Υιοθεσία κατοικίδιου: Φάτσες (και όχι ράτσες) για σπίτι

Πού θα βρείτε τον τετράποδο συγκάτοικο των ονείρων σας; Πόσο κοστίζει μια υιοθεσία, και τι προβλέπει ο νόμος; Τι πρέπει να προσέξετε, και πόσο καλά πρέπει να το σκεφτείτε; Όλα τα πώς, πού και γιατί για τις… υιοθεσίες με ουρά.
Υιοθεσία κατοικίδιου: Φάτσες (και όχι ράτσες) για σπίτι
της Ηρώς Κουνάδη

Το σκεφτήκατε (καλά, ελπίζουμε), το συζητήσατε (με όσους μπορεί να εμπλέκονται άμεσα ή μπορούν να συνεισφέρουν την πολύτιμη εμπειρία τους στην απόφασή σας), το αποφασίσατε. Ο καινούριος χρόνος θα σας βρει με έναν τετράποδο συγκάτοικο, με τον οποίο είστε διατεθειμένοι να περάσετε χρόνια και απογεύματα πολλά. Κι επειδή δεν είστε φιλόζωοι μόνο στα λόγια και στις φωτογραφίες με όμορφα σκυλάκια και γατάκια, αλλά και στην πράξη, και δεν θέλετε να βλέπετε ζωάκια να μεγαλώνουν σε βιτρίνες και να πωλούνται λες και είναι εμπόρευμα, έχετε εξ αρχής καταλήξει στη λύση της υιοθεσίας. Όλα σωστά μέχρι εδώ, συνεχίζουμε.

Από πού θα ξεκινήσετε την αναζήτηση για τον τετράποδο φίλο σας; Τι πρέπει να προσέξετε πριν… επισημοποιήσετε την σχέση σας; Και τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος για τις υιοθεσίες ζώων; Απευθυνθήκαμε στους ειδικούς, για να μας διαφωτίσουν στα δύσκολα ερωτήματα, αλλά και για να σας βοηθήσουμε, με διευθύνσεις και τηλέφωνα, να βρείτε τον καλύτερο φίλο που ψάχνετε.

Το γράμμα του νόμου

Η ελληνική νομοθεσία δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρή όσον αφορά τις υιοθεσίες ζώων. Το μόνο που επιβάλλει στον υποψήφιο ανάδοχο είναι η καταβολή του κόστους του microchip, που είναι πλέον υποχρεωτικό για όλα τα ζωάκια, και το οποίο κυμαίνεται από 40€ έως 70€.

Από εκεί και πέρα, όταν βρείτε το ζωάκι που θέλετε να υιοθετήσετε, υπογράφετε κατά την ώρα της παράδοσης, εσείς και ο εκπρόσωπος του σωματείου/ δήμου/ φιλοζωικής απ’ όπου υιοθετήσατε το ζωάκι σας, μια υπεύθυνη δήλωση την οποία εν συνεχεία πηγαίνετε εντός είκοσι ημερών σε ένα ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα, για το γνήσιο της υπογραφής, προκειμένου η δήλωσή σας να έχει νομική ισχύ. Ένα αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης κρατάτε εσείς και ένα το σωματείο, και είστε έτοιμοι.



Επιλέγοντας σωματείο

Υπάρχουν πάρα πολλά σωματεία και ζωοφιλικές λέσχες, και ορισμένοι (βλέπε λίγοι) δήμοι που «τρέχουν» προγράμματα υιοθεσίας ζώων –ένας από αυτούς είναι και ο Δήμος Αθηναίων, η Στέγη Ζώων του οποίου στο Μαρκόπουλο Αττικής είναι επισκέψιμη καθημερινά (λεπτομέρειες παρακάτω). Αυτό που πρέπει να προσέξετε, αν επιλέξετε την λύση του σωματείου, και όχι κάποιου δημοτικού προγράμματος, είναι να απευθυνθείτε σε επίσημο σωματείο, το οποίο θα έχει αριθμό σύστασης και αριθμό έγκρισης από το Πρωτοδικείο. Κι αυτό, όχι γιατί είμαστε καχύποπτοι και αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις οποιουδήποτε οργανώνει υιοθεσίες, αλλά για να είστε καλυμμένοι τόσο νομικά όσο και από άποψη φροντίδας της υγείας (βλέπε εξετάσεων, εμβολίων κλπ) του καινούριου τετράποδου φίλου σας, πριν φτάσει στα χέρια σας.

