Παλτό και παρκά ενάντια στην βαρυχειμωνιά

Μπορεί ο μήνας που διανύουμε να είναι πιο "καυτός" από ποτέ, αλλά ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα και εμείς οφείλουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Αφουγκραζόμαστε τις τάσεις της μόδας και ξεχωρίζουμε κομψά και πρακτικά παλτό για άνδρες και γυναίκες.
Παλτό και παρκά ενάντια στην βαρυχειμωνιά
της Έλενας Μπούλια

Άργησε αλλά, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, πρόκειται να είναι ο πιο βαρύς των τελευταίων χρόνων ο χειμώνας φέτος. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ζεστά πανωφόρια. Παλτό και παρκά που όχι μόνο θα μας κρατούν στην σωστή θερμοκρασία για τις χειμερινές μας εξορμήσεις, αλλά θα είναι στιλάτα, κομψά και πάντα μέσα στη μόδα. Ανατρέξαμε, λοιπόν, και φέτος στα ντεφιλέ κάποιων από τους αγαπημένους μας σχεδιαστές και στις συλλογές των καταστημάτων που διακρίνονται για τις value-for-money προτάσεις τους και διαλέξαμε 5 ολοκαίνουργια παλτό για άνδρες και 5 για γυναίκες. Θα μου πείτε, έχετε και το περσινό παλτό σας. Αλλά όπως και να το κάνουμε, ένα καινούργιο παλτό μοιάζει να είναι πάντα πιο ζεστό…

Παλτό και παρκά για άνδρες
Πριν ξεκινήσουμε να απαριθμούμε τις φετινές μας προτάσεις, μερικές συμβουλές ως προς την επιλογή του σωστού παλτό: Το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να δώσετε σημασία είναι το ύφασμα. Μπορεί τα συνθετικά υφάσματα να σας φαίνονται ζεστά, αλλά αυτά που πραγματικά μπορούν να ικανοποιήσουν αυτήν σας την ανάγκη είναι το μαλλί και το κασμίρ. Ειδικά το κασμίρ είναι το πιο ζεστό από όλα, αλλά το υψηλό του κόστος και η μικρή χρονική του διάρκεια το κάνουν λιγότερο πρακτικό σε σχέση με το μαλλί που είναι αναμφισβήτητα πιο ανθεκτικό. Το ιδανικό λοιπόν είναι να προτιμήσετε κάποιο που έχει και τα δύο υλικά.

Έπειτα, το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό στο παλτό είναι η εφαρμογή. Για να βρείτε αυτήν που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς το καλύτερο είναι να επιλέξετε ένα παλτό που θα είναι κατά ένα νούμερο μεγαλύτερο από το σακάκι σας, οι ώμοι του, δηλαδή, να πέφτουν λίγο πιο κάτω από τους δικούς σας ώμους. Αυτό θα σας βοηθήσει να κινείστε με μεγαλύτερη άνεση, ειδικά αν από μέσα φοράτε κάποιο χοντρό πουλόβερ ή ακόμα και σακάκι. Τέλος, σημασία στο παλτό έχει το στιλ. Αλλά αυτό είναι σχετικά προσωπικό θέμα. Μπορείτε να επιλέξετε ένα παλτό σε στιλ μοντγκόμερι, ένα πιο σπορτίφ παρκά, ή ένα κλασικό σε στενή γραμμή με κουμπιά μέχρι ψηλά στον λαιμό. Μπορείτε, επίσης, να πάρετε ιδέες από τα παλτό που σας προτείνουμε εμείς (δείτε παρακάτω και στο Photo Gallery).

Σε κάθε περίπτωση, όποιο παλτό και να επιλέξετε, θυμηθείτε να τον φροντίσετε στο τέλος του χειμώνα. Δώστε το στο καθαριστήριο και φυλάξτε το σε μία θήκη για ρούχα μέχρι την επόμενη σεζόν.

Όπως, λοιπόν, θα δείτε και στο Photo Gallery, τα ανδρικά παλτό και παρκά που επιλέξαμε για φέτος, «παίζουν» σε σπορτίφ και σκούρες αποχρώσεις.

* Στο κατάστημα του Ted Baker (θα το βρείτε στο Golden Hall) θα βρείτε το σπορ παρκά της φωτογραφίας σε μαύρο χρώμα. Διαθέτει ζώνη για να εφαρμόζει καλύτερα στο σώμα και να σας δίνει πιο κομψή γραμμή, ενώ το φερμουάρ κλείνει μέχρι ψηλά στον λαιμό, όπου υπάρχει επένδυση από φανέλα για να είναι πιο ζεστό και απαλό. Η τιμή του είναι στα 400 ευρώ, αλλά είμαι σίγουρη πως στις επερχόμενες εκπτώσεις θα το βρείτε σε καλύτερη τιμή.

