μια πίκρα δε μπορεί, θα σου μείνει. Σε λίγες μέρες, στο ευρωμπάσκετ της Ισπανίας, η Ελλάδα καλείται, όχι μόνο να υπερασπιστεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης αλλά και να βρει το χαρακτήρα που δεν επέδειξε σ’ εκείνον τον τελικό της Ιαπωνίας. Οι διασταυρώσεις ευνοούν μια ρεβάνς, που κάθε μπασκετικός θα ήθελε να απολαύσει. Και με τον Παού Γκασόλ παρόντα αυτή τη φορά.

Ο πρώτος γύρος του τουρνουά θα διεξαχθεί σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων, που εδρεύουν σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις, τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, το Αλικάντε και την Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Στη δεύτερη φάση, τρεις ομάδες από κάθε όμιλο θα μετακομίσουν στη Μαδρίτη -μαζί με τα αποτελέσματα και τη βαθμολογία τους- σχηματίζοντας δυο νέους ομίλους των έξι ομάδων. Τέσσερις ομάδες από κάθε νέο όμιλο, θα περάσουν στους οχτώ και με νοκ-άουτ παιχνίδια θα βγει το ζευγάρι του τελικού, που θα ανακηρύξει το νέο πρωταθλητή.

Η Ελλάδα παίζει στον όμιλο της Γρανάδας, μαζί με τη Σερβία, τη Ρωσία και μια ομάδα που θα βγει από το συμπληρωματικό προκριματικό τουρνουά που διεξάγεται αυτές τις μέρες. Όποια κι αν είναι αυτή, θα παίξει πιθανότατα το ρόλο του κομπάρσου, αφού ο όμιλος είναι ήδη πολύ δύσκολος. Το πλεονέκτημα της Ελλάδας, είναι πως Σερβία και Ρωσία είναι σε στάδιο ανανέωσης, με τα σκαμπανεβάσματα που συνεπάγεται αυτό. Οι Σέρβοι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, όπως φαίνεται από την προετοιμασία, ενώ οι Ρώσοι δεν πείθουν πως μπορούν να θυμίσουν μέρες Γερμανίας, με Μπάμπκοφ και Μπαζάρεβιτς. Για τους άσπονδους γείτονες, Γκούροβιτς και Γιάριτς (ή Μαλατράς και Λάτσης για τους παλιούς περιστεριώτες) ανέλαβαν να ξελασπώσουν για τους βετεράνους που δήλωσαν κώλυμα και να ηγηθούν της προσπάθειας του Ζόραν Σλάβνιτς, να φέρει τη Σερβία ξανά στην κορυφή. Εμείς έχουμε στα σίγουρα το πάνω χέρι και θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, αν θέλουμε να τύχουμε ευκολότερων αντιπάλων στις διασταυρώσεις μέχρι να φτάσουμε στον τελικό.

Ο όμιλος του Αλικάντε είναι κι ο πιο καυτός. Σλοβενία, Γαλλία και Ιταλία θα σφαχτούν για την κατάταξη ενώ η Πολωνία θα προσπαθήσει για τη ζημιά, σε όποιον απ’ τους τρεις χαλαρώσει. Στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Λιθουανία και Τουρκία έχουν τον πρώτο λόγο, με τη Γερμανία ν’ ακολουθεί πιθανότατα ως τρίτη, αφού η Τσεχία δε δείχνει αρκετή να διεκδικήσει κάτι. Ο όμιλος της Ισπανίας στη Σεβίλλη, μοιάζει περίπατος για τους πρωταθλητές κόσμου αφού η Κροατία είναι του ύψους και του βάθους, η Λετονία άπειρη και η Πορτογαλία αδύναμη. Οι Λετονοί πάντως δείχνουν ικανοί να διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση απ’ τους Κροάτες και να θυμηθούν την κληρονομιά τους ως οι πρώτοι πρωταθλητές Ευρώπης στην ιστορία.

Τ’ αστέρια της διοργάνωσης δε θα είναι τελικά τόσα πολλά, αφού πολλοί παίκτες -κυρίως από τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες- επέλεξαν να μην αγωνιστούν στο ευρωμπάσκετ. Απόντες θα είναι οι γνώριμοί μας Σάνι Μπετσίροβιτς, Μίλος Βούγιανιτς και Αρβίντας Ματσιγιάουσκας αλλά και αρκετοί άλλοι, που θ’ ανέβαζαν την ποιότητα του ανταγωνισμού. Δε βαριέσαι. Παρόντες απ’ το NBA θα είναι ο Ντιρκ Νοβίτζκι για τους Γερμανούς, ο Τόνι Πάρκερ και ο Μπορίς Ντιό για τους Γάλλους, το δίδυμο Μπαρνιάνι, Μπελινέλι για τους Ιταλούς, οι Τούρκογλου, Ιλιασόβα και Οκούρ για τους Τούρκους, οι Νεστέροβιτς και Σλόκαρ για τους Σλοβένους, ο Άντρις Μπιέντρινς για τους Λετονούς, ο Αντρέι Κιριλένκο για τους Ρώσους και οι Γιασικεβίτσιους, Σονγκάιλα για τους Λιθουανούς. Φτάνουν και περισσεύουν. Έλληνες και Ισπανοί θα είναι σε απαρτία με μόνα ερωτηματικά, το μικροτραυματισμό του Τσαρτσαρή και την έγκαιρη ανάρρωση του Χόρχε Γκαρμπαχόσα που έχασε όλη την προετοιμασία.

Το ευρωμπάσκετ είναι χωρίς αμφιβολία η πιο αμφίρροπη μπασκετική διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων και η Ισπανία είναι η Μέκκα του σύγχρονου μπάσκετ στην από δω πλευρά του ατλαντικού. Τα γήπεδα θα είναι γεμάτα και η Μαδρίτη, συνηθισμένη να κατακλύζεται από επισκέπτες, έτοιμη να δώσει πολύ περισσότερα από μερικούς καλούς αγώνες μπάσκετ. Άντε, με τη νίκη που λένε και στις εκλογές. Η Ιβηρική άλλωστε, μας πάει γάντι.

*
Διαβάστε στα υποάρθρα του αφιερώματος tips για περιηγήσεις, αξιοθέατα, διαμονή και διασκέδαση στη Μαδρίτη και, στο σχετικό άρθρο, όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να περάσετε καλά τις ημέρες του πρώτου γύρου στη Γρανάδα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v