Τα Gadgets πάνε... σχολείο!

Ζείτε τον εφιάλτη του γονιού πριν την έναρξη των σχολείων; Όχι, δεν μπορούμε να σας γλιτώσουμε. Μπορούμε όμως να προτείνουμε χρήσιμα και έξυπνα gadgets ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές με άποψη. Δείτε τις πιο ευφάνταστες ιδέες αγορών και χρήσιμες συμβουλές για το τι να προσέξετε.
Τα Gadgets πάνε... σχολείο!
της Έλενας Μπούλια

Λίγες μόνο μέρες έμειναν για να ανοίξουν τα σχολεία και οι περισσότεροι από εσάς που έχετε παιδιά, έχετε σίγουρα ξεκινήσει ήδη το μεγάλο σαφάρι για την αγορά της καλύτερης σάκας, των πιο in τετραδίων και των πιο πολύπλοκων gadgets που θα συνοδεύσουν το παιδί σας κατά τη διάρκεια της νέα σχολικής χρονιάς.

Για να σας βοηθήσουμε σε αυτή τη χρονοβόρα και συχνά επίπονη διαδικασία, συγκεντρώσαμε τις χρησιμότερες συμβουλές σχετικά με το σχολικό shopping, ανακαλύψαμε τα τελευταία gadgets που θα ενθουσιάσουν τους μικρούς μαθητές και καταγράψαμε όλα αυτά που πρέπει να εμπεριέχονται στη σχολική τσάντα του παιδιού σας.

Συμβουλές για σχολικό shopping:

* Κάντε μία λίστα με αυτά που θέλετε να αγοράσετε και ζητήστε και τη γνώμη του παιδιού σας.
* Ξεχωρίστε στη λίστα σας τα «θέλω» και τα «χρειάζομαι». Τα περισσότερα σχολικά είδη είναι διαχρονικά. Τα περσινά στυλό, μολύβια, οι μαρκαδόροι αλλά ακόμα και οι σάκες και οι κασετίνες, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για μία ακόμα χρονιά, εφόσον φυσικά δουλεύουν, δεν έχουν σκιστεί ή χαλάσει. Για να περιορίσετε τα «θέλω» του παιδιού, προσδιορίστε πόσα χρήματα σκοπεύετε να ξοδέψετε για το σχολικό του εξοπλισμό και αναγκάστε το να θέσει προτεραιότητες. Παροτρύνετε το παιδί, αν θέλει οπωσδήποτε το τελευταίο i-pod που κυκλοφορεί, να φυλάξει ένα ποσό από το χαρτζιλίκι του και να το αγοράσει κάποια στιγμή μόνο του.
* Αγοράστε τα αναλώσιμα σχολικά είδη μαζικά. Τετράδια, μολύβια, στυλό, χαρτί εκτύπωσης και διάφορα είδη ευρείας κατανάλωσης πωλούνται συνήθως σε προσφορές. Αν λοιπόν π.χ. τα 10 τετράδια σας κοστίζουν λιγότερο από τα 7, μη διστάσετε να τα αγοράσετε. Αν όχι φέτος, θα χρειαστούν την επόμενη χρονιά. Αν αγοράσετε 10 μολύβια στην τιμή των 5, μην αφήσετε το παιδί να χρησιμοποιήσει και τα 10 ταυτόχρονα. Κρύψτε τα μισά και εμφανίστε τα όταν τα πρώτα τελειώσουν.
* Τονίστε στο παιδί τη σημασία της ανακύκλωσης. Βρείτε ένα μέρος ή μία συσκευασία στην οποία θα φυλάτε όλα τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν (π.χ. χαρτιά που έχετε για πέταμα) και μάθετε στο παιδί να τα πετάει όλα εκεί. Ταυτόχρονα αγοράστε στο παιδί ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα σχολικά είδη που είναι πάντα επίκαιρα.
* Μην αγνοείτε τα προϊόντα που συσκευάζονται με σχολικά είδη-δώρα, π.χ. απορρυπαντικά με δώρο τετράδια κλπ. Με τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε μπορείτε να αγοράσετε κάτι άλλο από τη λίστα με τα «θέλω» του παιδιού σας.
* Μην κάνετε ωστόσο έκπτωση στην ποιότητα κάποιων ειδών. Στυλό και μαρκαδόροι που στάζουν θα σας κοστίσουν τελικά πολύ περισσότερο γιατί θα χρειαστεί να τα ξαναγοράσετε.
* Αν δεν το κάνει ήδη, ζητήστε από το σχολείο του παιδιού σας να ετοιμάζει στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς μία λίστα με τα σχολικά είδη που θα χρειαστούν την επόμενη χρονιά, έτσι ώστε να έχετε όλο το καλοκαίρι μπροστά σας για να βρείτε τις ευκαιρίες και τις προσφορές και να μην τρέχετε την τελευταία στιγμή πανικόβλητοι.

