«Κατοικίδιες» ασθένειες: Ο Αζόρ, η Ψίψη και οι άλλοι

Λατρεύετε τον Αζόρ, αγαπάτε την Ψίψη και έχετε τις καλύτερες σχέσεις με την Πόλυ. Τα κατοικίδια αποδεδειγμένα ωφελούν την υγεία σας, όμως μπορούν το ίδιο εύκολα να τη βλάψουν αν δεν είστε προσεκτικοί. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες «κατοικίδιες» ασθένειες;
«Κατοικίδιες» ασθένειες: Ο Αζόρ, η Ψίψη και οι άλλοι
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η απόκτηση ενός κατοικίδιου μπορεί για μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού να μοιάζει με παιχνίδι και ενίοτε να γίνεται υπό την πίεση των παιδιών («Μαμάαα κοίτα ένα γλυκό σκυλάαακι, να το πάρουμε;»), όμως συνοδεύεται και από ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Ευθύνη τόσο απέναντι στο ζώο, όσο και στην υγεία μας. Γιατί ναι μεν τα κατοικίδια συνεισφέρουν θετικά στην (ψυχική κυρίως) υγεία του ιδιοκτήτη, όμως μπορούν να αποτελέσουν εστία μετάδοσης μικροβίων αν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες του κτηνιάτρου.

«Τον τελευταίο καιρό με όλα αυτά που περνάμε πολύς κόσμος έχει παραλείψει τον τακτικό εμβολιασμό των κατοικίδιων, με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους ασθένειες που είχαν εκλείψει», λέει ο κτηνίατρος κ. Νικόλας Τσάτσας, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός σε γάτες και σκύλους θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

«Όσοι έρχονται σε επαφή με τα κατοικίδια και ιδιαίτερα τα παιδιά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με την καθαριότητα και να πλένουν τα χέρια τους μετά από κάθε επαφή», αναφέρει ο κ. Τσάτσας και δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε όσους παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και έχουν εξασθενημένο οργανισμό, καθώς αυτοί είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ασθένειες. Το κόστος του ετήσιου εμβολιασμού ανέρχεται στα 45€ περίπου, ενώ η αποπαρασίτωση η οποία είναι εξίσου σημαντική με τον εμβολιασμό κοστίζει από 6€ μέχρι 15€ ετησίως, ανάλογα με το μέγεθος του ζώου.

Ποιες παθήσεις μπορούν να μας μεταδώσουν οι «φίλοι» μας αν δεν είμαστε προσεχτικοί;

Προσοχή στην Ψίψη και τον Αζόρ

Λεπτοσπείρωση:
Μεταδίδεται στον άνθρωπο με άμεση επαφή με τα ούρα μολυσμένων ζώων ή από μολυσμένο με ούρα περιβάλλον, κυρίως επιφανειακά νερά, έδαφος και φυτά. Η πορεία της νόσου στον άνθρωπο ποικίλλει από ήπια έως βαριά και περιλαμβάνει ίκτερο, αιμορραγία, καρδιακή αρρυθμία, δερματικό εξάνθημα, ναυτία, εμετό, διάρροια και αρθραλγία.

Τοξοπλάσμωση: Αποτελεί υχνή παρασιτική λοίμωξη και προκαλείται όταν η γάτα τρέφεται με ωμό ή μισοψημένο κρέας. Οι γάτες-φορείς μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, εντούτοις αποβάλλουν με τα κόπρανά τους σπόρους του παράσιτου, το οποίο μπορεί να έχουν επίσης οι σκύλοι, τα τρωκτικά, τα κουνέλια, τα πτηνά. Στον άνθρωπο μεταδίδεται όταν έρθει σε επαφή με περιττώματα γάτας. Οι ενήλικες δεν έχουν συμπτώματα ή εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γρίπης. Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται σε άτομα με ανοσοκαταστολή και εγκύους, καθώς το το παράσιτο μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα και προσβάλει το έμβρυο με συνέπεια μεταξύ των άλλων και την εμφάνιση προβλημάτων στα μάτια και ανωμαλίες στον εγκέφαλο του.

Σαλμονέλα: Αποτελεί την πιο συνηθισμένη λοίμωξη των ζώων που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο όχι μόνο από σκύλους και γάτες, αλλά και από σαύρες, φίδια, χελώνες, παπαγαλάκια και καναρίνια. Μολύνεστε αν αγγίξετε ένα σημείο που έχει έρθει σε επαφή με τα κόπρανα του κατοικίδιου σας, ενώ η λοίμωξη εκδηλώνεται με πυρετό, πόνο στη κοιλιά, ναυτία, εμετούς και διάρροια.

Γαστρεντερίτιδα: Η γνωστή λοίμωξη του εντέρου, μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως από την επαφή με κόπρανα σκύλων που πάσχουν από διάρροια. Τα συμπτώματα είναι… λίγο πολύ γνωστά: ναυτία, εμετοί, διάρροια, πυρετός και πόνος στους μύες.

Εχινοκοκκίαση: Προκαλείται από τον ταινιοειδή σκώληκα που ζει στο έντερο κυρίως των σκύλων και χωρίς να προκαλεί ενοχλήσεις πολλαπλασιάζεται και γεννά αυγά, τα οποία αποβάλλονται με τα κόπρανα. Δημιουργεί κύστες στο ήπαρ και τους πνεύμονες με συμπτώματα όπως κοιλιακούς και θωρακικούς πόνους.

Νυχιές γάτας: Σε αρκετές περιπτώσεις αν σας γρατζουνίσει μολυσμένη γάτα ή γλύψει κάποια πληγή σας, προκαλείται μόλυνση η οποία εκδηλώνεται με μικρά εξογκώματα στο σημείο και πρήξιμο των λεμφαδένων.

Μυκητιάσεις: Αρκετά συνηθισμένη αιτία λοιμώξεων, οι μυκητιάσεις από σκύλους ή γάτες οφείλονται σε δερματόφυτα και περνούν στον άνθρωπο με άμεση επαφή. Προκαλούν φαγούρα και κοκκινίλα, ενώ το δέρμα αποκτά όψη φλοιού πορτοκαλιού. 

Poly wants a cracker

Αγαπάτε πολύ την... Πόλυ; Δεκτό, απλά κρατήστε μια άλφα απόσταση από αυτήν. Αρκετά κατοικίδια πτηνά (κυρίως τα παπαγαλάκια) μεταφέρουν ένα μικρόβιο εν ονόματι Campylobacter jejuni, το οποίο είναι υπεύθυνο για έντονες διάρροιες και γαστρεντερίτιδες στον άνθρωπο. Επίσης, υπάρχει και ο κίνδυνος της ψιττάκωσης, μιας μολυσματικής νόσου η οποία μεταδίδεται από την επαφή με κόπρανα ή ρινικές εκκρίσεις μολυσμένων πουλιών και έχει συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης.

Ο επικίνδυνος Ποντικομικρούλης

Τέλος, όσον αφορά τα αξιαγάπητα χάμστερ, αυτά μπορεί να μεταδώσουν διάφορες δερματοπάθειες ή ακόμα και να μολύνουν το δέρμα αν σας δαγκώσουν σε καταστάσεις… αυτοάμυνας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v