…Και το σωματείο επιλέγει εσάς

Πολλοί από τους υπεύθυνους των ζωοφιλικών σωματείων με τα οποία μιλήσαμε, ήταν κατηγορηματικοί: δεν είμαστε όλοι κατάλληλοι «θετοί γονείς» για ένα κατοικίδιο. «Αν έρθει κάποιος και μου πει ότι είχε, για παράδειγμα, ένα σκυλάκι και του το σκότωσαν με φόλα, ή του το πάτησε αυτοκίνητο, σε καμία περίπτωση δεν θα του δώσω ζώο» αναφέρει χαρακτηριστικά η Έλλη Παπαγιαννοπούλου, Πρόεδρος της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης.

«Το ίδιο ισχύει και αν κάποιος θέλει να υιοθετήσει γατάκι και στο σπίτι του δεν έχει σίτες, οπότε η γάτα θα μπορεί να βγει ανά πάσα στιγμή από το παράθυρο στο δρόμο και να κινδυνεύσει, ή αν αρνείται να στειρώσει το κατοικίδιο που θα υιοθετήσει. Είναι όρος του συμβολαίου της υιοθεσίας αυτός. Αν το αρνηθεί, παίρνουμε το ζωάκι και φεύγουμε» καταλήγει. 

H Όλγα Πεγιάδη, Υπεύθυνη των Υιοθεσιών στα Σωματεία Εθελοντών «Φίλοι Ζώων και Ανθρώπων» και «Φίλοι ζώων Χαλανδρίου», από την πλευρά της, λέει: «δεν θα δώσω ποτέ ζώο για υιοθεσία σε κάποιον που το θέλει για να είναι μόνιμα έξω, για φύλακα στο σπίτι, ή ακόμα χειρότερα για φύλακα στο εξοχικό –με τη λογική, αντί να βάλω συναγερμό, παίρνω ένα σκύλο, και τον αφήνω μόνιμα εκτεθειμένο στους κινδύνους του καιρού και της φόλας».

Ο ρόλος των δήμων

Σύμφωνα με τον νόμο, η εκάστοτε φιλοζωική πρέπει να είναι αρωγός του δήμου, ο οποίος αναλαμβάνει τα έξοδα και οργανώνει τα προγράμματα προστασίας των αδέσποτων και υιοθεσίας. «Αυτό, βέβαια, στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα, είναι ελάχιστοι οι δήμοι που ασχολούνται με το θέμα», λέει η κ. Πεγιάδη. «Ο δήμος Χαλανδρίου, για παράδειγμα, δεν έχει δώσει ποτέ ούτε ένα ευρώ, για την προστασία των αδέσποτων. Το αποτέλεσμα τέτοιων πράξεων από τους εκάστοτε δήμους είναι σχεδόν όλα τα κατά τόπους σωματεία να είναι καταχρεωμένα. Η Φιλοζωική του Χαλανδρίου, για παράδειγμα, που ιδρύθηκε το 2002, έχει φτάσει αυτή τη στιγμή να έχει χρέη της τάξης των 60.000 ευρώ».

«Είναι θέμα ανθρώπου», σχολιάζει από την πλευρά της η κ. Παπαγιαννοπούλου. «Στην Ηλιούπολη, όπου βρισκόμαστε εμείς, ο προηγούμενος δήμαρχος, που ήταν ο ίδιος πραγματικός φιλόζωος, στήριζε οικονομικά τη Φιλοζωική Ένωση για δύο χρόνια, και τον τρίτο χρόνο μας έβαλε στο πρόγραμμα εμβολιασμού, πράγμα που σήμαινε ότι για όλες τις εξετάσεις και τα εμβόλια των αδέσποτων που περιθάλπουμε δεν πληρώναμε εμείς. Ο τωρινός μας δήμαρχος δεν ασχολείται καθόλου, με αποτέλεσμα όλα τα έξοδα να επιβαρύνουν τους εθελοντές της οργάνωσης. Φανταστείτε ότι για ένα αδέσποτο, με το που θα το βρούμε, χρειάζεται να πληρώσουμε 200€: η στείρωσή του κοστίζει 100€, άλλα 40€ οι εξετάσεις του Καλαζάρ, 40€ το microchip και άλλα 20-30€ για τα εμβόλια. Κι αυτά μόνο στην περίπτωση που μιλάμε για υγιές ζωάκι».

