Αγορά φουσκωτού: Βασικός πλοηγός για επίδοξους ναυτίλους

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς εφοπλιστής για να αποκτήσει σκάφος. Αν αγαπάτε την θάλασσα και έχετε μεράκι για ταξίδια, η αγορά ενός φουσκωτού αποτελεί μία σχετικά προσιτή λύση, ενώ θα σας χαρίσει μοναδικές συγκινήσεις. Μάθετε τα άκρως απαραίτητα.
Αγορά φουσκωτού: Βασικός πλοηγός για επίδοξους ναυτίλους
της Έλενας Μπούλια

Εν όψει ενός καλοκαιριού που αναμένεται να μας κάψει (και να μας τσουρουφλίσει) μία επένδυση αναψυχής για τις καλοκαιρινές μας διακοπές μπορεί να αποδειχθεί μία σοφή κίνηση, αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε τις εικόνες μας, να επισκεφθούμε παραπάνω από ένα μέρη και να γλιτώσουμε κάποια ακτοπλοϊκά έξοδα. Η αγορά ενός φουσκωτού σκάφους, δεν είναι βέβαια μία απλή υπόθεση. Το κόστος του αλλά και η προετοιμασία που απαιτείται για να είμαστε σε θέση να το αποκτήσουμε το κάνουν ένα μάλλον ακριβό χόμπι. Αν το δούμε, όμως, μακροπρόθεσμα, οι δυνατότητες που μπορεί ένα τέτοιο μέσο να μας προσφέρει είναι τεράστιες, ενώ είναι βέβαιο πως χρησιμοποιώντας το στα ταξίδια και τις εκδρομές μας, τα χρήματά μας κάποια στιγμή θα αποσβεστούν, ενώ η απόλαυση που θα μας έχει χαρίσει θα είναι ανεκτίμητη.

Όλα αυτά πάντα με την προϋπόθεση ότι είμαστε λάτρεις της θάλασσας και των συγκινήσεων που μπορεί αυτή να προσφέρει αλλά και ότι είμαστε προετοιμασμένοι να «ταλαιπωρηθούμε» λίγο μέχρι την στιγμή που θα πλέουμε στα ανοιχτά με προορισμό κάποια δυσπρόσιτη παραλία. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή κι ας αποκτήσουμε μία εικόνα του πώς, γιατί και με πόσα μπορούμε να αποκτήσουμε το δικό μας φουσκωτό.

Το πρώτο βήμα
Πριν προχωρήσετε στην αναζήτηση του κατάλληλου φουσκωτού, ή γενικώς οποιουδήποτε σκάφους, είναι απαραίτητο να κάνετε κάποια μαθήματα για να βγάλετε άδεια και δίπλωμα χειριστή ταχυπλόου (θεωρείται δεδομένο ότι είστε άνω των 18 και έχετε ΑΦΜ). Το πρώτο βήμα σας, λοιπόν, είναι να επισκεφθείτε κάποια από τις Σχολές Ταχυπλόων (δείτε στα Σχετικά Links κάποιες από αυτές), να κάνετε μερικά -υποχρεωτικά- μαθήματα και να δώσετε εξετάσεις. Οι Σχολές αυτές αναλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες για την έκδοση άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους.

Τα μαθήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για να αποκτήσετε όλες τις απαραίτητες ναυτικές γνώσεις, να έχετε εξοικείωση με το σκάφος, να μάθετε την σωστή επιβίβαση και αποβίβαση, την καθέλκυση και ανέλκυση, την προετοιμασία του απόπλου αλλά και πώς να αντιδράσετε σε κατάσταση ανάγκης. Χωρίζονται σε θεωρητικά, που γίνονται στην αίθουσα της κάθε σχολής, και πρακτικά, που γίνονται με ταχύπλοο σκάφος και εκπαιδευτή, ο οποίος φυσικά πρέπει να είναι μορφωμένος και με πολυετή πείρα. Εκεί θα σας ενημερώσουν για όλα τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε, καθώς και για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Χοντρικά, υπολογίστε ότι, αν είστε καλός «μαθητής» και τα «παίρνετε» γρήγορα, θα χρειαστείτε περίπου 5 με 6 μαθήματα (μπορεί και παραπάνω βέβαια ανάλογα με την κρίση του εκπαιδευτή), τα οποία γίνονται συνήθως σαββατοκύριακα για να εξυπηρετούνται και οι εργαζόμενοι, ενώ το κόστος των μαθημάτων συνολικά κυμαίνεται από 400 έως 500 ευρώ (και πάλι ανάλογα με την σχολή).

