Facebook Marketplace: Τι είναι;

Αγοραπωλησίες μέσω Facebook; Ευχαριστούμε, θα πάρουμε, και θα το κάνουμε και με ασφάλεια.
Facebook Marketplace: Τι είναι;
Τα τελευταία χρόνια, μία τάση άρχιζε να ανθίζει στο εξωτερικό, και σύντομα έφτασε και στην Ελλάδα: οι αγοραπωλησίες αντικειμένων μέσω ομάδων στο Facebook. Η φιλοσοφία ήταν απλή. Έφτιαχνες μία ομάδα για άτομα της περιοχής σου, έθετες μερικούς βασικούς κανόνες που θα ήταν καλό να ακολουθούνται, και άφηνες στους χρήστες να δημοσιεύουν αγγελίες για κάθε είδους μικρό ή μεγάλο αντικείμενο διέθεταν προς πώληση.

 

Ήταν ίσως από τις πιο επαναστατικές χρήσεις των social media που σκέφτηκαν οι χρήστες, και πλέον το ίδιο το Facebook έχει αποφασίσει να κάνει την διαδικασία πιο εύκολη για όλους, χωρίς να χρειάζονται οι συγκεκριμένες (και, πολλές φορές, δυσεύρετες) ομάδες—έχοντας επιπλέον και καλύτερο έλεγχο και ασφάλεια πάνω στα προϊόντα, μέσω του Marketplace.

 

Πώς θα το βρω;

Είναι εύκολο. Στον υπολογιστή, το εικονίδιο βρίσκεται πάνω αριστερά, κάτω από το όνομά σας και τα εικονίδια για Ενημερώσεις και Messenger. (Ναι, η τοποθέτησή του σε τόσο καίριο σημείο δείχνει πως το site το έχει πάρει πολύ σοβαρά, όπως πρέπει δηλαδή.) Στο app του κινητού, το εικονίδιο βρίσκεται ανάμεσα στις Ενημερώσεις και στα Αιτήματα Φιλίας.

 

Πώς γίνεται η φάση;

Εκτός του ότι μπορείς να αναζητήσεις για αυτό που ψάχνεις, υπάρχουν και κατηγορίες, όπως Σπίτι και κήπος, Ψυχαγωγία, ακόμα και Στέγαση. Ορίζεις την τοποθεσία σου, ώστε να βγαίνουν αγγελίες μόνο κοντά σου, καθώς και το πόση εμβέλεια σε χιλιόμετρα θα έχει η αναζήτησή σου.

 

Έπειτα, εφόσον βρήκες κάτι που σε ενδιαφέρει, κάνεις κλικ πάνω στην εικόνα. Μπορείς να δεις επιπλέον εικόνες (αν ο πωλητής έχει επιλέξει να ανεβάσει), καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία του, ή οποιοδήποτε άλλο σχόλιο έχει κάνει. Τέλος, στέλνεις μήνυμα στον πωλητή, και συνεννοείστε μεταξύ σας για τα πώς, πού, πότε, χωρίς το Facebook να συμμετέχει πλέον σε αυτή τη διαδικασία—όπως ακριβώς, δηλαδή, γινόταν η αγοραπωλησία και πριν την επίσημη λειτουργία του Marketplace.

 

Αν θέλω να πουλήσω;

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μία (βάλε περισσότερες, όμως, μην είσαι απ’ αυτούς) φωτογραφία του αντικειμένου που πουλάς. Ορίζεις την περιοχή σου, γράφεις κι εσύ πιθανά σχόλια που μπορείς να έχεις (π.χ. “Μπορώ να το μεταφέρω σε εσάς” ή “Καλύτερη τιμή αν πάρετε και τα δύο μαζί”).

 

Τι πρέπει να προσέχω;

Έχουμε ακούσει πολλά τις τελευταίες μέρες για απάτες μέσω του Marketplace, και… εντάξει, δεν μας εκπλήσσει. Είναι το ίντερνετ, και στο ίντερνετ πάντα θα συμβαίνουν κακά πράγματα. Συνεπώς, ακολουθούμε κανόνες κοινής λογικής: Δεν στέλνουμε σε άτομα που έχουν κενά προφίλ ή που μοιάζουν ψεύτικα. Ελέγχουμε πάντα πάρα πολύ προσεκτικά τις λεπτομέρειες που μας δίνουν. Επιλέγουμε να αγοράζουμε και να πουλάμε σε χρήστες που μένουν κοντά, και προτιμούμε την πληρωμή σε μετρητά. Σε περιπτώσεις που η πληρωμή κανονίζουμε να γίνει ηλεκτρονικά, ή να πάρουμε τα χρήματα σε δόσεις, κρατάμε τα στοιχεία του άλλου ατόμου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v