Να αγοράσω Android ή iPhone;

Σου εξηγούμε τα τωρινά δεδομένα, και σε αφήνουμε να κρίνεις τι σε βολεύει περισσότερο. Επειδή είναι και δεν είναι διαφορετικά.
Να αγοράσω Android ή iPhone;
Αν ήρθε η ώρα να αγοράσεις κινητό, μπορεί να αναρωτιέσαι τι είναι καλύτερο να πάρεις. Και δεν μιλάμε για μοντέλο κινητού, μιλάμε για το αιώνιο ερώτημα, κινητό Android ή iPhone. Επειδή εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά μεταξύ τους, μερικά υπέρ και μερικά κατά. Ας τα πιάσουμε με την σειρά.

1. Τιμούλα;
Όσον αφορά την τιμούλα, τα πράγματα είναι γνωστά. Το iPhone είναι πανάκριβο και τα Android βγαίνουν σε πολλές οικονομικές εκδοχές. Η διαφορά τιμής, όμως, έχει λόγο. Η Apple έχει ένα προϊόν που προσφέρει, το οποίο μπορεί λίγο-πολύ να κάνει τα πάντα. Η Android δεν υστερεί (αναγκαία) σε κάτι, αλλά είναι πιο value for money επιλογή. Και ειδικά αν σκεφτούμε πόσο ακριβό έχει καταλήξει να είναι το iPhone με κάθε νέα του εκδοχή, ενώ σταθερά μπορείς να αποκτήσεις ένα από τα δυνατότερα Android κινητά της αγοράς με λίγο-πολύ 200-300 ευρώ κάτω... η ζυγαριά εδώ γέρνει προς τα Android.

2. Πόσο μπορώ να "παίξω" με το κινητό μου;
Δεν εννοούμε να το "σπάσεις" και να του αλλάξεις λογισμικό (και τα φώτα). Εννοούμε κατά πόσο οι ρυθμίσεις του λογισμικού είναι ευέλικτες και σου επιτρέπουν να έχεις μια συσκευή που να αντανακλά εσένα σαν χρήστη (και άνθρωπο, και παρουσία στο ίντερνετ). Και εδώ ο πόντος πηγαίνει στα Android. Τα iPhone απλώς δεν είναι όσο customizable θα ήθελε ο μέσος χρήστης. Που, με την σειρά του, μας πηγαίνει στο επόμενο θέμα...

3. Ασφάλεια;
Η ζωή μας είναι δεδομένα και αυτά τα δεδομένα βρίσκονται στο ίντερνετ. Πόσο ασφαλή είναι με ένα Android κινητό σε σχέση με ένα iPhone; Όχι και τόσο ασφαλή, είναι η απάντηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σου χακάρουν το κινητό σώνει και καλά αν αγοράσεις Android, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Google (στην οποία ανήκει το Android) είναι λιγότερο private από την Apple. Από την άλλη, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι και σε ένα iPhone δεν γίνεται να μην χρησιμοποιήσεις υπηρεσίες Google, όπως το gmail, άρα...

4. Με εφαρμογές τι παίζει;
Αν δεν είσαι έφηβος, θυμάσαι την πρώιμη εποχή των smartphones πόσο κόλαση ήταν να περιμένεις αυτή η τέλεια εφαρμογή που ήθελες να χρησιμοποιήσεις να σταματήσει να κυκλοφορεί αποκλειστικά για iPhone. Για την ακρίβεια, δεν ξέρουμε αν το θυμάσαι, αλλά για αρκετό καιρό το Instagram υπήρχε μόνο στο App Store και οι χρήστες Android έκλαιγαν. Αυτό το θέμα δεν παίζει πλέον, προφανώς. Δηλαδή, ακόμα κι αν κάποια εφαρμογή είναι αποκλειστική σε μία από τις δύο πλατφόρμες, η άλλη πλατφόρμα θα έχει τουλάχιστον πέντε παρόμοιες εφαρμογές.

5. Η συσκευή η ίδια
Τα Android φημίζονταν για το πόσο φιλικά προς τον χρήστη είναι, και τα iPhones αναλόγως για το ότι απαιτούσαν μια περίοδο προσαρμογής από τους νέους χρήστες τους. Το δεύτερο εξακολουθεί να ισχύει (ναι, είναι λίγο παράξενο λογισμικό στην αρχή), αλλά το πρώτο πλέον δεν είναι και τόσο αλήθεια. Τα Android αλλάζουν αρκετά συχνά πλέον, και έχουν αρχίσει να γίνονται κάπως πιο δύσχρηστα - ειδικά όσον αφορά τα customizations.

6. Η κάμερα;
Στο θέμα της κάμερας, σταθερά νικάει το iPhone. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν αγοράσεις ένα Android κινητό δεν γίνεται να έχεις καλή κάμερα, αλλά θα χρειαστεί να αγοράσεις ένα ακριβό Android κινητό. Η κάμερα του μέσου οικονομικού Android μπορεί να βγάλει υπέροχες φωτογραφίες κάτω από φυσικό φως, και... αυτά, βασικά.

7. Μπίζνες (ή) κάζουαλ
Το παλιό ρητό που έλεγε ότι αν θες υπολογιστή για την δουλειά σου, παίρνεις Apple, ισχύει και στο κινητό. Το iPhone συνολικά είναι πολύ καλύτερο ως εργαλείο δουλειάς - όποια δουλειά κι αν είναι αυτή που χρειάζεται να είσαι με το κινητό στο χέρι συνεχώς. Είναι στην ουσία φτιαγμένο για να είναι ένα μίνι Macbook. Τα κινητά Android μπορούν να είναι ένας πολύ καλός βοηθός για την δουλειά, αλλά σίγουρα δεν θα είναι εκείνος ο βοηθός που ανέχεται αγόγγυστα όλο τον φόρτο εργασίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v