Γιατί φουσκωτό;
Οι λόγοι που είναι προτιμότερο το φουσκωτό από ένα άλλο είδος σκάφους είναι αμέτρητοι. Και δεν περιορίζονται μόνο σε ζητήματα αναψυχής, στο γεγονός ότι με ένα φουσκωτό μπορεί κανείς να γυρίσει αμέτρητα νησιά, να επισκεφθεί κάθε απόκρημνη παραλία που δεν θα μπορούσε με αυτοκίνητο, ακόμα και να φιλοξενήσει (ανάλογα με το μέγεθός του) άτομα για να κοιμηθούν ή να φάνε εκεί. Τα ουσιαστικά πλεονεκτήματά του είναι περισσότερο πρακτικά και έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό και τα μηχανολογικά-τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Πρώτα απ’όλα, ένα φουσκωτό υπερτερεί σε σχέση με άλλα σκάφη λόγω της άνωσης που δημιουργούν οι αεροθάλαμοί του, εκεί ακριβώς όπου βρίσκεται και ο αέρας, ώστε το σκάφος να κρατιέται σταθερό στην επιφάνεια της θάλασσας και σε θέση απόλυτης ισορροπίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα ταχύπλοο ιδιαίτερα ασφαλές, ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις, με σχεδόν μηδενική πιθανότητα ανατροπής. Επιπλέον, λόγω του ότι τα έξαλά του (τα μέρη δηλαδή του σκάφους που είναι πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) είναι αρκετά χαμηλά, το φουσκωτό δεν είναι τόσο ευαίσθητο σε πλάγιους ανέμους, όσο είναι ένα συμβατικό πλαστικό σκάφος, και η περισυλλογή των ατόμων, που π.χ. θα κάνουν μια βουτιά στην θάλασσα από αυτό, γίνεται πολύ ευκολότερα, ενώ οι αεροθάλαμοι το κάνουν αρκετά ελαστικό στα χτυπήματα, ενώ στην απίθανη περίπτωση ρήγματος επισκευάζονται πολύ εύκολα. Η πλευστότητα και ευστάθεια, λοιπόν, ενός φουσκωτού είναι ασύγκριτη σε σχέση με άλλα σκάφη της κατηγορίας. Στην ουσία, ένα φουσκωτό σκάφος είναι αβύθιστο.

Άλλωστε, τα φουσκωτά είναι ιδιαίτερα ελαφριά και σταθερά, μπορούν να μεταφέρουν μεγάλα φορτία, ενώ είναι πολύ πιο οικονομικά από άλλα σκάφη τόσο στην αγορά όσο και στην συντήρηση. Παρκάρονται ακόμα και στην αυλή ή το γκαράζ του σπιτιού, ή έστω σε κάποιο από τα πολλά πάρκινγκ φουσκωτών και (ανάλογα πάλι με το μέγεθος) μεταφέρονται εύκολα με ένα τρέιλερ στο αυτοκίνητο ή δια θαλάσσης. Τέλος, είναι ιδανικά για τις ελληνικές θάλασσες, επειδή έχουμε αμέτρητα νησιά να τα ταξιδέψουμε και απεριόριστες ακτογραμμές για να τα προσαράξουμε.

Τι φουσκωτό;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που για να απαντηθεί πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν αμέτρητοι παράγοντες, με σημαντικότερο όλων τις διαστάσεις, οι οποίες ξεκινούν από 3.00 μέτρα και μπορούν να ξεπεράσουν τα 10.00 μέτρα. Οι διαστάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευστάθεια ενός σκάφους και στην αντίσταση του νερού σε αυτό. Ανάλογα με το μήκος και το ωφέλιμο βάρος του κάθε σκάφους καθορίζεται και η ιπποδύναμη της μηχανής που θα «φορέσει», η οποία μπορεί να είναι παραπάνω από μία.