Σχολικά gadgets που θα ενθουσιάσουν το παιδί σας:

* iHome Alarm Clock:
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και αν πρόκειται να ξυπνά το παιδί σας καθημερινά στις 6:30 για το σχολείο, ας ξυπνά, τουλάχιστον, με το αγαπημένο του τραγούδι! Υπάρχουν διάφορα iHome Alarm Clocks στην αγορά για να διαλέξει το παιδί σας αυτό που προτιμά, ενώ πέρα από ρολόγια-ξυπνητήρια λειτουργούν και ως βάση φόρτισης. Αυτό προϋποθέτει βέβαια να διαθέτει iPod… ή να αποκτήσει ένα. Το βρήκαμε στο pixmania.com και στο amazon.com και η τιμή του κυμαίνεται από 75 μέχρι 99 ευρώ.

* Σχολική τσάντα Targus με θήκη για laptop: Εντάξει, ίσως το παιδί σας να μην παίρνει το laptop του μαζί στο σχολείο, η συγκεκριμένη τσάντα όμως είναι χρήσιμη γιατί έχει αμέτρητους χώρους και θήκες, θέση για cd-player και εξοχή ακουστικών, θέση για να τοποθετηθεί διπλωμένο του μπουφάν, αλλά και εργονομικό σχεδιασμό για να μην καταπονείται η πλάτη. Και όταν χρειαστεί, τοποθετείτε και το laptop στην ασφαλέστερη, σκληρή θήκη της τσάντας. Τη βρήκαμε στο site της Targus, όπου μπορείτε να ανακαλύψετε αμέτρητες ακόμα «έξυπνες» σάκες, και η τιμή της είναι στα 52 ευρώ.

* HP 33s scientific calculator: Η πλέον εξελιγμένη έκδοση στα κομπιουτεράκια τσέπης μπορεί να υπολογίσει -κυριολεκτικά- τα πάντα: αριθμητική, αλγεβρικά μοντέλα, κλάσματα, τριγωνομετρία, λογάριθμους, στατιστική, πιθανότητες, μετατροπή μονάδων μέτρησης (θερμοκρασίας, συναλλάγματος κλπ), και πολλά άλλα. Το βρήκαμε στο site της Hewlett-Packard, όπου υπάρχουν και οι αναλυτικές οδηγίες χρήσης του, και η τιμή του είναι στα 50 ευρώ.

* SmartGlobe 3D Interactive Globe:
Μία ζωντανή υδρόγειος σφαίρα. Πρόκειται για τη μοναδική υδρόγειο σφαίρα εκμάθησης στην αγορά, η οποία μπορεί να αναβαθμιστεί και να ενημερωθεί από το ίντερνετ μέσω USB, καθώς και να διαβαθμιστεί ανάλογα με το ηλικιακό γκρουπ στο οποίο απευθύνεται. Ο χρήστης της μπορεί να ταξιδέψει ψηφιακά σε ολόκληρο τον κόσμο, να μάθει τις πρωτεύουσες, να μετατρέψει τις τιμές του συναλλάγματος και να ακούσει τους εθνικούς ύμνους όλων των χωρών, ενώ διαθέτει και γεωγραφικά παιχνίδια για παραπάνω από έναν παίκτες. Τη βρήκαμε στο site της Oregon Scientific και στο amazon.com και η τιμή της κυμαίνεται από 70 μέχρι 96 ευρώ.

