Τι ράτσα σκύλου να διαλέξω;

Αποφασίσατε να βάλετε έναν σκύλο στην οικογένειά σας; Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε πριν επιλέξετε… τον νέο καλύτερό σας φίλο.
Τι ράτσα σκύλου να διαλέξω;
Μπορεί τα λαμπραντόρ να σας φαίνονται τα ομορφότερα σκυλιά στον κόσμο. Ή τα κόκερ τα πιο χαριτωμένα. Και οι γερμανικοί ποιμενικοί αυτά που ταιριάζουν στο δυναμικό σας στιλ. Είναι τα παραπάνω όμως τα σωστά κριτήρια για να επιλέξετε τον «καλύτερό σας φίλο»;

Καλώς ή κακώς, όχι. Γιατί μπορεί η εμφάνιση ενός σκύλου να είναι αυτή που σας δίνει την πρώτη εντύπωση γι’ αυτόν, αλλά όταν περιορίσετε ένα ροτβάιλερ σε μια γκαρσονιέρα, δεν θα είναι καθόλου χαρούμενο. Ή αν περιμένετε από ένα μπιγκλ να φυλάξει το σπίτι σας, δεν θα κοιμάστε τελικά και τόσο ήσυχοι. Κι αν τα Τζακ Ράσελ σας φαίνονται μικρά (και ως εκ τούτου ήσυχα), θα εκπλαγείτε με το πόσο ενεργητικά είναι. Με άλλα λόγια, οι διάφορες φυλές σκύλων έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, που καθορίζουν τις ανάγκες τους αλλά και το κατά πόσο ταιριάζουν στις δικές σας.

Ποια σκυλιά λοιπόν περνούν καλά και σε ένα διαμέρισμα στην πόλη; Ποια είναι τα πιο φιλικά προς τα παιδιά; Ποια είναι οι καλύτεροι φύλακες και ποια είναι τα πιο αθλητικά, που θα σας κάνουν καλή παρέα στο καθημερινό σας τρέξιμο στο πάρκο; Δείτε παρακάτω τις… κατάλληλες ράτσες ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες σας/τους.

Οι… urban τύποι
Οι σκύλοι που δεν θα κακοπεράσουν σε ένα διαμέρισμα είναι αυτοί που απαιτούν και τη λιγότερη δράση. Τα «τεμπέλικα» εγγλέζικα και γαλλικά μπουλντόγκ είναι μια ενδεικτική περίπτωση. Τα Shih Tzu και τα pugs επίσης, είναι φιλικά, ευπροσάρμοστα και υπομονετικά, ενώ τα Boston terrier είναι αρκετά έξυπνα ώστε να κάνουν «δικό τους» οποιοδήποτε περιβάλλον και επιπλέον δεν χρειάζονται κοπιαστική φροντίδα ή συνεχές σκούπισμα του σπιτιού από τις τρίχες τους. Τα εγγλέζικα κόκερ σπάνιελ μπορεί να χρειάζονται αρκετές βόλτες, αλλά είναι άκρως υπομονετικά: Θα περιμένουν ήσυχα στο σπίτι μέχρι να γυρίσετε και να τα βγάλετε για να «ξεμουδιάσουν».

Οι φίλοι των παιδιών
Μπόξερ, μπιγκλ, μπουλντογκ. Τα τρία… «μπ» είναι ιδανικά για οικογένειες με παιδιά, αφού συνδυάζουν την φιλικότητα και την παιχνιδιάρικη διάθεση με την αφοσίωση στην οικογένειά τους. Αγαπημένα «φιλαράκια» των παιδιών είναι και τα γκόλντεν ριτρίβερ και τα λαμπραντόρ ριτρίβερ, που είναι έξυπνα και φιλικά ακόμη και με μωράκια.

Οι ενεργητικοί τύποι
Είστε ιδιαίτερα αθλητικοί τύποι και θέλετε έναν σκύλο που θα γίνει ο ιδανικός σας σύντροφος στις βόλτες, το τρέξιμο και τις αθλητικές σας δραστηριότητες στην ύπαιθρο; Ο γερμανικός ποιμενικός είναι γεννημένος δρομέας με δυνατά πόδια, μύες και ιδιαίτερη αντοχή στις μεγάλες αποστάσεις. Το γκόλντεν ριτρίβερ είναι υπάκουο και μένει πάντα δίπλα στο «αφεντικό» του, ακολουθώντας το σε κάθε βήμα. Το Jack Russell Terrier μπορεί να είναι μικρό, αλλά τα πόδια του υπαγορεύουν αρκετό τρέξιμο καθημερινά – αλλά συνήθως είναι ιδιαίτερα άτακτα και επιθετικά με άλλα σκυλιά και γι’ αυτό απαιτούν την προσοχή σας στο δρόμο.

Οι σκύλοι που τα πηγαίνουν καλά με άλλα κατοικίδια
Έχετε άλλα κατοικίδια στο σπίτι και φοβάστε ότι ένας σκύλος μπορεί να τα δει επιθετικά και να προκληθεί… εμπόλεμη κατάσταση; Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε με ένα αμερικάνικο κόκερ σπάνιελ, ένα αυστραλιανό ποιμενικό ή ένα αυστραλιανό τεριέ, που τα βρίσκουν εξαιρετικά με άλλα ζωάκια. Δείτε εδώ μια λίστα με βαθμολογημένες τις ράτσες των σκύλων ανάλογα με τον βαθμό φιλικότητάς τους προς άλλα κατοικίδια.

Οι σκύλοι-φύλακες
Υπάρχουν φυλές σκύλων με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αίσθημα της αφοσίωσης και της προστατευτικής διάθεσης του σπιτιού ή της οικογένειάς τους από ανεπιθύμητους εισβολείς. Τα ντόμπερμαν πίντσερ, τα ροτβάιλερ, οι γερμανικοί ποιμενικοί και τα τσόου-τσόου είναι τέτοιες περιπτώσεις – δείτε εδώ μια λίστα με περισσότερες επιλογές. 

Τα… υποαλλεργικά σκυλιά
Θέλετε όσο τίποτα έναν τετράποδο φίλο αλλά φοβάστε ότι θα υποφέρετε λόγω αλλεργίας; Ράτσες όπως τα μαλτέζ, τα αυστραλιανά τεριέ, τα γκριφόν, τα πουντλ ή τα Γιορκσάιρ τεριέ είναι γνωστά και ως «υποαλλεργικά» σκυλιά. Δείτε μια πλήρη λίστα εδώ

Οι ωραίοι τύποι
Θα είστε εσείς, που δεν θα κοιτάξετε μόνο τις δικές ανάγκες και τα γούστα σε ράτσες, αλλά θα σκεφτείτε πρώτα απ’ όλα να σώσετε ένα αδέσποτο σκυλί από τον δρόμο και να υιοθετήσετε κάποιο από μια φιλοζωική οργάνωση ή ένα καταφύγιο ζώων. Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία, το Stray.gr αλλά και οι κατά τόπους φιλοζωικές ενώσεις και καταφύγια είναι τα μέρη που μπορείτε να βρείτε τον νέο σας φίλο. Δείτε περισσότερα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v