Με την προϋπόθεση ότι αναζητάτε ένα φουσκωτό για χρήση αναψυχής, οι ειδικοί συμφωνούν στις παρακάτω κατηγορίες σκαφών (ρίξτε μια ματιά και αποφασίστε ποια ταιριάζει καλύτερα στην δική σας περίπτωση):
- Για ερασιτέχνες και νέους «ναυτικούς»: Φουσκωτά με δυνατότητες για μικρά, παράκτια ταξίδια, που πρέπει να είναι εύχρηστα και να μπορούν να μεταφέρονται και να παρκάρονται εύκολα και γρήγορα. Τα σκάφη αυτά έχουν μήκος συνήθως από 3.00 έως 3.80 μέτρα και χρησιμοποιούν εξωλέμβιες μηχανές μικρής ισχύος. Θα δείτε σε πολλούς καταλόγους να αναφέρονται, λόγω του μικρού τους μεγέθους και του γεγονότος ότι τα περισσότερα από αυτά «φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν», και ως Tenders.
- Για πιο έμπειρους ιδιοκτήτες με μεγαλύτερες απαιτήσεις: Φουσκωτά με δυνατότητα για πιο μακρινά ταξίδια, που μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα άτομα και να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση θαλάσσιων χόμπι, όπως σκι, ψαροντούφεκο, ψάρεμα κ.λ.π. Τα σκάφη αυτά έχουν μήκος από 3.80 έως 5 μέτρα και απαιτούν εξωλέμβιους κινητήρες με μεγαλύτερη ιπποδύναμη. Αυτά θα δείτε στους καταλόγους να ονομάζονται Ribs (Rigid Inflatable Boats). Τα Ribs είναι νεώτερη προσθήκη στα φουσκωτά και το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι (πέρα από το κάπως μεγαλύτερο μέγεθος) έχουν άκαμπτη πολυεστερική γάστρα (καρίνα δηλαδή) και γι’αυτό απαιτούν μεταφορά με τρείλερ και αυτοκίνητο με ικανή ιπποδύναμη για να κινείται με ασφάλεια στον δρόμο.
- Για απαιτητικούς και έμπειρους ιδιοκτήτες: Φουσκωτά για μεγάλα, μακρινά ταξίδια, με πλούσιο εξοπλισμό και πολλές δυνατότητες. Τα σκάφη αυτά έχουν μήκος από 5 μέτρα και πάνω και χρησιμοποιούν είτε εξωλέμβιους κινητήρες μεγάλης ισχύος ή εσωεξωλέμβιους κινητήρες. Και αυτά στους καταλόγους ως ribs περιγράφονται.

Από εκεί και πέρα, στην αγορά θα βρείτε εκατοντάδες διαφορετικά είδη φουσκωτών στην κάθε κατηγορία και οι παράγοντες που θα πρέπει να κρίνετε εσείς, από εκεί και πέρα, είναι περισσότερο ποιοτικοί και χρηματικοί. Μία επίσκεψη σε κάποια από τις πολλές εκθέσεις σκαφών (Ναυτικά Σαλόνια) που γίνονται κάθε χρόνο είναι μία καλή ιδέα για να αποκτήσετε μία πρώτη εικόνα και επαφή με το φουσκωτό των ονείρων σας, αλλά και να μάθετε και τις τιμές.

Πόσο θα κοστίσει η αγορά ενός φουσκωτού;
Αμέτρητες είναι και εδώ οι παράμετροι που επηρεάζουν την τελική τιμή του φουσκωτού. Το πρώτο ζήτημα αφορά το είδος του φουσκωτού: Θα είναι συμβατικό (tender) ή πολυεστερικό (rib); Τα συμβατικά, δηλαδή τα συναρμολογούμενα σκάφη, είναι πολύ φθηνότερα από τα rib. Π.χ. Για ένα συμβατικό φουσκωτό 3,50 μέτρων, μαζί με την μηχανή, δεν θα δώσετε λιγότερα από 2.000 ευρώ. Αν σκέφτεστε όμως να αγοράσετε rib, που είναι και το πιθανότερο, οι τιμές ανεβαίνουν. Ακόμα, πρέπει να σκεφτείτε αν θα πάρετε καινούργιο σκάφος ή μεταχειρισμένο, γιατί και σε αυτήν την περίπτωση οι τιμές διαφέρουν πολύ. Φυσικά, στην αγορά ενός φουσκωτού δεν περιλαμβάνεται μόνο το ίδιο το σκάφος αλλά και η μηχανή, το GPS, το VHS, οι τέντες και οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ θέλετε να προσθέσετε, ενώ πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνυπολογίσετε και το κόστος του πάρκινγκ, το οποίο είναι περίπου 60-80 ευρώ τον μήνα για ξεσκέπαστο πάρκινγκ και 100-120 ευρώ τον μήνα για σκεπαστό.

