Πρωτοπόρα κατοικίδια: Pets-θρύλοι

Μια γαλοπούλα-σωτήρας του είδους της. Γάτες που τηλεφωνούν. Σκύλοι-πλανητάρχες. Τα κατοικίδια που έκαναν την διαφορά με την μοναδικότητά τους μάς έκαναν κλικ. Κάντε κι εσείς για να τα γνωρίσετε.
Πρωτοπόρα κατοικίδια: Pets-θρύλοι
του Γιώργου Κόκουβα

Ποιος Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε την παράδοση των προεδρικών σκύλων; Ποια είναι η πραγματική ταυτότητα του celebrity-δελφινιού Flipper; Τι μπορεί να κάνει μια γάτα για να γίνει πρωθυπουργός; Κι όμως, όλες αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι παράλογες. Προσπερνώντας τα κλισέ ζώα-διασημότητες, τύπου Λάσσυ και Ρεξ, ψάξαμε και βρήκαμε τα καμώματα λιγότερο προβεβλημένων, αλλά εξίσου πρωτοπόρων κατοικιδίων. Διαβάστε τις ιστορίες κάποιων από τα πιο αξιοσημείωτα pets στον κόσμο και θα καταλάβετε.

Λευκός Οίκος ή Φάρμα των Ζώων;

*Τα πρώτα προεδρικά σκυλιά
Η ιδιότητα του πλανητάρχη οδηγεί σίγουρα σε συνειρμούς για την «μοναξιά της κορυφής». Η προσπάθεια καταπολέμησης της μοναξιάς, με σύμμαχο τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου άρχισε από τον πρώτο κιόλας άνδρα που πήρε το χρίσμα. Ο George Washington, πριν ακόμη γίνει ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν εκτροφέας κυνηγετικών σκύλων. Ο «νονός» της αμερικανικής πρωτεύουσας διατηρούσε 36 κυνηγόσκυλα και 12 άλογα στην κατοχή του, για να επιδίδεται τα πρωινά του Σαββάτου στην αγαπημένη του δραστηριότητα: το κυνήγι αλεπούς.

*Η τυχερή γαλοπούλα
Στο φτωχικό του Αβραάμ Λίνκολν, η προεδρική οικογένεια ετοιμαζόταν να γιορτάσει τις Ευχαριστίες με μια παραδοσιακή, λαχταριστή γεμιστή γαλοπούλα. Έλα όμως που ο μικρός γιος του Προέδρου, Τεντ, λυπήθηκε το μελλοθάνατο πουλερικό… Ο Λίνκολν δεν μπορούσε να χαλάσει το χατίρι του γιου του κι έτσι το γαλόπουλο, από υποψήφιος μεζές πήρε προαγωγή σε προστατευόμενο μέλος του Οίκου. Από τότε και μέχρι σήμερα, πολλές γαλοπούλες οφείλουν την ζωή τους και τις… ευχαριστίες τους στο συγκεκριμένο πτηνό, καθώς έμεινε σαν παράδοση ο Αμερικανός Πρόεδρος να ελευθερώνει στην φύση μια γαλοπούλα κάθε χρόνο την ημέρα των Ευχαριστιών.

*Ο τετράποδος βετεράνος σταρ
Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ έψαχνε τρόπους να εμψυχώσει τους πολίτες και τα στρατεύματά του. Αυτό που ένας άνδρας προσπαθούσε με λόγια, το κατάφερε ο star σκύλος Boots με την χάρη του. Το τετράποδο με την κινηματογραφική καριέρα, βοήθησε με την παρουσία του να συγκεντρωθούν 9 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη της δεκαετίας του ’40, για την στήριξη του αμερικανικού στρατού. Ο φιλαράκος του Ρούσβελτ πέθανε μέσα στην επόμενη δεκαετία και βρίσκεται στο Hartsdale Pet Cemetery, το πρώτο κοιμητήριο σκύλων των ΗΠΑ.

*Οι πρόσφατοι «λευκοί» ένοικοι
Από την εποχή του Washington, οι σκύλοι έχουν κερδίσει την… μερίδα του λέοντος στην κοινότητα των περιζήτητων pets. Ο Bill Clinton είχε για μόνη παρηγοριά τις στιγμές του σκανδάλου Λεβίνσκι το Labrador retriever του, Buddy. Λέγεται ότι ο Hary Truman είχε συμβουλεύσει τον Clinton: «Αν θέλεις να έχεις φίλο στην Ουάσινγκτον, πάρε έναν σκύλο». Την ίδια συμβουλή, μάλλον ακολούθησε και ο Barack Obama, άλλος ένας ζωόφιλος Πρόεδρος, κάνοντας πέρυσι τον μαλλιαρό Bo Obama, τον «πρώτο» σκύλο της Αμερικής.

