Τι γίνεται αυτές τις μέρες στην Ερμού;

Τα μαγαζιά άνοιξαν, οι ουρές σχηματίστηκαν, και ο φακός του in2life βόλταρε στον κεντρικότερο πεζόδρομο της Αθήνας και μεταφέρει εικόνες.
Τι γίνεται αυτές τις μέρες στην Ερμού;
Παρά το κρύο και τον περιορισμό του δίωρου –που όσο χαλαρός τύπος και να ‘σαι ένα άγχος σου το δημιουργεί– η Ερμού το πρωί της Τρίτης 19 Ιανουαρίου, δεύτερη μέρα με ανοιχτά μαγαζιά μετά από δυόμισι μήνες, μοιάζει με γιορτή.



Εντάξει, υπερβάλλουμε, θα ήταν περισσότερο γιορτή με λιγότερη αστυνομία και χωρίς ουρές έξω από τα καταστήματα, αλλά έστω κι αυτό το μικρό βήμα προς την άρση του λοκντάουν ένα αίσθημα αισιοδοξίας μας το προκαλεί.



Θυμίζουμε πως για να πας για ψώνια στέλνεις 2 στο 13033 (ή συμπληρώνεις την φόρμα τικάροντας και πάλι το 2) και έχεις στη διάθεσή σου δύο ώρες για να πας και να επιστρέψεις από τη στιγμή που θα στείλεις το μήνυμα.



Κι επειδή ξέρουμε τι σκέφτεσαι, το ξέρει και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, που δήλωσε κάπως οργουελικά στο Open TV πως «κάθε φορά που σβήνετε ένα sms στο 13033, χάνεται μια θέση εργασίας στο λιανεμπόριο». Σε αφήνουμε να ξε-ανατριχιάσεις, και πάμε παρακάτω.



Τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν ως τις 20.00 το βράδυ καθότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει από τις 21.00, και κάπως πρέπει να γυρίσετε σπίτια σας και εσείς και οι υπάλληλοι.



Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου κάποια μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, από τις 11.00 το πρωί. Η δυνατότητα λειτουργίας που δόθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι προαιρετική, οπότε όχι, δεν θα ανοίξουν απαραίτητα όλοι.



Όσον αφορά το πού μπορείς να πας για ψώνια, η απάντηση είναι όπου θεωρείς ότι σου φτάνει το δίωρο για να πας και να γυρίσεις, αρκεί να μην περάσεις τα σύνορα του νομού.



Οι ουρές σχηματίζονται έξω από τα καταστήματα επειδή υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα ανά πάσα στιγμή. Ο αριθμός αυτός είναι τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ., και για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον.



Για τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά χωριά και τα outlets, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Στα ταμεία είναι υποχρεωτική η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των πελατών.





Να σημειώσουμε, τέλος, πως αν πας στην Ερμού με το μετρό θα προσέξεις στην έξοδο του σταθμού του Συντάγματος αυτά τα κουβούκλια του ΕΟΔΥ, στα οποία μπορείς να κάνεις δωρεάν rapid test από τις 10.00 το πρωί ως τις 15.00 το μεσημέρι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το ΑΜΚΑ σου, και η όλη διαδικασία παίρνει 4-5 λεπτά. Τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα σε μισή ώρα, και έρχονται με sms στο κινητό σου.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v