Πόσο θα μου κοστίσει;

Πέρα από τα 40-70€ που θα σας ζητηθούν (ανάλογα τον κτηνίατρο στον οποίο θα απευθυνθείτε) για το microchip, το σωματείο απ’ όπου θα υιοθετήσετε το ζωάκι σας θα σας ζητήσει στις περισσότερες περιπτώσεις να καταβάλλετε και 10€ επιπλέον, για την ταυτότητα –την οποία ο νέος σας φίλος πιθανότατα θα φορά ήδη, αλλά σίγουρα θα πρέπει να αλλαχθούν τα τηλέφωνα και οι διευθύνσεις της, για να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας όποιος τον βρει μακριά από το σπίτι.

«Πέραν αυτών, καλό θα ήταν, και ηθικά σωστό, να συνεισφέρετε και ό,τι μπορείτε στο σωματείο από το οποίο θα υιοθετήσετε το ζωάκι σας» λέει η Όλγα Πεγιάδη, Υπεύθυνη των Υιοθεσιών στα Σωματεία Εθελοντών «Φίλοι Ζώων και Ανθρώπων» και «Φίλοι ζώων Χαλανδρίου». «Η δράση όλων σχεδόν των σωματείων στηρίζεται στο έργο εθελοντών, οι οποίοι έχουν καταβάλλει χρήματα για να στειρώσουν το ζωάκι σας, να το εμβολιάσουν και να του κάνουν τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις. Για έναν ιδιώτη, αυτά τα έξοδα θα άγγιζαν τα 500€. Αν γλιτώνεις ένα τέτοιο ποσό, σίγουρα μπορείς να συνεισφέρεις κάτι για να συνεχίσει το σωματείο να λειτουργεί».



Πού θα απευθυνθώ, λοιπόν;

Στα Σωματεία Εθελοντών «Φίλοι Ζώων και Ανθρώπων» και «Φίλοι ζώων Χαλανδρίου»


Στην κοινή διαδικτυακή στέγη των δύο σωματείων, την ιστοσελίδα FiloiZoon.gr θα βρείτε αμέτρητες πανέμορφες φατσούλες, που περιμένουν να υιοθετηθούν. «Το κοινό στοιχείο των δύο σωματείων είναι η φιλοσοφία ότι κανένα ζώο δεν μένει μέσα σε κλουβί» εξηγεί η Όλγα Πεγιάδη, που ως Υπεύθυνη των Υιοθεσιών και στα δύο σωματεία έχει χιλιάδες υιοθεσίες στο ενεργητικό της, από το 2003 που ενεπλάκη επισήμως με τα σωματεία μέχρι σήμερα.

Όλα τα ζωάκια που βλέπετε στις φωτογραφίες φιλοξενούνται, μέχρι να υιοθετηθούν, σε σπίτια εθελοντών, αλλά και ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων κλπ) τους οποίους το Σωματείο Φίλοι Ζώων και Ανθρώπων επιλέγει να στηρίζει, πληρώνοντάς τους ένα μικρό ποσό για να φιλοξενούν από ένα έως τρία ζωάκια στα σπίτια τους. Κανένα, όμως, από αυτά δεν μένει περισσότερους από τέσσερις μήνες σε ένα σπίτι. «Ειδικά για τους σκύλους, που δένονται εύκολα με τους ανθρώπους και τους χώρους, κάτι τέτοιο θα ήταν προβληματικό για την υιοθεσία τους» λέει η κ. Πεγιάδη. Πέρα, όμως, από αυτό, υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος: «για να αποκτήσουν πλούσιο βιογραφικό», όπως εξηγεί χαμογελώντας η ίδια: «Έτοιμο για υιοθεσία είναι ένα σκυλί που έχει περάσει από πολλά σπίτια, που ξέρουμε πώς αλληλεπιδρά με άλλα σκυλάκια, με γάτες, με παιδιά, με ηλικιωμένους, που έχει μάθει να ανεβοκατεβαίνει σκαλιά, να μπαίνει σε ασανσέρ, να βγαίνει σε κήπους ή σε μπαλκόνια και πάει λέγοντας».