Νιαουρίσματα διαφορετικά από τα άλλα

*Ο πιο «γάτος» Πρόεδρος
Ο Morris ο γάτος είναι ένας θρύλος στην Αμερική. Αφού διασώθηκε το 1965 από ένα καταφύγιο ζώων, 20 λεπτά πριν θανατωθεί, ο Morris έγινε ο πρωταγωνιστής πολλών ταινιών, ήρωας βιβλίων, και επίσημος «πρεσβευτής» της γατοτροφής «9 Lives». Έκτοτε, η αυτοκρατορία του έχει συνεχιστεί από άλλους δύο διαδόχους-Morris. O Morris o Β’, λοιπόν, έβαλε σκοπό να καταργήσει την πρωτοκαθεδρία των σκύλων στον Λευκό Οίκο. Το 1988, οι ιδιοκτήτες του τον έθεσαν υποψήφιο για να βγει Πρόεδρος των ΗΠΑ, κάτι που επανέλαβαν και το 1992. Το όνομα του δημοφιλούς γάτου ήταν πιο γνωστό στους ψηφοφόρους από αυτά των ανθρώπων-υποψηφίων. Ευτυχώς, όμως, για τα σκυλιά, -και δυστυχώς για τον υπόλοιπο πλανήτη- ο νόμος των ΗΠΑ δεν επιτρέπει στους Αμερικανούς να κυβερνηθούν από τετράποδα.

*Κεραμιδόγατα… βρετανικού φλέγματος
Στο Λονδίνο του 1953, μια αδέσποτη γάτα άφησε τις φτωχογειτονιές, όπου σκάλιζε τα αγγλικά σκουπίδια και αποφάσισε να νιαουρίσει έξω από το 10 της Downing Street. Την πόρτα άνοιξε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος εκείνη την ώρα έγραφε τον μεγαλεπήβολο λόγο που θα εκφωνούσε στην πόλη Margate. Ο Άγγλος πρωθυπουργός θεώρησε την γάτα ως καλό οιωνό για την επιτυχία της δημόσιας εμφάνισής του και την ανήγαγε σε επίσημη πρωθυπουργική γάτα, δίνοντάς της το όνομα Margate.

*Γάτα… ασφαλείας
Ο Gary Rosheisen, ένας συνηθισμένος Αμερικανός που ζούσε στο Ohio με τον γάτο του, διαγνώστηκε σε προχωρημένο στάδιο οστεοπόρωσης και υπέφερε από πολλά μίνι-εγκεφαλικά. Ο Gary με δυσκολία μπορούσε να κουνηθεί και, αφού έμενε μόνος, αναγκάστηκε να πάρει διάφορα μέτρα ασφαλείας για να ειδοποιήσει την αστυνομία αν πάθει κάτι. Μεταξύ άλλων, προσπάθησε να εκπαιδεύσει τον γάτο του, Tommy, να καλεί το 911.

Όταν μια μέρα, ο Αμερικανός άνδρας έπεσε και δεν μπορούσε ο ίδιος να φτάσει το τηλέφωνο, λιποθύμησε στο πάτωμα. Όταν συνήλθε, είδε πως είχε έρθει στο σπίτι του η αστυνομία. Όλα έδειξαν πως ο γάτος ήταν πράγματι «γάτος» και είχε μάθει να παίζει στα δάχτυλα την τηλεφωνική συσκευή. Οι αστυνομικοί είπαν πως υπήρξε κλήση από τον αριθμό του άνδρα, χωρίς όμως να μιλήσει κανείς.

Αλλαγή φύλου σε δελφίνι
Ένα από τα διασημότερα θαλάσσια θηλαστικά είναι αναμφισβήτητα ο Flipper, ο τηλεοπτικός σταρ της δεκαετίας του ’60, που κέρδισε τους θεατές με την ροπή του προς την βοήθεια για την επικράτηση του καλού. Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι πως ο γλυκός Flipper ήταν στην πραγματικότητα θηλυκό δελφίνι, με το όνομα Μίτζι. Για τις «όρθιες» σκηνές της σειράς, επιστρατεύτηκε ένας αρσενικός κομπάρσος, αλλά ο ήρωας που έπλεε δυναμικά στα νερά ήταν κορίτσι. Η Μίτζι σταμάτησε τις υποθαλάσσιες βόλτες της το 1972, καθώς πέθανε από ανακοπή καρδιάς, και έκτοτε επιγραφή στην είσοδο του Dolphin Research Center στην Florida τιμά το δημοφιλές δελφίνι με την μεγάλη καριέρα.

Το διαστημικό σκυλί
Η Λάικα ήταν το πρώτο ζώο που μπήκε σε τροχιά. Η αδέσποτη σκυλίτσα από την Ρωσία, με αρχικό όνομα Kudryavka, εκπαιδεύτηκε με άλλα δύο σκυλιά για να «επανδρώσει» το διαστημικό όχημα Sputnik 2 το 1957. Τελικά, ήταν το τυχερό –ή άτυχο- τετράποδο που επιλέχθηκε για εκτόξευση, ως μέρος πειράματος για να διερευνηθεί το κατά πόσο θα άντεχε ο ανθρώπινος οργανισμός ένα τέτοιο ταξίδι.
 
Μέχρι το 2002, οι Ρώσοι υπεύθυνοι διέδιδαν πως η θρυλική Λάικα πέθανε όταν τελείωσε το οξυγόνο της, έχοντας δει με τα μάτια της τα θαύματα του διαστήματος. Η αλήθεια που ήρθε στο φως 45 χρόνια μετά την εκτόξευση είναι πως το ζώο άντεξε μόλις λίγες ώρες, και σταμάτησε να αναπνέει λόγω υπερθέρμανσης μέσα στο σκάφος. Πλέον, ένα άγαλμά της πάνω σε έναν πύραυλο βρίσκεται στην Ρωσία για να θυμίζει την πρώτη «ταξιδιώτισσα του διαστήματος».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v