Διαμάντια και burgers

Διαμάντια και burgers συναντώνται αναπάντεχα στη δημοπρασία που οι Christie’s προγραμματίζουν για τις 11 Απριλίου. Εκεί, θα δημοπρατηθεί η συλλογή κοσμημάτων της Joan Kroc, συζύγου του ιδρυτή των McDonald’s και υπολογίζεται να ”πιάσει” περί τα 3 εκατ. δολάρια (ή περίπου 6 εκατόμμυρια burgers, αν προτιμάτε).
Διαμάντια και burgers

Για τους περισσότερους, τα McDonald’s και τα ακριβά κοσμήματα θεωρούνται εκ διαμέτρου αντίθετα σε ό,τι αφορά το γούστο.

Τα πρώτα χαρακτηρίζονται από τη μαζική παραγωγή και την τυποποιημένη γεύση, ενώ τα δεύτερα είναι περισσότερο επιθυμητά όταν είναι χειροποίητα, ιδιαίτερα και συμπαγή. Συναντήθηκαν, όμως, στην εκπληκτική συλλογή κοσμημάτων που συγκέντρωσε η Joan B. Kroc, δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και γυναίκα του εκλιπόντος ιδρυτή των McDonald’s, Ray Kroc.

Στις 11 Απριλίου, στα πλαίσια της ετήσιας διοργάνωσης Magnificent Jewels, ο οίκος Christie’s θα προσφέρει 31 αντιπροσωπευτικά δείγματα από τη συλλογή της Joan B. Kroc. Η Kroc, η οποία πέθανε πριν από 2 χρόνια, περιέλαβε στη συλλογή της μόνο τα καλύτερα, από το πολυτελές δαχτυλίδι από διαμάντι και ζαφείρι του Bulgari, που αναμένεται, να ”πιάσει” από 60.000 έως 80.000 δολάρια, μέχρι την κορωνίδα της δημοπρασίας, ένα κολιέ Harry Winston με ένα αποσπώμενο κίτρινο διαμάντι με σχήμα αχλαδιού, βάρους 42,13 καρατίων, το οποίο αναμένεται να πωληθεί στην τιμή του 1 – 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη δημοπρασία, η συνολική αξία της οποίας υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια, η συλλογή της Kroc αναμένεται να αποφέρει κέρδη τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων. Αλλά με δεδομένη την ακμαία αγορά κοσμημάτων αυτή τη στιγμή, ”δε θα με εξέπληττε αν [τα κοσμήματα της Kroc] έβγαζαν πολύ περισσότερα” προβλέπει η Rahul Kadakia, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων του οίκου Christie’s. ”Ο κόσμος έχει διάθεση να αγοράσει κοσμήματα”.

Εκτός από τη συλλογή της Kroc, τα highlights της δημοπρασίας περιλαμβάνουν τρεις δημιουργίες του Παρισινού σχεδιαστή κοσμημάτων JAR, κατά κόσμον Joel Arthur Rosenthal, γεννημένου στο Bronx και σύγχρονου μύθου της πλατείας Vendome, ο οποίος είναι γνωστός ως o Faberge της εποχής του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v