* Αρκετά σπορ και το μοντγκόμερι του Ralph Lauren, το οποίο είναι ολόμαλλο, με κουκούλα και ξύλινα κουμπιά. Διαχρονικό και πάντα κομψό κομμάτι, ένα μοντγκόμερι είναι πάντα μία ασφαλής, και κυρίως ζεστή λύση, για όλες τις ώρες της ημέρας. Καταστήματα Ralph Lauren θα βρείτε: Κασσαβέτη 19 στην Κηφισιά (τηλ. 210 8085550) και Βουκουρεστίου 11 στην Αθήνα (τηλ. 210 3617122). Η αρχική τιμή του παλτό είναι στα 1.077 ευρώ, αλλά στις εκπτώσεις το πιθανότερο είναι να το βρείτε γύρω στα 750 ευρώ.

* Η εταιρία North Face διακρίνεται για τα πολύ ζεστά πανωφόρια της, κυρίως γιατί δημιουργεί ρούχα για το σκι και για άλλα χειμερινά extreme sports. Το παρκά της φωτογραφίας (με κωδικό όνομα M Hawthorn Jacket) θα αποδειχθεί ο καλύτερος σύντροφος στις χειμερινές σας αποδράσεις. Θα σας κρατήσει ζεστούς και στεγνούς, το ύφασμά του είναι τέτοιο ώστε να αναπνέει το δέρμα, η κουκούλα είναι αποσπώμενη και έχει πολλές χρήσιμες τσέπες. Διατίθεται, πέρα από μαύρο, σε αποχρώσεις του λαδί και του καφέ. Καταστήματα που εμπορεύονται είδη North Face στην Αθήνα υπάρχουν στο Attica και στα Intersport, αλλά ακόμα περισσότερες διευθύνσεις καταστημάτων θα βρείτε εδώ.
Η αρχική τιμή του είναι στα 220 ευρώ αλλά κατά την διάρκεια των εκπτώσεων υπολογίστε μία έκπτωση της τάξης του 30%.

* Αυστηρώς… κατά της βροχής, το παλτό του οίκου Burberry, σε γκρι απόχρωση και με κουμπιά, που είναι εμφανή μόνο στο τελείωμά του, ψηλά στον λαιμό. Είναι εντελώς βαμβακερό, συνεπώς πρόκειται για ένα πανωφόρι που προσφέρεται τις βροχερές μέρες και ίσως πάνω από σακάκι. Η αρχική τιμή του είναι στα 680 ευρώ, αλλά κατά την διάρκεια των εκπτώσεων υπολογίστε να το βρείτε στα 500 περίπου ευρώ. Καταστήματα του οίκου Burberry στην Αθήνα υπάρχουν στο Attica αλλά και στην Βουκουρεστίου 33 στο Κολωνάκι (τηλ. 210 6283205).

* Κι αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται κάπως… τσιμπημένα, η πιο value-for-money λύση είναι αναμφισβήτητα το μάλλινο παλτό των Benetton. Πρόκειται για ένα 100% ολόμαλλο μακρύ παλτό, με λεπτή ρίγα που παραπέμπει σε πιο κλασσικό στιλ και έτσι μπορεί να φορεθεί και πάνω από κοστούμι, σε μία πιο επίσημη περίσταση. Η αρχική του τιμή είναι στα 200 ευρώ περίπου, αλλά κατά την διάρκεια των εκπτώσεων υπολογίστε μία έκπτωση της τάξης του 20% - 30%. Το καλό με τα Benetton, μάλιστα, είναι πως όσο περνούν οι μέρες των εκπτώσεων μειώνουν συνεχώς τις τιμές τους και μπορεί στις τελευταίες τους μέρες να βρείτε και εκπτώσεις που φτάνουν το -70%.
Καταστήματα Benetton θα βρείτε σε όλη την Ελλάδα, αλλά για τις ακριβείς διευθύνσεις δείτε εδώ.

Παλτό και παρκά για γυναίκες
Τις τελευταίες σεζόν έχουμε παρατηρήσει μία ενδιαφέρουσα αλλαγή της γυναικείας σιλουέτας στα catwalks των σχεδιαστών. Ο όγκος είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ρούχων και τον βλέπουμε να εφαρμόζεται στην πράξη σε γραμμές που στενεύουν την μέση και τονίζουν τους γοφούς, προσδίδοντας ένα πολύ πιο θηλυκό αλλά και κάπως θεατρικό look που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Κάτι τέτοιο ισχύει και στα παλτό που παίρνουν γεωμετρικά σχήματα, σφίγγουν στην μέση και διπλώνουν στο στήθος, ενώ συνεχώς δημιουργούνται νέα υφάσματα που μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε αυτό το πιο τρισδιάστατο αποτέλεσμα.

