Θα περιοριστεί η ποικιλία προϊόντων στο σούπερ μάρκετ;

Η πανδημία από τη μία και ο πόλεμος από την άλλη μειώνουν την ποικιλία προϊόντων που θα βρίσκουμε διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ, λένε οι αναλυτές.
Θα περιοριστεί η ποικιλία προϊόντων στο σούπερ μάρκετ;
Δεν ξέρουμε αν το έχεις προσέξει, αλλά και πριν το πολυσυζητημένο κύμα ακρίβειας, η ποικιλία των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ μειώνεται τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας κυρίως των αναταράξεων που προκαλεί η πανδημία στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Αρχικά, για να φρεσκάρουμε τη μνήμη σου, την άνοιξη του 2020 παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε στοκ προϊόντων όπως το χαρτί τουαλέτας, το αλεύρι και τα αντισηπτικά εξαιτίας των λεγόμενων «αγορών πανικού». Το κύμα αυτό μπορεί να μην διήρκεσε πολύ, αλλά οι ελλείψεις σε στοκ φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν καθώς δύο χρόνια μετά την αρχής της πανδημία, είναι πιο κοινές από ποτέ.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Business Insider, αυτό που παρατηρείται πλέον δεν είναι τόσο οι ελλείψεις όσο η απουσία ποικιλίας. Για παράδειγμα, μπορεί να βρείτε πολλές διαφορετικές μάρκες σοκολάτας γάλακτος, αλλά μόνο μία ή και καμία σοκολάτα με γέμιση μπανάνα.

Το φαινόμενο περιγράφεται ως SKU (stock-keeping unit rationalization) και αποτελεί τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στα προϊόντα που θα χαροποιήσουν τους καταναλωτές αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα περιορίζουν τα λειτουργικά έξοδα και τα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι επιλογές των προϊόντων πλέον σε ένα σούπερ μάρκετ δεν είναι απεριόριστες και ο αριθμός των μοναδικών προϊόντων μειώνεται.

Όπως αναφέρουν τα δεδομένα της 210 Αnalytics, ο αριθμός των επιλογών που έχει ένας καταναλωτής μπροστά του διαφέρει ανά κατηγορία προϊόντος και η πανδημία έχει παίξει και εδώ τον ρόλο της. Για παράδειγμα, υπάρχουν πλέον πολλές διαφορετικές επιλογές για παγωμένο τσάι και ροφήματα ή σκευάσματα καφέ, λόγω του ότι ο κόσμος έμενε και δούλευε περισσότερο από το σπίτι και δεν έβγαινε έξω για να πάρει καφέ. Το ίδιο συμβαίνει με τα γλυκά και το τυρί, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε η κατανάλωσή τους.

Στον αντίποδα, υπάρχει το πρόβλημα με τους παραγωγούς οι οποίοι βάλλονται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια από την πανδημία και πλέον και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Όσο οι παραγωγοί δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, τόσο λιγότερο οι πωλητές λιανικού εμπορίου μπορούν να ελέγξουν ποια προϊόντα θα διαθέτουν, και αυτή είναι μια κατάσταση που αναμένεται να παγιωθεί.

Μια στρατηγική των παραγωγών για να αντέξουν την πολύπλοκη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία είναι να απλοποιήσουν τη ροή εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η ποικιλία των προϊόντων που φτάνουν στα ράφια του σούπερ μάρκετ, είτε σε γεύσεις είτε σε επιλογές συσκευασίας. Για παράδειγμα, θα βρίσκετε την αγαπημένη σας κέτσαπ, αλλά όχι και την έξτρα καυτερή κόκκινη σάλτσα με πιπεριές τσίλι.

Στο πλαίσιο αυτό, τα άδεια ράφια και οι λιγότερες επιλογές ανάμεσα σε προϊόντα αποτελούν το χαρακτηριστικό της οικονομίας της πανδημίας και φαίνεται πως οι παράγοντες που το προκάλεσαν θα παραμείνουν, ακόμα και όταν η απειλή του κορωνοϊού σταματήσει να είναι τόσο άμεση. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η εποχή των ατέλειωτων επιλογών στο σούπερ μάρκετ μάλλον έφτασε στο τέλος της.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v