* Turbo Twist Spelling Hanheld: Ανησυχείτε για τα αγγλικά του παιδιού σας; Με το Turbo Twister δεν θα ξανακάνουν ποτέ λάθος στην ορθογραφία των αγγλικών. Πρόκειται για ένα λεξικό-παιχνίδι στο οποίο τα παιδιά γράφουν με το βοήθεια του κυλίνδρου λέξεις στα αγγλικά και το μηχάνημα διορθώνει και τονίζει τυχόν ορθογραφικά λάθη, μαθαίνοντάς τα τους βασικούς κανόνες ορθογραφίας. Παίζει μουσική, έχει γραφικά και ηχητικά σύμβολα που το κάνουν ιδιαίτερα ευχάριστο. Το βρήκαμε στο Leapfrog.com και στο amazon.com και η τιμή του κυμαίνεται από 4 μέχρι 15 ευρώ.

* LeapFrog FLY Fusion Pentop Computer: Αν το παιδί σας βρίσκει ευκολότερο να γράφει στο χέρι αλλά οι εργασίες του πρέπει να είναι γραμμένες στον υπολογιστή, μόλις βρήκατε αυτό που χρειάζεται. Το Fly Fusion είναι ένα στυλό-κομπιούτερ, η επόμενη γενιά στην ταχεία ψηφιακή επεξεργασία, και έτσι ό,τι γράφεται στο χέρι σκανάρεται και μετατρέπεται αυτόματα σε ψηφιακή μορφή. Θα χρειαστείτε και ειδική βάση για να «πατάει» το στυλό, η οποία περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Το βρήκαμε στο amazon.com και η τιμή του είναι στα 59 ευρώ.



* Keyboard Organizer:
Και επειδή αυτό που προέχει να μάθει το παιδί σας είναι η τάξη και η οργάνωση, χρήσιμο μας φάνηκε και το πληκτρολόγιο-αποθήκη, το πιο εργονομικό εργαλείο του παιδικού γραφείου που σφύζει από παραπεταμένα είδη γραφικής ύλης. Το συμβατικό -κατά τα αλλά- πληκτρολόγιο αυτό, ανοίγει σαν ντουλαπάκι και μέσα του μπορείτε να τοποθετήσετε όλα τα μικροαντικείμενα που βρίσκονται στο γραφείο του παιδιού σας. Το βρήκαμε στο gadgetlife.gr και η τιμή του είναι στα 37 ευρώ.

* Microsoft Encarta Reference Library 2007: Η νούμερο ένα ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια του κόσμου ανανεώθηκε εμπεριέχοντας πάνω από 42.000 έγκυρες πηγές, multimedia περιεχόμενο (ήχου και βίντεο), 23 video από το Discovery Channel, εύκολη χρήση με αναζήτηση λημμάτων ή όρων, ενώ κάθε φορά που συνδέεστε στο ίντερνετ, η Encarta ανανεώνεται αυτόματα. Πρόκειται για το σημαντικότερο σχολικό είδος που θα χρησιμεύσει στο παιδί σας -αλλά και σε εσάς- κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Τη βρήκαμε στο site της Microsoft αλλά και στο amazon.com και η τιμή της κυμαίνεται από 33 μέχρι 60 ευρώ.


