Γάτες και λουράκι: Όσα πρέπει να ξέρετε

Θέλετε να αποκτήσει η γάτα σας την ελευθερία που πάντα ήθελε; Δείτε πώς θα την βγάλετε σωστά βόλτα με λουράκι, αλλά και γιατί πρέπει να το κάνετε.
Γάτες και λουράκι: Όσα πρέπει να ξέρετε
Τι λουράκι στη γάτα μου; Τι είναι, σκύλος;

Συνήθως τα κατοικίδια που απολαμβάνουν κατά κύριο λόγο βόλτες σε εξωτερικούς χώρους είναι οι σκύλοι. Όμως και οι γάτες, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, οφείλουν να έχουν την ευκαιρία να κυκλοφορήσουν έξω με λουράκι και να μην είναι συνεχώς κλεισμένες μέσα στο σπίτι.

Σίγουρα, δε θα είναι το ίδιο άνετες με τους άσπονδους εχθρούς τους, όμως αξίζει να δοκιμάσετε να τους χαρίσετε κάποια πολύτιμα λεπτά ελευθερίας. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να τους αρέσει.

Πριν το κάνετε όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποιες βασικές πληροφορίες.

* Δεν αρέσει σε όλες, όμως αξίζει να τους δώσετε μια ευκαιρία. Η βόλτα με τη γάτα σε εξωτερικό χώρο δίνει στο κατοικίδιό σας μια πιο «πλήρη» ζωή. Πολλές είναι οι γάτες που απολαμβάνουν να βγαίνουν έξω και να μυρίζουν πράγματα, να βλέπουν πράγματα και να… κυλιούνται στην άμμο ή στο γρασίδι, ακόμα και να γρατζουνάνε αληθινά δέντρα και όχι ονυχοδρόμια. Όλα τα παραπάνω μπορούν άνετα να τα κάνουν σε μια βόλτα με λουράκι. Παράλληλα, «βολτάροντας» η γάτα σας χρησιμοποιεί διαφορετικά τον εγκέφαλό της, σκέφτεται περισσότερο για το πώς θα χρησιμοποιήσει το σώμα της και, σύμφωνα με τους ειδικούς, γίνεται πιο έξυπνη. Μπόνους; Ασκείστε και παρέα.

* Το περπάτημα διώχνει τον φόβο. Πολλές γάτες έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης, όμως με την κατάλληλη «άσκηση» σε εξωτερικό χώρο την αποκτούν σε μεγαλύτερη βαθμό. Αν τους δοθεί η δυνατότητα να εξερευνήσουν τον περιβάλλοντα χώρο, γίνονται πολύ πιο άνετες στην καθημερινότητά τους.

* Κάποιες γάτες ενδεχομένως να… κλωτσήσουν. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν αρέσει σε όλες τις γάτες να βγαίνουν έξω με λουράκι.

* Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει από μέσα. Για λόγους ασφαλείας, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τα πρώτα (της) βήματα σε εσωτερικό χώρο. Αρχικά αγοράστε ένα λουράκι και αφήστε το μέσα στο σπίτι για να παίξει μαζί του και να το μυρίσει. Έτσι θα σιγουρευτείτε ότι δε θα το φοβηθεί. Εν συνεχεία, δέστε τη γάτα στο λουρί και βεβαιωθείτε ότι το έχετε βάλει έτσι ώστε το κατοικίδιό σας να είναι άνετα. Αφήστε την να το σύρει και να συνηθίσει να έχει κάτι δεμένο στο σώμα της. Καλή ιδέα τέλος θα ήταν να ανταμείψετε τη γάτα σας με λιχουδιές κατά την όλη διαδικασία όπως, για παράδειγμα, λίγη κονσέρβα όταν της βάζετε το λουρί για να την αποσπάσετε κάπως.

* Η μεγάλη έξοδος. Από τη στιγμή που θα είστε έτοιμοι να βγείτε έξω, ανοίξτε την πόρτα και αφήστε την να μυρίσει τον χώρο και να επιλέξει κατεύθυνση, ενώ την κρατάτε από το λουράκι. Ιδανικά, η πρώτη της έξοδος θα πρέπει να είναι περιφραγμένη και με περιορισμένη «ποσότητα» εξωτερικών ερεθισμάτων που ενδεχομένως να την αποσυντονίσουν. Αν μένετε σε πόλη, δοκιμάστε να την βάλετε στο κλουβάκι της και να την πάτε σε κάποιο περισσότερο ήρεμο μέρος, χωρίς πολλούς δυνατούς θορύβους και πολυκοσμία.

* Προσοχή στους… δραπέτες. Κάποιες γάτες ενδεχομένως να γλυκαθούν με το ενδεχόμενο της απόδρασης σε εξωτερικό χώρο και να θελήσουν να φύγουν κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα. Θα πρέπει να της δείξετε λοιπόν ότι η μοναδική χρονική περίοδος που θα μπορεί να βγαίνει έξω είναι μόνο όταν φοράει το λουράκι της.

* Λουράκια για γάτες θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη ζώων σε τιμές που ξεκινούν από 14€. Δείτε εδώ μερικές επιλογές.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v