Κλείνετε, λοιπόν, ραντεβού με την Όλγα για να δείτε τη γάτα ή τον σκύλο σας από κοντά στο σπίτι όπου βρίσκεται τώρα, ρωτάτε ό,τι θέλετε να ξέρετε για τον μελλοντικό συγκάτοικό σας, και εν συνεχεία –αν όλα πάνε κατ’ ευχήν– προχωράτε στην υιοθεσία. Επίσης, πέρα από το να υιοθετήσετε ένα ζωάκι, αν ο χώρος/ ο χρόνος/ οι υπόλοιποι συγκάτοικοί σας δεν το επιτρέπουν, τα δύο σωματεία σας δίνουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσετε κάποιο για λίγο καιρό στο σπίτι σας, μέχρι να βρει μόνιμη στέγη, ή να το υιοθετήσετε… εικονικά, να το βλέπετε στο σπίτι όπου φιλοξενείται όποτε θέλετε και να καλύπτετε ένα μέρος των ιατρικών εξόδων του και/ή της τροφής του. Λεπτομέρειες για τα δύο αυτά προγράμματα, φιλοξενίας και αναδοχής κατοικίδιου αντίστοιχα, θα βρείτε εδώ.

Επίσης, περισσότερες πληροφορίες για την προσωρινή φιλοξενία μικρών αδέσποτων που αναζητούν στέγη, μπορείτε να βρείτε και στο site του προγράμματος Προστατεύω, που δημιουργήθηκε ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό και συνεργάζεται με πολλά διαφορετικά σωματεία, μεταξύ των οποίων και οι Φίλοι Ζώων και Ανθρώπων.

Στη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης

Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης είναι ένα από τα καλύτερα οργανωμένα, και πλέον επιτυχημένα, ζωοφιλικά σωματεία στην Ελλάδα. Λειτουργεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια, και έχει χιλιάδες υιοθεσίες στο ενεργητικό της: το 2012 πραγματοποίησε συνολικά 180 υιοθεσίες, ενώ το 2011 ο αριθμός ανήλθε στις 200. Στο όμορφο και εξαιρετικά οργανωμένο site της Ζ.Ε.Η. θα βρείτε, ανάμεσα σε εκατοντάδες φωτογραφίες και περιγραφές, το σκυλάκι ή το γατάκι που θα γίνει ο επόμενος συγκάτοικός σας. Στα επόμενα βήματα, επικοινωνείτε τηλεφωνικά με τους υπεύθυνους της Ένωσης, οι οποίοι σας κατευθύνουν στον εθελοντή που φιλοξενεί το ζωάκι σας.

Σχεδόν όλα τα κατοικίδια φιλοξενούνται προσωρινά σε σπίτια εθελοντών, ενώ κάποια εξ αυτών βρίσκονται σε πανσιόν. Κόστος για την υιοθεσία δεν υπάρχει, αν και, όπως μας λέει η κ. Παπαγιαννοπούλου, Πρόεδρος της Ένωσης, ο νέος ιδιοκτήτης του κατοικίδιου υποχρεούται να καταβάλλει το κόστος του microchip, που είναι 40€ συν τα 20€ που είναι το κόστος για την καταχώρησή του.

Για να υιοθετήσετε το ζωάκι σας, υπογράφετε ένα συμβόλαιο το οποίο σας υποχρεώνει να το στειρώσετε (αν μιλάμε για κουτάβι, που δεν είναι ήδη στειρωμένο) όταν φτάσει 8-9 μηνών, «για λόγους υγείας, που τους εξηγούμε αναλυτικότατα: για να αποφευχθούν καρκίνοι, πυομήτρες και πολλές άλλες δυσάρεστες καταστάσεις» λέει η κ. Παπαγιαννοπούλου.