Ίσως τα παλτό που επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε σήμερα να μην είναι όσο εκκεντρικά προτείνουν οι σχεδιαστές. Είναι, όμως, εξίσου κομψά και θηλυκά, ενώ εκπληρώνουν τον βασικό σκοπό τους: Να είναι ζεστά και ευκολοφόρετα, ώστε να σας βολέψουν στις περισσότερες χειμερινές σας εξορμήσεις, αλλά και να μπορείτε να φορέσετε και τους επόμενους χειμώνες χωρίς να θεωρηθείτε ντεμοντέ.

* Μία τέτοια all-time-classic πρόταση συναντήσαμε στο ντεφιλέ του οίκου Prada, με το ολόμαλλο παλτό της φωτογραφίες σε γραμμή Α. Κομψό και πολύ θηλυκό, με δερμάτινες λεπτομέρειες και τρία κουμπιά που το κρατούν στενά στην μέση, το παλτό αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα άκρως διαχρονικό κομμάτι ενώ η εξαιρετική του ποιότητα θα σας κάνει να το εκτιμήσετε και σαν επένδυση. Η τιμή του κυμαίνεται στα 700 ευρώ, ενώ ενδέχεται να το βρείτε στο κατάστημα των έξι ορόφων (!) του οίκου Prada που άνοιξε πρόσφατα στην Βουκουρεστίου 17.

* Πολύ πιο σπορ το τύπου μοντγκόμερι παλτό του Tommy Hilfiger αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας, τόσο γιατί είναι ιδιαίτερα ζεστό όσο και γιατί μπορούμε να το φορέσουμε άνετα καθημερινά στην δουλειά και να δείχνουμε πολύ κομψές και στιλάτες. Θα το βρείτε σε μαύρο χρώμα, με ξύλινα κουμπιά και κουκούλα, ενώ έχει δύο μεγάλες τσέπες μπροστά. Είναι φτιαγμένο από μαλλί και κασμίρ, ενώ η επένδυσή του είναι από πολυεστέρα για ακόμα περισσότερη ζέστη. Η αρχική τιμή του είναι στα 230 ευρώ. Καταστήματα Tommy Hilfiger θα βρείτε σε όλη την Αθήνα (για τις ακριβείς διευθύνσεις δείτε εδώ) ενώ μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας και on-line από εδώ με μία μικρή επιβάρυνση της τάξης των 20 ευρώ.

* Πολύ ενδιαφέρουσα και η πρόταση του Άγγλου σχεδιαστή Ted Baker, την οποία αξίζει να κοιτάξουμε «ζεστά». Πρόκειται για μία μάλλινη κάπα σε κλασικό στιλ, με τρία κουμπιά και υπέροχη επένδυση, την οποία δυστυχώς δε μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία. Είναι σίγουρα ό,τι πιο στιλάτο μπορείτε να φορέσετε φέτος τον χειμώνα και η τιμή της δεν είναι απαγορευτική αφού κυμαίνεται στα 290 ευρώ (χωρίς την έκπτωση). Ελπίζουμε να την βρούμε στο ολοκαίνουργιο κατάστημα του Ted Baker, στο Golden Hall, το οποίο μάθαμε πως έχει πραγματικά εκπληκτικά ρούχα. Αλλά αν δεν την βρείτε, υπάρχει σίγουρα στο on-line κατάστημα του Ted Baker, οπότε μπορείτε να την παραγγείλετε από εδώ.

* Κλασική και αγαπημένη πρόταση και από τον οίκο Burberry που διακρίνεται για τις υπέροχες καπαρντίνες του. Με υπέροχο κούμπωμα ψηλά στο στήθος με δύο σειρές μεγάλων κουμπιών, εξαιρετικά κομψό γιακάς και μία φαρδιά υφασμάτινη ζώνη, η καπαρντίνα αυτή είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για τις βροχερές μέρες του χειμώνα. Η αρχική τιμή της είναι στα 860 ευρώ, ενώ μπορείτε να την βρείτε στο κατάστημα του οίκου στο Attica καθώς και στην Βουκουρεστίου 33, στο Κολωνάκι, αλλά και να την αγοράσετε και on-line από εδώ.

* Τα Benetton έχουν αντιστοίχως πολύ καλές και οικονομικές προτάσεις και για τις κυρίες. Από αυτές ξεχωρίσαμε το μάλλινο παλτό σε στιλ τουίντ της φωτογραφίας, που φτάνει μέχρι το γόνατο και στενεύει στη μέση προσδίδοντας θηλυκότητα στο σώμα. Σε αποχρώσεις του γκρι και το μαύρου, μπορεί να ταιριάξει με τα περισσότερα ρούχα σας, όλες τις ώρες της ημέρας. Η τιμή του είναι στα 180 ευρώ, αλλά –όπως είπαμε και παραπάνω- μπορείτε να κάνετε υπομονή μέχρι τις εκπτώσεις, που θα το βρείτε σε πολύ πιο συμφέρουσα τιμή. Καταστήματα Benetton υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Για τις ακριβείς διευθύνσεις τους δείτε εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v