Δώρα γάμου: 6+1 πρωτότυπες ιδέες

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καλεσμένοι ενός γάμου είναι η επιλογή του ”σωστού” δώρου. Ασημένιο κηροπήγιο ή κρυστάλλινο τασάκι; Καφετιέρα ή σερβίτσιο φαγητού; Κι όμως, υπάρχουν πολύ καλύτερες λύσεις. Το in2life συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει επτά πρωτότυπες ιδέες δώρων, για να μην ξαναχρειαστεί να καταφύγετε στη λύση του ροζ φακέλου με χρήματα και κάρτα που παίζει γαμήλια εμβατήρια.
Δώρα γάμου: 6+1 πρωτότυπες ιδέες

της Ηρώς Κουνάδη

Κλασσική προετοιμασία γάμου, από την πλευρά των καλεσμένων. Αφού λάβουν το προσκλητήριο για το γάμο, ο οποίος είναι προγραμματισμένος ας πούμε σε ένα μήνα, οι φίλες - συγγενείς του ζεύγους προβληματίζονται κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες σχετικά με το τι θα φορέσουν. Ο προβληματισμός συνήθως περιλαμβάνει αναλύσεις με, καλεσμένους και μη, φίλους και γνωστούς, ξεφύλλισμα περιοδικών, βόλτες στα μαγαζιά και ενίοτε αγορά καινούριων ρούχων.

Οι άρρενες φίλοι – συγγενείς του ζευγαριού, πάλι, προβληματίζονται τις τρεις πρώτες εβδομάδες σχετικά με το πώς ο φίλος τους παραπλανήθηκε και υπέπεσε στο θανάσιμο σφάλμα των ισόβιων δεσμών. Ή –σπανιότερα– δεν προβληματίζονται καθόλου, και απλά το ξεχνάνε.

Την τελευταία εβδομάδα πριν το γάμο, αμφότεροι αποφασίζουν να ασχοληθούν με αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί εξαρχής το βασικό τους προβληματισμό: τα δώρα. Τα οποία ναι μεν πρέπει να είναι ”αρμόζοντα στην περίσταση”, επιβάλλεται όμως να είναι και σχετικά πρωτότυπα, για να μην καταλήξει το νεονυμφευθέν ζεύγος να κάνει συλλογές από κρυστάλλινα τασάκια, ασημένια κηροπήγια και καφετιέρες.

Αν, δε, πρόκειται για καλεσμένους με στενή φιλική ή συγγενική σχέση προς το ζευγάρι η αναζήτηση γίνεται ακόμα δυσκολότερη, καθώς το δώρο πρέπει να είναι προσωπικό, πρωτότυπο αλλά και χρηστικό ταυτόχρονα. Στο τέλος της εβδομάδας, οι περισσότεροι έχουν καταφύγει στη γνωστή λύση του ροζ φακέλου με χρήματα και κάρτα που παίζει γαμήλια εμβατήρια.

Κι όμως, λύσεις υπάρχουν πολλές –φτάνει να ξέρετε πού να ψάξετε. Για να σας βγάλουμε από τον κόπο, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις πλέον πρωτότυπες ιδέες για δώρα γάμου, που θα σας εξασφαλίσουν τόσο την ικανοποίηση των αποδεκτών τους όσο και τον απαιτούμενο χρόνο για να αποφασίσετε πώς κατάφερε ”αυτή” να τυλίξει το φίλο σας. Ή απλά τι θα φορέσετε.

* Μία ετήσια συνδρομή σε περιοδικό είναι ένα δώρο που θα εκτιμηθεί, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία. Επιλέξτε κάποιο που γνωρίζετε ότι διαβάζουν συχνά οι παραλήπτες του, ή που πιστεύετε ότι ταιριάζει στα γούστα ή στην καινούρια τους ζωή. Τίτλοι τύπου ”Marriage” μπορεί να φαίνονται αρμοστοί στην περίσταση, δεν είναι όμως το ίδιο ενδιαφέροντες έξι μήνες μετά το γάμο. Ασφαλή λύση αποτελούν τα ταξιδιωτικά ή τα περιοδικά γενικού ενδιαφέροντος, όπως το Conde Nast Traveller, το National Geographic ή το New Yorker.

Εκτός από τα αντίστοιχα sites των περιοδικών, συνδρομές με κάποια έκπτωση στην αρχική τιμή τους μπορείτε να βρείτε σε sites όπως τα Magazine City και Amazon. Ανάλογα με το περιοδικό και τη διάρκεια της συνδρομής, οι τιμές κυμαίνονται από 40 έως 160 ευρώ.