Στο Σωματείο Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr

Περισσότερες από χίλιες υιοθεσίες έχει πραγματοποιήσει το πάντοτε δραστήριο Stray.gr, τα τελευταία χρόνια. Και εδώ, τα σκυλάκια και τα γατάκια που περιμένουν να υιοθετηθούν, φιλοξενούνται σε σπίτια εθελοντών, ενώ στον περιορισμένο χώρο του σωματείου βρίσκουν προσωρινή στέγη τα επείγοντα περιστατικά: εγχειρισμένα ή άρρωστα ζωάκια, μικρά κουτάβια ή γατάκια που βρέθηκαν χωρίς την μητέρα τους κλπ.

Όλα τα ζώα που δίνονται για υιοθεσία από το Stray.gr είναι υγιή, εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα και στειρωμένα, αν βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία. Η ομάδα υιοθεσιών του Stray.gr ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο για τα διαθέσιμα ζώα, και τον βοηθάει να επιλέξει, ανάλογα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ζητάει, το ζώο που θα υιοθετήσει. Γίνεται πολύ σχολαστικός έλεγχος των υιοθεσιών, έτσι ώστε τα ζώα να δίνονται μόνο σε ανθρώπους που έχουν συνειδητοποιήσει την ευθύνη αυτής της υιοθεσίας και είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στο σκύλο ή τη γάτα τους άριστες συνθήκες διαβίωσης, φροντίδα και ιατρική περίθαλψη αν χρειαστεί.

Στο άριστα οργανωμένο site του Stray.gr, θα βρείτε, μαζί με τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες για κάθε ζωάκι, και το τηλέφωνο του εθελοντή που το φιλοξενεί προσωρινά, αν θέλετε να επικοινωνήσετε απευθείας. Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ομάδα υιοθεσιών του Stray.gr, στο τηλέφωνο 6975656835 ή στο e-mail [email protected].

Στη Στέγη Ζώων του Δήμου Αθηναίων

…Στην οποία σας ξεναγήσαμε πριν από λίγο καιρό, στο σχετικό αφιέρωμα του in2life. Αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων, το οποίο λειτουργεί εδώ και εννιά χρόνια ο Δήμος Αθηναίων, η Στέγη βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής, και έχει εξασφαλίσει ένα ζεστό σπίτι για 1.027 αδέσποτα ζωάκια, εκ των 4.159 που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Κάποια από τα ζωάκια που φιλοξενούνται στη Στέγη μπορείτε να τα δείτε εδώ, ενώ για να τα γνωρίσετε από κοντά, θα πρέπει να επισκεφθείτε την Στέγη Ζώων, στην οδό Φτέρης, στο Μαρκόπουλο (τηλ. επικοινωνίας: 22990 23528) καθημερινές από τις 10.00 έως τις 12.00 το μεσημέρι και Σάββατα από τις 9.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι.

«Όλα τα ζώα στη Στέγη είναι ελεγχόμενα και όλα μπορούν να υιοθετηθούν», λέει η τμηματάρχης Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων και Κτηνίατρος, κυρία Άννα Μακρή. «Ο πολίτης που ενδιαφέρεται μπορεί να έρθει σε επαφή με την υπηρεσία, να αφήσει τις… προτιμήσεις του –φύλακας, μικρόσωμο κτλ. – και να δώσει μια περιγραφή. Από εκεί και πέρα εμείς αναλαμβάνουμε να τον ενημερώσουμε αν τύχει να περισυλλέξουμε κάποιο αδέσποτο με τα στοιχεία που μας έδωσε».

Στο Φιλοζωικό Σωματείο Η Αγάπη, στην Θεσσαλονίκη

Το Σωματείο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων, που στεγάζεται στην Πυλαία, φιλοξενεί στο καταφύγιό του αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια, τα οποία εμβολιάζονται, στειρώνονται και περνούν όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Πέρα από τα ζωάκια του καταφυγίου, πολλά σκυλάκια και γατάκια που φιλοξενούνται προσωρινά σε σπίτια εθελοντών προσφέρονται για υιοθεσία –μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες τους, λεπτομέρειες για τον χαρακτήρα τους, καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας με τους εθελοντές που τα φροντίζουν, κάνοντας κλικ εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v