Οι τιμές που θα παραθέτουμε παρακάτω, είναι εντελώς ενδεικτικές, απλά και μόνο για να έχετε μία ιδέα πού περίπου θα κινηθείτε οικονομικά, και αναφέρονται αποκλειστικά σε αγορά καινούργιου σκάφους.

* Για ένα Rib, μήκους 4,50 μέτρων, με μηχανή 25HP, τέντα και τρέιλερ, δεν θα δώσετε λιγότερα από 15.000 ευρώ.
* Για ένα Rib, μήκους 6.00 μέτρων, με μηχανή 150HP, τέντα και τρέιλερ, υπολογίστε περί τις 35.000 με 40.000 ευρώ.
* Για ένα Rib, μήκους 11 μέτρων, με καμπίνα και μπάνιο, μαζί με τους κινητήρες, υπολογίστε περί τις 250.000 ευρώ.

Κάποια ακόμα tips:
- Για να ρίξετε κάποιο σκάφος στο νερό πρέπει οπωσδήποτε πρώτα να το λεμβολογήσετε. Δηλαδή, με τα αποδεικτικά αγοράς του σκάφους και της μηχανής και με την άδειά σας, θα πρέπει να πάτε στο λιμεναρχείο της περιοχής σας, να καταθέσετε μία αίτηση και τα σχετικά χαρτόσημα και να πάρετε από εκεί την άδεια εκτέλεσης πλόων. Γιατί αν τυχόν σας σταματήσει το λιμεναρχείο και δεν την έχετε, είναι πιθανό ακόμα και να σας κατάσχουν το σκάφος.
- Αν σκοπεύετε να ψαρεύετε με το σκάφος σας, θα χρειαστείτε και άδεια αλιείας για το σκάφος αλλά και ατομική.
- Όπως είπαμε και παραπάνω, αν δεν έχετε χώρο πάρκινγκ θα πρέπει να βρείτε κάποιο ιδιωτικό χώρο αποκλειστικά για φουσκωτό (Δείτε στα ενημερωτικά sites στα Σχετικά Links).
- Τέλος, για να καθελκύσετε ένα φουσκωτό θα πρέπει να βρείτε γλίστρες (δε μπορείτε να «ρίξετε» οπουδήποτε. Γλίστρες στην Αττική δεν υπάρχουν παντού. Θα σας ενημερώσει γι’αυτές, βέβαια, ο Όμιλος στον οποίον θα εκπαιδευτείτε, αλλά ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι διαθέσιμες για το κοινό γλίστρες υπάρχουν στον Ν.Ο. Καλαμακίου και στον Ν.Ο. Ματιού, καθώς και στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στην Δραπετσώνα, στην Φρεατίδα, στην Μαρίνα Ζέας, στο Μικρολίμανο, στη Μαρίνα Καλαμακίου, στον Αγ. Κοσμά, στην Γλυφάδα, στην Βούλα, στην Βουλιαγμένη, στην Βάρκιζα, στην Αγ. Μαρίνα, στην Γαλάζια Ακτή, στο Λαγονήσι, στη Σαρωνίδα, στην Ανάβυσσο και στα Λεγραινά.

Αλλά πάνω απ’όλα, αν σκοπεύετε να αγοράσετε φουσκωτό… απολαύστε το! Πάρτε τους αγαπημένους σας και, πάντα με ασφάλεια και προσοχή, οργώστε τα ελληνικά νησιά! Και πιστέψτε με, θα έχετε βιώσει τις καλύτερες διακοπές της ζωής σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v