* Λιγότερο χρηστικά, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα έργα τέχνης. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα γούστα των νεονύμφων, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ενός αντίγραφου κλασσικού πίνακα, μιας μοντέρνας σύνθεσης, ενός μικρού γλυπτού ή ακόμη και μερικών σελίδων ενός αγαπημένου κόμικ σε κορνίζα. Με μια σύντομη βόλτα σε μερικές γκαλερί θα βρείτε αναρίθμητες ιδέες.

Μας αρέσουν ιδιαίτερα οι ελαιογραφίες των γκαλερί Bizart (Πινδάρου 27, Κολωνάκι, Αγ. Ιωάννου 13, Αγ. Παρασκευή, Πλατεία Κοτζιά 48) οι οποίες είναι και εξαιρετικά οικονομικές, και τα πρωτότυπα έργα τέχνης που βρίσκουμε στα πωλητήρια των Μουσείων Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) και Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4). Για δώρα εμπνευσμένα από την ένατη τέχνη, επισκεφθείτε τα καταστήματα Solaris και Clip Art, στην οδό Μπόταση στα Εξάρχεια και το Comicon, στο 148 της οδού Σόλωνος.

Οι τιμές της κατηγορίας ποικίλλουν, ανάλογα με το έργο που θα επιλέξετε, το οποίο μπορεί να κοστίζει από 30 έως μερικές χιλιάδες ευρώ.

* Βόλτα με λιμουζίνα στην Αθήνα, πτήση για 2 με ιδιωτικό τζετ, κατάβαση με παραπέντε, αγώνες ράλι, ηχογράφηση σε επώνυμο studio, Σαββατοκύριακο σε spa, ξενάγηση στα μυστικά των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, τρίωρα μαθήματα αγωνιστικής οδήγησης… Αντί για δώρο, χαρίστε μια εμπειρία. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το Baladeur.gr, να επιλέξετε ανάμεσα στις δεκάδες πρωτότυπες ιδέες και να δώσετε τα στοιχεία των παραληπτών. Οι υπεύθυνοι του site θα φροντίσουν για τα υπόλοιπα.

Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι η δυσκολία στην επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση, ορίζετε το κόστος, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 80 έως 400 ευρώ, και αφήνετε τους ενδιαφερόμενους να… διαφωνήσουν αν θα περάσουν το Σαββατοκύριακο σε πολυτελές ξενοδοχείο ή σε αλεξίπτωτο πλαγιάς.

* Αν είστε βέβαιοι ότι οι παραλήπτες του δώρου σας είναι φιλόζωοι και έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να φροντίσουν ένα κατοικίδιο, χαρίστε τους το… πρώτο μέλος της οικογένειάς τους. Εκ των ασφαλέστερων επιλογών, ένα ενυδρείο ή ένα χρυσόψαρο σε γυάλα που απαιτεί τη λιγότερη φροντίδα.

* Ξεχάστε τα ”κλασσικά” σκεύη, όπως καφετιέρες, τοστιέρες και σερβίτσια, που θα αγοράσουν και όλοι οι υπόλοιποι καλεσμένοι. Αν είστε αποφασισμένοι να συμβάλετε στον εξοπλισμό του σπιτιού, προτιμήστε κάτι λιγότερο ”προφανές”, όπως μια κρεπιέρα, ένα σκεύος για fondue ή ένα επαγγελματικό σετ κρασιού. Οι μηχανές espresso, cappuccino κλπ έχουν πάψει από καιρό να θεωρούνται πρωτότυπες και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

* Πηγαίνοντας την παραπάνω ιδέα ένα βήμα παραπέρα, επιλέξτε πρωτότυπα τεχνολογικά gadgets που θα εξοπλίσουν μοναδικά το σπίτι. Δε μιλάμε για DVD players και στερεοφωνικά, αλλά για όλες εκείνες τις μικρές εφευρέσεις που περισσότερο από απαραίτητες είναι ευρηματικές και… αστείες. Από το στεγνωτήρα νυχιών, το μουσικό σκυλάκι iPod και το αδιάβροχο ράδιο παπάκι μέχρι τα mood beams που φωτίζουν πολύχρωμα το χώρο και το εμπνευσμένο από το Matrix δυαδικό ρολόι, θα τα βρείτε όλα στα ηλεκτρονικά καταστήματα GadgetLife και Ouaou.gr. Τα περισσότερα θα σας κοστίσουν λιγότερο από 100 ευρώ.

* Ανοίξτε ένα λογαριασμό σε ταξιδιωτικό πρακτορείο. Ήτοι, συγκεντρώστε με την υπόλοιπη παρέα ένα χρηματικό ποσό που να μπορεί να καλύψει όλα ή μέρος των εξόδων ενός ταξιδιού σε κάποιον εξωτικό προορισμό και αφήστε ανοιχτό το χρονικό περιθώριο –συνήθως το ταξίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Εδώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη τιμή, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό είναι το συγκεντρωθέν ποσό να ανέρχεται τουλάχιστον στα 500-600 ευρώ.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v