Οι ίδιοι οι καθηγητές πιστεύουν ότι σημαντικότερα σχολικά εφόδια -ειδικά όσον αφορά στους μικρότερους μαθητές- είναι αυτά που βοηθούν το παιδί να είναι οργανωμένο και να κρατά τα πράγματά του σε τάξη. Ποια είναι αυτά;


Τα παιδιά στο Δημοτικό συνήθως χρειάζονται:

* Κόλλα (σε μορφή στικ), ψαλίδι (με στρογγυλεμένες άκρες)
* Απλά μολύβια No.2 (αποφύγετε τα πολύ εντυπωσιακά που μπορεί να προκαλέσουν μάχες τύπου «είναι δικό μου»).
* Ξύστρα (με θήκη που συλλέγει τα ξύσματα).
* Μεγάλη γόμα (κατά προτίμηση την κλασσική με τη ροζ και τη μπλε άκρη).
* Χάρακα (σε μέγεθος που να χωρά στην κασετίνα του παιδιού).
* Κασετίνα: Για να συγκεντρώνει τα μολύβια και τους μαρκαδόρους του παιδιού.
* Φακέλους: Τουλάχιστον δύο φάκελοι είναι απαραίτητοι, ένας για το σχολικό υλικό που πρέπει να μένει σπίτι και ένας για το υλικό που πρέπει να επιστρέφεται στο σχολείο.
* Μηχανικά μολύβια: Στις μεγαλύτερες τάξεις οι μαθητές χρησιμοποιούν αποκλειστικά μηχανικά μολύβια, γι’αυτό φροντίστε να προμηθευτείτε και πολλές «μύτες» (ανταλλακτικά).
* Κασετίνα με μαρκαδόρους (οι συσκευασίες με τα 16 τεμάχια είναι ιδανικές. Οι μεγαλύτερες θα αποδειχθούν περιττές).
* Νερομπογιές και «υπογραμμιστικά» μαρκαδοράκια.
* Μπλοκ ζωγραφικής.
* Τετράδια (σύμφωνα με τον αριθμό των μαθημάτων του παιδιού).
* Φακέλους και ντοσιέ για φυλλάδια.
* Χαρτί εκτύπωσης και ανταλλακτικό μελάνι (αν το παιδί χρησιμοποιεί υπολογιστή).
* Σάκα (αποφύγετε αυτές με τα ροδάκια. Καταλαμβάνουν πολύ χώρο και τελικά αποδεικνύονται δύσχρηστες).
* Χαρτομάντιλα και υγρά, απολυμαντικά μαντηλάκια.

Ενώ στο Γυμνάσιο (μεταξύ άλλων) συνήθως χρειάζονται:

* Ημερολόγιο γραφείου για οργάνωση χρόνου, διαβάσματος και εξωσχολικών υποχρεώσεων.
* Ντοσιέ ή φακέλους με ενσωματωμένες ζελατίνες (τα μαθήματα αυξάνονται, το ίδιο και οι φωτοτυπίες που παίρνει το παιδί).
* Σημειωματάριο (κατά προτίμηση με ημερολόγιο) για να καταγράφει το παιδί τις μελλοντικές εργασίες του και το διάβασμα της επόμενης ημέρας.
* Στυλό (με μπλε, μαύρο και κόκκινο μελάνι γιατί κάποιοι καθηγητές βάζουν τα ίδια τα παιδιά να διορθώνουν τα λάθη τους.
* Post-it χαρτάκια για σημειώσεις.
* Κομπιουτεράκι με υπολογιστή μονάδων μέτρησης, νομισμάτων κλπ.

Τέλος, μην πετάξετε τα λεφτά σας σε:

* Μολύβια με φτερά και πούπουλα, στυλό με λαμπάκια που αναβοσβήνουν και ξύστρες-μπιζού. Είναι υπερβολικά ακριβά και το πιθανότερο είναι πως θα χαλάσουν ή θα χαθούν σε χρόνο μηδέν.
* Φακέλους-υπερπαραγωγές, με πολλές τσέπες, φερμουάρ, θήκες και αξεσουάρ. Σχεδόν πάντα μένουν αχρησιμοποίητοι και το μέγεθός τους είναι υπερβολικά μεγάλο και άβολο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v